Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
22 Nisan 2024 Pazartesi

İtalya’da bundan yaklaşık 500 yıl önce yaşamış olan Rönesans felsefesinin öncülerinden filozof, rahip, gökbilimci Giordano Bruno’nun bir ifadesi var. Halen daha siyasette, ticarette, ekonomide hatta günlük yaşamda kullanılıyor.  O da “Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenince, diğerleri de yanlış gider” sözü…

Yerel seçim sonrasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı gibi Türkiye’nin prestijli koltuklarından birisine oturan Cemil Tugay mazbata töreninin ardından keyif sürmeyi hayal ediyordu ama bir türlü olmadı. Karşıyaka Belediye Başkanlığı’nda kazandığı beş yıllık deneyimi “büyütmek” amacıyla gelen Tugay’ı, ilk olarak belediyenin karmaşık ve zor olan bürokratik yapısı karşıladı. Kadro revizyonlarıyla yola çıkan başkan bir yandan ülkenin de içinde bulunduğu koşullar gereği “ekonomik” sorunlarla boğuşmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ana kurumsal yapısı başta olmak üzere şirketlerin büyük bölümü mali açıdan girdaba girmişti. Seçim öncesi alınan yüksek maaşlı işçiler ve sendika zammı “gelir-gider” dengesizliğinin ana unsuru olarak kendini gösterirken kasadaki mevcut durum açığı kapatmaya yetmeyecekti. Yani kısaca; eskisi gibi üç kuruşa beş köfte hayaldi…

Hepimiz biliyoruz ki siyaset ekip işidir. Bu uğurda yapılan mücadele ve yolculuklar sonrasında kazanılan mevziler de ekiplerle korunur ya da güçlenir.  Başkan Tugay da kadrosunu oluştururken ekip kurmaya gayret etti! Her ne kadar ilçe belediye başkan adaylarının belirlenmesinde söz verilmese de çalışacağı siyasi ayağın meclis uzantıları olan komisyon ve grup yönetimlerine müdahale etmeyi başardı.  Şimdilik ortaya çıkan fotoğrafa göre, kendisinden önce koltukta oturan Tunç Soyer’in yakın ekibi için “tasfiye” süreci başlatsa da kenti 15 yıl yöneten Aziz Kocaoğlu’nun limanına sığınmayı tercih etti. Kocaoğlu etkisi diyebileceğimiz bir anlayış çerçevesinde bürokratik kadrosunda Karabağlar ve Karşıyaka merkezli oluşuma yöneldi. Parti içinde ve dışında görevlerde bulunmuş önemli isimlerden de görüşler alan Tugay’ın mümkün olduğu kadar “kapalı devre” çalışması da dikkat çekti.

Gelelim meselenin özüne!

Başkan Tugay kendisini “herkese ve her şeye rağmen” aday yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile karşı karşıya geldi.  Seçim meydanlarında “sütte leke var Cemil Tugay’da leke yok” diye kefil olarak adeta kendini ortaya koyan Özel bir süredir “acaba yanlış mı yaptık” diye düşünüyor. Büyükşehir Belediyesi’nin “bürokratik” en üst görevi olan genel sekreterlik makamına eski Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul eski Milletvekili Aykut Erdoğdu’yu atamak istemeyen Tugay ise aksine direniyor.  Bir yanda “belediye başkanı kadrosunu belirlemeli, asla boyun eğmemeli” diyenler diğer yanda ise “genel başkan kararı tartışmaya mı açılır, parti her siyasiden ve makamdan büyüktür” diyenler saf tutuyor.

Parti kaynaklarına göre; meseleye biraz daha ayrıntılı baktığınızda “kentin başkanı olmayı” kafaya koymuş bir figür var. Doğrudan partisinin genel başkanı ve kendisine isim verenlere başkaldırarak bunu göstermek isteyen bu siyasi figür başarılı olabilir mi bilinmez ama “güven bunalımı” denen olgu karşımızda duruyor.  

Hafta sonu gerçekleştirilen belediye başkanları toplantısında fotoğraf karesine alınmayan, dışlanan, ötekileştirilen bir belediye başkanı manzarasıyla karşılaştık. İzmirlilerin seçtiği belediye başkanı partinin genel merkezinde bizzat partinin genel başkanı tarafından istenmeyen bir muameleye tabi tutuldu. Kendisine önerilen ismi “parti yöneticiliği yapmış birisiyle çalışamayız, hiyerarşik olarak sorun yaşarız” diyerek ret eden belediye başkanının önüne konu bu kez farklı boyutuyla geldi.

Partinin “karar vericileri” Başkan Tugay’ın yüzüne “biz seni zaten aday yaparken anlaşmalı yaptık” dedi. Yani Aykut Erdoğdu’nun kendisine genel sekreter olarak önerildiği hatırlatıldı. Belediye başkanına kısaca “senin adaylığınla ilgili karar bizim genel sekreterlik kararımızla aynı anda alındı” denildi. Kısacası başkanın yan çizdiği, çamura yattığı, bahane ürettiği vurgulandı. Verdiği sözü tutmamakla eleştirilen Tugay’a açık açık “ikinci bir yolu yok” denilirken Genel Başkan Özel’in bu yapılanları asla unutmayacağı hatırlatıldı!

CHP Genel Başkanı Özel’in “görüşelim” teklifini ret ettiği Başkan Tugay kendisi için “köprü” pozisyonu taşıyabilecek İzmirli MYK üyelerinden de destek istemiyor. Genel Başkan Yardımcıları Parti Sözcüsü Deniz Yücel ile Murat Bakan’a da kapıları kapatan Tugay’ın şimdilik önerilerini dinlediği milletvekili düzeyinde de kimsesi bulunmuyor. Bu arada parti örgütünün temsilcisi İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun sadece parti toplantılarında yan yana geldiği Tugay’ın belediye meclis grubunun liderinden öneri bile almadığı biliniyor.

Hal böyle iken peki şimdi ne olacak?

Görünen o ki; başta genel sekreterlik krizi atlatılamazsa Ankara-İzmir arasındaki gerilim yükselecek.  Sorun bir vesileyle çözülse bile artık “süt’e” leke bulaşmış olacak!   İlk düğmesi yanlış iliklenen “gömlek” kimseye yaramadığı gibi herhangi bir bedene de oturmayacak.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan kara 24 Nisan 2024 Çarşamba 19:49

Alın şimdi bakın sütte leke var Cemil’de yok dediniz yazıklarım olsun tunç başkanı yediniz harcadınız koltuğunuzdan korktuğunuz için

Yorumu oyla      0      2  
Oğuz Kaan 23 Nisan 2024 Salı 10:04

Özgür Özel henüz İzmir’i ve İzmirliyi yanımıyor. Sırf AKP nefreti yüzünden atadığı adayı belediye başkanı seçtik. Fakat belediyenin içişlerine karışılmasına çok sert tepki veririz. İzmirlinin sevmediği adamı genel sekreter atayamazsın.

Yorumu oyla      2      2  
Şerafettinzeyrek 23 Nisan 2024 Salı 09:03

İzmir politik açıdan Ankaranın çöplüğüdür. Yıllardan beri tüm partiler Ankarada işe yaramayanları İzmire gönderip ya aday yapar ya da görev verir. İzmir li de tıpış tıpış uyar.

Yorumu oyla      1      4  
İzmir 23 Nisan 2024 Salı 08:48

İzmir 5 yıl daha kaybetti açık ve net

Yorumu oyla      1      3  
kartal 23 Nisan 2024 Salı 08:25

tunc baskanla devam edilcekti, bu baskana hic icim isinmadi

Yorumu oyla      2      6  
Izmır'li 23 Nisan 2024 Salı 07:30

Sayın Özel,neden Izmır'de ikamet etmeyenler Izmır'de büyük şehir belediyesine monte etmeye çalışıyor? Istanbul'a, Ankara'ya yapsın Manisada olabilir bu iki şehirde yerel seçimlerde propaganda afişlerinde resmi ismi dahi kullanilmadı ya da adı geçen şahsi Erzurum ve Kars il başkanı olarak atayabilir izmir çağdaş Atatürkçü demokrasi özümsemiş bir şehirdir ama genel merkez bunu görmezden geliyorlar seçilen milletvekilleri izmir ile ilgisi olmayanlardan oluşur her zaman işte birilerine de söz düşüyor başka yerlerde hakimiyet kuramayalar Izmır'de at koşturuyorlar Izmiri atı da var seyis de var yeter artık...

Yorumu oyla      8      1  
Tugay haklı 23 Nisan 2024 Salı 01:33

Siyasetten üsduzey yöneticilik yapmış biri ile çalışılmaz kardeşim adam haklı belediye başkanlığını Aykut Erdoğdu yapsın yok öyle birşey BIRAKIN ADAM EKİBİNİ KURSUN...

Yorumu oyla      2      0  
ADALI 23 Nisan 2024 Salı 00:55

Merhaba fatih bey malumunuz cemil bey ilk değişim meşalesini izmir de ilk yakan başkandır genel başkan özgür bey bunu görmez den gelemez di en doğru olanı yaptı lakin cemil bey büyükşehrin karşıyaka dan dağa çok mali ve sorumluluk larının üst seviyede olduğunu bilinçisinde olduğunu düşünüyorum Karşıyaka da cevat bey ve Hüseyin beylerin mali enkazlarınla çok mücadele etiğini kendinçe aşıkardır tabiki isendika biz olmazsak olmaz cemil başkan bütçe yok dedikçe genel merkeze koşan sendika sayın cemil başkanım karşiyaka neyse büyük şehirde öyle neyseki eski başkan Aziz koçaoğlu deneyimli bir yol gösteriçi oldugunda hiç şüphemiz yoktur mali idari sendika buroksasi de çok Mahir dir doğru dürüst yol gösteriçidir malumunuz yol engebeli taşlı olsada genel başkan Ankarada cemil başkan izmirde işinin başında olsun taban seçmen huzurdan yana olsun ister bırakalım her yiğit kendi alanında kendini ifa de etsin başkan koruk la yovrulan helva olurmuş bizimde naçizade fikrimiz hata ihsan ettiysek af ola zadi alinizi dağa iyisini bilir fatih bey sizinde kaleminize sağlık Sevgiyle kalın

Yorumu oyla      0      2  
seferiss 22 Nisan 2024 Pazartesi 22:56

Bu inatlaşmanın faturası kime yazar tabiki Özgür Özel'e , adaylaşma sürecinde yaşananlar bu günlere getirdi bizleri,ne kadar hazin bir durum Cemil Tugay'ın nezdinde İzmir 'e reva görülen kibirli davranışlar belki bir sonraki seçimlerde Başkan'la Genel Sekreteri birlikte seçelim de bu zırvalıklarla uğraşmayalım derim.

Yorumu oyla      2      0  
Gürkan 22 Nisan 2024 Pazartesi 22:46

"Amiral Gemisi" dedikleri İzmir'i, seçilmiş belediye başkanlarını takmama artık çizmeyi aştı. İzmir'in belediye başkanının Ankara-İstanbul kadar ağırlığı yok mu? Tunç Soyer'e yapılanlar ortadayken şimdi de bu yaşananlar. İmamoğlu'nun, Yavaş'ın genel sekreterlerini genel merkez mi belirledi? Acaba Soyer'e de mi benzer baskılar yapıldı da aday yapılmadı.

Yorumu oyla      3      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva