HABERLER>EKONOMİ
8 Aralık 2022 Perşembe - 16:36

Esnafın başkanı Mutlu’dan ekonomi reçetesi: Ahilik tabanlı yeni iş modeli

Ege Ekonomik Forum’unda ‘Ekonominin kılcal damarları olan esnaf ve sanatkârlar bilgi çağına nasıl hazırlanıyor?’ başlığı kapsamında konuşma gerçekleştiren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, “Ülkemizi kalkındıracak ve başarıya giden yol olarak Ahilik kültüründen gelen sevgi, saygı, yardımlaşma, dayanışma, likayata dayalı iş yapma biçimini de koruyarak teknoloji ile harmanlandığında bu değerlerin ‘Ahilik tabanlı yeni iş modeli’ ile hayat bulması, yaygınlaştırılması iş ve ticaret dünyasına dinamizm kazandıracaktır” dedi.

Esnafın başkanı Mutlu’dan ekonomi reçetesi: Ahilik tabanlı yeni iş modeli

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir’de 3 gün boyunca sürecek Ege Ekonomik Forum’un ikinci gününde Geleceğin Sinyalleri- Jeopolitik, Ekonomi, Bilim, Teknoloji, Çevre ve İnsan’ teması ile Ege Palas Business Otel’de devam etti.

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) ve Özgencil Grup işbirliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi destekleri, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Bölgesi Sanayi Odası Stratejik Partnerliği, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, İzmir Ticaret Borsası oturum sponsorluğunda ve birçok kurumun katkıları ile gerçekleştirilen forumun öğleden sonraki oturumunda ‘Ekonominin kılcal damarları olan esnaf ve sanatkârlar bilgi çağına nasıl hazırlanıyor?’ konusu Senin Kariyerin Danışmanlık Kurucu Başkanı ve Yeni Asır Gazetesi Ekonomi Yazarı Gonca Elibol’un moderatörlüğünde, İESOB Yönetim Kurulu Başkanı katılımıyla konuşuldu.

KENTİN AĞABEYİYİZ
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, esnafın ekonominin kılcal damarı olduğunu söyleyerek “Sabah günaydın derken fırıncıya selam verirsin, işe gelirken kuaföre/berbere saçınızı yaptırırsınız, lokantada öğle yemeği yersiniz, kahvede çay kahve içersiniz. Esnaf teşkilatı hep var oldu. Ekonominin kılcal damarı, biziz, kentin ağabeyiyiz. Ülke ekonomileri içinde durum böyledir, hem İzmir’de hem Türkiye’de esnaf sanatkârlar teşkilatları sayısal açıdan en fazla üyeye sahip meslek kuruluşlarıdır. Toplumun her alanında yer alan, gerçekleştirdiği üretimle, verdiği hizmet ile sağladığı istihdam ile adeta ülke ekonomisinde kılcal damar rolü görmektedir. Değişime ayak uydurmanın zor, dönüşüme ayak uydurmanın ise daha da zor olduğunu biliyoruz. Çünkü değişim daha dar, dönüşüm ise tüm toplumsal alanları etkileyen bir süreçtir. Bu nedenle tüm toplum kesimlerine ve özellikle de bu kesimlerin önderlerine büyük rollerin düştüğü bir zamandan geçiyoruz. Biz İzmir Birliği olarak bu sorumluluğun bilincindeyiz ve üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bugünü anlamak ve yarınlara hazırlığın içeriğini doldurabilmek için geçmişten bugüne bir değerlendirme yapmak istiyorum. İnsanlık var olduğundan bugüne üç büyük dönüşüm geçirmiştir. Bunlardan ilki M.Ö. 8-10 bin yıllarında avcılık-toplayıcılıktan yerleşim tarım toplumuna geçiştir. İkinci dönüşüm 18-19. Yüzyılda yaşanan ve tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişi ifade eden aşamadır. Üçüncü dönüşüm ise 1980 sonrasında başlamış ve hala devam etmekte olan sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş aşamasıdır” ifadelerini kullandı.

BİLGİ ÇAĞINA UYUM SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ
Bu dönüşümlerin tarihlerine bakıldığında dönüşümlerin hızlandığını görüyoruz diye konuşan Mutlu, “İnsanlığın 22. Yüzyılı Uzay Çağı ile karşılaması sürpriz olmayacaktır. Bu nedenle hem bilgi çağına uyum sağlamak hem de yarınlara hazırlanmak durumundayız.  Diğer taraftan tarım toplumundan bugüne, yani geçen yaklaşık 12 bin yılda değişmeyen bazı şeyler de oldu. İşte bunlardan biri de; esnaf ve sanatkarlardır. Çünkü tarım toplumunda da, sanayi toplumunda da ve bugün bilgi toplumunda da esnaf ve sanatkarları görüyoruz. Dolayısıyla esnaf ve sanatkarlarımızı adeta “zamandan bağımsız” meslek grubu olarak tanımlamak mümkündür. Bu ifadelerden esnaflarımızın ve mesleklerimizin hiç değişmediği anlamı çıkarılmamalıdır. Doğal olarak bazı esnaflara zamanla ihtiyaç ortadan kalktı. Ancak her defasında yeni meslek gruplarına ihtiyaç doğdu. Nitekim artık nalbantlık, kalaycılık yapanların çok azalırken sıhhi tesisatçılık, elektrikçilik, oto tamirciliği ve lokantacılık gibi alanlarda çok sayıda esnafımız bulunuyor. Dolayısıyla biz esnaf ve sanatkarlar hep vardık. Ancak bugün gelinen noktada gerek küresel ve ulusal ekonomik iklim, gerekse yaşanan dönüşümün niteliği bizleri bir varlık-yokluk mücadelesine itiyor. Çünkü, küresel tekeller ve onların ulusal izdüşümleri küçük ölçekli olanları adeta yok ediyor. Evet bazı meslek alanları istesek de istemesek de yok olmaya yüz tutuyor, bazı mesleklere de yeni alanlar açılıyor. Ancak bu yeni alanların yeni ve yoğun teknoloji içermesi söz konusu. İşte bu da uyumu zorlaştıran, ilave çaba ve yeni yöntemler gerektiren bir durum. Neyi, nasıl ve kiminle yapacağız sorusu ve buna verilecek cevaplar son derece önemli. Bu sorulara cevap vermeden önce bilgi çağını ve getirdiklerini bir hatırlatmak istiyoruz. Böylece üzerinde bulunduğumuz zemini ve içinde bulunduğumuz koşulları netleştirmek mümkün olacak. Dolayısıyla cevabını arayan soruların üstesinden gelebileceğiz” ifadelerini kullandı.

BİRLİĞİMİZDE ATÖLYE KURACAĞIZ
Esnaf Teşkilatının olmazsa olmazı eğitimdir diyen Başkan Mutlu,” Yapay zeka teknolojileri ile birlikte bize çok uzak gelen ya da hayal dahi edemediğimiz olaylar olur hale gelmiştir; insansız hava aracı, otonom arabalar, akıllı ev sistemleri, akıllı ve full otomasyonlu fabrikalar, cebimizdeki sanal asistanlar, yürürken veya araç kullanırken, hedefimize ne kadar sürede varacağımızı veya siparişimizin ne zaman bize ulaşacağını önceden görebilmemizi sağlayan harita programları, bankacılık sistemlerindeki akıllı talimatlar, müşteri ihtiyaçlarına yönelik ürünleri kişiselleştirilmiş reklamlarla önümüze sunan pazarlama robotları hepsi birer yapay zeka temelli uygulama örnekleridir. Bunların hepsi evrim niteliğindeki gelişmelerdir! Geleceğin dünyasında taşlar yerinden oynayacak kurallar yine değişecektir. Daha karmaşık iş süreçlerinde yapay zeka insanların karar alma davranışlarını taklit ederek artık insanın olduğu her alanda bizleri, yani insanları gereksiz hale getirecektir. Sanal evrende iş yapacağız, sanal evrende sosyalleşeceğiz ve hatta sanal evrende yaşayacağız. Bizde birlik binamızda buna yönelik atölye kurma çalışmaları yapıyoruz ” şeklinde konuştu.

AHİLİK TABANLI YENİ İŞ MODELİ
Ahilik düzeninde yeni bir dünyanın kurulması gerektiğini ifade eden Mutlu, “ülkemizi kalkındıracak ve başarıya giden yol olarak Ahilik kültüründen gelen sevgi, saygı, yardımlaşma, dayanışma, likayata dayalı iş yapma biçimini de koruyarak teknoloji ile harmanlandığında bu değerlerin “Ahilik tabanlı yeni iş modeli”  ile hayat bulması, yaygınlaştırılması iş ve ticaret dünyasına dinamizm kazandıracaktır. Teknolojiye yatırım yapan, yaratıcı düşünebilen, sosyal etkileşimi güçlü olan esnaf ve sanatkarın bu doğrultuda başarıya ulaşacağına inanmaktayız. Bilgi toplumuna uyum çalışmalarının bizi korkutmadığını, tam tersine heyecanlandırdığını ve mücadele azmimizi güçlendirdiğini bilmenizi isterim. Bu amaçla önce Birliğimizi, sonra Odalarımızı yeniden yapılandırmaya ve nihayetinde esnaflarımızı yenilemeye yönelik çabalarımız yıllardır devam etmektedir. “Yeniden yapılanan esnaf teşkilatı ve bilgi toplumunun esnafı” temel anlayışımızdır. Bunları başarmak için tüm ekibimizle ve var gücümüzle çalışıyoruz. Sizlerden bize güvenmenizi ve desteklemenizi bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

 
Bakan Akar: Güçlü TSK, güçlü NATO demektir
 
Altay’ın efsanesi kazada hayatını kaybetti!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Önder 9 Aralık 2022 Cuma 08:37

Esnaf bitmiş sen neler söylüyotsun

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜİK verileri açıkladı... İzmir'de kişi başına düşen milli gelir ne kadar?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılı için yayınladığı İl Bazında ...
Merkez Bankası rezervleri yılın en yüksek seviyesinde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 2 Aralık haftasında ...
ESİAD Başkanı Zorlu'dan enerji mesajı: Dışa bağımlılık azaltılmalı
Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel ...
 
Tarım Kredi'den 'pahalılık' iddialarına yalanlama
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, kendi marketlerinde satışa sunulan ...
Ege Ekonomi Forumu’nda ‘yapısal değişiklik’ uyarısı: 2023 yılı dönüm noktası!
‘Geleceğin Sinyalleri- jeopolitik, ekonomi, bilim, teknoloji, çevre ve ...
Ticaret Bakanlığı'ndan güvenli ürün uyarısı!
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan broşürde, satışa sunulacak ürünlerin ...
 
TÜRK-İŞ'ten asgari ücret açıklaması: İçimize sinmeyen bir rakam olursa imzalamayız!
Türk-İş Genel Sektereri Kavlak asgari ücret görüşmelerine ilişkin açıklama ...
Kasapların başkanı ‘peynir bile bizi solladı’ dedi… Ete zam kapıda!
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, artan maliyetler sebebiyle ...
6’ncı büyük zirve başladı… Ekonominin kalbi İzmir’de atıyor!
Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Ege Ekonomik Forum, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva