HABERLER>EKONOMİ
9 Aralık 2022 Cuma - 12:19

EGİAD Başkanı Yelkenbiçer’den İzmir ekonomisi için çağrı: Fırsat temelli girişimcilik odak olmalı!

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, Ege Ekonomik Forum’da gerçekleştirilen panelde girişimcilik konusunda İzmir'in üzerine düşen görevler olduğunu kaydederek “Yapılan araştırma bizlere göstermektedir ki İzmir de Türkiye de dünyadaki iktisadi sıkıntılardan muaf değildir. İzmir bir çok avantajı ile, özellikle beşeri sermaye ve dünya ile entegrasyon, Türkiye’nin genelinin aksine “ihtiyaç temelli” değil “fırsat temelli” girişimciliği odak noktasına koymalıdır” dedi.

EGİAD Başkanı Yelkenbiçer’den İzmir ekonomisi için çağrı: Fırsat temelli girişimcilik odak olmalı!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Geleceğin Sinyalleri- Jeopolitik, Ekonomi, Bilim, Teknoloji Çevre ve İnsan ana temasıyla, İzmir’de düzenlenen Ege Ekonomik Forum, Ege Palas Busıness Otel’de, son gün programıyla devam etti. Forumun son günü programa, İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, EGEV Başkanı Mehmet Ali Susam, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Yusuf Baran, EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer katılım gösterdi. Forumda açılış konuşmalarının yanı sıra panel gerçekleştirildi.

“Geleceğe bir adım önde olmak: Metevarse ve Dijital Gelecek” panelinde konuşan EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer ‘Girişimcilik Ekosisteminde Ağ Kurmanın Önemi’nden bahsederek, “Dünya artık ağlar üzerinden birbiriyle iletişim halinde olan kitleler ve sistemler üzerinden evriliyor. Girişimcilik ekosistemi konuşurken sadece kamunun mezuat müdaheleleri ve sermayenin oluşturulmasından bahsedersek gerçek ihtiyacı ıskalamış oluruz” dedi.

GENEL ANLAMDA KABUL GÖRÜYOR
Yeklenbiçer, sözlerinin devamında, “Girişimcilik ekosisteminin üyeleri arasında iyi gelişmiş ağlar faydalıdır çünkü hem ekosistem üyeleri arasında hem de sistem dışından bilgi, birikim ve becerilerin serbest akışını kolaylaştırırlar. Girişimcilik ekosisteminin bilgi ağları, politik ağlar, girişimci ağları ve finansal ağlar gibi farklı ağlardan oluştuğunu artık genel anlamda kabul görmektedir. Etkinlikler, ekosistem katılımcıları arasında ilişkiler yaratmanın yanı sıra, yerel sorunların ekosistemlerde olup bitenlere ilişkin insanları cezbeden coşku ve beklenti duygusunun oluşmasına yardımcı olduğu için de önemlidir” ifadelerini kullandı.

YETİŞKİN NÜFUS ANKETİ YAPILDI
İzmir Girişimcilik Monitoru projesi ile girişimcilik konusunda İzmir’in röntgenini çektiklerini söyleyen Yeklenbiçer, Bugünün dünyasında girişimciliğin önemini konuşmaya gerek yok. Girişimciliğin gelişmesi ancak uzun erimli stratejik planlamalar sonucu mümkün olacaktır. Bu süreçte deneyip yanılmaktan korkmadan, belirlenen çerçeve ve stratejik hedefler izinde adımlarımızı atmalıyız. Bu bakış açısı ölçme ve değerlendirmeyi şart hale getiriyor. Bu nedenle EGİAD olarak İzmir Girişimcilik Monitörü projesini hayata geçirdik. İzmir Girişimcilik Monitörü (İGM), İzmir’deki girişimcilik ekosistemini analiz ederek Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2021/2022 raporunun Türkiye bölümünden hareketle bu bağlamda şehrin ülke geneliyle karşılaştırmasını sunmayı amaçlamaktadır. GEM araştırmasının temelinde birbirini tamamlayan iki anket vardır. Bunlardan ilki ve en kapsamlısı, iş kuran bireylerin özelliklerinin, motivasyonlarının ve isteklerinin yanı sıra girişimciliğe yönelik sosyal tutumların analizini sağlayan Yetişkin Nüfus Anketi’dir. İGM bu anketin şehir bazında uygulanabilir kısımlarını alarak ederek İzmir çapında 1012 katılımcılık bir örneklem ile tekrarlamıştır. GEM’de kategorize edilen ‘Başlangıç Aşaması Girişimciler’, ‘Yeni İşletme Sahipleri’ ve ‘Yerleşik İşletme Sahipleri’ kategorileri İGM’de de bulunup, ‘Girişim Yapmaya Niyetli Olanlar’ ve ‘Hiç Girişimde Bulunmamışlar’ şeklinde 2 analitik kategori daha hazırlanmıştır. GEM’de olduğu gibi İGM analizinin büyük bir kısmı Başlangıç Aşaması Girişimciler ve Yeni İşletme Sahipleri’nin toplamına tekabül eden Toplam Erken Aşama Girişimcilik Faaliyeti’nin Yerleşik İşletme Sahipleri grubuyla karşılaştırması üzerinden yapılmıştır” diyerek çalışmaları aktardı.

 Yelkenbiçer rapor bulgularını 6 ana başlık altında incelediklerini aktararak temel bulguları şöyle açıkladı:

“Yeni bir iş kurmak, Geleceğe bakış, Dijitalleşme, Sürdürebilirlik ve yeşil dönüşüm, Neden iş kuruyoruz, Kurduğumuz işlere ne oluyor. Yapılan araştırma bizlere göstermektedir ki İzmir de Türkiye de dünyadaki iktisadi sıkıntılardan muaf değildir. Ancak şehir bir çok avantajı ile, özellikle beşeri sermaye ve dünya ile entegrasyon, Türkiye’nin genelinin aksine “ihtiyaç temelli” değil “fırsat temelli” girişimciliği odak noktasına koymalıdır.”

 
Karşıyaka yarışı bırakmayacak!
 
Dünya Kupası'nda çeyrek final heyecanı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TARKEM Müdürü geleceğin Kemeraltı'sını anlattı: Güzel değil vizyonlu bir yer olacak
Tarkem Genel Müdürü Sergenç İneler, Ege Ekonomik Forum’da gerçekleştirdiği ...
Esnafın başkanı Mutlu’dan ekonomi reçetesi: Ahilik tabanlı yeni iş modeli
Ege Ekonomik Forum’unda ‘Ekonominin kılcal damarları olan esnaf ve sanatkârlar ...
TÜİK verileri açıkladı... İzmir'de kişi başına düşen milli gelir ne kadar?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılı için yayınladığı İl Bazında ...
 
Merkez Bankası rezervleri yılın en yüksek seviyesinde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 2 Aralık haftasında ...
ESİAD Başkanı Zorlu'dan enerji mesajı: Dışa bağımlılık azaltılmalı
Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel ...
Tarım Kredi'den 'pahalılık' iddialarına yalanlama
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, kendi marketlerinde satışa sunulan ...
 
Ege Ekonomi Forumu’nda ‘yapısal değişiklik’ uyarısı: 2023 yılı dönüm noktası!
‘Geleceğin Sinyalleri- jeopolitik, ekonomi, bilim, teknoloji, çevre ve ...
Ticaret Bakanlığı'ndan güvenli ürün uyarısı!
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan broşürde, satışa sunulacak ürünlerin ...
TÜRK-İŞ'ten asgari ücret açıklaması: İçimize sinmeyen bir rakam olursa imzalamayız!
Türk-İş Genel Sektereri Kavlak asgari ücret görüşmelerine ilişkin açıklama ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva