HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Ocak 2023 Çarşamba - 13:18

Soyer, Buca Cezaevi’ne zeytini dikti, 'sivil itaatsizlik' mesajı verdi: Sarı öküzü vermeyiz!

Buca Cezaevi için düzenlenen eylemde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, vatandaşlara çağrıda bulunarak “Burası İzmir'in sarı öküzüyse bunu İzmirlinin elinden alınmasına izin vermeyiz. Bu dayanışma sadece İzmir için değildir. Türkiye'nin her yerine vatandaşlarımız bilsin ki İzmir bu dayanışmayı gösteriyorsa onlar da gösterebilirler. Kamu arazisine birileri göz dikebiliyorsa hiç korkmasınlar dirensinler, İzmir başarabildiyse onlar da başarabilir" diye konuştu.

Soyer, Buca Cezaevi’ne zeytini dikti,  sivil itaatsizlik  mesajı verdi: Sarı öküzü vermeyiz!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir’de tartışmalara neden olan Buca Cezaevi planlaması ile ilgili tartışmalar hız kesmeden devam ediyor. Yıkım süreci öncesi ayrı, yıkım sonrası ise ayrı tartışmalara neden olan süreçle ilgili sivil toplumun ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in itirazları sürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mevcut planların iptali için çalışma yürüttüğü ve alanın ‘rekreasyon alanı’ olarak tanımladığı planları Büyükşehir Belediye Meclisi’ne getireceği haberleri sonrası kentte tartışmalar yaşanırken, meclisin gerçekleştirilmesine kısa bir süre kala Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı alan ile ilgili kendi planlarını hazırladığını duyurmuş ve askı sürecini başlatmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Örgütü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne giderek bakanlığın Buca Cezaevi alanı için hazırladığı planlara itiraz etmişti. Sonrasında ise TMMOB, DİSK, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve birçok STK yaklaşık 300 dilekçe ile  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne giderek itiraz dilekçesi vermişti.

Dilekçeler sonrası yetkili makamlardan geri adım gelemezken, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB başkanlığında bugün onlarca kişi Buca Cezaevi alanına gelerek eylem gerçekleştirdi.

Düzenlenen açıklamaya İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB’a bağlı odaların yanı sıra DİSK, CHP’li belediye başkanları, CHP parti ilçe başkanları, CHP İzmir İl Yönetimi ve çok sayıda STK ile vatandaş katıldı.

SOYER: İZMİR’DE BAŞARBİLDİYSEK…
Düzenlenen eylemde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Söylenen her şey söylendi aslında. Önce Buca Belediye Başkanımız Erhan Kılıç’a teşekkür etmek lazım. Buca Cezaevi’nin buradan kaldırılmasında çok büyük emekleri var. Başta ona ve emekleri olan herkese teşekkürler ederim. Burası cezaeviydi yani kamu arazisiydi. Kamu arazisi kamuya ait bir yer olarak kalmak zorunda. Kamu burada ticaret mi istiyor, sanayi mi istiyor? Kamu vicdanı burada yeşil ağaç istiyor. Zeytin istiyor, ağaç istiyor Biz bunun sonuna kadar takipçisi olmaya devam edeceğiz. Kimse burayı kamudan alıp ranta açamaz. Açtırmayacağız. Sao Paulo’yu İzmir'e reva görenler gibi burayı da ranta açmaya çalışanlara izin vermeyeceğiz. Burası İzmir’in sarı öküzüyse bunu İzmirlinin elinden alınmasına izin vermeyiz. Bu dayanışma sadece İzmir için değildir. Türkiye'nin her yerine vatandaşlarımız bilsin ki İzmir bu dayanışmayı gösteriyorsa onlar da gösterebilirler. Kamu arazisine birileri göz dikebiliyorsa hiç korkmasınlar dirensinler, İzmir başarabildiyse onlarda başarabilir. Biz el ele verdikçe hiçbir güç  elimizden bu memleketin geleceğini alamaz. Bu memleketin geleceği demokrasiden emekten yana olanların elinden olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

İZMİRLİLERE DAVAYA MÜDAHİL OLUN ÇAĞRISI
Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu Yürütmesi adına açıklamayı ise TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir yaptı. Akdemir, “2019 yılı sayımına göre 510 bin 695 nüfusu ile İzmir'in en büyük ilçelerinden olan Buca'da boşaltılan bu alanın büyük bir avantaja çevrilmesi ve kamusal alan kullanımı devam ettirilmesi gerekirken; alanın yaklaşık yüzde 70'lik kısmının 25,80 metre yükseklikle konut ve ticaret alanı olarak planlandığı tespit edilmiştir. Bu kararın yapısal yoğunluğu artıracağı ve kent sağlığı açısından büyük bir risk oluşturacağı gerçektir. Buca'nın yeni bir yapılaşmaya ihtiyacı yoktur. Bu alanın konut ve ticaret olarak planlanması sonrasında oluşacak durumun bölgeye getireceği hiçbir artı olmayacağı gibi bölgeyi yaşanmaz bir hale getireceği ortadadır. Alanın kamusal alan, park, rekreasyon sosyal ve kültürel alanlar gibi değerlendirilmesi hayati bir gerekliliktir. Halkın ortak yararına açıkça aykırı olan işlemin iptal edilmesi, sonrasında bu alanın olası bir afet anında kentlilerin güvenli bir şekilde sığınacağı toplanma alanına, beton binaların gölgesinde değil ağaçların gölgesinde nefes alacak rekreasyon alanına, insan hakları açısından kabul edilemez olaylara sahne olmuş cezaevi alanının geçmişiyle ilgili ilişki kurularak halkın ortak ihtiyacını karşılayacak yeni bir Kültürpark alanına dönüşmesi için açtığımız davaya İzmirlileri en kısa sürede müdahil olmaya çağırıyorum” diye konuştu.

 
Sefa Taşkın’dan büyük iddia: Almanya'da Zeus isyanı büyüyecek!
 
Aydın'da tiyatro zamanı!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Az Bilmiş 4 Ocak 2023 Çarşamba 23:13

Okudum. Bunların amaçları yeşil meşil değildir. Amaçları kendi seçmenlerine KONSOLİDE etmektir. İzmir örgütü olarak seçmenini diri tutmaktır. Genel Merkeze karşı bakın görün ben sizin istediğinizi yapıyorum demektir. İzmir''de oy deposu var ama Türkiye''de yoklar. Genel düzeyde oyları %10-15 bölgesindedir. Madem burada yapılaşmaya karşılar da, Levent PİRİŞTİNA döneminde Buca Pazar yerine neden betona gömdüler. O alanı yok ettiler. Buca geniş meydanları olmayan bir ilçe. Başkan SOYER (dayanışma) kelimesiyle vatandaşı devlete karşı provoke ediyor. Yakın zamanda İstanbul'' a destek için gitti geldi. İstanbul''dan KURS almış oldu. Zaten bunların hepsi her zaman başta Gelen Başkanları olmak üzere T.C. Devletine itibarsızlaştırmak için performans serğilemiyorlar mı. Başkan demiş ki. Kepçenin önüne yatarım. Yat da görelim. Bunlar DEMOKRASİ ye inanmıyorlar. Bu T.C. Devleti referandumla Başkanlık Sistemine geçmedi mi. Halk sandıkta bunlara (Ak Parti) 5 yıllığına başkanhükümet yapmadı mı. Yaptı. BaşkanHükümet bu 5 yıl bitene kadar istediği içraatı yapar mı, yapar. Peki siz bel. başkanları, sizlerde Başkansınız. Kendi il veya ilçenizde istediğiniz içraatı yapmıyor musunuz. Yapıyorsunuz. Meclislerde ki muhalefet RED oyu veriyor ama sonuçta sizin dediğiniz oluyor. Peki neden DEMOKRASİ ye karşı geliyorsunuz. Çünkü sizlerin tiniyetinde DARBE var olduğu için onun tesirinden bir türlü kurtulamıyorsunuz. Bu cezaevi eylemi de özünde budur. Halkı kandırmayın, provoke etmeyin, asıl işine BELEDİYECİLİĞİ dönün, vatandaş sizden hizmet bekliyor. Merkezi yönetim bildiğini yapsın.

Yorumu oyla      2      6  
TC misafir 4 Ocak 2023 Çarşamba 21:51

Müteahhitlik ve madencilik işlerini sadece kamu yapmalı özel şirketler ve şahıslara yasaklanmalı bu işler ki rant için işin önü kesilsin, şehirler sağlıklı yapılaşsın ve doğa korunsun. Birilerinin cebi dolacak diye olmadık imarlar ve olmadık çed raporları çıkıyor. Tek çözüm, tüm inşaat ve madencilik işlerinin devlet tarafından yapılmasıdır böylece herkes rahat eder.

Yorumu oyla      3      3  
tuna 4 Ocak 2023 Çarşamba 21:25

beyefendi avrupaya gidin bakın heryer Avm'dir Avm kulturunun sebebi dunyada gelişen akımdır. Ayrıca buc-a cezaevi yerine avm yapılması belediyenin kendi planında varken uc maymunu oynayıp senin gibileri kanırıyorlar işte, Ayrıca heryere ağaç ekelim tamam. Siz de cıkın oturdugunuz binadan yıkın agaç dikin yerine hadi bakalım, bu kadar nüfusu nereye sıgdıracaksınız görmüyormusunuz dagların tepesine kadar ev doldu izmirde o zaman izmir dogumlu olmayanlar terkedin izmiri

Yorumu oyla      2      4  
İZMİRLİ 4 Ocak 2023 Çarşamba 19:56

Diskin ne işi var acaba orada...

Yorumu oyla      2      3  
Deniz Temizel 4 Ocak 2023 Çarşamba 19:37

Burda birileri yalan söylüyor ama zaman içinde görecegiz. Büyüksehir belediyesi dava açıyor stk lar ile ne hikmetse kendi sınırları içerisinde olan ilçe belediyesi başından beri bu konuda topa girmiyor. Var bir ali cengiz oyunu.

Yorumu oyla      2      3  
ATATÜRKÇÜ 4 Ocak 2023 Çarşamba 19:32

DEVLETİN KONUT İMARLI ARSASI VAR NİYE YEŞİL YAPSIN..KAMU MALI ZARARA UĞRAMIŞ OLACAK..YEŞİL İSTEYEN BELEDİYE İLE VATANDAŞLAR KENDİ KONUT İMARLI ARSALARINI YEŞİL YAPARMI? CEVAP EVETSE BURASIDA YEŞİL OLSUN.

Yorumu oyla      2      4  
Tamamı yeşil alan olsun 4 Ocak 2023 Çarşamba 16:50

Buraya 25 metre yükseklikte apartmanlar yapıp ne yapacaksınız? Bu rantı savunanların başında da AKP'li vekiller geliyor. Millet ağaç ekiyor ama vekile göre bu kişiler AVM'ciymiş. AVM'ler kimin döneminde her yeri sardılar? 2000'den önce kaç tane AVM vardı?

Yorumu oyla      8      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın'da otopark yapımı devam ediyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım yağmuru devam ediyor. Birçok yatırımı ...
Başkan Engin’den ‘il başkanı’ açıklaması: Havuzda en az 10-15 isim var!
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, CHP İzmir İl Başkanlığı’na geçecek ...
Bayraklı’da hijyen seferberliği
İlçe genelinde dezenfeksiyon ve ilaçlama uygulamalarını sürdüren Bayraklı ...
 
Ödemiş’te yol çalışmaları tam gaz!
Ödemiş’in merkez ve kırsal mahallelerinde cadde ve sokakların koşullarını ...
3 milyon liralık yatırım... İZSU'dan Menemen'de altyapı hamlesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün 30 ilçede birden ...
Bornova Meclisi’nde gündem hurdacı cinayeti… Doğanlar’a ‘konteyner’ formülü! 
Bornova-Doğanlar Mahallesi’nde yaşanan cinayet sonrası bölgede yaptıkları ...
 
Konak’ta yılın ilk meclisi... Toros ve Gültepe planları, Şubat’ta askıda!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 9 Aralık’ta iptal edilen belediye ...
Karabağlar'da gündem grev... Başkan Selvitopu'ndan 13 bin 500 TL'lik öneri!
Karabağlar Belediyesi’nde Genel İş Sendikası’nın aldığı grev kararı ile ...
Aydın Büyükşehir Belediyesi araç filosunu genişletiyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi Aydınlılara çok daha iyi hizmet verebilmek ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva