HABERLER>GÜNCEL
4 Ocak 2023 Çarşamba - 13:14

Sefa Taşkın’dan büyük iddia: Almanya'da Zeus isyanı büyüyecek!

Alman Müsteşar Saraya Gomis’in, Bergama Sunağı’nın Bergama’ya iade edilmesi gerektiği söylemesiyle başlayan Almanya’da başlayan tartışmaları değerlendiren Bergama eski Belediye Başkanı, araştırmacı yazar Sefa Taşkın, “Ortaya koyduğumuz belge ve bilgilerin Almanya’da da yankı uyandırması, umut verici bir gelişmedir. Bunu başlangıç olarak kabul ediyorum. Çünkü önümüzdeki süreçte Gomis’in tezini savunanlar artacak, güçlü bir kamuoyu oluşacak” dedi

Sefa Taşkın’dan büyük iddia: Almanya da Zeus isyanı büyüyecek!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Almanya’da Berlin Eyaleti Çeşitlilik ve Ayrımcılıkla Mücadeleden Sorumlu Müsteşar Saraya Gomis’in, 1870’li yıllarda Bergama’dan Berlin’e kaçak yollardan götürülen Zeus Sunağı’nın, ait olduğu Türkiye’ye, Bergama’ya iade edilmesi gerektiğini söylemesi, Bergama’da da yankı uyandırdı. Tarihte Antik Pergamon’da Pergamon Krallığını yöneten Attalos hanedanı tarafından yaptırılan ve Alman Mühendis Carl Humann tarafından Almanya’ya kaçırılan dev eserin, Bergama’ya iade edilmesi için yıllardır mücadele eden Bergama eski Belediye Başkanı, araştırmacı yazar Sefa Taşkın’ı umutlandırdı. “Taş Yerinde Ağırdır” başlığıyla bugüne kadar 116 kez bilgi ve belge sunarak kamuoyunu ve yetkililerini bildirileriyle aydınlatan Taşkın, Gomis’in çıkışını değerlendirirken, “Bu başkaldırının arkası gelecek. Çünkü Almanya’nın zamanında yaptığı hatayı kabul etmeyen önemli bir kesim var, Almanya’da… Yakında Almanya’daki Zeus isyanı daha da büyüyecek” değerlendirmesinde bulundu.

O PARADİGMA YIKILDI, HAKLILIĞIMIZ KABUL GÖRDÜ
Almanya Federal Devleti Kültür Bakanı Claude Roth’tan da Zeus Sunağı’nın Bergama’ya iadesi konusunda destek beklediklerini, böyle düşünen çok sayıda Alman olduğunu belirten Sefa Taşkın, “Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Almanya’da güçlü bir şekilde, Zeus Sunağı’nın Bergama’ya iade edilmesini isteyen bir kamuoyu oluşmaya başladı. Önemli olan, Almanların Zeus Sunağı’nı Bergama’dan Berlin’e götürmelerinin haklı olduğu yönündeki paradigmasının yıkılıyor olması, haklılığımızın kabul edilmesidir. Bu gelişmenin arkası gelecektir. Zeus, adım adım Bergama’ya gelecektir” dedi. Zeus Sunağı’nın Bergama’ya iadesi konusunda, belediye başkanlığı yaptığı dönemde Almanya’ya giderek eylemler gerçekleştiren Sefa Taşkın, Müsteşar Saraya Gomis’in çıkışı sonrası Egedesonsöz’e şu değerlendirmelerde bulundu:

140 YIL ÖNCEKİ YANLIŞI ARTIK SAVUNAMIYORLAR
“140 yıl önce Bergama’dan Berlin’e kaçırılan Zeus Sunağı’nı geri isteme çabalarımız yavaş yavaş sonuç vermeye doğru gidiyor. ‘Taş Yerinde Ağırdır’ ifademizi artık Almanya’da yüksek düzeyde görevliler bile dile getiriyor. Zeus Sunağı, Bergama’nındır ve en kısa zamanda evine dönmelidir. Bugüne kadar Zeus Sunağının Osmanlı yetkilileri tarafından Almanlara verildiği, satıldığı gibi iddialar vardı. Ancak son çalışmalarla birlikte anlaşıldı ki, Zeus Sunağı’nın büyük bir kısmı ücretsiz olarak kaçırıldı. Bir kısmı da şaibeli bir şekilde Almanya’ya taşındı. Bütün bunlarla birlikte artık 21. Yüzyılda tarihi eserlerin, anavatanlarında sergilenmesi kavramı dünyada giderek yaygınlaşıyor. Bu arada bizim yayınladığımız Taş Yerinde Ağırdır başlıklı paylaşımlarda yer alan belgelerin ne kadar doğru olduğu, Zeus Sunağının Bergama’dan izinsiz kaçırıldığı anlaşıldı. Bunun Türkiye Cumhuriyeti devletinin bakanlıkları tarafından da değerlendirildiği anlaşılıyor.  Artık Almanya’nın, bundan 140 yıl önce Alman emperyalizminin yanlış yaptığını kabul ederek, Zeus Sunağını Bergama’ya geri verilmesi konusundaki görüşleri yaygınlaştığı anlaşılıyor. Bu da bizi son derece sevindiriyor.”

MOZART’LAR, MARKS’LAR YETİŞTİRMİŞ BİR ÜLKEYE YAKIŞMAZ
Araştırmacı yazar Sefa Taşkın, 116 kez “Taş Yerinde Ağırdır” başlığıyla Zeus Sunağı ile ilgili bilgi ve belge paylaşımında bulunduğunu, bu bildirilerle kamuoyu ve yetkililerin aydınlatıldığını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu paylaşımlarımızın Almanya’da yankılandığını biliyorum. Almanya’da da çok önemli aydınlar, entelektüeller, çevreler var, haksızlıklara karşı çıkan… Onlarla yakın irtibat halindeyiz. Bizim 40 sene önce Bergama Belediyesi tarafından başlatılan kampanyanın da o zamanlarda da ses getirdiğini biliyoruz. Artık elimizdeki belgelerle birlikte söylediğimiz ifadeler, bu konuda Bergama’ya yapılan haksızlığı açıkça ortaya koyuyor. O zamanki haksızlıkları, bugünkü modern Almanya içine sindiremiyor. Beethoven’ler, Karl Marks’lar, Mozart’lar, Freud'lar yetiştirmiş bir millet böyle bir yanlışı kabul edemez. Bu yankılanma, bu başkaldırının daha da artacağını söylemek istiyorum. Yakında yeni gelişmeler olacak. Müsteşar Gomis’in yaptığı çıkışın arkası gelecek. 21. Yüzyılda insanlık böyle bir yanlışlığı artık kabul edemez.”

BELLİ GRUPLARIN TEPKİLERİNE RAĞMEN KAMUOYU OLUŞUYOR
Hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hem de Dışişleri Bakanlığı’nın, Zeus Sunağı’nın Bergama’ya getirilmesi konusunda yoğun çaba harcadığını, ciddi girişimlerde bulunduğunu belirten Sefa Taşkın,daha sonra şu değerlendirmelerde bulundu:

“Emeklerimizin karşılık buluyor olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Hem dünya kamuoyuna hem Türk kamuoyuna, Zeus Sunağı’nın Berlin’de bulunmasının meşru olduğuna inandırmışlardı. Türkiye’de de aydınların bir kısmı böyle düşünüyordu. Ortaya koyduğumuz belgelerle, yaptığımız yayınlarda bunun doğru olmadığını kanıtladık ve o paradigma kırıldı. İnsanlar haksızlığa evet diyemez. Saraya Gomis’in açıklamasına her ne kadar tepkiler olsa da, Almanya’da Zeus’un iadesini savunan güçlü bir kamuoyu oluşuyor. Almanya Federal Devletinin Kültür Bakanı Claude Roth da Gomis gibi Zeus'u Bergama'ya iade edelim, demesini bekliyoruz. Gelişmeler bu hızla giderse, Zeus’a kavuşmamız çok uzun zaman almayacak demektir.”

 
Aydın'da otopark yapımı devam ediyor
 
Soyer, Buca Cezaevi’ne zeytini dikti, 'sivil itaatsizlik' mesajı verdi: Sarı öküzü vermeyiz!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İsmail Yıldız 5 Ocak 2023 Perşembe 19:45

Yıllardır bu konuda bıkmadan usanmadan mücade verip farkındalık üreten sayın Sefa Taşkın''a teşekkür borçluyuz.. Zeus anayurdu olan Bergama''ya dönmelidir..

Yorumu oyla      2      3  
Ahmet Vehbi 5 Ocak 2023 Perşembe 00:55

Zeus sunağınin temelleri üzerinde yükseldiğini görmek en büyük dileğim, dilerim gerçekleşir...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İki servis minibüsü çarpıştı: 25 kişi yaralandı
Ankara'da bir servis minibüsünün, yolda ani fren yapan öndeki servis minibüsüne ...
Şebnem Korur Fincancı'nın cezasına onama
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, başbakanlığı döneminde hakaret ettiği ...
Otomobil, kamyona ok gibi saplandı: 2 ölü
Mersin'de otoyolda karşı şeride geçen kamyon ile otomobilin çarpıştığı ...
 
Feci kaza: 2 asker şehit, 2 asker yaralı
Konya Adana karayolunda askeri kamyonetin yoğun sis nedeniyle TIR'a çarpması ...
Arabuluculuk Sınavı sonuçları açıklandı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) 4 Aralık 2022'de düzenlenen ...
Suriye sınırında 51 parça tarihi eser ele geçirildi
Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince, Türkiye'ye giriş yapmak ...
 
İzmir merkezli operasyon... 'FETÖ'nün ispiyoncusu'ndan itiraflar!
İzmir merkezli 13 ilde, FETÖ/PDY’nin Türk Silahlı Kuvveleri (TSK) ve sivil ...
Oğlunu taciz eden pedofili babaya hapis!
Amerika merkezli çocuk pornografisinin önlenmesine dair kurulan kuruluş ...
Sayıştay raporuna konu olmuştu… Alaçatı'da ihale hamlesi!
Çeşme Belediyesi son Sayıştay raporunda da yer alan Alaçatı Yat Limanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva