HABERLER>GÜNCEL
30 Ekim 2021 Cumartesi - 09:01

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yüzde 30 emsale karşı çıktı: Yıkılmış yere yeni bina olmaz

30 Ekim depreminin İzmir’de değil, Sisam adasında olduğunu hatırlatan Deprem Uzmanı Prof. Övgün Ahmet Ercan, “Deprem dalgaları Bayraklı’ya geldiği zaman, buradaki kötü yapıları ayıkladı ve onları yıktı. Diğerlerinde ise büyük hasar bıraktı. Deprem eğer 5 saniye daha sürseydi, onlar da yıkılacaktı. Ayrıca Karşıyaka ve Bornova’da da büyük yıkım olacaktı. Depremde hasar görmüş, yıkılmış yerlere yeni bina yapılmaz. Hal böyleyken yüzde 30 emsal artışı veriliyor. Eğer bu uygulanırsa, İzmir’i, Allah korusun, lafı da kurtarmaz” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yüzde 30 emsale karşı çıktı: Yıkılmış yere yeni bina olmaz

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Bugün, 30 Ekim depreminin birinci yıldönümü. O gün yaşanan büyük deprem, ne ilkti İzmir için, ne de son olacak elbette. Fakat depreme hazırlıklı olmak, sağlam yapıların sağlam zeminlerde inşa edilmesi adına yıllardır çağrılarda bulunan Yüksek Jeofizik Mühendisi, Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 30 Ekim depreminin yıldönümünde İzmir gerçeğini masanın üzerine koydu. Sorularımıza içtenlikle yanıt veren Prof. Ercan, büyük hasarın sadece zemin koşullarına bağlanmasının doğru olmadığını belirtirken, detaylı bilgiler de aktardı.

DEPREM YIKIMLARINDA İZMİR’İN ZEMİN ETKİ ORANI, YÜZDE 60’TIR
Genelde deprem yıkımlarının yüzde 20’sinin zemin koşullarına, yüzde 80’inin ise yapıdan gelen sorunlardan kaynaklı olduğunu belirten Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir için bu rakamların farklı olduğuna dikkat çekti. Prof. Ercan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Evet; genel olarak konuşacak olursak, deprem yıkımlarının yüzde 20’si zemin koşullarına, yüzde 80’i yapıdan gelen sorunlardan kaynaklıdır. Ama İzmir için bu koşul, farklıdır. İzmir’de yerden, zeminden kaynaklı sorun, aşağı yukarı yüzde 60 civarındadır. Normalde her zaman söylediğim gibi, sağlam yerde sağlam yapı olması gerekiyor. Sulak, gevşek, tarım alanları, bataklıklar, doğal koruma alanlarıdır. Kuş cennetleri, göller gibi… Buradaki ana hata, bu doğal koruma ve tarım alanlarının yapılaşmaya açılmış olmasıdır. Kordelya adıyla Karşıyaka kurulduğunda, bu ilçe, küçük bir köydü. Gediz Irmağı eskiden İzmir Körfezi’ne akardı. Alaybey, Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir, Çiğli, Bağarası, Sasalı gibi yerler, yapı yasaklı koruma alanlarıydı. Çünkü buranın, Gediz deltası olduğunu uçan kuş bile bilir. Ne zaman buralar yapılaşmaya açıldı, o zaman ipin ucu kaçtı.”

BAYRAKLI’YI, DAHA 1975 YILINDA İŞARET ETTİM
Söz konusu yerleri imara açmanın, dünya üzerindeki tüm deprem yönetmeliklerine aykırı olduğunu belirten Prof. Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Genellikle yerbilimcilerle inşaatçılar biraz farklı düşünürler.  Biz yerbilimciler korumacıyızdır. Biz doğaya, insan canına öncelik veririz. Şehir plancıları da yerbilimciler gibi davranır, öncelikleri doğadır, candır. Fakat inşaatçılar da der ki, bizim yapı yapamayacağımız bir yer yoktur, denizin içine bile yapı inşa ederiz, bataklığa da yapabiliriz. Doğrudur, yapabilirler. Ama yapılmalı mıdır? Doğayı korumazsak, insanın yaşayacak alanı kalmaz. Bu ilkeler ortadan kaldırılarak, bamya bahçelerine, tarım alanlarına, gerek Karşıyaka, Çiğli ve Sasalı, gerekse Bornova ovası yapılaşmaya açıldı. 1955’lerden itibaren. Yani Demokrat Parti’nin “Bırakın yapsınlar” dediği günlerde. Tarım alanları çarçur edildi. İpin ucu o zaman koptu. Sonraki iktidarlar da “Biz Demokrat Partinin devamıyız” dedikleri için, aynı yoldan gittiler. Sonuçta yeni gelen belediyeler de buna dur demediler. Özellikle 1975’ten sonra,  İzmir gazetelerine sürekli yazılar yazdım, yapmayın, etmeyin, diye. Depremin nereleri yıkacağını o zamanlar yazdım. Daha deprem olmadan… Bayraklı, işaret ettiğim tehlikeli yerlerin başında geliyordu. Bayraklı, Meles Irmağının kenarında, Meles Ovası’dır. Bataklıktı, kurutuldu, şimdiki binalar yapıldı.”

DEPREM DALGALARI, BAYRAKLI’DA ÇALKALANMAYA GELEN KÖTÜ YAPILARI AYIKLADI, YIKTI
30 Ekim’deki depremin İzmir’de değil, Sisam adasında olduğunun altını çizen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bayraklı ile ilgili ilginç detaylar verdi:

“30 Ekim’de İzmir’de deprem olmadı aslında! Sisam’da oldu. Peki neden Bayraklı’yı etkiledi? Gediz depremi olmuştu, 1970 yılında, ama o zaman Bursa’daki herhangi bir fabrika yıkılmamıştı. Demek ki deprem orada olmasa bile deprem dalgaları geliyor. Deprem dalgaları eğer üstteki yapıyla çalkalanmaya gelirse, nerede olursa olsun, o yapıyı yıkar. İzmir’deki olay, tam da böyledir. Deprem ve dalgaları daima depreme karşı dayanıklı olmayan yerleri bulur, seçer ve yıkar. Deprem dalgaları Bayraklı’ya geldiği zaman Denizli’ye de gitti, Isparta’ya da gitti. Bayraklı’ya geldiği zaman, çalkalanmaya gelen kötü yapıları ayıkladı ve onları yıktı. Diğerlerinde ise büyük hasar bıraktı. Deprem eğer 5 saniye daha sürseydi, onlar da yıkılacaktı. Artı, Karşıyaka, Bostanlı, Alaybey de yıkılacaktı, Bornova da... Yani deprem 7.1 büyüklüğünde olsaydı, şu anda Karşıyaka’daki ölümleri de konuşuyor olacaktık. Bayraklar Asılı Kaldı, adlı kitabımda ayrıntılı biçimde bu gerçekleri yazdım. Her İzmirlinin bu kitabı okuması lazım. Çalkalanma dönemine giren yapılar yıkıldı ve 118 kişi hayatını kaybetti. İzmir’in zemini tamamen mi kötü? Elbette değil. Çok sağlam yerler var. Mesela Yeşilyurt, mesela Yamanlar…  8 büyüklüğünde deprem olsa bile Yamanlar’daki sağlam yapılar yıkılmaz.”

HALK ULEMA OLSA DAHİ, CEBİNDE PARA YOKSA, ALABİLECECEGİ HİÇBİR ÖNLEM YOKTUR
“Depremde hasar görmüş, yıkılmış yapıların yerine yeni bina yapılamaz” diyen  Prof. Ercan, “Çünkü orada yapı yıkıldı ama zemindeki özellikler aynı duruyor. Deprem gören yerin taşıma özelliği düşer. Yüzde 30 emsal veriliyor buna rağmen. Eğer yüzde 30 emsal uygulanırsa, Allah korusun, lafı da kurtarmaz.  Diyecek bir söz bulamıyorum” değerlendirmesinde bulundu. Prof. Ercan, vatandaşların deprem bilincine sahip olması konusunda da şunları söyledi:

“Halk ulema olsa dahi, cebinde para olmadıktan sonra, depreme karşı alabileceği hiçbir önlem yoktur.  Doğrudan doğruya, ülkenin ekonomisi, deprem ölümleriyle orantılıdır. Deprem yönetmeliğimiz eksik midir? Hayır, eksik değildir. Mükemmeldir. Ama depremden yıkılmayacak bir evin şu anda aylık kirası İstanbul’da 7-8 bin liradır. Asgari ücret 2 bin 820 lira olduğuna göre, insanlar o evi nasıl kiralayabilir? Ülkemiz insanının yüzde 49’unun ortalama geliri, 3 bin 750 liraymış. Bu paranın tamamını verseniz bile o evlerde kirada oturamazsınız. Türkiye’de yoksulluk sınırı 3 bin 50 liradır. Yoksul bir ülkede deprem, eşittir ölümdür. Ekonomi düzeltilmedikçe deprem ölümleri de önlenemez.”

 
Yat yarışlarında SAĞKAL ekibi birinci oldu
 
Ender ALDANMAZ yazdı... Deprem mağduru bir kedi ile geçen 1 yıl
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 30 Ekim 2021 Cumartesi 12:16

Bu memleket, siyasilerin oy kaygısının bilimin önüne geçmediği sürece düzlüğe çıkmaz. Siyaset son zamanlarda herhangi bir sorun yaşandığında sürekli olarak bir suçlu arayışında ve sürekli olarak ağızlarından; onlar yüzünden oldu, şunlar hep engel oluyor, hep itiraz ediyorlar, siz daha mı iyi bileceksiniz... gibi. Dün en büyük mirasımızı kutladık acaba mevcut siyasilerin ne kadarı sizce bunun anlam ve öneminin farkında ya da umurunda? Bana göre binde birinin, o da belki. Çünkü hemen hemen hepsi siyasi hırslarının, egolarının ve kendi çevrelerindeki çıkar gruplarının derdinde aksini iddia eden varsa son 70 yıla bir dönüp baksın.

Yorumu oyla      2      3  
Sallamak serbest 30 Ekim 2021 Cumartesi 10:46

Bu mantıkla Bayraklı'yı komple yıkmak lazım. Gökdelenler için de bir takım açıklamalar yapmıştı. Neye dayanarak bunları söylüyor, tuhaf!

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oktay GÜÇTEKİN sordu, İZDEDA Başkanı Haydar Özkan yanıtladı... Depremin kalbinde 1 yıl
Oktay GÜÇTEKİN sordu, İZDEDA Başkanı Haydar Özkan yanıtladı... Depremin kalbinde 1 yıl
Ayda ÖZEREN yazdı... Atatürk ile röportaj: Benim en büyük eserim!
Ayda ÖZEREN yazdı... Atatürk ile röportaj: Benim en büyük eserim!
Ozan EKİZ sordu, Depremzede Gülçin Aykut Soydan yanıtladı... Oğlunun hayaliyle hayata tutundu!
Ozan EKİZ sordu, Depremzede Gülçin Aykut Soydan yanıtladı... Oğlunun hayaliyle hayata tutundu!
 
Uzman çavuş otel odasında ölü bulundu!
Bitlis Tatvan'da görev yaptığı öğrenilen Jandarma Uzman Çavuş Göktürk ...
İşçilerinin kaldığı konteyner cayır cayır yandı!
Kağıthane'de inşaat işçilerinin kaldığı konteynerler, çıkan yangında küle ...
İzmir'de Cumhuriyet coşkusu
İzmir’de Cumhuriyet'in kuruluşunun 98. yılı gece de büyük coşkuyla kutlandı. ...
 
Atatürk Kültür Merkezi resmen açıldı
Atatürk Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 98. yıl dönümünde törenle hizmete açıldı.
Diyanet 7 bin 800 personel daha alıyor
Diyanet İşleri Başkanlığının sözleşmeli Kur'an kursu öğreticisi, imam ...
AKUT İzmir, depremin yıldönümünde 'altın saatlere' dikkat çekti
 Arama Kurtarma Derneği (AKUT) İzmir Ekip Lideri Ramazan Ergut, İzmir'de ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva