HABERLER>ENERJİ
14 Mayıs 2024 Salı - 08:55

Oda’dan ‘kamuda tasarruf’ çağrısı: Yaz saati israfından da vazgeçin!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından bugün açıklanan kamuda tasarruf paketini değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Gülhan Gürler “Hazine tarafından ödenen sokak aydınlatmasının maliyetini düşürmeye yönelik girişim olumlu olmakla birlikte, kalıcı yaz saati uygulamasının sürdürülmesi durumunda eksik kalacaktır. Toplumun üzerinde yük yaratan bu israf uygulamasından hemen vaz geçilmelidir.” dedi.

Oda’dan ‘kamuda tasarruf’ çağrısı: Yaz saati israfından da vazgeçin!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açıklandı.  Açıklanan pakette kamudaki enerji verimliliğinin artırılması ve sokak ve cadde ışıklandırılmasında LED dönüşümü hızlandırılması da yer aldı.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Gülhan Gürler, pakette enerji ile ilgili yer alan maddeleri değerlendirdi.  Gürler, Hazine tarafından ödenen sokak aydınlatmasının maliyetini düşürmeye yönelik girişmin olumlu olmakla birlikte kalıcı yaz saati uygulamasının sürdürülmesi durumunda eksik kalacağını ifade etti.

7 MİLYAR kWh FARK
Kalıcı yaz saati uygulamasından vazgeçilmesi çağrısını yineleyen Gürler “Toplumun üzerinde yük yaratan bu israf uygulamasından hemen vaz geçilmelidir. Kışın da yaz saati kullanılması anlamına gelen "kalıcı yaz saati" uygulamasına, mühendislerin ve bilim insanlarının itirazlarına rağmen; enerji tasarrufu sağlanacağı öngörüsüyle ilk kez 2016 sonunda geçilmişti. Aradan geçen zamana rağmen, ne dayanak olarak gösterilen İstanbul Teknik Üniversitesi`nde (İTÜ) hazırlanan rapor, ne de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından tasarrufa ilişkin bir istatistik, kamuoyuna açıklanmıştır.  Uygulamanın ilk döneminde 2016`nın Kasım ve Aralık, 2017`nin Ocak, Şubat ve Mart aylarının elektrik tüketimleri etkilenmiş, Odamızın o dönemki hesaplamalarına göre; söz konusu dönemlerde bir önceki yılın aynı aylarına göre; elektrik tüketiminde 7 milyar kilowatt saat (kWh) düzeyinde artış yaşandığı tespit edilmişti.” dedi.

EN ÇOK İZMİR ETKİLENİYOR
Ülkenin en batısında yer aldığı için saat dilimi değişikliğinden en çok etkilenen illerden birinin İzmir olduğunu ifade eden Gürler “Uygulamayla birlikte ülke genelinde olduğu İzmir’de de Iğdır yakınlarında geçen zaman dilimi kullanılmaya başlandı. Bu durum, İzmir‘in yerel saati ile uygulanan saat arasında 72 dakikalık bir fark oluşmasına neden olmaktadır. Bu büyüklükteki zaman farkının günlük hayatı etkilemesi kaçınılmazdır. İzmir‘de kış aylarında işyerleri ve okullar çoğunlukla gün doğumundan önce başlamaktadır. Sabah 08:00‘de mesailerine ve okullarına başlayan yurttaşlar, özellikle Aralık ve Ocak aylarında yarım saat sonra gün doğumuna şahit olmaktadır. Nüfusun yoğun olduğu ülkenin batısında yer alan İstanbul, İzmir gibi büyük kentler uygulamadan ciddi anlamda olumsuz etkilenmektedir. En çok gece karanlığında uyanmak zorunda kalan hane halkı mağduriyet yaşamaktadır. Gün ışığı olmadığı için konutlarda aydınlatma ve ısıtma için fazladan enerji tüketimi söz konusudur. Öğrencilerin gece karanlığında yollara düşmesi, trafiğin karanlık saatlerde yoğunlaşması gibi toplumsal ve sosyal sorunlara da yaşanmaktadır.” diye konuştu.

‘YARGI KARARLARINA RAĞMEN ISRAR’

Yaz saati uygulamasında vatandaşların itirazına ve yargı kararlarına rağmen ısrar edildiğini kaydeden Gürler şunları söyledi:

“Toplumsal desteği sıfır olan ve israfa yol açan bu uygulamada neden ısrar edildiği mutlaka aydınlatılmalıdır.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, açıklama gereği duymadığı İTÜ raporunu ve ayrıca uygulamanın sonuçları ile ekonomiye etkilerini içeren sağlıklı ve doyurucu bir çalışmayı kamuoyuna açıklamalıdır. Daha karanlık ve soğuk bir sabaha uyanan yurttaşların daha fazla enerji tüketeceği gerçeği, hangi bilimsel dayanakla göz ardı edilebilmiştir?  Aradan geçen zaman diliminde güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi önemli bir düzeyde artmıştır ve önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecektir. Enerji talebinin henüz güneşin ışımadığı saatlere çekilmesine yol açan uygulamadan vazgeçilmelidir. Enerji maliyetlerinin arttığı, derinleşen bir ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde, toplumun üzerindeki bu "gereksiz" yükün kaldırılması her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır. Bu vesileyle başta İzmir olmak üzere ülkemizi, kelimenin tam anlamıyla "gece karanlığında" bırakan bu uygulamanın iptal edilmesi çağrısını bir kez daha dile getiriyoruz”

 
Kamu müteahhitlerinden ‘tasarruf paketi’ yorumu: Tugay’ın elini kolunu bağlar!
 
Bakan duyurdu: Suç örgütüne darbe!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
14 Mayıs 2024 Salı 14:09

Konu kapanmıştır: gidebilirisniz her ne odası iseniz zaten varlığınız bile zaman israfı.

Yorumu oyla      1      0  
Yaz Saati Olarak Sabit Kalsın 14 Mayıs 2024 Salı 12:15

Gün Battımı İleri Saatleri Alıyoruz Ve Güneşten Daha Çok Faydalanıyoruz Tek Handikapı Kışın Geç Güneş Doğuyor Ama Bu Da İşin Çilvesi İşveren Ve Çalışan İçin Daha Verimli Bu Saat Dilimleri

Yorumu oyla      2      0  
Lombak 14 Mayıs 2024 Salı 10:45

Adı uzeeinde kalıcı ve yaz saati. Kalmalı.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Araç sahipleri dikkat: Akaryakıtta yeni dönem!
EPDK’dan araç sahiplerini ilgilendiren bir karar aldı. Yüksek fiyattan ...
Tesla'dan 500 milyon dolarlık şarj hamlesi
ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, şarj istasyon sayısını artırmak ...
Araç sahiplerine müjde: Benzine ve motorine indirim!
Brent petrolün zirveden gerilemesi ve dolar/tl kurunun da düşmesiyle birlikte ...
 
Spot piyasada elektrik fiyatları belli oldu
Spot piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı yarın için en yüksek 2 ...
EPDK'dan yeni karar: Motorin ve benzin tek fiyat!
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararına göre katkılı motorin ...
Benzin ve motorine zam, otogaza indirim
Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar ...
 
İlk çeyrekte 10 milyon metreküp doğal gaz!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz'de üretilen ...
Petrol fiyatları 1 ayın en düşük seviyesinde
Petrol fiyatları, Ortadoğu'da ateşkes sağlanması ihtimaliyle arz endişelerinin ...
Doğalgaz tarifesinde değişikliğe gidilmedi
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), mayıs itibarıyla mesken ve ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva