HABERLER>EKONOMİ
3 Ekim 2011 Pazartesi - 11:07

Petrol devini şoke eden rapor

Petrol sanayisini denetleyen Platform örgütü ve sivil toplum örgütlerinden oluşan bir koalisyon tarafından yapılan bir araştırma, sektörün dev şirketi Shell’i, Nijerya’daki militan örgütlere yüz binlerce dolar para aktararak bu ülkedeki çatışmaları tetiklemekle suçladı.

Petrol devini şoke eden rapor

Raporda, Shell, son 10 yılda Nijer Deltası’nda yaşanan şiddet olaylarının sorumlusu olarak gösterilirken, şirketin silahlı örgütlere rutin olarak ödemeler yaptığı ve yerel şiddetin kontrolden çıkmasına neden olduğu belirtildi. Shell’in, örneğin 60 kişinin öldüğü ve bir köyün tamamen yok olduğu olaylarda parmağı olduğu ifade edildi.
 
Shell bünyesinde çalışan yöneticilerin ifadelerini toparlayan Platform raporunda, şirket tarafından kiralanan hükümet güçlerinin yerel halka şiddet uyguladığı, insanların haksız yere öldürüldüğü ve sistematik olarak işkenceden geçtikleri iddiası da var.
 
BORU HATLARINI SABOTE EDİYORLAR
Shell, geçmişte yaptığı insan hakları çalışmalarını ortaya koyup ve kanıtların tutarlılığını sorgulayarak raporu bulgularına karşı çıktı. Buna rağmen, şirket raporda yer alan tavsiyeleri dikkate alacaklarını açıkladı.
 
Platform raporu, Shell tarafından Nijer Deltası’ndaki militan gruplara verilen sözler ve yapılan anlaşmalara dair ifadeler ve belgeler sunuyor. Örneğin geçtiğimiz yıla ait kayıtlardan birinde, Shell’in şiddet olaylarıyla yakından ilgili bir militan örgüte 159 bin dolardan fazla para aktardığı öne sürülüyor.
 
Söz konusu militan örgütün üyelerinden Chukwu Azikwe, “Bu parayı mühimmat almak için kullanıyoruz. Ayrıca savaşı sürdürebilmek gereken diğer ne varsa onları temin ediyoruz” dedi. Örgütün lideri SK Agala ise Shell’den fidye alabilmek için şirketin boru hatlarına zarar verdiklerini anlattı: “Fidye verecekler. Yönetimlerinden birileri gelecek ve buraya parayı nakit olarak dağıtacak.”
 
Raporda, Agala grubunun rakibi olan militan grupla petrol parası yüzünden mücadeleye girdiği belirtiliyor. Para hangi tarafa aktarılırsa, diğer taraf şiddet olaylarıyla yanıt veriyor. Araştırmacılar ayrıca, Shell’in Rumuekpe köyündeki militanlara her ay binlerce dolar verdiğini ve petrol devinin, altyapısına erişim sağlayan her örgüte para aktardığını öne sürdü.
 
Her gün 100 bin varil petrolün aktığı ve Shell’in günlük üretiminin yüzde 10’unu kapsadığı belirtilen Rumuekpe köyü, Shell’in doğudaki faaliyetleri için büyük önem taşıyor. Platform raporu, şirketin “toplumsal kalkınma” adı altında ve Friday Edu adındaki “irtibat subayı” aracılığıyla bölgeye para aktardığını belirtti.
 
“HERKESE PARA DAĞITIYORLAR”
Shell’in Nijerya’daki şirketinin (SPDC) üzerinde Edu’nun elinin güçlenmesiyle, 2005 yılında Edu ve Agala grubu arasında gerginliğin arttığı belirtildi. Çıkan çatışmalarda Agala’nın geri çekilmek zorunda kaldığı ancak misillemeleri nedeniyle çok sayıda insanın hayatını kaybettiği ifade edildi.
 
Platfrom raporu, Shell’in parasıyla doğan şiddetin en sonunda bölgede istikrarsızlığa neden olduğuna dikkat çekti. Evlerini terk eden insanlar bölgenin başkenti Port Harcourt’da öldürüldü. Birçoğu ise evlerinde, okullarda, işyerlerinde katledildi. Rumuekpe’de yaşanan şiddetten para koparmaya çalışan çeteler ise giderek arttı.
 
Shell’in, 2006 yılında Trans-Nijer boru hattının bakımı için militanlarla anlaşma yaptığı da raporda geçen bilgiler arasında. Buna göre, ilk olarak Edu’ya para veren Shell, Agala’nın ağır misillemeleri sonucu Agala’ya ödeme yapmaya başladı. Platform, Shell’in militan örgüt olduğunu bilmesine rağmen altyapısına erişim sağlayan herkese ödeme yaptığını ifade etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Enflasyon sürpriz yaptı, hesapları şaşırttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayında Tüketici Fiyatları Endeksinin ...
''Arap Baharı'' Egeli otomotivciye yaradı
Türkiye'ye güvenin arttığını vurgulayan sektör yetkilileri, "Bölgeye yapılan ...
Doğan Yayın Holding Star TV'yi satıyor
Doğan Yayın Holding, Dolaylı bağlı ortaklıkları Işıl Televizyon Yayıncılık ...
 
Tayland EXPO'nun sazanı oldu
EXPO'da İzmir'in rakiplerinden Tayland'ın Ayutthaya Kenti, logosunu 'Sazan' ...
Dolar yeni rekora göz kırpıyor
Dolar 1,87'ye yaklaşarak yeni haftaya yükselişle başladı.
EİB İhracatı 12 milyar dolara koşuyor
Ege İhracatçı Birlikleri Eylül ayında yüzde 30’luk artışla 1 milyar 3 ...
 
İzmirli sanayicilerden zamlara büyük tepki
Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan ve 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe ...
Onlar artık patron
Kadınlar, İZKA'nın desteğiyle hayata geçen uygulama ile köyde kurulan ...
Kuşadasi'nda gemi bereketi
Türkiye'nin en önemli kruvaziyer limanı Kuşadası, Ekim ayının ilk gününde 6 dev gemiyi ağırladı.
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva