HABERLER>EKONOMİ
3 Ekim 2011 Pazartesi - 10:02

Tayland EXPO'nun sazanı oldu

EXPO'da İzmir'in rakiplerinden Tayland'ın Ayutthaya Kenti, logosunu 'Sazan' olarak belirleyip, çalışmalara hız verdi. Yer konusunda davalarla mücadele eden İzmir'de ise kanaat önderleri, 'Negatif olmayalım ama geç de kalmayalım' dedi.

Tayland EXPO nun sazanı oldu

İZMİR - EXPO 2020 yarışında İzmir'in en güçlü rakibi olarak gösterilen ve Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE)'na İzmir'in ardından resmi müracatını gerçekleştiren Tayland'ın Ayutthaya Kenti, hazırlık çalışmalarına hız verdi. İzmir, yer sorunu ve seçilen İnciraltı alanına açılan davalarla mücadele ederken Ayutthaya, logosunu ve temasını çoktan belirledi. EXPO heyecanını her alanda yaşayan ve istekli görüntüsüyle dikkat çeken kent, düzenlediği yarışma sonunda yerel bir sazan balık türü olan 'Cyprinidae'yi logo olarak belirledi. Modernize edilmiş çizim ve tasarımıyla logosunun tanıtımına başlayan Ayutthuya, "Küreselleşme - Dengeli Yaşam, Sürdürülebilir Yaşam" ögelerini tema olarak seçti. Sazan balığı tasarımının, çarpıcı denge, çevre, su, hayat ve ruh zenginliği ile insan ve doğa arasında bir arada yaşamı simgelediği belirtiliyor.

ASYA'DAN TEK ÜLKE VURGUSU

Tayland, EXPO 2020'yi kazanarak ilk kez büyük fuara ev sahipliği yapmayı umuyor. Kendisini ise Asya'dan tek aday ülke olarak lanse ediyor. Tanıtımında ülkenin sağlıklı ve istikrarlı bir ekonomik büyüme ile Asya'nın stratejik merkezi olduğu ifade ediliyor. Ayrıca Tayland'ın diplomatik ve ekonomik gücüne de vurgu yapılıyor. 416 yıl boyunca kraliyetin merkezi konumunda bulunan Ayutthaya'nın tanıtımında ise EXPO alanının belirlendiği, Bangsai İlçesi'nde Tayland hükümetinin doğrudan hızlı trenin geçmesi için planları onayladığı ve toplu taşıma ağının genişletileceği ifade ediliyor. Aday kentin, Tayland'ın en çok tanınan kenti Bangkok'a 45 dakika mesafede bulunduğunun da altı çiziliyor. Ayutthaya'nın ticari ve tarihi özellikleri de öne çıkarılıyor.

KAMPANYALAR BAŞLADI

Öte yandan Tayland Kongre ve Sergi Bürosu (TCEB), halkın desteği için EXPO 2020 ile ilgili bilgilendirme ve iletişim faaliyetlerini yoğun şekilde sürdürüyor. TCEB geçtiğimiz Eylül ayında büyük alışveriş merkezleri ile ortaklaşa "EXPO'yu istiyorum" sloganını taşıyan multimedya sergi açtı. Alışveriş merkezlerinde halkın bilinçlendirilmesi ve EXPO 2020 sürecine katılımlarını teşvik etmek amacıyla yapılan proje sonucunda 100 bin kişilik gönüllü sağlanması hedefine ulaşıldı. TCEB yetkilileri yaptıkları açıklamalarda Tayland'taki tüm kurumların bir bütün olarak EXPO 2020 adaylığı için çalıştıklarını ve bundan duydukları memnuniyeti EXPO 2020 ile ilgili yaptıkları açıklamalarda özelikle vurguluyorlar.

LOSCERTALES GİTMİŞTİ
BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales, Ocak 2011 'de Tayland'ı ziyaret etmiş ve adaylık konusunda motive etmişti. İzmir'in resmi başvurusunu yapmış ve kendisini davet etmiş olmasına rağmen Loscertales, henüz ülkemize ve kentimize gelmedi.

KANAAT ÖNDERLERİ NE DEDİ?


GEÇ KALIYORUZ
Seferihisar Belediye Başkanı ve EXPO 2015 Eski Genel Sekreteri Tunç Soyer: "Çığlık çığlığa bağırmak lazım. Çok ciddi bir şekilde geç kalıyoruz. Avantajımızı kaybediyoruz. Hızlı bir şekilde sürecin yönetim biçimi, kurulması gereken organlar oluşturulmalı. Hiç kimse ne olduğunu bilmiyor. Kasım ayında yapacağımız sunumu, kim yapacak, ne anlatılacak belli değil. Sürecin hızlandırılması gerekiyor."

TECRÜBE FARKI

EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak: "Tayland'ın çicek EXPO'sundan dolayı küçük de olsa bir tecrübesi var. Bunun için World EXPO dediğimiz organizasyonun neler getireceğini iyi gördü ve hazırlıklarını sürdürüyor. Logoyu seçmişlerdir ancak biraz karmaşık buldum. EXPO'ya aday olduklarını her ortamda dile getiriyorlar. İzmir'e gelen büyükelçileri de bunu dile getirmişti. Ayrıca İzmir'de bile Tayland Günleri adı altında tanıtım yaptılar. Bunu tüm dünyada yapıyorlar. Kasım ayı başına kadar başka hangi ülkeler kentler başvuracak göreceğiz."

NEGATİF OLMAYALIM

DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh: "Bildiğiniz gibi ev sahipliği için adaylık başvurusundan 180 gün sonrasına kadar başvuru yapılabiliyor. EXPO 2015 adaylığımızda İtalya, 178. günde başvuru yaptı ve ev sahipliği hakkını kazandı. Olayları ve gelişmeleri bizim açımızdan negatif göstermemek gerektiğini düşünüyorum."

LOGOYLA OY TOPLANMAZ

BASİFED Başkanı Hüseyin Porsuk: "BIE delegelerinin logoyla oy vereceğini zannetmiyorum. İzmir'de de ciddi çalışmalar yapılıyor. Sağlık ile ilgili bir arama konferansı gerçekleştirildi. Gönüllülük konusunda çalışmalar yapılıyor. İzmir'in logosunun belirlenmesi için de yürütülen bir çalışma olduğunu biliyorum. EXPO adaylık sürecini yönetecek kurulların oluşmaması nedeniyle şimdilik bu konuyu üstlenen İZKA bünyesinde ciddi ve hummalı faaliyetler devam ediyor." (Soner ÇAĞLAR/EGELİSABAH)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Deniz 3 Ekim 2011 Pazartesi 14:13

EXPO alanımıza dava açıyoruz, bize rakibe ne gerek varki, biz kendi kendimizin ayağına sıkar o şekilde de kaybederiz zaten... Loscarteles gelse ne olacak alan davalık ama çözeriz biz merak etme sen mi diyeceğiz...

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar yeni rekora göz kırpıyor
Dolar 1,87'ye yaklaşarak yeni haftaya yükselişle başladı.
EİB İhracatı 12 milyar dolara koşuyor
Ege İhracatçı Birlikleri Eylül ayında yüzde 30’luk artışla 1 milyar 3 ...
İzmirli sanayicilerden zamlara büyük tepki
Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan ve 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe ...
 
Onlar artık patron
Kadınlar, İZKA'nın desteğiyle hayata geçen uygulama ile köyde kurulan ...
Kuşadasi'nda gemi bereketi
Türkiye'nin en önemli kruvaziyer limanı Kuşadası, Ekim ayının ilk gününde 6 dev gemiyi ağırladı.
Rusya indirim yapmadı, anlaşma bitti!
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın doğalgazda istenen indirimi yapmadığını, ...
 
İzmir'de bedava altın dağıttılar!
Ararat Kuyumculuk’un Balçova şubesinin açılışında düzenlenen defileye ...
Egeli hazırgiyimcilerden İstanbul çıkarması
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İstanbul’da 37 Egeli ...
Sanayi devinin yıldönümünde darbuka şov
Lider jant üreticilerinden İnci Holding ile dünyanın en büyük jant üreticisi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva