HABERLER>EKONOMİ
2 Ekim 2011 Pazar - 11:09

Onlar artık patron

Kadınlar, İZKA'nın desteğiyle hayata geçen uygulama ile köyde kurulan pazarda ürettikleri domates, biber, patlıcan, erişte, salça, turşu gibi organik ürünleri satarak para kazanıyor.

Onlar artık patron

İZMİR - İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) Buca'nın daha önce adı pek duyulmayan Karacaağaç köyünde uyguladığı organik köy projesi evlerinden çıkmayan, tarlalarda çalışan köy kadınlarını kendi işlerinin patronu yaptı. İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) desteğiyle gerçekleştirilen Organik ve İyi Tarım Uygulamalarında Bir Örnek Köy: Karacaağaç" adlı proje sayesinde meşhur olan Karacaağaç'ta organik ürünler büyük rağbet görürken, proje en çok kadınlara yaradı. Köyde kurulan organik pazardaki 25 tezgahın da sahibi olan kadınlar, köylerini ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlerine domates, biber, patlıcan, erişte, salça, turşu gibi organik ürünlerini satarak para kazanıyor. Proje ile kadınlar iş hayatına çabuk alışırken, Zuhal Atagün ise KOSGEB'den 60 saat girişimcilik eğitimi alarak köyde ilk girişimcilik sertifikasına sahip kadın oldu. İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli de kadınların hayatı değiştiren, ekonomik özgürlük kazandıran bu projeye önder olmanın kendileri için büyük bir gurur olduğunu söyledi.
 
SIRADA İHRACAT VAR
400 hane ve yaklaşık bin kişinin yaşadığı köyde projeden sonra daha çok eve internet girerken, köyde organik yemek mezeler ve reçel üretimi yapılarak kısa zamanda ihracata başlanacak. Geçen yıl başlayan proje ile köylerinin İzmir'in en tanınan köylerinden biri haline geldiğini, halkın daha çok gelir elde etmeye başladığını ve kadınların evden çıkarak kendi işlerinin patronu olduğunu belirten Karacaağaç köyü muhtarı Dursun Atagün, kadınların yürüyüşünün bile değiştiğini söyledi.
Proje sayesinde köylerinde 25 kadının her hafta tezgah açarak organik ürünleri köye gelen yerli ve yabancı misafirlere sattıklarını ifade eden Atagün, "Proje bir yıl sürdü. Bu sürede 25 üreticimiz organik ürün sertifikası aldı. Köyümüzde organik pazar oluşturuldu. Burada 25 kadına tezgah verildi. Her hafta kurulan pazara ilgi sürekli arttı. Ayrıca Buca ve Şirinyer pazarında da kadınlarımız organik ürünler satıyor. Proje sayesinde köyümüzdeki kadınlar ek gelir imkanına kavuştu. Artık kocalarından harçlık beklemiyorlar. Kadınlarımıza özgüven geldi, kendilerini daha iyi ifade edebiliyorlar" dedi.
 
İKİNCİSİ YOLDA
Buca Kaymakamlığı öncülüğünde köylerinde "Sandıktaki Emek, Kadınlara Destek" ismiyle yeni bir proje başlatıldığına işaret eden Atagün, bu proje kapsamında da 30 kadına eğitim verileceğini, köylerinde atölye kurularak kadınların ürettiği çeyizlik ürünlerin satışının yapılacağını söyledi. Bu çalışma ile kadınların el işlerinin değerlendirileceğini açıklayan Atagün, böylece köydeki kadın patron sayısının artacağını kaydetti. Köylerinde organik meze ve reçel üretimine de başlanacağını anlatan Atagün, bu işletmelerin başında da kadınların yer alacağını belirtti. Köylerinde ev pansiyonculuğunun da başladığını, yabancı turistlerinde turlar kanalıyla köylerini ziyaret etmeye başladığını açıklayan Atagün, hızlı gelişimi takip etmekte zorlandıklarını da sözlerine ekledi.
 
NE DEDİLER?
Yakında oğlunu evlendirecek
Proje sayesinde iş sahibi olduğunu belirten Semiha Bakır, bu sayede para kazanmaya başladığını söyledi. Diğer organik pazarlardan da ürünlerine talep geldiğine dikkat çeken Bakır, "Bu proje sayesinde iş sahibi oldum. Önceden eşimden harçlık alırdım. Şimdi artık kendi harçlığımı çıkarıyor, ev bütçesine de katkı sağlıyorum. Yakında oğlum evlenecek. Kazandığım paraları onun ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıyorum. Evimize ek gelir girdiği için şimdi daha mutluyum. Sıkıntılarımız büyük oranda sona erdi" dedi.
 
Evin ihtiyacı karşılanıyor
Köylerinde kurulan organik ürün pazarına ilginin sürekli arttığını, her hafta satışlarının yükseldiğini belirten Leyla Özkan buradan kazandıkları ile evini geçindirdiğini söyledi. Eşinin emekli olduğunu, kendi kazandıkları ile de ihtiyaçlarını karşıladıklarını açıklayan Özkan, "Bu projeyi başlatanlara çok teşekkür ediyorum. Bu sayede köyümüz tanındı. Daha önce sadece toptan sattığımız ürünleri artık perakende olarak satıyoruz. Bu sayede köyümüz daha çok gkazanıyor. Köyümüzdeki bütün kadınlar bu proje sayesinde rahat etti" diye konuştu.
 
Ödüllü proje
Organik ve İyi Tarım Uygulamalarında Bir Örnek Köy: Karacaağaç, projesi geçen yıl 9 Temmuz 2010'da başladı. İzmir Ticaret Borsası, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği ortaklığında, Buca Kaymakamlığı ve Buca Belediyesi ile Karacaağaç köyü muhtarlığının iştiraki ile gerçekleştirilen proje 1 yıl sürdü. Toplam bütçesi 94.267 TL olan proje İZKA tarafından da desteklendi. Proje ile köyde organik tarım ve iyi tarım uygulamaları başlatıldı. Köyde açık bir satış yeri oluşturuldu. Üretilen ürünler "Karacaağaç Köyü" etiketiyle İzmir'deki çeşitli pazar ve marketlerde satışa çıktı. Tüketicilere yönelik bilinçlendirme seminerleri, zeytinyağlı mutfak ve kahvaltı etkinlikleri yapıldı. Proje ayrıca Mazhar Zorlu Eğitim Vakfı'nın İzmir'e Katkı ve Başarı Ödülü'nü aldı.
 
Kestelli: Ekonomik açıdan özgürlüklerini kazandılar
İTB Başkanı Işınsu Kestelli projeleri sayesinde köydeki kadınların ekonomik özgürlüğünü kazandığını belirterek, bu projeye önder olmaktan gurur duyduklarını söyledi. Bugüne kadar ekonomiye katılmayan kadınların kendi işlerinin patronu haline geldiğini ifade eden Kestelli, "Kadınlar proje sayesinde bilinçlendi. Köy tarihinde ilk olarak Zuhal Atagün KOSGEB'den 60 saat girişimcilik eğitimi aldı. Sertifikasını aldı. Ben de kendisine büyük bir gururla sertifikasını takdim ettim. Umarım her köy bu tür projeler sayesinde gelişir, kadınlar daha çok iş hayatının içinde yerini alır" dedi.(Murat Şahin/Yeniasır)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuşadasi'nda gemi bereketi
Türkiye'nin en önemli kruvaziyer limanı Kuşadası, Ekim ayının ilk gününde 6 dev gemiyi ağırladı.
Rusya indirim yapmadı, anlaşma bitti!
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın doğalgazda istenen indirimi yapmadığını, ...
İzmir'de bedava altın dağıttılar!
Ararat Kuyumculuk’un Balçova şubesinin açılışında düzenlenen defileye ...
 
Egeli hazırgiyimcilerden İstanbul çıkarması
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İstanbul’da 37 Egeli ...
Sanayi devinin yıldönümünde darbuka şov
Lider jant üreticilerinden İnci Holding ile dünyanın en büyük jant üreticisi ...
Elektrikten sonra doğalgaza da büyük zam!
Elektrik fiyatlarına yapılan artıştan bir gün sonra, doğalgaza da beklenen zam geldi.
 
İzmir, havadaki kapışma için güçlü ortak arıyor
Adnan Menderes Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali işletilmesi ihalesine ...
Toplantı tarihi iki odanın arasını açtı
İzmir İli Oda ve Borsalar Ortak Yönetim Kurulları Toplantısı’nın tarihinin ...
Kale Grubu ikinci 'konsepti' izmir'de açtı
İzmir'de geçtiğimiz aylarda bir bayi açan ve Ege Serbest Bölgesi'nde de ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva