HABERLER>EKONOMİ
3 Ekim 2011 Pazartesi - 10:27

''Arap Baharı'' Egeli otomotivciye yaradı

Türkiye'ye güvenin arttığını vurgulayan sektör yetkilileri, "Bölgeye yapılan sekiz aylık ihracat geçen yılı geçti. Siyasetteki iyi ilişkiler ticarete de dönüşecek. Bunu değerlendirmeliyiz" dedi

 Arap Baharı  Egeli otomotivciye yaradı

İZMİR - Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki rejim değişikliklerinin ardından yaşanan "Arap Baharı" ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son ziyaretiyle Türkiye'nin de bu ülkelerdeki etkisinin artması başta otomotiv sektörü olmak üzere ihracatçıları umutlandırdı. Otomotiv sektöründe büyük bir potansiyele sahip olan bu ülkelere hem ürün satışı hem de yatırım yapılabileceğini belirten sektör temsilcileri, daralan Avrupa pazarının açığını bu ülkelerin kapatabileceğini belirtti.
 
FIRSAT BÜYÜK
"Arap Baharı"nın yaşandığı 8 ülkeye Ege Bölgesi'nden yapılan ihracat geçen yıl 404 milyon dolar iken, bu yılın 8 ayında 413 milyon doları geçti. Yıl sonuna kadar bu ülkelere yapılan ihracatın en az 550 milyon dolar olması bekleniyor. Yılın ilk 8 ayında yapılan ihracat artışında Mısır başı çekerken, Fas, Suriye, Ürdün, Tunus'a da ihracat yükseldi. Libya, Cezayir ve Yemen'e yapılan ihracatta ise çok az olsa da bir düşüş göze çarpıyor. "Arap Baharı" ile birlikte, bölgede Türkiye'ye güvenin daha da arttığını ve yeni yönetimlerle sıcak ilişkiler geliştirildiğini ifade eden otomotivciler, sektör olarak bu gelişmeleri işe dönüştürebileceklerini belirttiler.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı ve Tiryakiler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki, Arap Baharı ile Türkiye'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde daha etkin hale geldiğine işaret ederek, bundan sonraki dönemlerde bu bölgelere olan ihracatın katlanabileceğini söyledi. Tiryaki, "Arap Baharı ile Türkiye bölgedeki konumunu güçlendirdi. Yeni yönetimlerle de ilişkiler çok iyi. Siyasi alandaki bu gelişme kısa sürede ticarete de yansıyacaktır. Otomotivciler olarak zaten bu pazarlarda faaliyet gösteriyoruz. Bundan sonra Avrupa'daki krizi de hesaba katarak, bu bölgede daha etkin olmalıyız. Otomotiv sektörü Türkiye'den çok geri olan bu ülkelerde ortak tesisler kurabiliriz. Özellikle ana sanayimiz için büyük fırsat var. Egeli yan sanayiciler için bu bölge önemli bir pazar olabilir" dedi.
 
"PASTADAN PAY ALALIM"
Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mustafa İduğ ise, Egeli otomotivciler olarak bu pastadan pay almak istediklerini kaydetti. Otomobil ve hafif ticari araç satışı, yan sanayi ürünleri başta olmak üzere birçok ürününün bu pazarlarda satışı için büyük potansiyel olduğunu işaret eden İduğ, "Önümüzdeki dönemde en çok ihracat yaptığımız Avrupa'daki sıkıntılar nedeniyle sorunlar yaşanacak gibi görünüyor. O nedenle alternatif pazar olması ve "Arap Baharı"nın yarattığı olumlu etki nedeniyle bu bölgeye odaklanmamızda fayda var. Bizim otomotiv altyapımız çok kuvvetli. Bu pazarlardan büyük pay alabiliriz" diye konuştu.
 
"ORTAK ÜRETİM OLABİLİR"
EBSO Meclis Üyesi Vedat Sabırlı da, kendisine yeni pazarlar arayan otomotiv firmaları için Ortadoğu ile Afrika pazarının büyük bir potansiyele sahip olduğu söyledi. Doğal kaynakları nedeniyle refah seviyeleri yükselecek olan ülkelerde otomotiv sektörünün büyüme potansiyeli olduğuna işaret eden Sabırlı, "Bizim İzmir ve Ege Bölgesi olarak çok güçlü bir yan sanayimiz var. Otomotiv sanayi bizden geri olan bu ülkelere ürün satabilir ya da ortak üretim gerçekleştirebiliriz. Egeli firmalar olarak artık bu ülkelere daha çok ağırlık vermemiz gerekiyor. Meslek komite toplantımızda bu konuyu gündeme alarak, bir strateji belirlemek istiyoruz" dedi.(Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğan Yayın Holding Star TV'yi satıyor
Doğan Yayın Holding, Dolaylı bağlı ortaklıkları Işıl Televizyon Yayıncılık ...
Tayland EXPO'nun sazanı oldu
EXPO'da İzmir'in rakiplerinden Tayland'ın Ayutthaya Kenti, logosunu 'Sazan' ...
Dolar yeni rekora göz kırpıyor
Dolar 1,87'ye yaklaşarak yeni haftaya yükselişle başladı.
 
EİB İhracatı 12 milyar dolara koşuyor
Ege İhracatçı Birlikleri Eylül ayında yüzde 30’luk artışla 1 milyar 3 ...
İzmirli sanayicilerden zamlara büyük tepki
Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan ve 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe ...
Onlar artık patron
Kadınlar, İZKA'nın desteğiyle hayata geçen uygulama ile köyde kurulan ...
 
Kuşadasi'nda gemi bereketi
Türkiye'nin en önemli kruvaziyer limanı Kuşadası, Ekim ayının ilk gününde 6 dev gemiyi ağırladı.
Rusya indirim yapmadı, anlaşma bitti!
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın doğalgazda istenen indirimi yapmadığını, ...
İzmir'de bedava altın dağıttılar!
Ararat Kuyumculuk’un Balçova şubesinin açılışında düzenlenen defileye ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva