HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Mart 2023 Çarşamba - 21:16

Mecliste gündem deprem: Karşıyaka’da 600 hektarlık alanda yüksek risk!

Mart ayı meclis toplantısında konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “600 hektarlık alanda yüksek sıvılaşma riski olan yerleşim bölgemiz var. Bölgedeki binaların hepsinin gözden geçirilmesi şart… 99 depremi sonrası 24 yıldır yeterince dönüşüm sağlanmadı. Yerel yönetim olarak üst makamlardan doğru talepte bulunmak yükümlülüğümüzdür” dedi. Tugay, kamuoyunda Mavişehir’in taşınması ile ilgili yürütülen tartışma ile ilgili ise  “Mavişehir’i itham etmedim. 600 hektarlık alanda sıvılaşma riski yüksek alanlar var” dedi.

Mecliste gündem deprem: Karşıyaka’da 600 hektarlık alanda yüksek risk!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Karşıyaka Belediyesi Mart ayı meclis toplantısı birinci oturumu Başkan Cemil Tugay yönetiminde meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda 11 ili etkileyen deprem felaketi için bölgeye Karşıyaka’dan toplanan yardımların bilgisi gerçekleştirilen sunumla aktarıldı.

YARDIM RAPORU
Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Berkhan Alptekin gerçekleştirdiği sunumda,”Karşıyaka Belediyesi deprem bölgesine toplamda 27 tır, 22 kamyon 9 kamyonetlik yardımlar bölgeye gönderildi.Bunun yanı sıra ekiplerimiz tarafından sıcak yemek dağıtılarak aşevi hizmetinin veriliyor. Ayrıca, bin 290  aile Karşıyaka’ya yerleştirildi. 3 bin 245 depremzede Karşıyaka’da yaşamaya başladı. Kaymakam ve Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğü ile sürdürdüğümüz iletişimden öğreniyoruz ancak eksilmeler ya da artmalar yaşanabiliyor” dedi.

BİR GECE KENDİMİ TUTAMAYIP AĞLADIM
Yardım raporunun açıklanmasının ardından söz alan Başkan Cemil Tugay bölgedeki depremzedeler için her türlü çaba göstereceklerini ifade ederek, “Depremin olduğu gün Karşıyaka Belediyesi adına buradan bir ekiple bölgede yaşanan hasarı yerinde görmek ve nerelerde, hangi noktalarda yardım edebileceğimizi saptayabilmek için yola çıktık. Hava şartlarının olumsuzluğundan kaynaklı trafik kazaları nedeniyle ertesi gün ulaşabildik. Pazar gününe kadar arkadaşlarımızla hemen her ilde, değişik noktalarda, kırsalda da yardım ulaştırdık. Çok büyük yıkım tablosu. Bu noktada hayatını kaybedenlere yakınlarına ve ulusumuza başsağlığı diliyorum. Belki iyileşme dönemi uzun yıllar olacak. Öyle olması doğal çünkü çok geniş bir alan. Tarifi yapılamaz ölçüde bir sıkıntılı durum var. Gidip görünce anlaşılıyor. Bundan sonraki süreçte de oradaki vatandaşlarımız için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Yardımların doğru yere ulaşması için çabalarken Karşıyaka’dan haber geliyordu. Vatandaşlarımızın yardımları hazırlamaj için seferberlikle çok geç saatlere kadar çalışıldıklarını duyuyorduk. Videolar geliyordu. Bir gece kendimi tutamayıp ağladım. Karşıyaka ve Karşıyakalılarla çok gurur duydum. Böyle bir kentin belediye başkanı olmaktan gurur duydum herkese çok teşekkür ediyorum. Yardımlar bir emanet olarak alındı, emanet olarak gönderildi. Kimsenin şüphesi olmasın”  dedi.

YENİ BİR DÖNEME BAŞLAYACAĞIZ
Tugay, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Karşıyakalı vatandaşların yoğun bir şekilde belediyeye başvuruda bulunarak yapıların güvenirliğini sorguladıklarını kaydederek , “depremlerden sonra, ilçemizde, genel bir tedirginlik hali yayıldı. Vatandaşlardan oturduğum bina depreme dayanıklı mı diye yüzlerce sorular geldi.  Aslında İzmir Depremi’nin ardından başlatılan bir çalışma vardı. Kentimizin planlaması ve depreme dayanıklılık ile ilgili. Depremden hemen önceki son mecliste afet planı ile ilgili de çalışma kararı almıştık. Üzülerek söylüyorum bir tesadüf oldu. Böyle bir ihtiyaç gördük ve 30 Ekim 2020’den beri çalışmamız vardı ama ilçemizde ve genel olarak İzmir’de riskli binaların sayısının çokluğu ile ilgili enerji kaybettik çünkü süreç emsal tartışmalarına gelerek kilitlendi. Büyükşehir Belediyemiz bazı kararlar aldı. Orta ve ağır hasarlı binaların yenilenmesinde kolaylaştırıcı olsun diye bir emsal artışı kararı alındı. Bir koruma bölgesi tanımlandı, bunun  sınırları ile ilgili idari karar alındı. Bayraklı’da ağır hasar olduğu için parsel ve ada bazlı emsal artışı kararlar alındı. Pek çok tartışma yarattı. Bayraklı bölgesinde emsal artışı da mahkeme kararıyla iptal edilince belirsizlikler meydana geldi. Binaların yenilenmesinde nasıl bir yol izleneceği ayrı tartışma konusu ama gerçekten oturduğumuz yapılarda risk nedir? Bunlarla ilgili ne yapmamız gerektiği konularını konuşmak tartışmak ve çözümler üretmek için sorunun boyutunu belirlemekle ilgili kararlıyız. Deprem bölgesinden geldiğimden beri toplantı yapıyoruz hem dışardan konunun uzmanlarıyla hem de kendi içimizde… Bu sürecin sonuna geldik sayılır. Belki Cuma gününden sonra bazı kararlar alacağız ve yeni döneme başlayacağız” ifadelerine yer verdi.

MAVİŞEHİR’DE ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR
Mecliste sunum yapan Karşıyaka Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Nehir Yüksel, ilçenin mevcut yerleşim alanları ile ilgili tespitleri anlattı. Jeolojik etütleri göz önüne alarak ilçenin yapı stoğuna dair verileri aktaran Yüksel “Karşıyaka yaklaşık 5 bin 172 hektar… Bunun da yaklaşık 2 bin 300 hektarı 1/5000’lik ve üst ölçekli planlarla yerleşime açılmış. İlçemizde büyük bir kısmının jeolojik etütleri bitmiş durumda. Bizim planlı yerleşik alanımızın dörtte birlik kısmı ‘önlemli alanlar’ statüsünde. (Önlemli alan: afet riski ve/veya jeolojik-jeoteknik nitelikleri sebebiyle, yapılaşma öncesinde ya da yapılaşma sırasında belirli önlemleri alıyor olmak kaydıyla planlamaya ve yapılaşmaya uygun olan alanlar). Sonuç olarak biz mevcut yapı stoğumuzu hem yönetmelikler hem de yerleşime uygunluk alanı ile eşleştirerek aslında deprem tehlikesi karşısında ilk adımı attık. Özellikle önlemli alanlar arasında yer alan Atakent, Bostanlı, Goncalar, Nergiz, Aksoy, Yalı Donanmacı, Demirköprü, Dedebaşı, Bahriye Üçok ve Tersane mahalleleri yapı stoğunun ve nüfus açısından çok büyük bir kısmını taşıyan alanlar. Bu bölgedeki 10 bin 946 yapının 7 bin 856’sı 1998 yönetmeliği öncesinde inşa edilmiş. 1998 öncesi yapıların çoğunluğu Çarşı ve çevresinde, Bostanlı ve Nergiz’de olduğunu görüyoruz. Mavişehir bölgesini ayrıca ele aldık. Mavişehir’de 2012’de onaylanmış planlarda önlemli alan olarak işaretlenmiş. Bu bölge sıvılaşma tehlikesi taşıyor ve su baskınları açısında önlem alınması gerekiyor. Bu bölgedeki 350 yapının 302’si ise 1998 yönetmeliği öncesinde yapılmış” dedi.

VERİ TOPLAMA AŞAMASINDAYIZ
Sunumun ardından açıklamalarda bulunan Başkan Tugay şu ifadeleri kullandı: “Arşivimiz dijitalleşti ve çok kısa sürede verilerle haritalandırıyoruz. Sıcaklık haritalarıyla öncelikli eylem alanı seçebiliyoruz. Şu anda veri toplama aşamasındayız. Zeminle ve sıvılaşma riski yüksek ile ilgili önemli alan hassasiyet taşıyor. Bazı alanlarda yeterli jeolojik verilere de sahip olmadığımızı söyleyebiliriz. Daha detaylı çalışmaların yapılması gerekiyor.Mikro bölgeleme ile sıvılaşma riski ile İzmir Büyükşehir Belediyemiz Bayraklı’da çalışma yaptı, Bornova’da devam ediyor.Başvuruda bulunduk. Hassasiyetten dolayı erkene alınmasını talep ettik, olumlu karşılanacağına inanıyorum.

MAVİŞEHİR’İ İTHAM ETMEDİM
Geçtiğimiz günlerde bazı medya kuruluşlarında yer alan haberlerde sıvılaşma riski yüksek alanların taşınması tartışmalarını açıklık getiren Tugay “Bir gazeteciye yaptığım açıklamamda haberin başlığı ile yorumu sebebiyle yanlış anlaşılmalar oldu. Kesin bir yargı olmadan mahalle adını da telaffuz etmedim. Kıyı bölgemizde sıvılaşma riski yüksek bir alan var, bu alanlarda yüksek yapılar sıkıntılar olabilir. Bundan sonra daha katı önlemler alınabilir ve kentin daha güvenli zemine kaydırılması gerekebilir dedim. Olay birden bire olay Mavişehir’e geldi. Mavişehir’i itham etmedim. 600 hektarlık alanda sıvılaşma riski yüksek alanlar var. Bunların hepsi gözden geçirilmesi gereken binalar… 99 depremi sonrası 24 yıldır yeterince dönüşümü sağlamadı. Yerel yönetim olarak üst makamlardan doğru talepte bulunmak yükümlülülüğümüzdür. Bir bölgeyi itham etmemiz söz konusu değil haritada gördüğünüz gibi birçok alanda sıvılaşma riski var.Depremin kaderle ilgisi yok ne zaman yaşanacağı belli değil. Yıkıcı bir boyutta yaşarsak bunun vebali hepimizin boynunda kimse altından kalkamaz. Bu işin ne siyaseti ne hükümeti var. 30 Ekim’den sonra binalar yapılırken çok daha titiz davrandığımızı bilmenizi isterim. Jeoloji mühendisimiz gidip zemin etüd çalışmalarını denetliyoruz. Bundan sonra hiçbir hataya yer verilmeyecek. Halkımızın bilmesini istiyorum” dedi.

PROTOKOL İMZALADIK
Tugay son olarak afet planı ile ilgili protokol imzaladıklarını ifade ederek, “İstanbul Avcılar ile protokol imzaladık. 1999’da etkilenen yerlerden biri oradaki belediye başkanımız dedi ki yöneticiler de yaşananlardan yönetemez hale geliyorlar.Birbirimize hava yoluyla en hızlı bir şekilde hazırlanmış ekipler anında hava yoluyla karşıya geçecek gereken çalışmalar yapılacak umarım ihtiyaç olmaz ancak bir afet planına ihtiyacımız vardı. Karşıyaka Spor Kulübü ve taraftarları ziyaretime geldi. Diğer taraftar grupları Çarşı gibi yardım toplama çalışmalarına katıldılar. Karşıyaka Spor Kulübü ile de ayrıca gurur duyuyoruz. Karşıyaka-Göztepe ile sembolik maç için 82 bin bilet sattı bölgeye yardım için... Yürekten teşekkür ediyorum”şeklinde konuştu.

 
Bin 543 refakatsiz çocuk ailesine teslim edildi
 
Süper Lig maçları şifresiz yayınlanacak!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tahsin 2 Mart 2023 Perşembe 10:23

caner isimli kullanıcının yorumu son derece doğrudur ve deprem sonrası göçük altında kalanların asıl katilleri caner Arkadaşımızın yorumuna olumsuz işaret çakan kör sağır grubudur senelrdir uyuyorsunuz hala da uyuyacaksınız belli

Yorumu oyla      2      3  
bekir 2 Mart 2023 Perşembe 10:22

30 senedir izmir chp yönetiminde ve 2020 depreminden bile sonra hiçbirsey yapmamış bir yonetimsiniz.Hala daha veri topluyorsunuz araştırma yapıyorsunuz yahu 4 senedir gorevde değilmisiniz? 2020den sonra da 2 sene geçti bu verileri madem toplamayı beceremiyorsunuz neden istifa edip gitmeyi düşünmüuorsunuz

Yorumu oyla      2      3  
Caner 2 Mart 2023 Perşembe 08:53

35 yıldır CHP yönetiminde olup tek çivi vurulmadan yöneten bir partiden hiç bir beklenti olmaz. Rant var diye diye milleti sadece kandıran bir CHP zihniyeti ne yazık ki İzmir''i Bir VAROŞ kent haline getirmeyi başarmıştır. Aynen devam edin

Yorumu oyla      5      7  
Lombak 1 Mart 2023 Çarşamba 21:53

Binaları kategorik olarak 1998 yönetmeliği öncesi ve sonrası diye ayırmak yanlış. Bu ilçemizde 1998 öncesinde de nevürlü demirle, yüksek kalite betonla ve forekazık temelli yapılmış yapılar mevcut. Daha ayrıntılı çalışmak lazım.

Yorumu oyla      12      3  
ksk 1 Mart 2023 Çarşamba 21:52

mavişehir 600 hektar içindemi değilmi.. sonuç olarak içinde...

Yorumu oyla      5      5  
Mehmet79 1 Mart 2023 Çarşamba 21:50

Sayın başkan binasal yerinde dönüşümle süreç çok yavaş ilerliyor. Biliyorsunuz Bostanlıdaki yapılar bile yıkılmayı bekliyor. Büyükşehir belediyesi, diğer kurumlar ve vatandaşı da mağdur etmeden mahalle bazı dönüşüm projesi uygulanamaz mı? Mesela özellikle Alaybey, Tersane, Tuna, Donanmacı ve Tuna mahalleleri çok eski yapılar içeriyor. Buraları komple dönüştürme şansı yok mu?

Yorumu oyla      8      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sandal'dan AK Parti ve MHP'li üyelere çağrı: Bayraklı'yı da afet bölgesi ilan edelim!
Kahramanmaraş depremi sonrası Elazığ'ın da afet bölgesi kapsamına alındığını ...
Başkan Selvitopu’ndan kentsel dönüşüm çağrısı: Siyaset üstü bakalım!
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, kentsel dönüşüm konusuna ...
Mecliste yardım raporu… Çiğli afetzedelere kucak açtı
Çiğli Belediyesi Meclisi, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde depremzedeler ...
 
Bornova’da önerge gerilimi!
Deprem felaketi gündemi ile başlayan Bornova Belediyesi Mart Meclisi önerge ...
Büyükşehir'den trafik hamlesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca metrosunun yapımını sürdürüyor. Hattın ...
Üniversiteli Kadınlardan Başkan Çerçioğlu'na ziyaret!
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Aydın Şubesi Başkanı Dilek Muslu ve ...
 
Başkan Batur'dan 'deprem' eleştirilerine yanıt: Önce aynaya bakın!
Konak Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı ilk oturumu Konak Belediye ...
Özgener’in planları için kritik aşama!
İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in ortağı olduğu Artı Üç Yapı ...
Başkan Koştu, deprem bölgesinde... 'Yaralarımızı sarmaya devam edeceğiz'
Asrın felaketi depremin meydana geldiği 11 il arasında bulunan Osmaniye'nin ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva