HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Kasım 2012 Salı - 10:45

Meclis'te 'ESHOT ihalesi' tartışması

Ulaşımda eylemlerin başlamasına neden olan ESHOT ihalesi İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısını gerdi. Belediyenin yaptığı ihaleye dışarıdan şirketin katılmasının doğru olmadığını belirten AK Parti grubu Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan ihaleyi iptal etmesini istedi. CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan da komisyon tarafından incelenen ihaleye kimsenin müdahale edemeyeceğini söyledi.

Meclis te  ESHOT ihalesi  tartışması

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından yapılan, 3 bin 317 şoförü etkileyen ihale kararının ardından yaşanan kargaşa devam ediyor. İşçilerin bağlı bulunduğu DİSK’e bağlı Genel–İş Sendikası ‘eylem’ kararı alırken ihale süreci belediye meclis toplantısında da tartışmalara neden oldu.

Yaklaşık maliyeti 196 milyon TL olarak belirlenen ihaleye 198 milyon TL teklif vererek avantajlı duruma geçen İstanbul şirketinin ortaklık yapısı, Deniz Feneri Derneği bağlantısı meclisin de gündemine geldi. AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, “ESHOT’un yaptığı ihaleye İZELMAN şirketi ile onun haricindeki sivil ticari kuruluş girdi. İhalede bir kaosun oluşmasına neden olan süreci yaşıyoruz. Olaya birkaç açıdan bakarak görüşlerimi ifade etmek istiyorum. Bu tür hizmet alımları Türkiye’nin her yerinde yapılır. Bu tür ihaleleri belediyelerin kurmuş oldukları personel istihdamlarına yönelik şirketleri alır. İhalelere bu şirketler girer ve istihdamlarının gereği devam ihaleleri yapılır. Bu ihalelere her isteyen girebilir. Ancak teamül engelleri vardır. Bu teamüller o ihaleye çıkan yerel yönetimin şirketinin ihaleyi almasıdır” dedi.
 
SPEKÜLATİF DEĞERLENDİRMELER
Süreç içinde ortaya çıkan durumu analiz eden Çakar, “İhaleye giren kuruluşa niye teklif verdin demek hukuki hakkımız değildir. Böyle bir ihaleye girmiş olması etik olarak kabul edilebilir değil. Ancak olay sadece bununla kalmıyor. İhaleye teklif veren İzelman şirketinin muhammen bedelin üzerinde teklif vermesi kaosu daha da arttırıyor. İZELMAN, burada daha düşük teklif vererek sorun yaşanmasına neden oldu. Şirketin sorumluluğu vardır. İhaleye giren firmanın bir takım ortaklıkları ve spekülatif değerlendirmelerle ortaya konuluyor. İşçi sendikaları üzerinden korku salınmasının yersiz, gereksiz ve etik dışı bir davranış olduğunu ifade ediyorum. Kamuoyundan, sendikalardan ve çalışan personelden edindiğimiz izlenimler bunu gösteriyor” diye konuştu.


KORKU SALIYORLAR
İşçilerin özel şirketin ihaleyi kazanması halinde kapı dışarı edileceği yönündeki söylentileri değerlendiren Çakar sürecin kendileri ile alakasının bulunmadığını söyledi. Çakar, “AK Parti’nin çalışan binlerce insanı kapının önüne koyacağının söylenmesi iftiradır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketleri olduğu gibi AK Parti’nin idare ettiği belediyelerde de bu tür ihaleler yapılıyor. AK Parti’nin ne bugün ne de gelecekte taşeronlaşmaya yönelik gayreti yoktur ve olmayacaktır. Belediye şirketlerinin kapatılması ve işçilerin dışarı atılması siyasi söylemdir. Korku salmaya yöneliktir. Yapılan siyaset adına bile etik olmayan bir davranıştır. Ancak böyle bir olayın ortaya çıkmasından siyasi rant devşirmek amacıyla bu tür konuşmalar aklımıza sunu getiriyor. Acaba İzelman bu ihalede yüksek bir teklif mi vererek böyle bir davranış içine giriyor. Böyle düşünmekten kendimizi alamıyoruz” dedi.
 
İHALEYİ İPTAL EDİN
Türkiye’de taşeronlaşmanın sınırlarının zabtı rap altına almak gerektiğini anlatan Çakar, “Ben olaya her boyutuyla bakarak yaklaşmaya çalışıyorum. Taşeronlaşmanın önlenmesi için yerel yönetimlerin temel görevlerinin ana birimler tarafından yapılmasını sağlamak üzere yasal düzenleme üzerinde çalışılıyor. Zaten meclis gündemine gelecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin taşeronlaşma ile yaptığı mücadeleyi takip ediyoruz. Ama pek çok işi de dışarıdan hizmet alımı yöntemiyle yaptığını da biliyoruz. Bu ihaleye giren firmanın yaptığı hukuksal açısından doğru olsa bile yerleşik teamüller açısından doğru olmamıştır. Bunun üzerinden siyaset devşirmeye çalışmak da doğru değildir. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı bu ihaleyi iptal edip yeniden ihaleye çıkmalıdır. Gerekirse İZELMAN’ın belirlenen muhammen çok üstünde teklif vermelidir. Şirket sırf bu görev için zarar edecekse sermaye artırımı ile durum düzeltilir” ifadelerini kullandı.


 
BAŞKAN BİLE MÜDAHALE EDEMEZ
Çakar’ın sözlerine cevap veren CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, “Her zamanki gibi 4 dakikada yapacağı açıklamaları 44 dakikada söylüyor. Ben beş dakikada anlatayım. Bu belediye aşiret kanunları ile idare edilmiyor. Belediyeler başkanların aklından geçenlerle yönetilmiyor. Henüz sonuçlanmamış bir durum var. Komisyon kararını açıklamadı. Bu aşamada hiç kimse bu duruma müdahale edemez. Zaten genelde şirketler bu tün işlere, ihalelere girmezler. Şoförlerin bile eğitimi haftalar sürer. Bu şehirde çalışan 3 bin 300 kişinin yerine yenileri koymak doğru değil. Sayın Çakar aklından geçeni söylemesin. Benim de aklımdan birçok şey geçiyor. Acaba ben bu şirket belediyeyi zor durumda düşürmek için mi geldi diyorum. Yerel konuları konuşalım. Burası meclistir. Satılmadık bir tek benim ceketim kaldı. Biz belediye meclis üyeleriyiz. Kentin önünü açmak için çalışmalıyız. Siyasi partilerin birbirlerini suçlaması burada doğru değil. İhale komisyonunun karar vermediği durumda belediye başkanının bile konuşma hakkı yoktur. Biz, başka işleri gündeme getirirsek doğru olmaz. Çıkıp ‘ihaleyi iptal edelim’ demek kolay. Kanunlar var. Kamu İhale Kurumu var” dedi.
 
ZAM TARTIŞMASI
Belediye meclis toplantısında ayrıca ulaşım zammı tartışması çıktı. Başkan Kocaoğlu’nun önerisiyle 27 Kasım’dan itibaren geçerli olmak üzere yapılan ulaşım zammına AK Parti grubu karşı çıktı. AK Parti Grup Başkanvekil Çakar, 5393 sayılı belediye kanunun 18 f maddesi gerekçe gösterilerek meclise getirilen önergenin uygun olmadığını söyledi. Çakar “Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle olmadı. İstanbul da zam yaparken meclise getirilmemiştir. Bu durum meclisin görevleri arasında değildir. Yapılacak zammı meclisin sırtına yüklemekten başka anlamı olmaz. Kanunlar zammı kimin yürürlüğe koyacağını açıkça ortaya koyuyor. İzmir’de ESHOT, İstanbul’da ulaşımı yürüten başka şirket tek başına bu kararı alabilir” dedi.
 
Çakar’ın sözlerine tepki gösteren CHP’li Meclis Üyesi Rıfat Özer “Son derece basit konuşuyor. ESHOT’un bütçesini kim yapıyor? Biz yapıyoruz. Gelir ve gider dengelerini kum kuruyor? Yine biz yapıyoruz. Biz bunu yapmazsak nasıl işlem yapacağız. Aslında bu durum yasal bir zorunluluktur. Ben, eski Belediye Başkanı Burhan Özfatura döneminden bu yana söyledim. 10 Yılda dediğimiz noktaya geldik” dedi. Meclis Başkanı Adnan Oğuz Akyarlı da İçişleri Bakanlığı’nın görüşü doğrultusunda böyle karar alındığını söyledi.
 
BENİ İLGİLENDİRMEZ!
Bunun üzerine sinirlenen Çakar, “İçişleri Bakanlığını’nın aldığı görüş beni hiç ilgilendirmiyor. Hukuk devleti bakanın görüşü değildir. Hukuk devleti kanundur, yönetmeliktir. ESHOT’un kuruluş kanunu var. Yetkilerini düzenleyen yerler var. Bunları göz ardı ederek ‘birisi şöyle demişti, ondan yapıyoruz’ demek doğru değildir. Bundan iki ay önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi zam yaptı. CHP’liler eleştiri yaptı ama ‘meclisten niye geçirmedin’ diye sormadı. Bundan önce belediye ESHOT ve UKOME kararı ile zam yapıldı. O zaman niye itiraz etmediniz?. Belediye yükü, sorumluluğu üzerinden atma girişiminde bulunuyor.   Ulaşım zammı ile ilgili karar komisyonlara AK Partililerin ret oyuna karşılık oy çokluğu ile gönderildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 35 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 5 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SEYDİKÖYLÜ ŞÖFÖRDEN 18 Kasım 2012 Pazar 23:22

Sayın Yusuf Kenan Çakar bey Aziz Kocoglu İzmiri de bu sefer CHP bayragını salayamayacak onun icindirki. Herzaman oldugu gibi işciye kapı önüne koncaksınız deyip galyana getirip buroşür bastırıp her otobüs şöförün eline verip bunu İZMİR halkına dagıtın otöbüs sefer sayısını azaltıp İZMİR halkını cezalandırıp kendini haklı cıkarmaya calışıyor o dürüst başkansa bizde dürüs İZMİRLİYİZ...

Yorumu oyla      12      5  
vaybee 13 Kasım 2012 Salı 22:49

bide şov yapyorya taşoronu biteren tek beledeyizz diyeee gösterş meraklıları sizi

Yorumu oyla      14      5  
şöförden 13 Kasım 2012 Salı 22:13

tırafikte on sekiz yaşındaki çocuktan atmış yaşınakadar sürücülerle muhatdapsınız şimdi soruyorum bizler piko teknik sonucu bu işlere başladık ve senede bir bu piko teknik göz kulak muanesinden geciyoruzz yeterliği olmayan larıı otobüsten indiriyorlar geri hizmete adam yaşlanmış bayan sürücü hareket kabiliyeti zayıff genç kardeşim ehliyeti yeni almışş taksicisi duraktan çıkmaman içinn gaza basar dolmuşcusu yolcu kapmak için sıkıştırır bu işi yapan bilirr geri boş ben nevar diyordum tırdanda zor

Yorumu oyla      15      6  
şöförden 13 Kasım 2012 Salı 22:01

önündeki araba arza yapıyor yolda kalıyor duraga yanaşıyorsunn vatandaş fazladan on beştakika beklemişş ya sabah sabah sana srmaya bahanee ararmış casına okadar insanın içinde basıyor fırcayıı ekmeyinin hatırına susuyorsun ne hakkı var sooruyorum sizee çoluk çocuk sahibi insanız okadarolcu varr düştügün duruma bakk içine atıyosunn sana şov yapan insan belkide çocuguna söz geçiremiyodur ama ekmeyine çalışanı rencide ediyor

Yorumu oyla      14      6  
şöför den 13 Kasım 2012 Salı 21:54

ben senelerdir şöförlük yapıyorum bu meslege babamın yanında başladım taksiye binmeden kamyon sörmeye başladım arkadaşlarım daha orta okula gidiyordu ben şöförlük yapıyordum ehliyetimi aldım şirketlerde başladım şöförlüge bana daha kimse ne korna çaldı ne hakaret eddi takiii belediye otobüs şöförü olanakadar adam dörtlüyü önünde durup yakar hem vala hem billaha eşiyle iner çamekndan altınlara baktıı durdum gecemiyorumm korna çaldım yolu açtı diye hakarete maruz kaldımm ekmeyimin hatırına

Yorumu oyla      13      6  
neyin hesabını yapıyonuz 13 Kasım 2012 Salı 21:47

izbeton daki kıriz şimdi izelmanda ve şimdi iz enerji kurmaylarr nasıl çalışıyorki ihalede yüksek fiyat atıyorlarr iz enerjide kaybetmek üzereymiş olmuyor beceremiyorlar kıvaramıyorlar bu işi kardeşim bugun ege tv izledim akp meclis başkanı yerin dibine soktu hepsini zararına alınn kaar gözetmeyin biz mecliste ooo acıgı zaten kapatıyoruz diyorr daha nedesin adam tek suclu yönetimmm kardeşim

Yorumu oyla      15      5  
izenerji 13 Kasım 2012 Salı 19:47

sizi işçiler getirdi işçiler götürecek demiş benim gibi işçi olan arkadaş senin oylarınla bu parti iktidar oluyorsa varsın olmasın başkanın 4 milyonluk kentte başka işi gücü yok senin derdine düşecek adam elinden geleni yapıyor işçisi memuru gelmiş geçmiş en iyi dönemini yaşıyor gözünüze dizinize dursun işe girene kadar her işi yaparım azda olsa devlet kapısı deyip giriyosunuz sonra size ekmek veren insanları karalıyorsunuz yazıklar olsun sen ve senin gibi düşünenlere

Yorumu oyla      15      9  
private35 13 Kasım 2012 Salı 16:16

sayın uyuyun, deniz feneri hadef değil işi karıştıran şirket.belediye ihaleye çıkıyor muammel bedel olarak 196 milyon tl olarak belirleniyor.İzulaş 198 le muammel bedelin hemen üstünde en iyi teklifi veriyor, deniz feneri şirketi 188 veriyor.Ak partili yetkilinin de dediği gibi bu şirketin yaptığı ahlaki değil.Başka söylenecek söz varmı.Bu parayı nasıl kanacak istanbullu şirket, Şöförler kapıya yeni gelenlere asgeri ücret.İnsaf yahu biraz.doğru okuyun haberleri.

Yorumu oyla      18      7  
izmir 13 Kasım 2012 Salı 16:05

ehliyetsiz olarak otobüs kullanarak,insanları öldüren şoförün idrecileri nerede? hangisi maaşlarından vazgeçebilip istifa etti? ölen insanların aileleriyle empati kurdunuz mu?bu ihaleyi hazırlayan idarecilerinizden hesap sorun,bu ihalenin şartnamesinden haberim yok diyen işçi dostu başkanınızdan hesap sorun.

Yorumu oyla      16      9  
yorumsuz 13 Kasım 2012 Salı 13:30

kedinin fareyle oynadıgı gibi oyun oynuyorlar ak partili yorum yapan arkadaşlarda çanak tutuyor kardeşim çalışan işçi arkadaşların ailelerini düşünün çıkarın şu at gözlüklerinizi biraz empati yapın acaba kaçınız şu anda o arkadaşların yerinde olmak isterdiniz insaf ya! yok efendim şöför kaza yapmıs şöyle olmuş böyle olmuş bir kaç kişi yüzünden 3320 kişinin aleyhinde atıp tutmayın ayrıca kaza yapanda cezasını çekiyor.en azından kaza yapınca yurtdışına kaçmıyor....

Yorumu oyla      40      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karaburun Yolu ‘ikna ile’ açılacak!
AK Parti’nin genel seçimlerden önce açıkladığı 35 proje arasında yer alan ...
Karşıyaka’da detoks haftası başlıyor
Karşıyaka Belediyesi Natur-Med işbirliğiyle 13-15 Kasım 2012 tarihlerinde ...
Japon gurmeden Ege yemeklerine övgü
Karşıyaka’nın damak tadı görücüye çıktı. Japon gurme Kenji Yamamoto, Karşıyaka ...
 
Durak net konuştu: Kocaoğlu varken asla…
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Ege Tv’de Güne Bakış Programı’nda ...
Selçuk'tan yöresel mutfak uzmanlarına teşekkür
44. Selçuk – Efes Festivali’nde yer alan yöresel festival mutfağına katılarak ...
Konak’ta çevre kirliliği tartışıldı
Konak Belediyesi’nin desteğiyle Türkiye Kalite Derneği (KALDER) İzmir ...
 
Bergama ikinci üniversitesine kavuşuyor
Bergama Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi arasında imzalan protokolle ...
'Bir fikrim var' diyenler haydi 'Akademiye'
Konak Belediyesi Genç Girişimcilik ve Yaratıcılık Akademisi, açtıkları ...
Çiğli’de yoksullukla mücadeleye devam
Türk Kızılay Çiğli Şubesi Kadın Kollarının düzenlendiği kahvaltıya katılan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva