HABERLER>EKONOMİ
15 Haziran 2022 Çarşamba - 14:59

Mahall Bomonti için 24 milyonluk yatırım... Tarihi fabrika hayat bulacak!

Doğuş Grubu bünyesinde yer alan d.ream, İzmir’in tarihi simgeleri arasında olan Bomonti Fabrikası’nı tekrar açmak için 24 milyon yatırım yapma hazırlığında. Halkapınar’da geçmiş yıllarda bira, şarap ve rakı üretimine ev sahipliği yapan tarihi fabrika alanında gerçekleşecek yeni projenin ÇED süreci başladı.

Mahall Bomonti için 24 milyonluk yatırım... Tarihi fabrika hayat bulacak!

EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul merkezli Ad Yiyecek ve İçecek Ticaret Sanayi Şirketi’nin Konak Halkapınar tarihi Bomonti Fabrikası ile ilgili yaptığı başvuru için ‘çevresel etki değerlendirme’ sürecini başlattığını duyurdu.

İlk olarak 2018 yılında aldığı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ile tarihi yapının restorasyonu tamamlayan ve makine ekipman kurulumu gerçekleştiren şirket teknik gerekçelerden dolayı yeniden ÇED süreci için bakanlığa başvurdu.

Türkerler Holding tarafından hayata geçirilen Mahall Bomonti İzmir Projesi içerisinde yer alan tarihi bira imalat atölyesinde yıllık 357 bin litrelik üretim yapılması öngörülüyor. Projenin bedeli ise euro üzerinden belirtildi. 1,59 milyon euro bedelli projenin TL cinsinden maliyeti 24 milyon 799 bin olarak hesaplandı.

Ticaret Sicil kayıtlarına göre Ad Yiyecek İçecek Ticaret Sanayi Anonim Şirketi’nin en büyük ortağı Nahita Restoran İşletmeciliği ve Yatırım Anonim Şirketi. Nahita ise Doğuş Grubu’nun iştariklerinden d.ream bünyesinde yer alıyor. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu üyelerinden Nafiz Karadere aynı zamanda Nahita Şirketi’nin de yönetim kurulu üyesi.

TARİHÇE HAKKINDA KISA BİR DİPNOT
Proje için kamuoyuna yapılan bilgilendirmede de, ‘Mahall Bomonti İzmir projesi; 1912 yılında Bomonti ailesi tarafından kurulan bira fabrikasının bulunduğu arazi üzerinde yer almaktadır. 19.Yüzyılda İzmir, Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli dış ticaret merkezlerinden biriydi. İthalat ve ihracatın yoğun olarak yaşandığı, Batı’ya açık yönüyle kent bu dönemde bazı değişikliklere sahne olmuştur. Bu değişimler ve artan ticaret hacmine paralel olarak gözlenen sanayileşme girişimleri ile 19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren kentte önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bomonti ailesinin İzmir’de kurduğu Aydın Bira Fabrikası da gelişmelerin önemli bir parçasıydı. 1912 yılında üretime başlayan Aydın Bira Fabrikası tarih içinde farklı iştirakler tarafından bira, şarap ve rakı üretimi için kullanılmıştır. Tren yoluna yakınlığının verdiği avantajla 1970’li yıllara kadar Ankara ve İstanbul’da üretilen biranın şişelenmesi için de kullanılmıştır. Kampüste üretimin durdurulduğu yıllarda ise üretim hacimleri mamul depolama amacıyla da kullanılmıştır. Bu anlamda, Mahal Bomonti projesi ile 19.yüzyıldan bu yana kültürel dokusu korunarak varlığını sürdüren bira fabrikasının sahip olduğu tarihi dokunun korunması ve ön plana çıkarılması hedeflenmektedir. Butik bira atölyesi de bu kapsamda hayata geçirilecek, butik bir işletme olarak eski kültürün canlandırılmasına yönelik bira imalatı yapılacaktır’ denildi.

HANGİ BİRALAR ÜRETİLECEK?
Tesiste üretimi planlanan bira türleri için yapılan bilgilendirmede ise şu açıklamalar yer aldı:
Tesiste Klasik ve Güçlü seri şeklinde iki kategoride üretim planlanmaktadır. Buna göre Klasik ve Güçlü başlıkları altında yer alacak ürünlerin kategorilerine göre türleri şöyle sıralanabilir;

Klasik Seri: Pilsner, Wheat, Kölsch, IPA, Stout, Porter, Pale Ale, Honey Pepper Ale, Dark Wheat, Tonka Bean Stout, Vienna Lager, Belgian Style Ale, Red Ale, Pumpkin Ale, Christmas Lager, Scottish Ale, Oatmeal Porter, Germen Helles, Mocca Stout, Irish Lager, Summer Wheat, Rye Ale, Best Bitter, Belgian Turkish Wit, Smoked Beer, Dunkel Lager

Güçlü Seri: Belgium Triple, Belgian Dark Strong Ale, White Double IPA, Octoberfest, Winter Bock, Russion Imperial Stout, Black Double IPA,

Genel olarak tüm ürünlerin alkol derecesi yaklaşık yüzde 5 seviyesinde olacaktır. Ancak bazı ürünlerde bir miktar daha yüksek alkollü üretim yapılması hedeflenmektedir. Klasik seride yer alacak olan türler adından anlaşılacağı gibi dünyada en çok tercih edilen ve genel kabul görmüş lager (alt fermantasyon) ve ale (üst fermantasyon) türü biralardır. Buna karşılık güçlü seri içindeki çeşitlerin temel özelliği hacmen 8-9o C alkol seviyesine sahip olmaları, bunlar içinde bazılarının fermantasyon sürelerinin uzun olmasıdır. Tesiste hammadde olarak; malt, maya, şerbetçi otu ve su kullanılacaktır. Bira imalat prosesi; mal kabul ve hammadde depolama, maltın öğütülmesi ve şıra kaynatılması, fermantasyon ve depolama aşamalarından oluşmaktadır."

 
Çerkezoğlu İzmir'den seslendi: ‘Artık yeter’ deme zamanı
 
Yıldırım can aldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in gözü önünde eriyen bir sektör… İkiçeşmelik’te siftahsız günler!
İzmir’de ikinci el spotçuların merkezi İkiçeşmelik yokuşunda esnaflar ...
Amerikalı devin gözdesi İzmir... 100 milyon dolarlık yatırım!
İzmir'de çalışmalarını sürdüren Amerikan türbin kanat üreticisi TPI Composites'in ...
İhracatta Ege farkı... 7 sektörde Türkiye birincisi çıkardı!
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği “İhracat Şampiyonları Ödül ...
 
İzmirli esnafa e-fatura desteği
İESOB’nin yeni çalışması ile esnaf sanatkarlar 2022 yılında e-fatura, ...
Yeni ekonomi düzenlemesi devrede!
Gelire Endeksli Senetlerin arzı için süreç bugün başlıyor. Talepler üç ...
GES'te talep toplama süreci başlıyor
Gelire Endeksli Senetlerin arzı için süreç bugün başlıyor. Talepler üç ...
 
1,2 trilyon dolar işte böyle uçtu!
Sabaha karşı 21.000 doların altını gören Bitcoin ardından 22.500 doların ...
Yılların esnafları kriz girdabında… İzmir'in kalbi durmak üzere!
İzmir’in kalbi Alsancak’ta esnaflar artan girdi maliyetleri, kira giderleri ...
Bakan Bilgin'den flaş asgari ücret açıklaması
Son günlerde yapılan açıklamalar, 'Asgari ücrete yeni bir zam gelecek ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva