HABERLER>EKONOMİ
15 Haziran 2022 Çarşamba - 12:23

İzmir’in gözü önünde eriyen bir sektör… İkiçeşmelik’te siftahsız günler!

İzmir’de ikinci el spotçuların merkezi İkiçeşmelik yokuşunda esnaflar günlerdir siftah yapamadan dükkanlarını kapatıyor. Geçen sene vızır vızır eşya satan spotçu esnafı işlerin yüzde 80-90 oranında düşüş yaşadığından bahsediyor. Bazı esnaflar ise evlerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için birbirilerinden borç almaya başlamış. İnternet satışları sebebiyle işleri yavaşlayan esnaf, ekonomik krizle adeta tsunamiye kapılmış durumda…

İzmir’in gözü önünde eriyen bir sektör… İkiçeşmelik’te siftahsız günler!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ- İzmir’de ikinci el eşyası almak isteyenlerin aklına gelen ilk yerdir, İkiçeşmelik…

Sıra sıra onlarca dükkanın dizildiği İkiçeşmelik yokuşundan çıkarken en dikkat çeken şey satılmak için konulan koltuklarda oturan işyeri sahipleri…

Röportaj yapma isteğimi reddeden bazı esnafların dediği aklımdan çıkmıyor: “Yanıyoruz, varsa paran al benzini, dök üzerimize, yanalım kurtulalım bu hayattan.”

Çoğu siftah bile yapamıyor. Öyle ki 1 hafta, 2 hafta siftah dahi yapamadıklarını söylüyor.  Ekonomik krizin yanı sıra vatandaşların son dönemde telefon aplikasonları ve sosyal ağlarda ikinci el eşyalarını satmaları işleri dip seviyeye indirmiş durumda…

Ev eşyalarına gelen zam ise yüzde 400-500’lere kadar fırlamış. Yeni evlenecek bazı çiftlerin bile mecburen ikinci el spotçuların yolunu tutmaya başladığını söylüyor esnaflar…

En büyük sorunları ise sattıkları ürünün yerine eşya koyamamaları…

Sözü onlara bırakalım…

BEBEK ARABASINI SATIP BEBEĞİNE MAMA ALDI
Uğur Yıldırım, 8 yıldır İkiçeşmelik’te ikinci el spotçuluk yapıyor. İşlerin yüzde 80-90 oranında düştüğünü söylüyor:

“Şu an ne alıcı ne de satıcı var. Son dönemde internet üzerinden satışların artması ile işlerimizde düşüş yaşandı. Eskiye nazaran alımımız da azaldı. Eskiden haftada üç eşya alırken şimdi ayda üç tane almıyoruz. Üzerine de ekonomik kriz binince satışlarımız yüzde 80-90 düştü. Şu an İkiçeşmelik’te herkes aynı durumda. İnsanlar mecbur kalmadıkça ne yatağını değiştiriyor, ne de buzdolabını… Dramatik olaylarla da karşılaşıyoruz. Geçenlerde birisini gördüm, adam bebek arabasını satıp bebeğine mama almaya çalışıyordu. Ürünlerde yüzde 400-500 zam var. Geçen sene 300 liraya sattığımız elbise dolabı şu an 1500 TL… Alım gücü yerlerde… 1 hafta, 2 hafta siftah yapmadığımız günler oluyor.”

YENİ GÖZDE: GURBETÇİLER
Bundan 8 sene önce 100 bin TL sermaye ile çok rahat biçimde bu sektöre girilebildiğini, şimdi ise bu fiyatın 1 milyon TL’ye fırladığını dile getiriyor Uğur Yıldırım:

“Özellikle kışları çok zorlanıyoruz. Yazları ise biraz kımıldıyor. Yazlıkçılar, gurbetçiler mülk, daire alıyor ve ihtiyaçlarını karşılıyor. Son dönemde özellikle gurbetçilerin mal, mülk almaya başladığını görüyoruz. Şu an kimsenin daire alacak durumu yok, onlar alıyor. Arabam eskimesine rağmen yenileyemiyor. Gücüm yetmiyor çünkü. 8 yıldır bu işi yapıyorum. Bu işe ilk başladığımda 100 bin lira sermaye ile bir araç ve malzeme alıp işe başlayabilirdin. Şimdi mümkün değil. Şu an bu işe girmek istesen arabayla birlikte 1 milyon TL para lazım. Öğrenciler de eskisi gibi gelmiyor. Kendi aralarında alıp satıma başladılar. Teknoloji ile birlikte bizim meslek ölüyor. Son 1 yıldır sıfır ürünler pahalılığından ikinci ele yönelim var. Bizden olmasa da internet üzerinden yoğun bir satış yapıldığını görüyorum.”

DÜKKAN KAPATANLARIN SAYISI ARTIYOR
Yıldırım’ın yanından ayrılıp 23 yıldır bu işi yapan Mustafa Gezer’e konuk oluyoruz. Gezer son günlerde kepenk kapatan esnaf sayısının da arttığından bahsediyor:

“Bugün sattığımızı yarın yerine koyamıyoruz. Ekonomi o kadar kötü ki… Vahim durumdayız. Bugün 2 bin TL’ye bir dolap satıp kar ettiğimizi sanıyoruz. Bu sefer alım yaptığımızda 2 bin TL’nin üzerinde alıyoruz. Bereket versin ekmek paramız çıkıyor ancak çok da cezbedici işler yok. Masrafları ancak çıkarabiliyoruz. Her şeyin fiyatı çok yüksek. Personel çalıştıramıyoruz. İki çalışanımız vardı, çıkarmak zorunda kaldık. Maaş, sigorta derken eldeki kazancımız gidiyor. Kiralarımız da yükseldi. Siftah yapmadığımız günler olmaya başladı. Biz bakkal dükkanı değiliz her gün ekmek satalım. İhtiyacı olan geliyor. Yeni evli çiftler de geliyor. Onlar da eşyayı süsleyip püsleyip evlerine götürüyorlar. Kendilerini bu şekilde mutlu etmeye çalışıyorlar. Eskisi gibi iş yok, çünkü alım-satım herkes sosyal medyayı, aplikasyonları kullanıyor. Mesleğimiz ölüyor. Babadan kalma bu meslek ve yapacak bir şeyimiz de yok. Son dönemde dükkan kapatan arkadaşımızın sayısı artıyor, artacak gibi de duruyor. Biz hazır para ile iş yapıyoruz. Para tükenirse iş olmaz. Şu anki dönemde zor dönüyor. Eski esnaf olmamadan da kaynaklı olarak biraz daha ayakta kalabiliyoruz.”

1 AYDA 2 BİN LİRA CİRO YAPAMADIM
Mustafa Gezer’in yanından ayrılıp yokuştan aşağıya doğru inerken dükkanın önünde duran Hasan Ekici’ye merhaba diyoruz. Ekici, 1994’ten bu yana esnaflık yapıyor ve borç alarak evin ihtiyacını karşıladığını anlatıyor:

“1 aydan beri 2 bin lira ciro yapmadım. Kiram 2500 lira, depom var, 1000 lira, etti mi 3 bin lira. Elektrik, su, yedin içtin derken zorlanıyoruz. Sağdan soldan borçla hayatımızı idame ettirmeye çalışıyoruz. Eksiklerimizi tamamlayamıyoruz. Her şey ateş pahası olmuş. Durum içler acısı… 52 yaşındayım. 1994’ten beri bu işi yapıyorum. Böyle bir ekonomik sıkıntı, kriz görmedim.  Daha önce Fincancılar Çarşısı’nda tüccarlık yapıyordum. İşlerimiz bozuldu. Buraya geldik. Maalesef burada da işler aynı şekilde. Akşama kadar oturuyoruz, ‘şu kaç para’ diye soran yok. Akşam eve gidiyoruz, hanım bir şeyler istiyor. Esnaf arkadaşlardan borç para almak zorunda kalıyorum.”

MAYIS AYINDA 9 GÜN SİFTAH YAPAMADIM
Ekici, bir yerde asgari ücrete çalışmanın kendisine daha mantıklı geldiğini söylüyor:

“Burayı kapatıp bir yerde asgari ücretli çalışsam daha iyi… O kadar kötü durum. Sattığım ürünü yerine koyamıyorum. Bir eşya satıyorum 200 lira. Para kazandık diye seviniyorum, mal almaya gidiyorum, aynı mal olmuş 280 lira… Kaçarımız yok, zarar yine zarar… Geçen mayıs ayında 9 gün siftah yapamadım. Yani ayın 3’te 1’inde kasaya para girmedi. Hamallığı, temizliği kendim yapıyorum. Bir eleman alsam maaşını, sigortasını ödeyemem. Elektrik 800 lira geldi. İki ay elektriğim, bir ay da suyum geçti. Ödeyemiyorum. Evi hiç sorma. Buradaki arkadaşların tamamı bir kuru ekmeğin mücadelesini veriyor. Hırsızlık arttı, her yere kamera taktırdım.

GEÇEN SENE 300 PARÇA MAL SATTIK... ŞİMDİ KOCAMAN BİR SIFIR!
Hasan Bey’in ardından İkiçeşmelik’in genç esnafı Umut Öncel ile buluşuyoruz. 5 gündür siftah yapamadığını söylüyor Öncel:

“İş yok. Millet ikinci el de alamıyor, sıfır da alamıyor. Eşya alım-satımı durmuş durumda… Genel olarak insanlar tamir ettirip devam ediyor. Normalde bu mevsimde şu an oturmak yerine fıldır fıldır buzdolabı aramamız lazım. Geçen sene sezonda 200-300 parça mal satarken şu an oturuyoruz. Mal alamıyoruz. Alım da satım da yok. İnternet bitirdi bizi. Biz de çoğu zaman internet bakıyoruz. Orada da yüksek olunca alamıyoruz. Sektör öldü. Burayı daha önce kapatıp lokanta yapmıştım. Pandemi girince yeniden spota döndüm. Dükkan kapatan arkadaş sayımız artıyor.”

ALLAH BÜYÜKTÜR DİYORUZ BEKLİYORUZ
Fiyatların artmasına karşın maaşlarda kayda değer artışın olmaması nedeniyle vatandaşların eski fiyattan ürün aradığını söylüyor Umut Öncel:

“Örneğin lüks segment bir çamaşır makinesi bayide 10 bin TL. Ben 3 bin 500 TL diyorum. Alan yok. 1000-1500 TL’ye makine arıyorlar. İyi de bunun hurdası 600 TL. Bunu yaptırdın parça taktırdın ettin. Garanti veriyorsun bir de evine teslim ediyorsun. Mazotun fiyatı ortada zaten. Arabanın marşına bas 100 TL. İki de adam yanına koyduğunda oraya ciddi bir paha ortaya çıkıyor. Kiram var, stopajım var, iki çocuğum var, ev geçindirmem gerekiyor. Nasıl olacak peki? 5 gündür siftah yapmadım. Tek satış yok. Allah büyüktür diyoruz bekliyoruz. Personel çalıştıramıyoruz. Sağda solda hamallık yapan arkadaşları çağırıyoruz. 4 bin lira kiram var. Vergi, stopaj derken 6 bin lirayı görüyorum. Personel çalıştıramıyorum bu yüzden. Karşı komşumuz, yılların esnafı. 700 liraya Karabağlar’dan dolap aldı, aracıyla getirdi. 800 TL’ye satıyor. Tek dert para dönsün artık. Yapmasa daha karlı. Satsın, yarın almaya gitsin 800 TL’ye alır. Alım gücü bitti.”

 
'Baklavacılar' için istenen ceza belli oldu
 
Erdoğan'dan öğrenci affı müjdesi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
T.C. Vatandaşı 15 Haziran 2022 Çarşamba 12:49

İkiçeşmelik'te ki esnafın "iki gözü iki çeşme" ama bunu gören var mı yada duyan var mı?

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Amerikalı devin gözdesi İzmir... 100 milyon dolarlık yatırım!
İzmir'de çalışmalarını sürdüren Amerikan türbin kanat üreticisi TPI Composites'in ...
İhracatta Ege farkı... 7 sektörde Türkiye birincisi çıkardı!
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği “İhracat Şampiyonları Ödül ...
İzmirli esnafa e-fatura desteği
İESOB’nin yeni çalışması ile esnaf sanatkarlar 2022 yılında e-fatura, ...
 
Yeni ekonomi düzenlemesi devrede!
Gelire Endeksli Senetlerin arzı için süreç bugün başlıyor. Talepler üç ...
GES'te talep toplama süreci başlıyor
Gelire Endeksli Senetlerin arzı için süreç bugün başlıyor. Talepler üç ...
1,2 trilyon dolar işte böyle uçtu!
Sabaha karşı 21.000 doların altını gören Bitcoin ardından 22.500 doların ...
 
Yılların esnafları kriz girdabında… İzmir'in kalbi durmak üzere!
İzmir’in kalbi Alsancak’ta esnaflar artan girdi maliyetleri, kira giderleri ...
Bakan Bilgin'den flaş asgari ücret açıklaması
Son günlerde yapılan açıklamalar, 'Asgari ücrete yeni bir zam gelecek ...
24 bin doların altına düştü, işlemler durduruldu
Bitcoin ve diğer kripto para birimleri düşmeye devam ederken, dünyanın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva