HABERLER>EKONOMİ
15 Haziran 2022 Çarşamba - 11:29

Amerikalı devin gözdesi İzmir... 100 milyon dolarlık yatırım!

İzmir'de çalışmalarını sürdüren Amerikan türbin kanat üreticisi TPI Composites'in Türkiye Operasyonları Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Ole Aşıcı Johansen, "TPI Composites, deniz üstü rüzgar enerjisi türbininde kullanılan kanat üretimi fabrikası yatırımı için hazır. Bu fabrika için en az 100 milyon dolar yatırıma ihtiyaç var ve biz bu yatırımı yapmaya hazırız." dedi ve bu yatırım için en uygun koşulların İzmir Limanı'nda sağlandığının altını çizdi.

Amerikalı devin gözdesi İzmir... 100 milyon dolarlık yatırım!

Johansen, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen rüzgar sanayisi üretim tesisleri tanıtım gezisinde iklim değişikliği ile mücadele ve Rusya - Ukrayna savaşı sonrasında artan enerji fiyatları ile yeniden şekillenen dünyadaki temiz enerji dönüşümü faaliyetlerinde rüzgar enerjisi için büyük bir kapasite artışı beklendiğini, bu nedenle de büyük miktarlarda ekipmana ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Son dönemde küresel rüzgar enerjisi piyasasının diğer yenilenebilir enerji kaynakları gibi popülaritesinin arttığını, bu alanda iş yapan firmalarda kalite, büyüklük gibi unsurların rüzgar enerjisi üretiminde verimliliği artırdığını vurgulayan Johansen, "Bir çok ülke enerji projeleri planlamalarında belli bir aşamaya geldi ve ekipman tedariki için arayışlarını sürdürüyor. 2012'de Türkiye'de kurulan fabrikamızda Türkiye'nin ilk rüzgar kanadını ürettik. 2020'de ise Hindistan fabrikamız Türkiye ekibinin liderliğiyle kuruldu. Türkiye'nin global operasyonlar içindeki payı yüzde 30'a ulaştı. Türkiye'de üretilen kanatlar ise 5 farklı kıtada 28 farklı ülkeye ihraç edildi." diye konuştu.

Johansen, karasal rüzgar santrallerinde kullanılan kanat büyüklüklerinden farklı olarak deniz üstü rüzgar santrallerindeki kanat büyüklüklerinin 100 metreyi aştığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de yatırımını planladığımız fabrikada üretilecek kanat uzunlukları da 100 metreyi aşkın büyüklükte olacak. Bu yüzden fabrikanın yerini seçme konusunda bir takım zorluklarla karar verme aşamasındayız. Buna karar vermek gerçekten zor. İyi bir limana da ihtiyaç bulunuyor. Ama karar verme konusunda Türk yetkililerden de olumlu geri dönüşler alıyoruz. Bugün gerçekleştirilen ziyaret bu anlamda çok önemli. Bizim neler ürettiğimiz konusunda kendilerine bilgi vermekten dolayı memnunuz. Üretimlerimizde Türk malı ürünlerini kullanmayı önceliyoruz. Bu da ülke içindeki rüzgar enerjisi pazarına katkı anlamına geliyor. Tüm bu gelişmeler ışığında, TPI Composites, deniz üstü rüzgar enerjisi türbininde kullanılan kanat üretimi fabrikası yatırımı için hazır. Bu fabrika için en az 100 milyon dolar yatırıma ihtiyaç var ve biz bu yatırımı yapmaya hazırız."

"Fabrika yatırımı 4-5 yıl içinde ete kemiğe bürünecek"
TPI Composites Tedarikçi Zinciri Direktörü Burak Mücahitoğlu da dünyada deniz üstü rüzgar enerjisi pazarının karasal rüzgar enerjisi pazarına göre daha hızlı büyüdüğünü söyledi.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konum, denizle taşımacılıktaki avantajları sayesinde kanat üretim tesisinin Türkiye'de yapılmasının rüzgar enerjisi sektörüne avantaj sağlayacağını dile getiren Mücahitoğlu, şöyle konuştu:

"Böyle bir tesisin limana yakın yerde yapılması gerekiyor. Bu anlamda İzmir en uygun lokasyon olarak öne çıkıyor. 100-150 metre civarında kanat üretimi bu bölgede gerçekleştirilebilir. Dış pazara ihraç edilebilir. Henüz iç pazar için offshore olma ihtimali belki düşük ancak ilerde olabilir ama dünya pazarı için bu kanatların Türkiye'de üretilmesi avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca yüzde 70'i ihracat yaptığımız bu sektörde Avrupa pazarında ürünlerin yer bulması çok daha olası. Know-how, teknoloji ve ekip anlamında biz bunu yapma imkanına sahibiz."

Mücahitoğlu, böyle bir tesisin Türkiye'ye kazandırılmasına yönelik atılması gereken bir kaç adım olduğunu anlattı.

Deniz üstü rüzgar enerjisine yönelik fabrikanın kurulmasına yönelik kolaylıkların sağlanması ve yönetmeliklerin hazırlanmasının bu sektörün gelişimi için önemli olduğuna işaret eden Mücahitoğlu, şunları kaydetti:

"Bir liman yanında bu tesisi kurduğumuzda çok yüksek bir ihracat potansiyeli olacak. Türkiye'de know-how olan bu sektörde, zaman alsa da bu yatırımın yapılması önemli. Stratejimiz içinde bu yatırımın Türkiye'de olması gerekliliği tartışılıyor. TPI aslında dünyanın istediği köşesinde bu yatırımı gerçekleştirecek kapasitede bir şirket. Bu yatırımın dört beş yıl içinde ete kemiğe bürüneceğini düşünüyorum. Türkiye'nin ön plana çıkabilmesi için arsa, liman ve yönetmelik konusunda girişim göstermesi gerekiyor. Üretim kapasitesi olarak 2-3 gigavatlık hacim üretebilir. Çok iyi bir kapasite. Yatırım bedeli yanında burada yarattığı değer önemli. Türkiye böyle bir fabrika ile offshore sektörüne de girmiş olacak."

 
İhracatta Ege farkı... 7 sektörde Türkiye birincisi çıkardı!
 
ÖSYM açıkladı: YKS hazırlıkları tamamlandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhracatta Ege farkı... 7 sektörde Türkiye birincisi çıkardı!
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği “İhracat Şampiyonları Ödül ...
İzmirli esnafa e-fatura desteği
İESOB’nin yeni çalışması ile esnaf sanatkarlar 2022 yılında e-fatura, ...
Yeni ekonomi düzenlemesi devrede!
Gelire Endeksli Senetlerin arzı için süreç bugün başlıyor. Talepler üç ...
 
GES'te talep toplama süreci başlıyor
Gelire Endeksli Senetlerin arzı için süreç bugün başlıyor. Talepler üç ...
1,2 trilyon dolar işte böyle uçtu!
Sabaha karşı 21.000 doların altını gören Bitcoin ardından 22.500 doların ...
Yılların esnafları kriz girdabında… İzmir'in kalbi durmak üzere!
İzmir’in kalbi Alsancak’ta esnaflar artan girdi maliyetleri, kira giderleri ...
 
Bakan Bilgin'den flaş asgari ücret açıklaması
Son günlerde yapılan açıklamalar, 'Asgari ücrete yeni bir zam gelecek ...
24 bin doların altına düştü, işlemler durduruldu
Bitcoin ve diğer kripto para birimleri düşmeye devam ederken, dünyanın ...
Muhittin AKBEL yazdı... Rüya değil kabus!
Muhittin AKBEL yazdı... Rüya değil kabus!
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva