HABERLER>EKONOMİ
11 Ocak 2022 Salı - 10:20

Kur onları da vurdu... Üretim durma noktasına geldi!

Kurdaki artışın ayakkabı sektörünü de etkilediğini ifade eden sayacılar pek çok girdi maliyetinin artışına rağmen parça başı ücretlerinde artış olmadığını dile getirdi. Mesleklerinin yok olmaya yüz tuttuğunu ifade eden sayacılar, çekirdekten yeni eleman yetiştirilemediğini de vurguladı. Sayacılar pandemi sürecinde mesleklerinin sahipsiz kaldığını da dil getirdi.

Kur onları da vurdu... Üretim durma noktasına geldi!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Dolar kurunda yaşanan yakın zamandaki hareketlilik ayakkabıcılık sektörünü de yakından etkiledi. Ayakkabının üretiminde kullanılan ham maddelere de yüksek oranda zam geldi. Saya ustalarının verdiği bilgilere göre dolar kurundaki yükseliş öncesi 18 lira olan bobin 40 liraya çıkmış durumda. Yine aynı şekilde 130 lira olan kimyasal yapıştırıcı fiyatı da 400 liraya yükseldi. Yine taban ve deri gibi diğer girdiler de benzer artış yaşanıyor ancak sayacıların parça başı ücretlerinde bir artış yok.

İzmir ve Manisa’da ayakkabı sitelerinde çalışan sayacılarla sektördeki son durumu konuştuk. Bornova’daki Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nden saya ustası Tevfik Saraç, ayakkabı girdi maliyetlerinin arttığı için bir işyerinde üretimin durma noktasında geldiğini belirtti.

'KİMSE ÖNÜNÜ GÖREMİYOR'
Kurdaki artışın piyasaya yansımasından dolayı üreticilerin anlaştığı fiyatlar üzerinden üretim yapamaz hale geldiğini dile getiren Saraç, “Ayakkabının maliyeti 50 lira ise çıkmış 85- 100 liraya. Kimse önünü göremiyor. Bizim iş sezonluktur bir kışlık bir yazlık. Fuarlarda üreticiler ürünlerini sergiler. Dışarıdan gelenler beğenirse 5 bin – 10 bin çift mal ister. Sezon bitimine kadar bunu gönderirler. Yazlık sezona girilmeden kışlık üretim durdurdu. Durdurmak zorunda kaldı. Çünkü ham maddelerde yüksek derecede artış var. Bütün ham maddeler dolara endeksli. Dolarda düşüş oldu ama o da fiyatlara yansımadı. Kimse de önünü göremediği için üretim yapmıyor. Siparişleri zamanında teslim etmediği için sitede çok sayıda kişi davalık oldu. Bir günde 18 lira olup ertesi gün 11-12’e düşünce kimse ekonomik ortama güvenmiyor. Yarın yeniden 18 lira olmayacağını kim garanti edebilir ki...” dedi.

‘10 SENE ÖNCESİNİN FİYATLARINA’
Sayacıların örgütlü olmamasından kaynaklı bir fiyat politikası belirleyemediklerini de ifade eden Saraç, “Akli selim genç insanlar bu işi bırakıp başka sektörlerde çalışmaya başladılar. Sitede kalanların da yapabileceği başka mesleği yok. Sayacı evine ekmek götüremiyor. 10 sene öncesinin fiyatları şimdi diktiğimiz sayanın fiyatları arasında fark yok.” şeklinde konuştu.



‘SAYACILIK YOK OLMAYA YÜZ TUTTU’
Manisa Ayakkabıcılar Sitesi’nden sayacı Murat Yıldırak da sayacılığın yok olmaya yüz tutan bir meslek olduğunu ve çekirdekten yeni sayacı yetiştirilemediğini vurguladı. Verdikleri emeğin ve yaptıkların sanatın karşılığını almak için bir zam talebinde bulunduklarını belirten Yıldırak, “Hem temel ihtiyaç malzemelerine hem de çalışırken kullandığımız ham maddelere yüzde 100-200 oranında zam geldi. Dolar kurundaki artıştan önce 18 lira olan bobin 40 lira oldu. Solüsyon adını verdiğimiz kimyasal 130 liradan 400 liraya çıktı. Kura gelen zamdan daha fazla zam geldi. Bizim yakın zamanda aldığımız zam eridi, bitti. Bu ay tekrar fiyat farkı isteyeceğiz. Vermezlerse asgari ücrete gelen zamlardan dolayı meslekte adam kalmayacak. Bu mesleğin cazibesi kalmadı. Biz ne kadar çalışırsak o kadar kazanıyoruz. Sabah sekiz gibi işe başlıyoruz akşam 10 gibi bırakıyoruz. Günde 13-14 saat çalışıyoruz. Harcadığımız zamanı saate vurunca asgari ücrete denk geliyor. Artı kullandığımız bu ham maddeler kimyasallar onlar da hastalıklara sebebiyet veriyor.” ifade etti.

‘AYAKKABICILIK MESLEĞİ SAHİPSİZ’
Pandemi sürecinde ayakkabı çalışanlarının sorunlarının gündeme getirilmediğini ifade eden Yıldırak, “Bizim meslek odaları pandemi sürecinde hiçbir çalışma yapmadı. Bütün sektör temsilcileri kendi meslekleri için bir şeyler yaptı. Ama ayakkabı meslek örgütleri en ufak bir açıklama yapmadı. Turizm sezonu örneğin devletten teşvik alıyor ama bizim odalarımız ilgilenmediği için devletin ayakkabıclık sektörü ile ilgili bir çalışması yok. Ayakkabıcılık sektörünün devlete katkısı çok ama geri dönüş alamıyoruz. Çünkü sahipsiz bir mesleğiz” dedi.

SAYACILARA ÇAĞRI
Sayacılara çağrıda bulunan Yıldırak “Sayacı arkadaşlar verdikleri emeğin harcadıkları zamanın kıymetini bilsin. Bu meslekte kolay adam yetişmiyor. Daha da kötü günler bizi beklemesin, daha da kötü durumlara düşmeyelim” ifadelerini kullandı.

 
AK Partili Kırkpınar Kemalpaşa’da yatırımları inceledi
 
Omicrona yakalanan Prof. Dr. Kurugöl: Aşı şartı gelmeli!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cari denge 3 ay sonra açık verdi
Cari işlemler hesabı Kasım 2021'de 2 milyar 681 milyon dolar açık verirken, ...
Stokçulukla mücadele yasası Resmi Gazete'de
Stokçulukla mücadele yasası Resmi Gazete'de yayımlandı. Caydırıcılığın ...
Şirket ve kurumlar da faydalanabilecek!
Döviz hesaplarının TL mevduata dönüşüm esaslarında değişiklik yapıldı. ...
 
2022'de uygulanacak ödenek ve primler belli oldu
Bu yıl uygulanacak ödenek ve prim tutarı belli oldu. Rapor parası günlük ...
İzmir’in kara tablosu!
İSİG Meclisi’nin açıkladığı verilere göre geçtiğimiz yıl İzmir’de 102 ...
MB duyurdu: Yeni banknotlar bugün tedavüle giriyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), E9 Emisyon Grubu VI. tertip ...
 
EMO’dan ‘asgari ücret’ protokolü çağrısı
Elektrik Mühendisleri Odası, Sosyal Güvenlik Kurumu’na çağrı yaparak mühendisler ...
'e-tebligat' uygulamasıyla 1,2 milyar lira tasarruf
Adalet Bakanlığının "e-tebligat" uygulamasıyla 40 milyon 537 bin tebligat ...
Yeni ekonomi paketi Meclis'te
Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta 2 önemli düzenleme için mesai yapacak. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva