HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Ocak 2022 Salı - 20:34

Karabağlar’da çiftçilere bedava elektrik tartışması

Karabağlar Belediyesi’nin yılın ilk meclis oturumundaki gündem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözlerine atfen ilçedeki çiftçilere bedava elektrik verilmesi önergesi oldu. Tartışmalara neden olan AK Parti Grubunun önergesi oy çokluğu ile gündeme alınmadı.  Oturumda Başkan Selvitopu, Sayıştay raporu ile ilgili bilgilendirme de yaptı.

Karabağlar’da çiftçilere bedava elektrik tartışması

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Karabağlar Belediyesi’nin Ocak ayı meclis toplantısının ilk oturumu Belediye Meclis Salonu’nda Başkan Muhittin Selvitopu’nun yönetiminde gerçekleştirildi. Oturumda başkanlıktan ve meclis üyelerinden gelen önergeler ilgili komisyonlara gönderilirken komisyonlardan gelen raporlar oybirliği ile kabul edildi.

Meclis oturumunda Başkan Selvitopu belediye çalışmalarına dair bilgi verdi ve belediyenin rutin çalışmalarının aksamadan devam ettiğini ifade etti. Selvitopu “Karabağlar Belediyesi kendi ayakları üzerinde duran ve kendi hizmetlerini üreten bir belediye haline geldi ve bunu daha da geliştirmeye devam edeceğiz. Makine parkını geliştirmek doğru yatırımlarımızdan biri oldu. Belediyemiz açısından büyük bir kazanç oldu. Bugünkü kur ile bu makineleri almamız mümkün değil. Uzundere’de yaptığımız Atatürk Gençlik Merkezi’nin öngörülen takviminde aksaklıklar yaşamadık. Tabi ki böyle büyük projelerde aksaklıklar çıkıyor olabilir. Bunlar da tek tek aşılmakta. Seviyesi yüzde 30’lara yaklaştı. Cumhuriyetin 100. yılından önce açarak Karabağlar gençliğinin hizmetine sokmak istiyoruz. Daha önce de söylemiştim Çalıkuşu Semt Merkezi’nin ihalesi hazır, yakında ilana çıkacak. Yine sosyal tesisimiz için yakın bir zamanda ihaleye çıkılacak. Mobilyacılık Eğtiim Merkezi de oturum belgesini aldı ve Mobilyacılar Odası ile birlikte orası da hizmete girdi.” dedi.

KAVACIK KÖYÜ İÇİN MEYDAN DÜZENLEMESİ

Kavacık Köyü ile ilgili bu yıl bir meydan düzenlemesi çalışmasının olacağını da ifade eden Selvitopu şunları söyledi “Özellikle meydanın fiziki düzenlemesini kendi ekipmanlarımızla yapmak niyetinizdeyiz. Daha sonra bir de köy evi projemiz var. Basın Sitesi’nde bir tenis kortu alanı var, oraya yönelik de bir semt merkezi yapma planımız var. Yakında ayrıntılarını duyuracağız. Veteriner Müdürlüğü’nde yeni bir ameliyat merkezi yaptık. Orayı da yakın zamanda hizmete açacağız. Önümüzde bir çok proje var. Bunlardan biri kapalı Yeşilyurt Pazar yeri ama orada bir otopark sorunu var. Proje tadilatı ile planlardaki otoparkı genişleteceğiz. Sonrasında yapımını gerçekleştireceğiz. Elimizde Esendere, Yurtoğlu, Üçkuyular ve General Kazım Alp Mahallesi'ndeki pazar yerlerinin kapalı hale getirilmesi var. Onları da bütçemiz çerçevesinde yapacağız. Osman Aksüner ve Aşık Veysel mahalleleri ile ilgili kentsel dönüşüm riskli alan planları ile  bir gelişme var. 1/25 binlik planlardaki tadilat çalışmamız bakanlık tarafından onaylandı ve askıya çıkarıldı.”

SAYIŞTAY RAPORU GÜNDEME ALINDI

Başkan Selvitopu geçtiğimiz ay yayınlanan belediyenin Sayıştay Raporu ile ilgili de bilgilendirme yaptı. Raporda olan bulgular başlıklar halinde okundu. Başkan Selvitopu raporla ilgili şunları söyledi “Başkanlığımız Sayıştay’a gerekli bilgileri gönderdi. Bulguların çoğu bürokratik işlemlerle ilgili. Bütçe ile ilgili bulgular teknik ve devletin çıkardığı son mevzuata göre düzenleme yapılması gerekiyor. Taşınmaz kayıtlarında bir sıkıntı yok. Bilgisayar programı ile ilgili bütünleşmede bir sorun var. Bir çok şey dijital ortama gececek. Sorun ortadan kalkacak. Bazı encümen kararlarında gecikmeler olmuş. İncelemeler yaptım. Yazışmalar yapılarak sorunlar gecikmeli de olsa çözülmüş. Bulgular açısından en ciddi olan sosyal denge tazminatı. Sadece bizim değil bir çok belediyede mevcut sözleşmenin yarattığı bir durum. İdare olarak savunmamızı gerçekleştirdik. ‘Devlet 1700 TL veriyor, siz 2400 TL veriyorsunuz’ diye belirtiyorlar. Sözleşmeden gelen bir durum. Diğerleri usül açısından düzeltilebilecek bir konular. Belediyemiz gerekli özeni gösterecek. Bir sorun da ruhsat alınmamış işyerleri ile ilgili. Bununla ilgili Zabıta Müdürlüğümüzün bir çalışması var. Sayıştay Raporu’nda 1700 küsür tespit gözüküyor. Bazıları kapanmış. Şimdiye kadar 600 işyerine gerekli uyarılar yapıldı. Bu uyarılardan sonra birçok esnaf ruhsat aldı. Burada amaç cezalandırıcı bir anlayış değil, hizmeti kolaylaştırmak. Esnafımızın da durumunu biliyoruz zor duruman geçiyorlar”.

AK PARTİ GRUBU SORU ÖNERGELERİ VERDİ

Oturumun, AK Parti Grubu tarafından belediye meclis başkanlığına 2 önerge verildi. Önergelerde belediye yönetiminin görevde olduğu yaklaşık 3 yıl boyunca belediyeye ait kaç mülkün satıldığı, bu satışlardan ne kadar gelir elde edildiği,  belediye ve şirketlerine kaç personelin alındığı, kaç personelin işten çıkarıldığı, kaç personelin emekliye ayrıldığı ve belediye ve belediye ait şirketlerin toplam borcu soruldu. Başkan Selvitopu bir dahaki mecliste detaylı açıklamaların yapılacağını açıkladı.

AK Parti grubu hayvan hakları ile ilgili bir komisyon kurulmasını önerdi. CHP Grubu’nun önerisi ile Çevre Komisyonu’nun isminin ‘Çevre ve Sokak Hayvanları Hakları Komisyonu’ olarak değiştirilmesi mecliste onaylandı ve oybirliği ile kabul edildi.

KILIÇDAROĞLU ÖNERGESİ

AK Parti Grubu’nun bir önergesi de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bize Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığını verin, elektriği bütün çiftçilere bedava vereceğiz” sözlerine atfen verildi. Karabağlar Belediyesi sınırları içinde çitftçilik yapanlara ücretsiz elektirik verilmesi veya elektrik faturasının ödenmesi önergesi sunuldu.

‘KONUNUN MUHATABI KARABAĞLAR DEĞİLDİR’

Önerge ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Ildır, konunun muhatabının Karabağlar Belediyesi olmadığını vurgulayarak “Bu önergeden şunu anlıyorum ‘Zamları yaparız, siz de gerekeni yapın, ödeyin.’ Ayrıca yazım şekli de hatalıdır. Herhangi bir şekilde meclis gündemine alınması CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözlerini tartışmaya açmaktır. Bu yapılacaksa AK Parti Başkanı’nın gerekse de yöneticilerinin bugüne kadar söylediği her şey bizim önergelerimizin birer giriş paragrafı olacaktır. Biz bu yönteminin doğru ve anlamlı olduğunu düşünmüyoruz. O yüzden gündeme alınmasının da uygun olmadığını düşünüyoruz.” dedi.

‘SİYASET GÜTMEDEN VERDİK’

Önerge ilgili söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Alper Güldalı da  “Biz burada siyaset gütmeden bizim de hoşumuza gittiği için verdik. Ben şu lafı anlayamadım ‘zammı devlet yapsın, belediye ödesin’. İkimiz de devletiz. Belediye babamızın malı değil. Bunlar bizim yerelde yapmamız gereken şeyler. Biz Karabağlar halkının verdiği yetki ile Karabağlar halkına nasıl hizmet vermemiz gerektiğini düşünmemiz lazım. Genel Başkanın da adını kullanarak herhangi bir usulsüz bir cümle kurduğumuzu düşünmüyoruz. Belediye olarak bunu yapma imkanını da sahibiz. Büyükşehir ile ortak proje haline getirebiliriz. Sadece 2 köyümüz var. Bunu gündeme alabilirdik. Siyasete çevirmeden yerele hizmet verme adına konuşalım. Yoksa bizim de söyleyeceklerimiz var. Ankara'nın 2002’den beri yaptığı ortada. Yereldeki imkanlarımızı konuşalım. Önergemiz de Karabağlar’daki çiftçilere yönelik ne yapabilirizin bir sorusuydu. Bunu da hep beraber değerlendirelim.” İfadelerini kullandı.

OY ÇOKLUĞU İLE GÜNDEME ALINMADI

Başkan Selvitopu önerge ile ilgili şunları söyledi “Sözlerinin sonuna kadar arkasındayız. Doğru şeyleri söylemiştir. Söylediği sözlerin bulunduğu yöre ile bağı var. Güneş enerjisinden faydalanarak orada çiftçilik yapanları bundan faydalandırmak. Buna kimsenin yanlış dediği yok. Tarımın desteklenmesi konusunda çok doğru bir değerlendirmedir. Büyükşehir belediye yasasına göre bu yardımın yapılmasında sakınca yoktur. Karabağlar için getirilen önergenin altı doldurularak getirilseydi çok daha iyi olurdu. Kavacık malasef güneş enerjisi kurulacak bir alan yok. Belediye olarak bizim de yerimiz yok. Daha somut öneriler getirilirse meclisimiz değerlendirilir. Burada hep isimler zikrediliyor. Bir çok parti başkanının söylediği sözler. Bunların hepsini sıralarsak burada içinden çıkamayız”.

Önergenin gündeme alınması oy çokluğu ile reddedildi.

DENETİM KOMİSYONU SEÇİLDİ

Mecliste yapılan gizli oylama 5 kişilik denetim komisyonu da seçildi. Denetim komisyonu CHP Grubu’ndan Can Ersoy, Mümtaz Rodos ve Zafer Levent Yıldır ve AK Parti Grubu’ndan da  Cengiz Aktaş ve Fikret Mısırlı seçildi.

‘BİZİM KENT MEYDANIMIZ YOK…’
Dilek ve temennilerde söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Fırat Eroğlu da meclis gündeminde onaylanarak Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilen Erzincan’ın Mollaköy Beldesinin Meydan Projesi yapımı için aktarılması planlanan 230 bin TL’lik bütçe ile ilgili konuştu. Eroğlu şunları söyledi “Burada hepimiz Karabağlar’la ilgili çalışmalar yapmak istiyoruz, ilçemizle ilgili konuşacaklarımız varken daldan dala, ilgisiz konularla meclisi hararetli bir moda sokmak bence buradaki işleyişi, düzeni aksattırıyor. 2 bin nüfuslu belediyeye biz kent meydanı için 230 bin lira para gönderiyoruz. Keşke kendisi çıkıp, 'Ya Sayın Başkan Karabağlar’ın 500 bin nüfusu var, bizim kent meydanımız yok, biz 2 bin nüfuslu beldeye 230 bin lira para gönderiyoruz. Acaba önce Karabağlar’a bir kent meydanı yapsak mı’ diye soru sorsa ama maalesef her zamanki gibi suyu bulandırıyoruz. Hararetli tartışmalar ama Karabağlar’la ilgili 1 gram ilerleme yapamıyoruz. Burada üçüncü yılımızı dolduracağız, çalışma tempomuz ve yeterlilik tempomuzu iyi görmüyorum daha iyisini yapabilirdik”.

 
'Kasada para yok' iddiasına sendikadan açıklama!
 
Başkan İduğ’dan çarpıcı çıkış: Bu bütçeyi yönetebilecek miyiz, emin değilim!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı Meclisi'ne korona gölgesi… AK Parti'den 'Kılıçdaroğlu' önergesi
Ocak ayı olağan meclis oturumunu gerçekleştiren Bayraklı Belediyesi'nde ...
Başkan Erdoğan: Önce yem, gübre, ilaç fiyatlarına bakın!
Karaburun Belediye Meclisi’nde elektrik faturası tutarının çiftçiye verilmesini ...
Başkan Sandal koronavirüse yakalandı!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal koronavirüse yakalandı.
 
Büyükşehir'den dev hizmet: Artık 30 ilçede!
İzmir Büyükşehir Belediyesi “evde bakım” hizmetini 30 ilçede vermeye başladı. ...
Kuruyan ağaçlar, ihtiyaç sahiplerine yakacak oluyor
Ödemiş Belediyesi, İzmir 1 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Bölge ...
Bakanlığa dava açmıştı... Mahkemeyi kazandı
İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ...
 
Bayraklı'da kimse yatağa aç girmeyecek!
Sosyal yardım hizmetleriyle dar gelirli ailelere her alanda destek sağlayan ...
Kemalpaşa’da yılın ilk meclisi… Personel maaşı 4 bin 500 TL oldu!
Kemalpaşa Belediyesi’nin, 2022 yılının ilk meclis toplantısı olan Ocak ...
‘Demokrasi Arenası’ Bornova’da
Usta gazeteci Uğur Dündar’ın sunduğu ‘Demokrasi Arenası’ programı, Bornova’dan ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım'la '3 dakika' süren tek röportaj!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva