HABERLER>GÜNCEL
26 Mayıs 2024 Pazar - 08:10

Veteriner hekim meclis üyesinden o yasal düzenlemeye tepki: Görevimiz hayvanları yaşatmaktır!

Şu günlerde meclise getirilmesi beklenen Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklik tasarısına tepki gösteren CHP’li İzmir Büyükşehir Meclis üyesi Selçuk Karakülçe, “Ben de bir veteriner hekimim. Hiçbir meslektaşım, hiçbir hayvan sever, hayvanların uyutularak ölüme mahkum edilmesine izin vermez. Veteriner hekimlerin birinci görevi, hayvanları öldürmek değil, yaşatmaktır” ifadelerini kullandı.

Veteriner hekim meclis üyesinden o yasal düzenlemeye tepki: Görevimiz hayvanları yaşatmaktır!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Kedi, köpek gibi evcil hayvanlara çip taktırarak dijital kimlik sistemi getiren, ev hayvanlarını terk edenlere yaptırım öngören Hayvanları Koruma Kanunu, üç yıl önce yürürlüğe girmişken, bu yasada yapılacak değişiklikle sahiplendirilemeyen sokakta yaşayan hayvanların uyutulmasına izin verilmesi, hayvanseverleri ve veteriner hekimlerin tepkisine yol açtı. Aynı zamanda bir veteriner hekim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım, Hayvan ve Ormancılık Komisyonu Başkanı ve Sokak Hayvanları Komisyonu Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, “Hayvanlar uyutularak ölüme mahkum edilemez. Böyle bir kararı ne hayvan severler kabul eder, ne de veteriner hekimler… İzmir Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz bu sorunla mücadelede üzerlerine düşen görevi yapacaktır ancak devletin o kocaman tarım teşkilatı da sorumluluğunu bilmeli” dedi.

BU İŞ SADECE BELEDİYELERİN SORUMLULUĞUNDA OLAMAZ
Hayvanları toplayıp barınaklara tıkmanın, onları uyutarak ölümü beklemelerinin doğru bir yöntem olmadığına vurgu yapan CHP’li İzmir Büyükşehir Meclis üyesi Selçuk Karakülçe, “Sokakta yaşayan hayvanlar bir şekilde rehabilite edilmeli, aşılanmalı, kısırlaştırılmalı ve bulundukları ortamlarda mutlu, mesut bir şekilde yaşamalarını sağlayacak ortamlar hazırlanmalı. Bu sorunu aşmanın tek çözümü budur” ifadesini kullandı. Karakülçe, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Toplumda hayvanlara karşı duyarlık üst düzeydedir. Belediyeler elbette ellerinden geleni yapacaktır ama bu iş sadece belediyelerin yapabileceği bir iş de değildir. Devletimizin  kocaman bir tarım teşkilatı var, bu teşkilat da üzerine düşeni yapmalıdır. Belediyelerin, sokakta yaşayan tüm hayvanları kısırlaştırma anlamında yeterli kaynağı da yok, personeli de yok. AK Parti zihniyeti, sokakta yaşayan hayvanları önce sahiplendirme, sahiplendirilemeyen hayvanları da uyutma yöntemine giderek onları ölüme mahkum etmeyi planlıyor. Böyle bir şey kabul edilemez. Maliyet hesabı yapıyorlar. Kısırlaştırma, aşı, bir maliyetse, o hayvanları uyutmak için kullanılacak ilaçlar da sonuçta bir maliyettir. Arada bir fark yoktur. Ortada bir  can söz konusu ve o can için para pul, tasarruf konuşulmaz.”

HAYVANLAR ANCAK BİR ŞEKİLDE UYUTULABİLİR!
Veteriner hekimlerin birinci görevinin, hayvanları yaşatmak olduğunu belirten Selçuk Karakülçe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hayvanların toplanması, barınaklara hapsedilmesi, uyutulması, biraz önce dediğim gibi hiçbir veteriner hekim arkadaşımın, hiçbir hayvan severin kabul edebileceği bir şey değildir. Hiçbiri kabul etmez. Veteriner hekimlerin birinci görevi, hayvanları yaşatmaktır. Üremenin önünü sadece kısırlaştırmakla değil, kontrolsüz bir şekilde faaliyet gösteren köpek üretme çiftliklerini denetlemekle kesebiliriz. Oralarda üreyen hayvanların sağlıklı takibi ne kadar yapılabiliyor? Dolayısıyla hayvanların telef edilmesi ya da imha edilmesi gibi bir şey, kültürümüze de, uygarlığımıza da Türk tarihine de aykırıdır. Hayvanlar, her zaman Türk milletinin bir tarafında olmuştur, yaşatılmıştır, değer verilmiştir. Başa dönecek olursak, kısırlaştırma çalışmalarına ağırlık verilmeli, sahipsiz hayvanlar rehabilite edilmeli. Toplumun hayvanlara duyarlığı daha da artırılmalı ki, sahiplenme sayıları artsın. Ama onların uyutulması, ölüme mahkum edilmesi, hiç kimsenin aklından dahi geçmesin. Bir hayvan ancak toplum ve insan sağlığını tehdit eden bulaşıcı bir hastalığı varsa, toplum ve insan sağlığı düşünülerek uyutulabilir. Bunun dışında hiçbir şekilde hayvanlar uyutularak ölüme mahkum edilemez. Uyutma, bir nevi cinayettir. İzmir Büyükşehir ve tüm ilçe belediyelerimiz, bu konuya çok büyük bir hassasiyet göstermektedir.”

 
Mehmet KARABEL yazdı... Latife Hanım'la '3 dakika' süren tek röportaj!
 
Eski tip ehliyeti olanlar dikkat!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ANKARA 27 Mayıs 2024 Pazartesi 09:50

Buyuksehir Ve İlce Belediyeler Once Sahip Ciksin Sonra Cogul Konusunuz... Bir Kaza Yaralama Olayina 9 SaatSonra Bazen de Ertesi Gun Hayvan Vefat Ettigin de Gelinmekte... Bunu Bizzat İzmir Buyuksehir Belediyesi Yapmakta... Hatta İlce Berdiyeler Saat 17 den Sonra Sikayet Bile Almiyor Buyuksehir Belediyesi de OlayYerine Asla Gelmiyor... İnsan Sokata Oldurülüyor Polis Olay Yerine Gelmiyor Polis... Memleket BİTTİ BİTTİ... Diyanet Baskani Hakkin da Allah Katin da SİKAYETCİYİM... Hakkim Haram Olsun Diyanet İslerine Muftulere...

Yorumu oyla      0      0  
27 Mayıs 2024 Pazartesi 09:48

kısırlaştırma ameliyatları yapılmıyor mu ne den cok köpek var...

Yorumu oyla      0      0  
ilknur 26 Mayıs 2024 Pazar 13:42

uyutulsun veya yaşatılsın umrumda değil.. parkıma sokağıma gitmek istiyorum.. sokakta tek köpek dahi görmek istemiyorum. tüm anketlerde bunu işaret ediyor. halkın yüzde 86sı sokakta köpek görmek istemiyor. nokta

Yorumu oyla      4      4  
Lombak 26 Mayıs 2024 Pazar 13:01

Evcil hayvan mama lobisi konuşmuş. Her türlü cadde bulvara açıktan sorumsuzca savruşturulmuş,kene,bit,karınca,fare hamamböceği çağıran kedi köpek mamaları gözümün önüne geldi.

Yorumu oyla      5      1  
Kalın kafa 26 Mayıs 2024 Pazar 11:24

Devletin görevi vatandaşı özellikle korumasız çocukları korumaktır. Sokak hayvanı terörü için başka önerisi olan var mı?? Çok acımasız ama..

Yorumu oyla      4      1  
26 Mayıs 2024 Pazar 10:32

Tabi onlar yaşamazsa size de gerek kalmaz. İtler yaşasın insanlara saldırsın; Tonlarca köpek kedi yemi ticareti devam etsin İnsanlar da doktora gitsin Ya da mezara; döngü devam etsin. Yatacak yeriniz var mı sizin?

Yorumu oyla      6      2  
Izmirli 26 Mayıs 2024 Pazar 09:37

10 milyon sokak köpeğini kısırlaştırma projesini veteriner odası hazırlayıp sunmalıdır, somut çözüm olmadan muğlak laflarla geçiştirmek doğru degil.

Yorumu oyla      3      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Latife Hanım'la '3 dakika' süren tek röportaj!
Mehmet KARABEL yazdı... Latife Hanım'la '3 dakika' süren tek röportaj!
Taksi durağında dehşet: Husumetlisini vurdu!
Ankara'nın Yenimahalle ilçesi taksi durağında çalışan olan MC, kimliği ...
Korkunç kazada can pazarı: 1 ölü, 3 yaralı
İstanbul Çatalca'da otomobil ile hafif ticari aracın çarpışması sonucu ...
 
Yem karma makinesine düştü... Feci son!
Bolu'nun Mudurnu ilçesinde besici Savaş Şenol (43), yem karma makinesine kapılıp, yaşamını yitirdi.
İş yerine patlayıcı maddeyle saldırı!
Küçükçekmece’de bir iş yerinde patlama meydana geldi. Patlamada 1 kişi ...
Diyaliz sonrası hastalar fenalaştı: 18'inin durumu ağır!
Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi gördükten sonra evlerine ...
 
AK Partili başkan hayatını kaybetti
AK Partili Antalya Manavgat İlçe Başkanı Ahmet Ali Erol (65), kontrol ...
Korkunç kaza... 1 kişi öldü!
Antalya'nın Akseki ilçesinde otomobilin refüje çarpması sonucu 1 kişi ...
Bahar Candan hastaneye kaldırıldı
Televizyonda bir moda yarışması programıyla tanınan sosyal medya fenomenleri ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva