HABERLER>GÜNCEL
30 Aralık 2022 Cuma - 18:43

İzmir'de vinç faciası... 6 işçi hayatını kaybetti!

İzmir’in Bornova ilçesinde bir otel inşaatındaki kule vincin bir kısmı devrildi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in açıklamalarına göre 6 işçinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Vali Köşger'in sorumluluğun yapı denetim firması ve belediye yönündeki açıklamasına Başkan İduğ sorumluğun yapı denetim şirketi, şantiye şefi ve müteahhitlerde olduğu yanıtını verdi.

İzmir de vinç faciası... 6 işçi hayatını kaybetti!

İzmir’in Bornova ilçesinde bir otel inşaatındaki kule vincin bir kısmı devrildi, vinç parçaları işçilerin kaldığı konteynerin üzerine düştü. 6 kişi hayatını kaybetti.

Kamil Tunca Caddesi'nde yapımı süren yaklaşık 25 katlı bir inşaatta kurulu vinç yıkıldı. Vinç operatörü olay yerinde hayatını kaybederken vinç parçaları işçilerin kaldığı konteynerin üzerine düştü. 

İnşaatın, Evak İnşaat ve Emiroğlu Group ortaklığı ile kurulan Viven İnşaat’ın yapımını sürdürdüğü Viven Tower olduğu öğrenildi. 

İSİG MECLİSİ'NDEN AÇIKLAMA
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada vincin kopması sonucu, kule operatörü, kule montajı yapan iki işçi ve parçaların düştüğü konteynerlerde bulunan iki işçi hayatını kaybettiğini açıkladı.

 
VALİ KÖŞGER: 2 VATANDAŞ KAYIP!
Olay yerinde inceleme yapan Vali Köşger, gazetecilere yaptığı açıklamada kazanın 17.35 sıralarında vinç yükseltme çalışmaları sırasında olduğunu söyledi.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Bornova ilçesinde bir inşaatta meydana gelen kazada ölü sayısının 6'ya yükseldiğini duyurdu. Vali Köşger, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"An itibarıyla bahse konu inşaatta enkaz altında kalan 2 vatandaşımızın daha cansız bedenlerine ulaşılmış olup toplam vefat sayısı 6 olmuştur. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm İzmirli hemşehrilerimize sabır ve metanet diliyorum."

'BELEDİYENİN KONTROLÜ ALTINDA'
Köşger, adli sürecin başladığını belirterek savcıların sahada incelemeler yaptığını, vefat eden vatandaşlarla ilgili adli sürecin tamamlanmasının beklendiğini bildirdi.

Her türlü kanuni sürecin yürütüleceğini aktaran Köşger, "Her kimin kabahati varsa sonuna kadar gidilecek. Hak ettikleri cezayı alacaklar. Burası yapı denetim firması ve belediyenin kontrolü altında, o süreçlerde bir ihmal varsa değerlendirilecek." dedi.

BAŞKAN İDUĞ: BELEDİYENİN SORUMLULUĞU YOK
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in açıklamasında yer alan “Burası yapı denetim firması ve belediyenin kontrolü altında, o süreçlerde bir ihmal varsa değerlendirilecek” sözlerine yanıt verdi.

İduğ “Öncelikle 4 canımız vefat etti, 3 arkadaşımız için de arama çalışmaları devam ediyor. Çok üzgünüz. 7 kişilik bir mağduriyet var. Bornova Belediyesi’nin 2018 yılında yapmış olduğu bir ruhsat çalışması var. Sorumluluk anlamında bakıldığında yapı denetim şirketinin, şantiye şefinin ve müteahhit sorumluğu olduğu bir iş kazası var. İmar Kanunu’nda bu konu çok net, belediye ile ilişkisiz bir konudur. Belediye ruhsat verme konusunda bir çalışma yapar. Bunun dışında sorumluluk saydığım 3 gruba aittir. Dolayısıyla Bornova  Belediyesi bu konuda sorumluluk anlamında bütün çalışmalarını yerine getirmiştir. Konunun bu şekilde aktarılmasını rica ediyorum. Bu kaza vinç kırılma kazasıdır. Sorumluluk tamamen bu işi üstlenen firmalardadır. Belediye ile ilişkisi yoktur” dedi.

CHP'Lİ ÇAPIN: ÇOK ÜZÜLDÜK O DEMECE
CHP Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın da Vali Köşger'in açıklaması ile ilgili "İmar Kanunu açık zaten bu konuda şantiye şefi ve firmanın sorumluluğu açık. Yapı denetim firması zaten inşaatın tümüyle ilgilidir. Belediyeler inşaat başlangıcında ruhsatı verir ve ondan sonrası bütün sorumluluk yapı denetimde ve sorumlu mühendislerdedir. Oturma raporu verilirken tekrar belediyelere gelinir. Tabi çok üzgünüz. Sayın Valimizin şansız bir demeci oldu. Konuyu bilmediğinden çok üzüldük biz o demece. Burada acılar var ve bu acıların üstüne maalesef siyasi bir rant yaratmaya çalışyorlar ya da yaratmak istediler. Ben kınıyorum. Şuanda insanların acıları var ve biz bu acıları paylaşmak için buradayız. Bazıları siyaset yapmak için gelmişler.Tüm vefat edenlere Allah'tan rahmet ailelerine de başsağlığı diliyorum." diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya ve Ceyda Bölünmez Çankırı, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ve AFAD İl Müdürü Kartal Muhcı da kaza yerinde incelemede bulundu. 

Öte yandan İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının olayla ilgili soruşturma başlattığı, 2 cumhuriyet savcısının görevlendirildiği bildirildi.



SOYLU: İZMİR'İMİZE GEÇMİŞ OLSUN
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başsağlığı mesajı yayımladı. Sosyal medya hesaplarından açıklama yapan Bakan Soylu "İzmir’de bir inşaat şantiyesinde yaşanan elîm kaza sonucu hayatını kaybeden hemşehrilerimize Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Hemşehrilerimize ve İzmir’imize geçmiş olsun." ifadelerini kullandı. 

DHA MUHABİRİ: VİNÇ 21. KATTA ASILI DURUYOR
Olay yerindeki son durumu CNN Türk canlı yayınında anlatan DHA muhabiri Kadir Özen "Olay sonrası parçaların devrilmesinden sonra aktif kullanılan bir cadde olduğu için geliş gidiş kapatıldı. Vinç hala 21. katta asılı duruyor. Arama çalışma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor" dedi.


BAŞKAN SOYER: ÇOK ÜZGÜNÜZ
Başsağlığı mesajı yayımlayan Başkan Soyer de "Bornova ilçemizdeki bir inşaatta vinç devrilmesi sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı, yaralılarımıza şifa diliyorum. Çok üzgünüz. Hepimizin başı sağ olsun." dedi. 

İNŞAAT MÜHENDİS'LERİNDEN AÇIKLAMA
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi iş kazası ile ilgili şu açıklamayı kaydetti: 

30 Aralık 2022 Cuma günü İzmir Bornova’da gökdelen inşası süren bir şantiyeye ait vinç yükseltme çalışması esnasında meydana gelen kazada hayatını kaybeden emekçilerimizin kederli yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileriz.

Ülkemizde ölümlü iş kazalarının yaklaşık üçte biri inşaat sektöründe görülmektedir. Vinçle kaldırma çalışmaları sırasında gerçekleşen kazalar, inşaatlarda en çok görülen ve elim sonuçlara neden olabilen olaylar arasında yer almaktadır.

Planlanmamış vinç kurma ve sökme çalışmaları, bakım ve onarımları gerçekleştirilmemiş vinçlerin kullanımı, hali hazırda kullanılan vinçlerin periyodik kontrol ve testlerinin gerçekleştirilmemesi, kaldırma işleri sırasında asılı yük altında çalışanların bulunması, rutin ve rutin olmayan kaldırma işleri için yük kaldırma planlarının hazırlanmaması, yeterli kaldırma ekipmanlarının ve donanımlarının kullanılmaması, çevre ve hava koşullarının göz önünde bulundurulmaması ve hepsinden önemlisi böylesine tehlikeli çalışmalarda görev alacak çalışanların eğitimli ve yetkin olmaması ve bu durumun denetlenmemesi gibi nedenlerden dolayı bu kazalar ne ilk ne de son olacaktır.

Sektörde yaşanan iş kazalarının sebepleri bilinmesine rağmen çok tehlikeli işyeri sınıfında olan inşaat sektörü maalesef ölümlü iş kazalarının sıklıkla yaşandığı sektörlerin başında gelmektedir. Sebepleri ve sonuçları bilinen bu süreçte, iş kazalarının tamamını önlemek mümkün iken, iş güvenliği kültürünün yerleşmemiş olması, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin masraf olarak görülmesi, denetim eksikliği, taşeronlaşma ve taşeron seçiminde iş sağlığı ve güvenliğinin bir seçim kriteri olarak görülmemesi, üretim baskısı altında çalışan işçilerin uzun çalışma saatleri, mevzuat ile istenen iş güvenliği önlemlerinin sadece kağıt üzerinde yapılması gibi nedenlerden dolayı iş kazaları ülkemizde önlenememektedir.

Bugün yaşanan kazanın nedenleri ve muhtemel ihmaller detaylı bir şekilde ortaya çıkarılmalıdır. En temel insan hakkı olan yaşam hakkının korunması hedefiyle İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kapsamında yürütülen çalışmaların bir an önce hayata geçmesini ve yaşanan kazanın son olmasını dileriz. (Haber Merkezi, DHA, AA)

 
Borsa yılın son işlem gününü rekorla kapattı!
 
Trump'ın 6 yıllık vergi beyannameleri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan, Küba Devlet Başkanı ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Küba Devlet Başkanı Miguel Mario Diaz-Canel ...
Kirişci'den '2023' vurgusu: İlk defa olacak!
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "2023 yılında envanterimize, ilk ...
Erdoğan: Karadağ'da barış ve istikrarı önemsiyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Güneydoğu Avrupa'da istikrarın korunmasına ...
 
Bakanlık süreci başlattı... İzmir'in yeni metro hattı yola çıkıyor!
İzmir’in en uzun hattı olacak Karabağlar-Gaziemir metrosu için Çevre, ...
Ülkü Ocakları eski başkanına silahlı saldırı!
Ankara'da, eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe ...
Adnan Oktar davasında yeni gelişme!
İstinaf tarafından usulden bozulmasının ardından 72'si tutuklu 215 sanığın ...
 
'Gaga Bulut'a şantajdan tutuklama!
İzmir'de, cinsel içerikli fotoğraf ve videolarına ulaştığı kişilere şantaj ...
Thodex'in kurucusu Özer Türkiye'ye iade edilecek
Arnavutluk'ta yakalanan 'Thodex' firmasının sahibi Faruk Fatih Özer'in, ...
Otomobile silahlı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı
Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile uzun namlulu tüfekle ateş açıldı. ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva