HABERLER>GÜNCEL
16 Mayıs 2024 Perşembe - 11:01

Şirketten hayalet toplantı… Karaburun’da Ali Cengiz oyunu!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Lodos Elektrik’in Karaburun’daki rüzgar enerji santrali ile ilgili onay verirken proje tanıtım dosyasında protestodan dolayı gerçekleştirilemeyen halkın katılım toplantısının yapılmış gibi gösterilmesi dikkat çekti.

Şirketten hayalet toplantı… Karaburun’da Ali Cengiz oyunu!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Rüzgâr enerji santrallerine karşı bölge halkının tepkileri ile pek çok kez gündeme gelen Karaburun, bu kez güneş enerji santrallerinin (GES) hedefinde. Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen yüzde 89’u RES’lere tahsis ilçede peş peşe yeni projeler yolda.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Alto Holding bünyesinde yer alan Lodos Karaburun Elektrik Üretim Şirketi’nin rüzgar enerji santrali projesiyle ilgili yapmış olduğu kapasite artışı ile yapmış olduğu başvuruyu karara bağladı. Bakanlık ‘nihai karar’ verdiğini duyurdu. Karara karşı 10 gün içinde itiraz edilebilecek.

Firmanın kurula sunduğu ve bakanlığın yayımladığı ÇED raporunda, ‘haklın bilgilendirme toplantısının 17 Ocak 2023 tarihinde belirtilen yer ve saatte yapıldı’ ifadelerinin yer alması Karaburunluların tepkisini çekti.



Yayla Mahallesi’ndeki halkın katılımı toplantısı Karaburunluların protestosundan dolayı gerçekleştirilememiş, toplantıya hiçbir vatandaş katılmamıştı. Bu durum Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü görevlileri tarafından da tutanak altına alınmıştı. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan'ın imzasının da bulunduğu tutanakta vatandaşların projeyi istemediği bilgisi de yer almıştı.



KENT KONSEYİ'NDEN AÇIKLAMA
Yazılı açıklama yapan Karaburun Kent Konseyi RES ve GES projeleri ile Karaburun Yarımadasında tarım ve hayvancılığın bitme durumuna geldiğini ifade ederek “Karaburun Yarımadasının doğası, florası, faunası zarar görmektedir. Yapılmak istenen kapasite artışı proje ile Karaburun Yarımadası’nda yaşayan canlıların Yaşam Alanları tamamen yok edilecektir. Karaburun Yarımadası yaşayanlarının projeye karşı olarak daha önce açmış olduğu Yurttaş Davaları Anayasa Mahkemesi’nde hala sürmektedir. Ayrıca Karaburun Yarımadası 2019 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir.  Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi, İzmir ili, Karaburun Yarım Adası, Ildır Körfezi  denizel alanı ve adaları kapsamaktadır. İşletme sahibi firmanın kapasite artışı talebinin reddedilmesini. Karaburun Yarımadası’nda daha fazla doğa ve canlının zarar görmesinin önüne geçilmesini Karaburun Yarımadasında yaşamın devam etmesi adına talep etmekteyiz.” denildi.



PROJE HAKKINDA
2013 yılında aldığı izinle İzmir’in Karaburun ilçesinde faaliyetlerine başlayan Karaburun Rüzgâr Enerji Santrali’nin kapasitesinin artırılması için harekete geçmişti. Şirket, Bakanlığa başvurarak ilçenin Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Tepeboz, Saip bölgesinde yer alan rüzgâr enerji santralinin kapasitesini 268 MWm/268 MWe’den 455.16 MWm/455.16 MWe’e türbin sayısının ise 87’den 128’e çıkarılması için bakanlıktan izin istemişti.

4 milyar 350 milyon TL bütçe ayıran şirket bakanlıktan onay alırsa yıllık elektrik üretimini 940 milyondan 1 milyar 596 milyona çıkaracak. Türbinlerin dikileceği noktalar yüz bin ölçekli çevre düzeni planında tarım, orman ve mera alanında yer alıyor. RES sahası aynı zamanda, 15 adet endemik, 4 adet nadir ve CITES (Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme)  kapsamında 5 adet bitki türü de yer alıyor. Yarımada florasında, 76 tür tıbbi, 38 tür arıcılık, 30 tür gıda, 39 tür ticari, 34 tür peyzaj ve 19 tür yem değerine sahip ve ekonomik değeri olan bitki türü yer alıyor. Şirket daha önce de iki kez kapasite artışına giderek türbin sayılarını arrtırmıştı.  

 
Karşıyaka’dan Türkiye’ye örnek iş birliği... HPV Aşı Kampanyası başlıyor!
 
500 milyonluk vurgun... İzmir'de sahte site dolandırıcılarına baskın!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 16 Mayıs 2024 Perşembe 11:45

Paran kadar hukukun var, bu nasıl cesaret ve bu cesaret kimden alınıyor?

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emekli polis dehşet saçtı: 1 kişi can verdi
Ankara'da emekli polis Mehmet Yılmaz, iddiaya göre borç - alacak nedeniyle ...
‘Grup seks’ iddiasıyla gündeme gelmişti: Aynı fabrikada ‘gizli kamera’ skandalı!
Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan bir fabrika daha önce yaşanan grup ...
İzmir'de zehir tacirleri tutuklandı
İzmir'in Seferihisar ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına ...
 
Kendisi gibi görme engellilere 29 yıldır ışık oluyor
İzmir'in Bornova ilçesinde mezunu olduğu Aşık Veysel Görme Engelliler ...
ÖSYM, 18 Mayıs'ta iki sınav yapacak
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM), Türkiye Yurt ...
34 yıl hapis cezası vardı... Cinayet hükümlüsü yakayı ele verdi!
İzmir'in Bayraklı ilçesindeki polis uygulamalarında hakkında kesinleşmiş ...
 
MİT, saldırı hazırlığındaki 2 teröristi etkisiz hale getirdi!
MİT, üs bölgelerine saldırı hazırlığındaki PKK/KCK'lı teröristler Ahmet ...
Mehmet KARABEL yazdı... Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Mehmet KARABEL yazdı... Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Ayhan Bora Kaplan davası: 4 polis gözaltına alındı!
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva