HABERLER>GÜNCEL
30 Aralık 2022 Cuma - 17:58

Kirişci'den '2023' vurgusu: İlk defa olacak!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "2023 yılında envanterimize, ilk defa, mülkiyeti bize ait olan ve su atan yeni hava araçlarımız girecek. Bunlardan ilki, TUSAŞ ve Sikorsky tarafından ortak üretilen yangın söndürme helikopteri. Bu helikopterimiz, 2,5 ton su atabilecek ve orman yangınlarında gece de görev yapabilecek. Önümüzdeki yıl, 4 amfibik özellikteki tanker uçak ile yüksek çözünürlükte görüntü sağlayan, sayısal harita üreten görev sistemleriyle teçhiz edilmiş 1 havadan yönetim uçağımız da filomuza dahil olacaktır" dedi.

Kirişci den  2023  vurgusu: İlk defa olacak!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, '2022 Yılı Orman Yangınlarıyla Mücadele Değerlendirme ve Basın Toplantısı'na katıldı. Orman Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı THK Üniversitesi Kampüsü'nde düzenlenen programda konuşan Bakan Kirişci, geçen yıl 39 olan helikopter sayısını 55'e, uçak sayısını 3'ten 20'ye, İHA sayısını 4'ten 8'e yükselttiklerini belirtti. Bakan Kirişci, "Ayrıca rezerv güç olarak 25 helikopter, 2 uçak ve 2 İHA hazır biçimde beklemektedir. Hükümetlerimiz döneminde alınan tedbirler sayesinde 40 dakika olana müdahale süresi şu anda 10 dakikaya inmiş durumda, çalışmamız daha da aşağıya nasıl çekileceği yönündedir" dedi.

Bakan Kirişci, 2023 yılında envantere katılacak uçak ve helikopterlere ilişkin, "Gururla söyleyebiliriz ki, dünyada yangına en hızlı müdahale, Türkiye'de yapılıyor. 2023 yılında envanterimize, ilk defa, mülkiyeti bize ait olan ve su atan yeni hava araçlarımız girecektir. Bunlardan ilki, TUSAŞ ve Sikorsky tarafından ortak üretilen yangın söndürme helikopteri. Bu helikopterimiz, 2,5 ton su atabilecek ve orman yangınlarında gece de görev yapabilecektir. Önümüzdeki yıl, 4 amfibik özellikteki tanker uçak ile yüksek çözünürlükte görüntü sağlayan, sayısal harita üreten görev sistemleriyle teçhiz edilmiş 1 havadan yönetim uçağımız da filomuza dahil olacaktır. Yine mülkiyeti bize ait yerli ve milli Gökbey helikopterlerimizi ve 16 uçağı daha envanterimize dahil ederek, filomuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

'TÜRKİYE, İHA TEKNOLOJİSİNİ KULLALAN İLK AVRUPA ÜLKESİ'
Bakan Kirişci, İHA'ların öneminden de bahsederek, "Milli gurumuz olan İHA'lar, yeşil vatanımızı korumada da çok büyük bir görev ifa ediyor. Bu vesileyle, yerli ve milli üretimleriyle ülkemizin gururu olan TUSAŞ ve Baykar grubuna çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle merhum Özdemir Bayraktar'ı rahmetle anıyorum. İHA'larda kullanılan termal kameralar sayesinde çıkan yangınlar anında belirleniyor ve meteorolojiden alınan verilerle entegre edilerek müdahale planı hazırlanıyor. Türkiye orman yangınlarını gözetlemede İHA teknolojisi kullanan ilk Avrupa ülkesidir. İHA'larla anlık olarak, toplamda 3,5 milyon hektar alanı tarayabiliyoruz. Yangınla mücadelede yararlandığımız bir diğer teknoloji ise 162'si akıllı olmak üzere toplam 776 'Akıllı Yangın Gözetleme Kuleleri'dir. Yerli ve milli yazılımlarımız olan 'Arz ve Yangın Karar Destek Sistemi' ile çıkmış yangınların, ilerleyen süreçte meteorolojik ve topoğrafik şartlarda nasıl seyir izleyeceğini tahmin ederek, daha etkin bir şekilde müdahale etme yeteneğini elde ettik. Bu sistem sayesinde yangının seyri takip ediliyor ve muhtemel risk altındaki yerleşim yerleri önceden belirlenerek gerekli tedbirlerin alınması sağlanıyor" ifadelerini kullandı.



'ACİL DURUMLARDA BİRLİKTE HAREKET ETME KARARI ALDIK'
Bakan Kirişci, yangınların söndürülmesinde en önemli güç olan karadan müdahale ekiplerini de önemli ölçüde arttırdıklarını kaydederek, "Kara gücümüzü, 1350 olan arazöz sayımızı 1565'e, 692 olan iş makinesi sayımızı 756'ya, 2 bin 270 olan ilk müdahale aracımızı 2 bin 295'e, 21 bin olan personel sayımızı 25 bine, 20 bin olan gönüllü sayımızı 113 bine çıkararak mücadele kapasitemizi ciddi oranda arttırdık. Ülke olarak orman yangınlarına karşı küresel iş birliklerini de geliştirmekteyiz. Kardeş ülke Azerbaycan ile imzaladığımız protokol çerçevesinde acil durumlarda birlikte hareket etme kararı aldık. 2003 ile 2022 tarihleri arasında ağaçlandırma kapsamında 6,5 milyar fidan toprakla buluşturulmuştur. Önümüzdeki yıl 2023 hedefimiz olan 7 milyar rakamını rahatlıkla geçeceğimize inanıyorum" dedi.

GÖSTERİ UÇUŞU YAPTI
Konuşmaların ardından üretimi Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı'nda (TUSAŞ) gerçekleştirilen ve gece gündüz görev yapabilen 'Sikorsky' marka yangın söndürme helikopterinin OGM'ye teslim töreni yapıldı. 2,5 ton su atabilen helikopterin gösteri uçuşu gerçekleştirildi. Helikoptere, 'Türkiye Yüzyılı' amblemi yapıştıran Bakan Kirişci, daha sonra kokpitte pilot koltuğuna oturup incelemede bulundu. Bakan Kirişci, helikopterin önünde pilotlar ve bakanlık personeliyle hatıra fotoğrafı çektirdi. (DHA)

 
Şehir Tiyatroları Buluşması 4 bin tiyatroseveri ağırladı
 
AK Partili Dağ'dan Seferihisarlı balıkçılara müjde: Engel kalmadı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan: Karadağ'da barış ve istikrarı önemsiyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Güneydoğu Avrupa'da istikrarın korunmasına ...
Bakanlık süreci başlattı... İzmir'in yeni metro hattı yola çıkıyor!
İzmir’in en uzun hattı olacak Karabağlar-Gaziemir metrosu için Çevre, ...
Ülkü Ocakları eski başkanına silahlı saldırı!
Ankara'da, eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe ...
 
Adnan Oktar davasında yeni gelişme!
İstinaf tarafından usulden bozulmasının ardından 72'si tutuklu 215 sanığın ...
'Gaga Bulut'a şantajdan tutuklama!
İzmir'de, cinsel içerikli fotoğraf ve videolarına ulaştığı kişilere şantaj ...
Thodex'in kurucusu Özer Türkiye'ye iade edilecek
Arnavutluk'ta yakalanan 'Thodex' firmasının sahibi Faruk Fatih Özer'in, ...
 
Otomobile silahlı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı
Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile uzun namlulu tüfekle ateş açıldı. ...
Vali Köşger'den yeni yıl mesajı!
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, yeni yıl dolayısıyla mesajı yayımladı. ...
Tokat şakası cinayetle bitti... 1 kişi öldü!
Bayrampaşa'da M.Ö. arkadaşı Ş.K.'ye şaka amaçlı tokat atmasının ardından ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva