HABERLER>EKONOMİ
13 Eylül 2022 Salı - 09:56

Halkın kantarına çıkacak projede 'yeraltı suları' uyarısı... Dikili'nin başı belada!

Danıştay’ın iptal kararına rağmen yeniden ÇED süreci kapasitesi arttırılarak başlatılan Çukuralan Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi projesi halkın kantarına çıkıyor. EGEÇEP Sözcüsü ve davanın avukatı Doğu Işık projenin yer altı sularına olan etkisine dikkat çekti.

Halkın kantarına çıkacak projede  yeraltı suları  uyarısı... Dikili nin başı belada!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir’in Dikili ilçesinde yer alan Çukuralan’da Koza Altın İşletmeleri tarafından işletilen altın madeninin çalışması kapasitesinin arttırılması amacıyla şirket harekete geçmiş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ile tesiste kırma eleme kurmak için başvurmuştu.

ÇED süreci başlatılan tesisle ilgili bakanlık halkın katılım toplantısının tarih ve yerini açıkladı. Yapılan duyuruya göre toplantı 27 Eylül 2022 tarihinde saat 13:30’da Çukuralan Mahallesi Köy Kahvesi’nde gerçekleştirilecek.

Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi, Çukuralan Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Başvurunun ardından İzmir Valiliği proje için “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Bunun üzerine EGEÇEP ve 19 yurttaş kararın iptali için 7 Eylül 2020’de İzmir 6. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. 10 Mart 2021’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de müdahil olduğu davada “Çam fıstığının anavatanı olan Kozak Yaylası’nda artan çevre sorunlarıyla birlikte yüksek oranda bir rekolte düşüşü yaşandığı, bu durumun doğrudan halkın ekonomik gücüne yansıdığı ve yapılacak faaliyetten İzmir halkına ait su kaynaklarının olumsuz etkileneceği” ileri sürülerek yürütmeyi durdurma kararı istendi. İlk olarak yürütmeyi durdurma kararı veren İzmir 6. İdare Mahkemesi ‘çevresel etki değerlendirme gerekli değildir’ kararını da iptal etmişti. Danıştay 6. İdare Dairesi de temyize taşınan kararı onamıştı.

KAPASİTESİ ARTARAK GELDİ
Daha önce mahkeme tarafından iptal edilen ÇED dosyasındaki 360 bin tonluk yıllık kırma eleme tesisinin kapasitesinin 500 bin tona çıkarıldığı görüldü. Ayrıca tesis için yer değişikliği de yapıldı. Şirket tesisi için 5 milyon 650 bin Türk Lirası bütçe ayırdı.

‘YERALTI SULARI TEHLİKEDE’
Mahkeme kararına rağmen yeniden başlatılan ÇED sürecinin Ege’de Son Söz’e değerlendiren EGEÇEP dönem eş sözcüsü ve davanın avukatı Doğu Işık; "Çukuralan Altın Madeni'nde yapılması planlanan 360.000 ton/yıl kapasiteli kırma eleme tesisi için İzmir Valiliği'nin vermiş olduğu ÇED Gerekli Değildir kararı için dava açmıştık. Mahkeme, projeyi iptal etti ve iptal kararı da Danıştay tarafından onanıp kesinleşti. Proje, madenin 3. kapasite artırımı alanında bulunuyor. İptal kararının gerekçesi ile 3. kapasite artırımı hakkında verilen iptal kararlarının gerekçesi birbirine paralel. Bilirkişi raporunda ve iptal kararı gerekçesinde projenin, yeraltı sularını ve dolayısıyla Madra Barajı'nı olumsuz yönde etkileyeceği açıkça belirtildi" dedi.



‘AKLA MANTIĞA UYAN YANI YOK’
‘Proje kapasitesini yükseltince çevresel riskler, olumsuz etkiler sona mı erecek?’ sorusunu soran Avukat Işık “Bunun akla, mantığa uyan yanı yok. Diğer yandan; kırma eleme tesisi projesi, 3. kapasite arttırımı alanında bulunduğundan bu iki proje hakkında ayrı ÇED süreçleri yürütülmeksizin entegre proje olarak tek ÇED süreci içerisinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Yeni başlayan ÇED sürecine ilişkin olarak gelişmeleri yakından takip edip gerekli hukuki adımları atmaya devam edeceğiz.  Yeniden itiraz edeceğiz. ÇED olumlu kararı çıktığı takdirde de yeniden mahkemeye gidip iptal davası açacağız. Çukuralan'da, Ovacık'ta, Efemçukuru'nda, Çaldağı'nda, Kışladağ'da, her yerde sağlıklı çevrede yaşam mücadelesini büyüterek, güçlenerek devam ettireceğiz" dedi.

 
Bayraklı Belediyesi'nden öğrencilere kırtasiye desteği
 
'Anatolian' gemisinin içinden saldırının izleri!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kavcıoğlu 'Liralaşma stratejisini' anlattı
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu 'Liralaşma stratejisi' başlıklı ...
Sözleşmeliye kadro mesaisi hızlandı
Kamudaki 568 bin 368 sözleşmeli personel kadro bekliyor. Düzenlemede sona ...
'2 yılda işsizlik oranındaki düşüş, 4 puanı aştı'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Mevsim etkisinden arındırılmış ...
 
Halkın katılım toplantısı yaptırılmamıştı... 7 ilin atığı İzmir'e!
Aliağalıların ‘halkın katılımı’ toplantısını yaptırmayarak karşı çıktığı ...
Cumhurbaşkanına hakaretten 4 yıl hapis istemi... Sendika Başkanı'ndan açıklama: Bir hataydı!
Cumhuriyet Savcılığı, Sağlık Sen İzmir 2 Nolu Şube ve İzmir Memur Sen ...
DTO Başkanı Öztürk 'yeniden adayım' dedi: Kabına sığmaz bir haldeyiz!
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nde 4 Ekim’de yapılacak seçimler öncesinde ...
 
Sosyal konut projesinde başvuru şartları belli oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı Cumhuriyet tarihinin ...
Pınarbaşı’nda okul, esnaf, veli dayanışması
Pınarbaşı Esnaf ve Sanatkârlar Odası başkanı Cezmi Çulhaoğlu, Pınarbaşı’nda ...
Kömürcülerin başkanı ‘utanarak söylüyorum’ dedi… 1 ton kömür, 1 asgari ücret!
Geçen yıl Eylül ayında 1320 lira olan bir ton kömürünün fiyatının, TKİ’nin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva