HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Mart 2023 Pazartesi - 20:03

Gaziemir’de kritik planlara onay… CHP’deki çatlağı AK Parti onardı!

Gaziemir’de tartışmalara ve CHP grubunda çok kez  bölünmeye neden olan Gaziemir İlçesi, Dokuz Eylül Mahallesi, Hava Eğitim Yolu, Sarnıç Yolu, Akçay Caddesi ve İzban Banliyö Hattı arasında bölge planlamaları bir kez daha meclis gündemine geldi. CHP’nin içinde yaşanan fireye rağmen AK Parti’den gelen destek sonrası ilgili önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

Gaziemir’de kritik planlara onay… CHP’deki çatlağı AK Parti onardı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Gaziemir Belediyesi Mart ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Belediye Meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen oturuma Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda başkanlık yaptı.

Meclis gündemine ise  ilçe sınırları içerisinde yapılması planlanan ve daha önce Halil Arda döneminde 2 kez CHP grubunda çatlağa neden olarak geri çekilmek zorunda kalınan planın değişikliği damga vurdu.

KOMİSYONDAN OY BİRLİĞİ İLE GEÇTİ
Gaziemir Meclisi'nde CHP grubu içerisinde çok defa çatlağa neden olan Gaziemir İlçesi, Dokuz Eylül Mahallesi, Hava Eğitim Yolu, Sarnıç Yolu, Akçay Caddesi ve İzban Banliyö Hattı arasında kalan bölgede, 1441 ada 20 ve 34 parseller üzerinde Belediye Hizmet Alanı (Sosyal ve Kültürel Merkez) belirlenmesi, 1/5000 ölçekli Gaziemir 1. Etap Nazım İmar Planı Revizyonu doğrultusunda mevcut 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'ndaki kullanım kararları Sanayi Alanı, Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı, Küçük Sanayi Alanı olan 1441, 1442, 2040 ve 2010 adaların kullanım kararlarının "Ticaret Alanı'na" dönüştürülmesi, yapılaşma koşullarının düzenlenmesi, sosyal-teknik altyapı alanlarının belirlenmesi, ayrıca ulaşım güzergahının sürekliliğinin sağlanması için planlama alanının doğusundaki 15 metrelik imar yolunun 20 metre olarak düzenlenmesini içeren 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu önerisi geçtiğimiz oturumda Bayındırlık, İmar, Hukuk ve Çevre komisyonlarına sevk edilmiş ve sadece CHP’li üyelerin olduğu komisyonda oy birliği ile kabul edilmişti. Meclis oturumuna gelen kritik önerge bir kez daha CHP grubunda çatlağa neden oldu.

MUTLU: İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE 5 BİNLİK PLANLANMALI
Gündem maddesi ile ilgili ilk söz alan CHP'li Meclis Üyesi Nevin Mutlu, "Bu maddeyi daha önce iki kez görüşmüştük. Bizim dönemimiz öncesindeKİ dönemde de reddedilmişti. Aynı konu defalarca gündeme gelmiştir. Ben gerekçelerimizi neden giderilmediğini ve hangi gerekçeler ile bu planının onaylanmaması gerektiğini açıklamaya çalışacağım. Bölgenin Akçay Caddesine getireceği yükün planlandığını görmekteyiz. Zaten yoğun olan trafiğine ne kadar daha yoğunluk getireceği bu planlarda çalışılmamıştır. Bölgede getirilecek zayiat oranı ayrı bir gerekçedir. Buradaki zayiatın gerekli yasal sınırda kullanılmadığını görmekteyiz. Oluşacak olan trafikte zaten yoğun olan Sarnıç bölgesinde  giremeyecek ambulansın itfaiyenin hesabının asıl vereceğiz? Son yaşanan felaketten kaynaklı olarak bölgede 3 Mayıs 2012’de yapılmış plana uymak gerekiyor mu, zemin etüdü yapılması gerekmez mi? Oluşacak trafik yoğunluğu nedeniyle Akçay caddesini hem havaalanı hem İzmir ilçelerine hizmet etmesinden dolayı ulaşım sorunları göz önüne alındı mı? Bu imar planını Gaziemirliler çağdaş yaşanılabilir ve uygulanabilir olması için, yaşam standartlarımızı daha da arttıran plan olması gerekçesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ile 5 binlik olarak planlanması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Öneriye ret vereceklerini belirten MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, "Biz MHP grubu olarak rapora ret oyu kullanacağı. Geçmişten beri meclisimize gelen bir rapor" dedi.

KIRMAZ: MAKSİMUM YASAL ZAYİAT ORANI...
Söz alan CHP Grup Başkanvekili Necati Kırmaz, zayiatların yasal sınırı olduğunu belirtirken, "Rapor hakkında olumsuz görüşlere cevabım olacak.Ulaşım planlaması binliklerde yapılan hesaplama değildir 5 binliklerde yapılır.Biz burada 5 binliklere esas değişikliklerde yaptık.Bu aşamada 5 binlik planlarda ulaşım planlarına gerek  olmadığını kendilerinin 5 binlik planda revizyon yapmaları gerektiğinde çalışacaklarını söylediler. Ulaşım planları 5 binlik planlarda yapılır. 5 metrelik yolu 15 metreye çıkarak ulaşım yollarını yine biz arttırmaya çalıştık. Zayiat ile ilgili söylenecek bir şey yok maksimum yasal zayiat oranı yüzde 45" ifadelerini kullandı.

SERİN:  KURTULMA İHTİMALİNİZ YOK
CHP'li Meclis Üyesi Murat Serin, yaşanları 'cinayet' olarak yorumlarken, "Burada sevgili meclis üyelerinin vicdanlarına seslenmek istiyorum. Bu alacağını karar Gaziemir’in en hayati ve kritik kararlarından bir tanesidir. Özellikle sarnıç bölgesinde yaşayan vatandaşlarımıza çok büyük bir zulüm olacağına söylüyorum. Bunu günahı ve vebali hepimizin boynunda olacak. Akçay Caddesi’nin sadece Gaziemir’in yolu mu zannediyoruzi? Bu yolu binlerce insan kullanılıyor. Bir hiçbir sermaye düşmanı değiliz. Burada yapılması gereken işlerimiz var. Bize de Gaziemir halkı bu görevi vermiş. Gidin meclise Gaziemir’in hakkını koruyarak bir şey yapın demiş. Hepimiz bu cinayete ortak mı olacağız? Bu Gaziemir ve İzmir için işlenmiş bir cinayet olacak. Sabah Gaziemir'den Menderes'e geçmek için 45 dakikanızı veriyorsunuz. Esbaş’a gitmek için 1 saat harcıyorsunuz. Kurtulma ihtimaliniz yok kalp krizi geçirirseniz. Alternatif ulaşım planınız yok. Biz öncelikle ulaşım planlarını revizyon edip, 2015 yılında alınmış 5 binlik plan biz bugün uymak zorunda değiliz. Her şey değişiyor. Zemin etüdü 2015’de alınmış planlara göre mi yapılacak? Sadece birileri buranın imara açılmasını birileri istiyor diye. Israrla buraya bunu getirilmesini ne anlamı var. Eğer imar planı yapacaksak, gelin Binbaşı Reşatbey Mahallesini imara açalım.  Benim oyum ret olacaktır. Ben bu cinayetin ortağı olmak istemiyorum" dedi.

ARDA: 5 BİNLİKLERE UYGUN
Eleştirilere yanıt veren Başkan Halil Arda, "İmara açılması isteniyor dedi murat bet. Burası imarlı bir yer. Burası 100 binlik 5 binlik planlarda imara açılmış yerler. Burada yapılmak istenen binlik plan. Burada yüzde 39 zayiat yüzde 45 olunca ulaşım ile ilgi sorun olmayacak mı. Burası için teklifte bulunalım, bu adayı kapatsınlar. Akçay Caddesi’nin sorunu bu adadan mı kaynaklanıyor? Bütün orayı imara kapatalım İzmir'e girişi kapatalım. Bütün İzmir'in problemi 1441 ada’da… Bu caddede yapılmış 5-6 plan var. Optimum olduğu alan yüzde 13 zayiat ile yapılmış. Yüzde 12-25 ile yapılmış planlar var. Burada yüzde 39 zayiatla 5 binlik planlara uygun planlar yapılıyor. Alternatif yol 20 metreye çıkarılıyor. Bir önceki yönetim getirilmiş reddedilmiş... Bir önceki yönetim dönemindeki zayiat oranlarına bakın. Orada geçmişte ruhsat almış iş yerlerini ne yapacağız? Gerekçenizin haklılık payı yok. Oranın trafiğini arttıran o değil. Bütün güneyden gelen yollar oradan geçiyor. Alternatif yollar açılmalı ancak siz burada 11 yıldır insanların hakkını gasp edemezsiniz. 11 yıl olmuş 5 binlik planlar geçeli Yüzde 45 ile zayiat gelse evet mi diyecektiniz? Biz oradaki vatandaşların hakkını korumak için böyle bir plan yaptık" diye konuştu.

ÇAĞLARSU: DAHA ÖNCE HAYIR OYU KULLANAN HALİL ARDA...
Gündem maddesi ile ilgili söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu,  "Gaziemir tarihine geçecek, rant kokan imar konusunda plan ve proje tadilat talebini Halil Arda, 3. Kez tartışmalı bir şekilde meclis gündemine getirmiştir.  Geçmiş dönemde de, belediye başkanının yüzde 22’lerda kalan kamu yararı zayiatı üzerinden meclis gündemine taşımış ve duyarlı meclis üyeleri tarafından bu rant kokan plan tadilatı ret edilmişti. 2019’da değişen yönetiminin de meclisten ilk talebi, yine rant kokan aynı plan tadilatı olmuştur. Oysa Irmak mahallesinde vatandaşın yapmak istediği bir inşaat için istediği ada düzenlemesinde zayiat yüzde 52’lere kadar varırken, İzmir trafiğini kilitleyecek bir alanda yapılan düzenleme, meclise bilgi verilmeden yasal alınması gereken yüzde 45’in çok altında bir düzenleme 4 yılda 3. Kez meclis gündeminde yer aldı. Geçmişte bu plan tadilatı konusunda hayır oyu kullanan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, üzerinde hiçbir değişiklik yapmadan niçin meclis gündemine taşıdı? Yapılmak istenen plan tadilatı Gaziemir’in geleceğine vurulmuş bir hançerdir. Elbette o bölgede plan tadilatı yapılmalıdır. Fakat orada binlik değil 5 binlik plan yapılmalıdır. 15,20 yıl önce yapılmış 5 binlik plan değişmeden binlik plan tadilatı yapmak tamamen ilçemizin geleceği ile alakalı öngörüsüzlüktür, iş bilmezliktir, Gaziemir’e ihanettir” ifadelerini kullandı

TÜM ÖRGÜT KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK OLURKEN ARDA BU GÜNDEM MADDESİ İÇİN BURADA
Önergeye ret vereceğini belirten Çağlarsu “ 9 Eylül Mahallesi eski Demaş ve Betontaş’ın oraya 5 katlık imar verirken, diğer alanlara niçin 2 katlık imar veriyorsunuz. 9 Eylül pazar yerini neden o bölgeye taşıyan plan yapmıyordunuz. İşi çok iyi bilen sayın yöneticilerimiz yoksa işinize mi gelmiyor. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda göreve geldiği günden bu yana Akçay caddesi üzerinde neden bu kadar duruyor. Akçay Caddesinde bina yüksekliğini 16, 17 metrelere kadar çıkartan Halil Arda ve belediye hizmetlerini sadece inşaat ruhsatı kesen bir birim olarak gören başkan yardımcısı Necati Kırmaz, birilerine rant sağlama sözü mü verdi? CHP’li Halil Arda ekibi ile birlikte bu gündem maddesini geçirmek için Gaziemir’de kalmış ve AKP’li bazı meclis üyeleri ile kol kola seferber olmuş durumda.  Ben bağımsız meclis üyesi olarak deprem toplanma alanlarının alt yapısının oluşturulmasını istiyorum, arama kurtarma ekibi kurulsun diyorum, onlar Akçay Caddesinde rant oluşturan bina yüksekliği diyorlar, ben gündüz bakım evleri, kreş diyorum, onlar Seydaş Şirketinde sermaye artırımı diyorlar, ben ilkokul öğrencileri okula aç gitmesin kumanya diyorum, onlar Akçay caddesinde plan değişikliği diyor.  Gaziemir’in geleceğini içinden çıkılmaz bir hale sokacak, Akçay caddesi üzerinde oluşacak trafik yoğunluğunu artıracak, yeni AVM’lerin önünü açacak bu plan tadilatına benim oyum hayır olacaktır” ifadelerini kullandı.

ARDA: EN İYİ SEN BİLİYORSUN!
Yeniden söz alan Başkan Arda, kendisi ile rant kelimesinin yan yana gelemeyeceğini belirtirken, "Asıl ihanet Seydaş şirketin sermaye artışı ile almak istediklerimize hayır oyu vermektir.  CHP ihraç edilmenin sizlere nasıl koyduğunu biliyorum. Sizin haddiniz değil CHP'li üyelere laf söylemek. Sizin haddiniz değil Gaziemir belediyesi çalışanlarına laf söylemek. Bu belediye 4 yıldır bütün Sayıştay'dan Danıştay'ına kadar inceleniyor. Alnımızın akıyla hepsinden çıktık. Rant arıyorsanız kol kola yürüdüğünüz abilerinizin yaptığı planlara bakın. Halil Arda ile rant kelimesini kimse yan yana getiremez.Bunu en iyi sen biliyorsun. Halil Arda'nın 1 kuruş ile derdi olmayacağını en iyi bilen sensin. Bütün Gaziemirliler sizin hiçbir şeyden anlamadığınızı biliyor" dedi

ÖZKAN: ÖZELLİKLE SORDUM
CHP'li Meclis Üyesi Lütfü Özkan, Çevre komisyonuna bu gündem geldikten sonra bundan önceki dönem de aynı değerlendirmeyi yapmıştık. Arkadaşlarımız özellikle Murat arkadaşımız biraz ağır konuştu. Trafik  konusundaki bazı arkadaşlarımızın kaygılarına katılıyorum. Trafiği çözecek olan yine bizleriz.  Bizi vicdanen sıkıntıya sokacak karar vermek istemem. Benim vicdanım sizinkilerden daha temizdir. Bürokratlarımıza özellikle daha önceki zayiatları sordum" ifadelerini kullandı

DERİNSU: RANT SÖZLERİNİ İADE EDİYORUM
Söz alan CHP Grup Sözcüsü İzel Zenginobuz Derinsu, yoğun olan yerleri örnek göstererek  bölge hakkında konuşurken, "Rant ve angaje kelimelerini kullanan arkadaşlarımıza bunu iade ediyorum. 2012 yılında yapılmış 5 binlik planlar var. Bunlara en uygun oluşturulmuş binlik planlar var. Bu oluşturulan ise en yüksek zayiatla ve en makul anlayışla karşımıza geldi. Biz bir önceki konuyu düşük zayiat kararı gerekçesi ile grup kararı ile reddetmiştik. Bura da 11 yıldır 5 binliklere uygun binlik planları yapılması ciddi bir sorun. Bura insanların oluşmuş kazanımları var.  İzmir'in trafik ile ilgi problemler var. Bu bir adada yapılan yapılaşma ile ilgili değil. O zaman yaz aylarında Çeşme'ye gidişi engelleyeceğiz. Balçova'da inciraltı bölgesinde düğün yapmayı engelleyeceğiz. Yaz aylarında düğün zamanlarda otobana kadar devam eden bir trafik oluyor" diye konuştu 

ARDA: BENİM VİCDANIM RAHAT
Belediye Başkanı Arda,  şehir planlarına müdahale etmediklerini belirtirken,  "Benim vicdanım rahat. Şehir plancılarımız orada. 1 gün gidip planları şöyle yapın dememişimdir. Onlar kendi planları dahilinde çalışmalarını yapıyor. Vatandaşların yüzde 100 tekrar değerlendirilmesi için dilekçe verdi. Bu Gaziemir'de yeniden imara açılan biri alna değil. Bu meclis kararını verir. Ben sadece bu mecliste isim okuyarak oylama yaptıracağım. Davalık bir konu olursa kimin ne oy verdiğinin kayıtlara geçmesini istiyorum” dedi.

ÖZBALCI: İLLEGAL BİR DURUM YOK
Kendilerine yönelik eleştiriye yanıt veren AK Parti Meclis Üyesi Ali Sorgun Özbalcı ise, baskı gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtirken, "Rant gibi ve AK Parti üst düzey yöneticileri tarafından aranmışım gibi izlenim yaratıldı. Ben AK Parti adına bu tür suçlamaları kabul etmeyeceğimizi söylemek isterim. Tüm meclis üyelerimiz işi gücü olan, rantların peşinden koşmayacak kişilerde oluşmaktadır. Herhangi bir grup kararı almadık. Kime oy verelim diye kararımız yok. Yukarıdan emir almadık. Herkes kendi iradesi ile geldi, kendi düşüncesinden vicdani süzgecinden geçirerek oyunu kullanacak. Trafik ile ilgili sorunlar olabilir. Endişelere katılıyorum. Fakat trafik artmasın diye şehirleşmeyelim mi? Bütün metropol ilçelerinde trafik artarak gidiyor. Bunun önlemini yine yönetimler alacak.  Gaziemir'in gelişmesi için, bu yerlerin güzelleşmesi ve çok daha yaşanabilir mekanlar yaratmamız için bu tarz cesur kararları almamız gerekiyor. İnsanların kanuni hakları var. Burada illegal bir durum varsa o zaman rant deriz, ancak illegal bir durum yok. Bir tane meclis üyesi çıkıp bizi bilgilendirsin, o zaman bizde kendi içimizde kararımız gözden geçirelim ve kanunsuzluk varsa hayır diyelim. Benim bildiğim kadarıyla kanun dışı bir durum yok" dedi.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
Tartışmalar sonrası oylamaya geçilen ilgili gündem maddesi Milliyetçi Hareket Partili iki meclis üyesinin, Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu’nun ve CHP’den 7  meclis üyesinin ‘ret’ oyuna karşın, CHP’li 10 üyenin ve AK Partili 5 üyenin ‘kabul’ oyları sonrası oy çokluğuyla kabul edildi. Planların onaylanmasının ardından ise AK Partili meclis üyeleri alkışlarla planları kutladı.

 
Erdoğan: Depremde can kaybı sayısı 46 bini geçti
 
Twitter'da erişim sorunu yaşanıyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sarı Güç 7 Mart 2023 Salı 08:46

Seydaşın sermaye artışına neden bu kadar karşı çıkıyorsunuz sayın başkan.o parayla neler yapılır.kahvaltı verilir,iftar yapılır sayın Arda.mesela ajanda takvim alınır.hiç olmadı Sayın başkan.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti, İduğ'u örnek gösterdi... Konak Meclisi'nde 'deprem' atışması!
Konak Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumu ...
Aydın'da kandil için vatandaşlara helva hayrı yapıldı
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Berat Kandili dolayısıyla Aydın genelinde ...
Depremzede aile bebeklerine İzmirli doktorun adını verdi
Genel afet koordinasyonunu İzmir'in üstlendiği Osmaniye’de Büyükşehir ...
 
Kadın Yönetmenler Film Festivali başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 6. Uluslararası Kadın ...
Başkan Oran’dan ‘imar affı’ tepkisi: Babam mezardan çıksa affetmem!
Çeşme’deki imar durumları ile ilgili konuşan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem ...
Bayraklı Meclisi’nde ‘Akşener’ şoku!
Türkiye en kritik seçime doğru giderken, “6’lı Masa’da” yaşanan çatlak ...
 
Başkan İduğ, depremzede aileler ile buluştu
Serintepe ve Zafer mahallesi muhtarlarını ziyaret eden Bornova Belediye ...
İzmir İtfaiyesi Hatay’da gece gündüz çalışıyor
Deprem bölgesindeki şehirlerin itfaiye teşkilatları da ağır yara aldı. ...
İzmir’in o belediyesinde cinsel içerikli mesaj skandalı... Müdür mevkidaşını taciz etti!
Seferihisar Belediyesi’nde İmar ve Şehircilik Müdürü olan E.D.’nin aynı ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva