HABERLER>EKONOMİ
9 Kasım 2015 Pazartesi - 10:33

Dolarda 'korkutan senaryo' gerçekleşecek mi?

Genel seçimlerin ardından, tek parti iktidarı sonucuyla dolar karşısında güçlenen Türk Lirası’nın, ABD Merkez Bankası Fed’den gelecek faiz artırımıyla değer kaybedeceği beklentisi son dönemin en büyük endişelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar ise, içinde hem yerli hem de yabancı yatırımcıların bildiği Ali Babacan ve Mehmet Şimşek gibi isimlerin yer aldığı reform odaklı bir hükümetin, Türk Lirasını destekleyeceğine işaret etti.

Dolarda  korkutan senaryo  gerçekleşecek mi?

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın 10 yıl aradan sonra ilk faiz artışını Aralık ayında yapılabileceğine ilişkin tahminlerin kuvvetlenmesiyle birlikte 2.91'in hemen üzerinde güne başladı.
ABD Merkez Bankası Fed’den gelecek faiz artırımının doların daha da yükselmesine neden olacağı bütün analistlerin ortak kanısı.

Türk Lirası’nın bu durumdan nasıl etkileneceği ise akıllardaki en büyük sorulardan biri olarak dikkat çekiyor.

Analistler, Fed’den gelecek faiz artırımının aslında oldukça küçük oranlarda olacağını ancak özelikle algıda bir bozukluk olmasından ötürü, Türkiye gibi ‘kafası karışık piyasaları’ derinden etkileyebileceğini söyledi.

Bazıları ise Türkiye’de reform yanlısı bir hükümet olması durumunda, Türk Lirası’nın dolar karşısında dengesini koruyacağına işaret etti.

ASH: BABACAN VE ŞİMŞEK OLURSA…
Hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Japon banka Nomura’nın Gelişen Ülkeler Birimi Başkanı Timothy Ash, “Eğer, Türkiye’de reform odaklı bir hükümet kurulursa ve Ali Babacan ve Mehmet Şimşek gibi isimlerin bu hükümette önemli görevlere geldiğini görürsek Türk Lirası’nın dolar karşısında dengelenebilir. Ancak Türkiye’de kurulacak yeni hükümette, bilinmiş isimlerin dışında isimler görürsek, Türk piyasaları bu durumdan oldukça kötü etkilenecektir” şeklinde konuştu.

“TEMEL SORUN ALGININ BOZUK OLMASI”
HSBC Türkiye Başekonomisti Fatih Keresteci, “Fed'in faiz artırımlarına başlama zamanlaması temel manada çok önemli olmasa bile piyasalarca çok fazla dikkate alınıyor. Yaklaşık iki yıldır FED faiz artırımlarına başlayacak diye hop oturup hop kalkıyoruz. Halbuki Fed'in yapabileceği faiz artırımı ilk etapta birkaç çeyrek puandan fazla değil. Peki, nasıl oluyor da bu derece etkili olabiliyor. Mesela, Türkiye özelinde düşündüğümüz zaman Fed'in faiz artırımlarına başlama ihtimali genel faiz hadlerini birkaç puanın üzerinde yukarı itti (diğer faktörlerden soyutlamak mümkün olmasa da tahminen bu yargıya varmak yanlış olmayacaktır). Bunun temel nedeni algının bozuk olması... Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin kendi içlerinde yaşadığı sorunlar algı bozukluğunu tetikleyip Fed'in olası adımının etkisini pekiştiriyor. Normal şartlarda hasta etmeyecek grip mikrobunun bünyesi zayıf ya da bağışıklık sistemi hassas olan bireyleri hasta etmesi gibi... Fed faiz artırana kadar bu etkilenmenin süreceği kanaatindeyiz. Ancak, sonrasında, Fed'in faiz artırımlarının bebek adımları ile olacağı beklentisinin korunması durumunda, bu etki yavaş yavaş gündemden düşebilir. Tabii ki, Türkiye'de bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi kaydıyla”  şeklinde yorum yaptı.


ARALIK’TA FAİZ İHTİMALİ YÜZDE 70-80 FİYATLANDI
Reuters’a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Tarımdışı istihdam verisi piyasadaki fiyatlamaları tam anlamıyla değiştirdi. Veri öncesi 97 seviyelerindeki dolar endeksi 100 seviyesine yaklaştı. Piyasa Aralık ihtimali artık fiyatlara yüzde 70-80 civarında yansıdı diyebiliriz. Piyasalarda Cuma günkü ilk tepkinin ardından bugün sakin seyir olabilir yeniden iç siyasete ve başkanlık sistemine ilişkin tartışmalara odaklanacağız" dedi.

GEÇEN HAFTA YÜZDE 5 DEĞERLENDİ
TL geçen hafta başında seçim sonuçları nedeniyle dolar karşısından elde ettiği yüzde 5'lik değer kazancını kâr realizasyonu, ABD Merkez Bankası belirsizliği ve başkanlık sistemi tartışmaları nedeniyle haftanın kalanında koruyamadı.
Cuma gün içinde 2.85 civarında işlem gören, ABD istihdam verisi ardından 2.92'yi aşmıştı. Dolar/TL verinin ardından 2.93'ü aştı.
Dolar/TL bu sabah ise saat 08.40'ta 2.9180/2.9242 seviyesinden işlem görüyordu.

7 YILIN EN BÜYÜK TEK GÜNLÜK KAZANCINI ELDE ETMİŞTİ
1 Kasım seçimleri öncesi son işlemde 2.9095 seviyesinde olan dolar/TL, AKP'yi tek başına iktidara taşıyan seçim sonuçlarının ardından Pazartesi günü 2.7580'e kadar gerileyerek 3 ayın en düşük seviyelerini test etmiş ve yüzde 5 ile son 7 yılın en büyük tek günlük kazancını yaşamıştı. Ardından ise kur 2.85 civarında denge kazandı.
Euro/TL ise 3.1444/3.1503 seviyesinde bulunuyor.

 
TRT Sanatçısı Kaçmaz’ı öldürme sebebi: Aşırı sevgi!
 
MİT görevlisi cinnet getirdi: 2 ölü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Torbalı'da zeytin zirvesi
İzmir'in Torbalı ilçesi zeytin yetiştiriciliğinde silkeleme, toplama, ...
FOODEX’te lezzetler yarıştı!
FOODEX 2015 Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı’nda lezzetler yarıştı. Pastacılar ...
İTO Ata’yı doğduğu evde anacak
İzmir Ticaret Odası, 10 Kasım'da 138 kişilik heyet ile Yunanistan'ın Selanik ...
 
Valilikten ‘RES’ bombası: Yargıya rağmen 3 vize birden!
Çalık Grubu’nun Urla ve Karaburun’da, Lodos Enerji’nin de yine Karaburun’da ...
Çağdaş Grup’ta seçim heyecanı, Yıldırım’dan çağrı: Gelin birlikte yönetelim!
İzmir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası başkanlık seçimleri ...
Flaş! TUSKON’a polis baskını: Binalarda arama
TUSKON binalarında polis arama yapıyor.
 
Yorgancılar’dan hükümete: Şimdi yatırım zamanı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, seçim ...
TOMA üreticisi Katmerciler’in hisseleri tavan yaptı!
TOMA'nın üreticisi Katmerciler'in hisseleri 2 Kasım'dan itibaren yüzde ...
TMSF’den Digiturk açıklaması
TMSF Başkanı Gül, "Digiturk'un satış süreci devam ediyor. Satış tamamlanınca ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva