HABERLER>EKONOMİ
7 Kasım 2015 Cumartesi - 09:20

Valilikten ‘RES’ bombası: Yargıya rağmen 3 vize birden!

Çalık Grubu’nun Urla ve Karaburun’da, Lodos Enerji’nin de yine Karaburun’da yapmayı planladığı ve yargı kararlarıyla durdurulan rüzgar enerjisi santrali projeleri için yeniden başlatılan süreçte Valilikten ÇED onayı çıktı.

Valilikten ‘RES’ bombası: Yargıya rağmen 3 vize birden!

EGEDESONSÖZ - Doğal yapısıyla,  uluslararası ölçekte koruma altındaki nadir bitki ve hayvan varlığıyla, hala yaşatılmakta olan gelenek görenekleriyle, kara keçisi, nergisi, zeytini, çipurası, kefali, enginarıyla, tertemiz toprağı ve deniziyle İzmir’in cennet köşesi olan Yarımada’da rüzgar santrallerine karşı mücadele sürüyor.

Sivil inisiyatif ‘Yurttaş Davası’ parolasıyla direnişi yargıya taşırken, bölgeye mahkeme kararlarına rağmen kötü haberler geliyor.

Yarımada bu kez İzmir Valili İl Çevre İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamayla sarsıldı. Valilik yeniden başlayan süreçte Çalık Grubu’nun Urla ve Karaburun/Sarpıncık, Lodos Enerji’nin de Karaburun’da yapmayı planladığı rüzgar enerjisi santrali projelerine ÇED onay verdi.

Lodos Grubu’nun Karaburun RES Projesi’ne Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verdiği lisans Ankara 8'inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş, tribünler için durdurma kararı çıkmış, akabinde yapılan halkın katılım toplantısı protestolarla önlemişti. Ancak EPDK Lodos’a yeniden lisans vermiş ve süreç baştan başlamıştı.

İzmir 5.İdare Mahkemesi Çalık Holding’in Haseki ve Sarpıncık köylerindeki Sarpıncık RES projesine için aldığı ÇED raporunu iptal ederken, Urla'daki 16 türbin direkli RES projesine verilen 'ÇED olumludur' raporu için de yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Ancak kararlara rağmen süreç işledi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki İnceleme Değerlendirme Kurulu’nda yapılan toplantı sonrası Valilikten vize de çıktı.

İŞTE VALİLİKTEN YAPILAN 3 ONAY AÇIKLAMASI


- İzmir İli Urla, ilçesinde Çalık Rüzgar Enerjisi elektrik üretim LTD.ŞTİ. tarafından yapılması planlanan Demircili Rüzgar Enerji Santrali projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir. Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on(10) gün görüşe açılır. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınır. Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 (on) gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.
 
- İzmir ili Karaburun ilçesinde ÇALIK RÜZGAR ENERJİSİ ELEKTRİK ÜRETİM LTD.ŞTİ.tarafından yapılması planlanan SARPINCIK RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir. Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on(10) gün görüşe açılır. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınır. Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 (on) gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde İZMİR Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.
 
- İzmir ili Karaburun ilçesi Pirenli Dağı, Kurkaya Tepe, Yayladüzü, Değirmentepe, Çataltepe, Mınıslı mevkiindeki LODOS KARABURUN ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. tarafından yapılması planlanan KARABURUN RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ KAPASİTE ARTIŞI (50 TÜRBİN'DEN 97 TÜRBİN'E VE KURULU GÜÇ 120 MWe/MWm'DEN 223 MWe/MWm'YE) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” Kararı verilmiş olup; İZMİR Valiliği(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması ve ÇED Yönetmeliği gereğince yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarının Bakanlığımıza, projede yapılacak Yönetmeliğe tabi değişikliklerin de İZMİR Valiliklerine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) iletilmesi gerekmektedir.İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.

 
Ünlü popçuya evine dönerken silahlı saldırı!
 
Konak’ta dönüşüm hamlesi: Hem çevreci hem dekoratif
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 7 Kasım 2015 Cumartesi 20:12

birileri bu valiye DUR demeli

Yorumu oyla      13      5  
ercan 7 Kasım 2015 Cumartesi 12:51

hukuğun guguk olduğu bir ülke.Yapacak bir şey yok.Herkes layık oldğu şekilde yönetilirmiş..Milletimiz çadır devleti olmaktan memnun ki oylarıyla onayladılar bu anlayışı

Yorumu oyla      17      5  
m.y. 7 Kasım 2015 Cumartesi 10:16

sn.binali yıldırımı göreve davet ediyorum,türkiye hukuk devleti ise bunu kanıtlasın.......

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çağdaş Grup’ta seçim heyecanı, Yıldırım’dan çağrı: Gelin birlikte yönetelim!
İzmir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası başkanlık seçimleri ...
Flaş! TUSKON’a polis baskını: Binalarda arama
TUSKON binalarında polis arama yapıyor.
Yorgancılar’dan hükümete: Şimdi yatırım zamanı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, seçim ...
 
TOMA üreticisi Katmerciler’in hisseleri tavan yaptı!
TOMA'nın üreticisi Katmerciler'in hisseleri 2 Kasım'dan itibaren yüzde ...
TMSF’den Digiturk açıklaması
TMSF Başkanı Gül, "Digiturk'un satış süreci devam ediyor. Satış tamamlanınca ...
Alman devinden Denizli’ye büyük yatırım
Endüstriyel gaz sektöründe faaliyet gösteren Almanya merkezli Linde Grup, ...
 
FOODEX'e yabancı ziyaretçiler damgasını vurdu
Sektörün önde gelen temsilcileriyle yerli yabancı müşteriler buluşturan ...
İzmirli ünlü iş adamından bomba ‘cemaat’ mesajı!
Bir süredir hükümete yakın bir gazetenin İzmirli yazarı tarafından hedef ...
Ekonomiyi heyecanlandıracak hikaye aranıyor
Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Türkiye’nin genç ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva