HABERLER>EKONOMİ
19 Ocak 2023 Perşembe - 08:33

Dağ incirine ihracatçı reçetesi!

Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, incir üretiminde özellikle dağ inciri konusunda önlem  çağrısında bulunarak “Küresel ısınma ve iklim değişikliğinden dolayı en fazla etkilenecek yerler orası. Yağışlar az olduğunda, yapraklar gazelliyor, incirler etkileniyor. Bu noktada gölet projeleri acil olarak hayata geçirilip damlama sulamanın yapılması gerekiyor. Bir incir ağacı 20-30 yıldan önce yetişmiyor. Elimizden kaybetmememiz gerekiyor” dedi.

Dağ incirine ihracatçı reçetesi!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- EİB Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, önemli bir ihracat kalemi olan incirde yaşanan kuraklık ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Işık, kuraklığın özellikle dağ incirinde sorun yaratabileceğini kaydederek çözüm önerileri sundu.

İNCİRDE SU POLİTİKASI ŞART!
Işık açıklamasında “En lezzetli incirler, Aydın Bölgesi’nde dağlarda yetişiyor. Ovada da yetişmekle birlikte,  nefaseti yansıtan dağ bölgesinin inciri. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinden dolayı en fazla etkilenecek yerler orası. Yağışlar az olduğunda, yapraklar gazelliyor, incirler etkileniyor. Bu noktada gölet projeleri acil olarak hayata geçirilip damlama sulamanın yapılması gerekiyor. Türkiye’nin olmazsa olmazı basınçlı sulama, kontrollü sistem… Kuraklığı en çok yaşayacak ülke çok hızlı bir şekilde teşviklerle gölet projesi olarak hayata geçirilebilir. Bir incir ağacı 20-30 yıldan önce yetişmiyor. Elimizden kaybetmememiz gerekiyor. İnciri koruyabilmemiz için sadece incirle ilgili bir su politikası olması gerekiyor. Üzüm bağları düz ovada ancak incir öyle değil” dedi.

JES KONUSUNDA DİKKATLİ OLUNMALI
İncir yetiştirilme bölgesinde jeotermal enerji santrallerinin varlığına dikkat çeken Başkan Işık, “İkinci bir unsur ise jeotermal kaynaklar, jeotermallerle ilgili de dikkatli olmamız gerekiyor. Artıları, eksilerini değerlendirmemiz gerekiyor. İncir ve zeytinle ilgili üniversiteler çalışmalar yapıyor ancak incirin başka yetiştiği bölge yok. Hassasiyet oradan geliyor. Aydın’ın dışında o özellikte incirler yo.” ifadelerini kullandı.

UZAKDOĞU’DA BİZİM İNCİRLERİ GÖRÜNCE ŞAŞIRDILAR
İncir ihracatında Uzak Doğu pazarı noktasında hedef belirlediklerini kaydeden Başkan Işık, “Başta Avrupa’da olmak üzere resesyonla birlikte ihraç kalemlerinde düşüş var. Bunu aşmak için acil eylem planı devreye sokuldu. Bu da uzak, denizaşırı ülkelere ihracat konusu… Bununla ilgili çalışmalar var, bu ülkeler kuru meyve tüketicisi de değil. Ürünü tanıtıyoruz. Yaklaşık 10 yıldır yapıyoruz. İran’dan alıyorlardı inciri, küçücük oluyor. Bizim incirleri görünce şaşırdılar. O ülkelerde fark yarattık. Pek çok ülkeye ihracat yapıyoruz. Güney Kore ve Malezya projemiz var. Japonya’da da çok yol kat ettik. Tarım Birlikleri olarak 6 tane birlik fuarı düzenleyerek ürünlerimizi tanıtıyoruz” şeklinde konuştu.

Uzak Doğu’nun yanı sıra ABD’ye yönelik ihracat konusunda çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Işık şunları söyledi:

“Türk gıda ürünlerinin ABD'de de tanıtılması ve bilinirliğinin artırılması için EİB bünyesindeki altı gıda birliğinin Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürüttüğü Turquality projesine değinen Işık, “Yeni hedef pazarlarda ‘turquality’ projemiz var. Bu proje ürün bazlı yapılan tanıtım projesidir. ‘Turkish Taste’ dediğimiz Amerika’ya yönelik farklı yaş gruplarına hitap etmek, şeflerinin kullanımına katmasını sağlamak, üniversiteleri bilgilendirmek gibi temelden bir çalışma başlatıldı”

 
16 yaşındaki çocuktan taksiciye yaylım ateşi!
 
O ülkede soğanın fiyatı eti solladı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Limanı'na Silikon Vadisi!
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Alsancak Limanı'nın arkasındaki bölgede ...
Merkez Bankası bankaları uyardı: 'Son verin'
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bankalara sert bir uyarı yapıldı.
Bakan duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırıldı!
Bakan Yanık, "İhtiyaç sahibi ailelerin çocukları için ödediğimiz SED miktarlarını ...
 
500 bin gitti, 500 bini yolda… Aydın kuruyor!
Aydın-Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Aydın’ın sembol ürünü ...
Araç sahipleri dikkat: Motorine büyük zam geldi!
Motorinin litre fiyatına 1.05 lira zam geldi.
Anlaşma yapıldı: Metal işçisine ek zam
Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş'in MESS ile yürüttüğü Grup ...
 
EYT açıklaması: Mart ayında maaşlarını alacaklar
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, EYT'lilerin mart ayında ...
Su ürünleri ihracatı yüzde 17 arttı!
Rusya Federasyonu başta olmak üzere 96 ülkeye yapılan su ürünleri ihracatı, ...
'Türkiye güçlü ilerleyişini yeni zirvelere taşıdı'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Türkiye, 2022 yılını neredeyse ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva