HABERLER>EKONOMİ
18 Ocak 2023 Çarşamba - 09:23

500 bin gitti, 500 bini yolda… Aydın kuruyor!

Aydın-Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Aydın’ın sembol ürünü olan ve binlerce vatandaşın geçim kaynaklarının başında gelen incirde kuraklık sebebiyle olumsuzluklar yaşanabileceğini söyledi. 2020 yılında yağış sorunu sebebiyle zeytin ve incir dahil olmak üzere 500 bin ağacın kuruduğunu söyleyen Özdamar, “Önlem alamazsak benzerini yaşayabiliriz. Kuyu açma serbestisi, sulama sahalarının oluşturulması ve sulamada hibe konusu gündeme getirilmeli” dedi.

500 bin gitti, 500 bini yolda… Aydın kuruyor!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Sonbahar ve kış aylarının ortasına gelinirken istenilen ölçüde yağış alınamaması kuraklık endişesini beraberinde getiriyor.

Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık’ın ihracatta önemli bir pay sahibi olan incirde kuraklık sebebiyle yaşanacak olumsuzlukların sektörü sıkıntıya sokabileceğini açıklamasının ardından gözler alınacak önlemlere çevrildi.

BÜYÜK MENDERES’TE İKİ KEZ SULAMA VERİLMESİ İHTİMALİ BİLE DÜŞÜK!
Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, bölgede kuraklık sebebiyle yaşanan son durumu aktardı. Benzer bir kuraklığın 2020 yılında yaşandığına dikkat çeken Başkan Özdamar, “İncir bölgesi olarak bizim adlandırabileceğimiz Büyük Menderes, Küçük Menderes başta olmak üzere; Balıkesir, Havran gibi bazı yerlerde incir bölgeleri… Yağış maalesef yok. Onun için incirde bu kuraklık tehlikesi var. 2020 yılında sadece Büyük Menderes’te, zeytin, incir başta olmak üzere değişik ağaçlardan kuraklık ve susuzluk nedeniyle 500 bin ağaç kurudu. 2021 yılında bu rakam biraz düştü.  Yağış olmayınca 2021‘de sıkıntı çektik. Özellikle yağmur suyuyla sulanan yamaçtaki incirler ve zeytinler bundan çok yoğun olarak etkilendiler. DSİ 21. Bölge Müdürlüğü rakamlarına baktığımızda, Ege İhracatçı Birlikleri’nin endişesinin doğru olduğunu söylüyor. Bu konuda çiftçiler olarak biz de aynı endişeyi taşıyoruz ve şu andaki planlamalara göre Devlet Su İşleri’nin Büyük Menderes bölgesinde iki kez sulama izni verme ihtimali bile düşük” dedi.

REKOLTE VE KALİTEDE SORUN ÇIKABİLİR
Yer altı sularının çekilmesinin risk taşıdığını söyleyen Başkan Özdamar, incirde mantar gibi hastalıkların oluşabileceğine dikkat çekerek “Şu andaki rakamlara göre, bütün ümit bundan sonraki günlerde sona kadar yağan yağmurları biz iller bazında baktığımızda en düşük yağışlar Denizli, Afyon ve Uşak’ta… Büyük Menderes ve Küçük Menderes'te de bir sıkıntı var. Ödemiş- Tire bölgelerinde incir alanlarımız da sorun var. İncir alanlarımızda da yeraltı sularının çekilmesi kuraklığın ilerlediğini gösteriyor. Bu durum incir kurumalarına sebep olma endişesi veriyor. Diğer bir faktör, yeraltı sularının çekilmesi. Küçük Menderes’te bu sıkıntının daha da büyüyeceğinin işareti… Bunun da rekolteyi etkileyeceği malum. Rekolteyi düşürecek ancak kalitede de ihracatçımız açısından büyük bir sıkıntı ortaya çıkacak. Kuraklık, bu sene de sürerse aşırı sıcaklarla beraber yağışsız çıkarsa okratoksin dediğimiz hiç istenmeyen mantar ortaya çıkabilir.  Bu da incirin ilek döneminden başlayarak incire kadar giden okratoksin gibi tespiti kolay bir mantar çeşidi değil, inciri açmamız lazım. Açtığımız zaman da satamayacağız” ifadelerini kullandı.

Acil tedbir alınması çağrısında bulunan Özdamar şunları söyledi:

“Tedbirler özellikle şu andaki Aydın, Denizli valiliklerinin yaptığı yeraltı sularından yararlanması için kuyu açma serbestisinin devam etmesi lazım. İkincisi ise, sulama sahalarının oluşturulması ve her sahanın su ihtiyacını ve su debisinin belirlenmesi gerekiyor. Onda da yine görev su işlerine düşüyor. Üçüncüsü ise en önemlisi A’dan Z’ye kadar yani artezyen açmadan güneş enerjisi oluşturmaya dağıtımına kadar hibe şeklinde olması gerekiyor. Bunları yapamadığımız takdirde zaten üreticinin şu andaki durumu malum. Banka kredileri olduğunda çiftçi bunu yerine getiremiyor ve icralık oluyor. Büyük bir çiftçi kitlesinin zaten Ziraat Bankasındaki kredilerini ödeyemediği için tamamlanmadığı için yeni kredi çekme imkânları yok. Onun için sulama sistemlerinin artık yüzde 100 hibe sistemine dönmesi gerekiyor. Sulama hibe hibeye dönmeli. İşte yapılması gereken de kısacası bunlar. Bu sene fazla kuraklık olmadı nispeten tedbirini alabildi çiftçi ancak bu sene işte 3 su, 4 su sulayan çiftçimiz oldu. Ancak bu seneki şu andaki yağış rejimine baktığımızda bunun ikiye düşmesi çok büyük tehlike. Çünkü bunların bir kısmı Mayıs’ta verilecek. Diğeri ise Temmuz'da verilecek. Sonraki Ağustos ve Eylül sıcakları için ağaçlarımız için çok büyük tehlike”

 
DSİ, Kınık'a müjdeyi verdi... Tarlalara bereket yağacak!
 
Halkbank davasında taraflar dinlendi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
T.C. Vatandaşı 18 Ocak 2023 Çarşamba 10:12

Ağaç - tarım hikaye ve boş işler(!) yerine apatman yaparız ve bu binalarıda yeşile boyayarak ağaç varmış görüntüsü veririz olur biter. Bu kadar basittir çözüm(!).

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Araç sahipleri dikkat: Motorine büyük zam geldi!
Motorinin litre fiyatına 1.05 lira zam geldi.
Anlaşma yapıldı: Metal işçisine ek zam
Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş'in MESS ile yürüttüğü Grup ...
EYT açıklaması: Mart ayında maaşlarını alacaklar
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, EYT'lilerin mart ayında ...
 
Su ürünleri ihracatı yüzde 17 arttı!
Rusya Federasyonu başta olmak üzere 96 ülkeye yapılan su ürünleri ihracatı, ...
'Türkiye güçlü ilerleyişini yeni zirvelere taşıdı'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Türkiye, 2022 yılını neredeyse ...
İzmir’de fiyat sabitleyen ilk sektör!
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, ...
 
Netflix Türkiye'den yeni yılda dev zam!
Çevrimiçi dizi ve film izleme platformu Netflix, 2023 yılına hızlı başladı. ...
İzmir'in 2022 uçuş raporu… İç hat yolcusu kayıp!
TAV İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan geçen yıl dış hatlarda 3 milyon ...
'Kişi başına düşen gelir 12 bin dolar olacak!'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "2022 yılı bütçe sonuçları yüzümüzü ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva