HABERLER>EKONOMİ
17 Ocak 2023 Salı - 08:36

İzmir'in 2022 uçuş raporu… İç hat yolcusu kayıp!

TAV İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan geçen yıl dış hatlarda 3 milyon 596 bin 106 yolcu uçarken, pandemi öncesi, yani 2019'a göre yüzde 14'lük artış gözlendi. İç hatlarda ise 2019'da 9 milyon 31 bin 256 yolcu uçuş yaparken, geçen yıl bu rakam yüzde 35'lik azalışla 5 milyon 589 bin 832'ye geriledi. TAV İzmir Bölge Müdürü Erkan Balcı, yakıt fiyatlarının artması, ekonomik şartların ağırlaşması, bilet fiyatlarındaki yükselişlerin, insanları iç hatlarda uçuş yapmaktan alıkoyduğunu, 2023'te de 2022 rakamlarının görüleceğini tahmin ettiklerini söyledi.

İzmir in 2022 uçuş raporu… İç hat yolcusu kayıp!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - TAV İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın 2022 raporuna göre, iç hatlarda uçan yolcu sayısında azalma olurken, dış hat uçuşlarda artış yaşandı.2022 iç hat uçuşları, pandemi öncesindeki rakamlarla karşılaştırıldığında, yüzde 35 oranında bir azalma meydana geldiği görülüyor. Dış hatlarda ise pandemiden önceki yıl olan 2019'un verilerine göre yüzde 14'lük artış gerçekleşti.

BALCI, YÜKSELİŞ VE DÜŞÜŞ RAKAMLARINI AÇIKLADI
TAV İzmir Bölge Müdürü Erkan Balcı, TAV İzmir Adnan Menderes Havalimanı raporunu değerlendirdi. İç hatlardaki tablonun iyi olmadığını ancak dış hatlarda gözle görülür bir yolcu artışı olduğunu belirten Balcı, "Yakıt fiyatlarının artması, ekonomik şartların ağırlaşması, bilet fiyatlarındaki yükselişler, insanların iç hatlarda uçuş yapmaktan geri adım atmalarına sebep oldu. İç hatlarda bazı firmalar, uçuşlarını iptal etti. Maliyetlerin yükselmesinin üstüne iç hat uçuşları da azaltılınca, haliyle yolcu sayısında da gerileme oldu" dedi.

Balcı, rakamlarla şu değerlendirmeyi yaptı:

"2020 ve 2021 yılları pandemiyle mücadele şeklinde geçti. Dolayısıyla bugünkü rakamları, bu iki yıl ile değil de, pandemi öncesi, yani 2019 ile karşılaştırıyoruz. Buna göre, 2019 dış hat yolcu sayısı 3 milyon 333 bin 332 idi. Ertesi yıl 995 bin 334 olan bu rakam, 2021'de 1 milyon 792 bin 577'ye çıkmıştı. 2022'de 2021 rakamlarını yüzde 100, 2019'a göre ise yüzde 14 arttırdık. İç hatlarda ise pandemi döneminde çok yolcu kaybetmiştik. 2019'da 9 milyon 031 bin 924 yolcu taşıdığımız iç hatlarda 2020'de 4 milyon 469 bin 524 yolcumuz oldu. 2021'de bu rakamı 5 milyon 776 bin 477'ye çıkarmayı başardık ancak 2022'de taşıdığımız yolcu sayısı, pandemi öncesi 2019 rakamlarının yüzde 35 gerisinde kaldı. Hatta pandemiyle uğraştığımız 2021'deki yolcu sayısına dahi ulaşamadık."

TAV İZMİR ADNAN MENDERES'İN 2023 YILI HEDEFLERİ ANLATTI
Toplam yolcu sayısıyla ilgili değerlendirmesinde 2019'da 12 milyon 365 bin 256 yolcu taşınırken bu rakamın pandeminin ilk yılında 5 milyon 464 bin 858'e gerilediğini, 2021'de 7 milyon 569 bin 054'e yükseldiğini anlatan TAV İzmir Bölge Müdürü Erkan Balcı, "2022'de 9 milyon 185 bin 938 yolcu taşıyabildik. dış hatlardaki artışla bir başarılı sonuç ortaya koyduk ancak iç hatlardaki düşüş engellenemiyor" dedi ve 2023 hedefleriyle ilgili şunları söyledi:

"Avrupa'dan, özellikle İngiltere'den geliş ve gidiş çok arttı. Ukrayna ve Rusya, bizi olumlu ya da olumsuz etkilemedi. Tabii ki Almanya'dan, Fransa'dan, Hollanda'dan gurbetçilerimizin de her zamanki gibi lokomotif olduğunu söyleyebilirim. Pandemi zamanında iç ve dış hatlarda epey düşüş olmuştu. Dış hatları düzelttik ancak iç hatlarda düşüş engellenemedi. Gurbetçi trafiğimiz her zamanki gibi yine çok iyiydi. Avrupa'daki havalimanlarında personel sıkıntısından kaynaklı çok ciddi gecikmeler yaşandı ve hala yaşanıyor. Oralardaki bu sıkıntıdan biz etkilenmedik 2022 yılında. İzmir'den uçaklar zamanında kalktı ancak Avrupa'dan gelen uçakların çoğu gecikmeli geldi. Bundan sonrası, yani 2023 için hedefimizin ne olduğuna gelince... Bu yıl içinde dış hatlarda 2022 rakamlarını geçmeyi hedefliyoruz. Geçeceğimizi söyleyebilirim, çünkü elimize gelen uçuş planları, bu yıl dış hatlarda daha çok yolcu taşıyacağımızı gösteriyor. İç hatlarda sıkıntı var. Havayolu şirketleri, yurtdışındaki taleplere yetişebilmek için iç hat seferlerinde, Van gibi uzak mesafeli uçuşlarda kullandığı uçakları dış hatlara aktardı.  Dış hat uçuşları, firmalar için daha karlı uçuş oluyor. Dolayısıyla onlar da dış hatlara ağırlık veriyorlar. İç hatlar bu sene toparlanır mı? Net bir cevap verebilmek için, iç hatlarda yeni uçuşlar konsa bile ne kadar dolu olacak, bunun hesabını yapmak, enine boyuna tartışmak, irdelemek gerek. Sanırım iç hatlarda 2023'te, 2023 rakamlarını tekrar göreceğimizi düşünüyoruz."

 
EBSOV'dan Kınık'a ziyaret!
 
İzmir'deki 380 kişilik skandalda 'joker' detayı... Şeytana pabucu ters giydirdiler!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kişi başına düşen gelir 12 bin dolar olacak!'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "2022 yılı bütçe sonuçları yüzümüzü ...
Üreticilerden şeker hamlesi: Artık sabit fiyat!
Pancar Şekeri Üreticileri Derneği, 1 Eylül'e kadar şekerin fabrika çıkış ...
İhracatçılar uyardı… İncirde büyük tehlike!
EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve ...
 
Ayçiçek yağında indirim bekleniyor
Yılbaşında vergilerin 31 Mayıs 2023’e kadar sıfırlanması çekirdek yerine, ...
Bakanlık kalem kalem açıkladı... İzmir’in 100'üncü yıl yatırımları neler?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan 2023 Yılı Yatırım ...
Bakanlıktan İzmir yatırım raporu: Halkapınar-Otogar Metrosu’nda yeni gelişme!
2023 yılı yatırım programı ile birlikte Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ...
 
Araç sahipleri dikkat... Benzine zam bekleniyor!
Benzinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren geçerli olma üzere 67 kuruş zam bekleniyor. 
İki yıllık maaş zam oranı için süreç başlıyor!
Kamuda 700 binden fazla işçinin ücretlerine 2023-2025 döneminde yapılacak ...
Karaismailoğlu: Dünyanın en büyük gemi filosuna sahip 14'üncü ülke Türkiye
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türk sahipli gemi filosunun ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva