HABERLER>TARIM
15 Aralık 2021 Çarşamba - 10:02

Çiftçi üretimi durduracak!

Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, üreticilerin ekonomik değişimler ve izlenen politikalar nedeniyle yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Çiftçilerin üretim yapmakta zorlandığını vurgulayan Çiftçi, “Gübre, tohum, elektrik ve en son mazota gelen zamla birlikte çiftçi üretememeye başladı. Bu gidişle çiftçi üretimi durduracak noktaya gelecek. Yardım adı altında yapılan maddi destekler de yeterli olmuyor. Acilen uygulanan politikalardan vazgeçmek ve üretim planlarını düzenlemek gerekiyor” dedi.

Çiftçi üretimi durduracak!

Ceren Korkmaz’ın haberine göre, her türlü zorluğa karşın üretime devam eden çiftçiler; son dönemlerde hem kuraklık hem de ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle sıkıntılı dönemlerden geçiyor. Çiftçilerin; gübre, tohum ve mazot maliyetleriyle baş edemediğini ve yavaş yavaş üretimden vazgeçtiğini vurgulayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Eski Başkanı ve Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, çiftçilerin çok zor durumda olduğunu söyleyerek üretimlerini durdurma noktasına geleceklerini aktardı. Aynı zamanda 2,6 milyar bütçelik yardımın da yeterli olmayacağına değindi.

ÜRETİCİ EKONOMİYE YENİK DÜŞÜYOR
Çiftçilerin, önce tarım girdileri olan gübre, tohum, zirai ilaçlar ve elektriğe; daha sonra da mazota gelen zamlarla zor anlar yaşadığını dile getiren Çiftçi, “Her şeyden önce çiftçilerin üretimini gerçekleştirirken çok zorlandığını bilmek gerekiyor. Çiftçinin üretimini sağlayan her şeye zam gelmiş durumda. Artık bunu karşılayamayacak noktaya geldiler. Daha geçtiğimiz günlerde bir kişinin arazisinde üretimini durdurduğunu öğrendim. Çiftçilerimiz yavaş yavaş üretimi bırakmak zorunda kalıyor. Bu gidişle çiftçi üretimi durduracak noktaya gelecek” dedi.

TÜKETİCİYE DE YANSIYOR
Bunun yanı sıra yüksek fiyatların tüketiciye de yansıdığına dikkat çeken Çiftçi, “Üretici ne kadar çok maliyetle üretim yapıyorsa bunun devamında tüketici de o kadar fazla fiyatla tüketim yapıyor. Yani üretim maliyeti arttıkça tüketici de zamlı fiyatlarla karşı karşıya geliyor. Burada zor durumda kalan sadece çiftçilerimiz, üreticilerimiz değil; bu ürünleri tüketen vatandaşlarımızda...” şeklinde konuştu. 

2,6 MİLYARLIK DESTEK ÇİFTÇİNİN SORUNUNU ÇÖZMEZ
Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli kuraklıktan etkilenen 651 bin çiftçi için 2,6 milyar lira kaynak ayrıldığını belirterek ödemelerin Aralık’ın ikinci yarısından itibaren başlayacağını söylemişti. 

Üreticilerin bu yaşadıkları zorlukların hem ekonomik hem de politik yanı olduğunu söyleyen Çiftçi, Bakan Pakdemirli’nin açıkladığı desteğin yeterli olmadığına vurgu yaparak “Yardım adı altında yapılan 2,6 milyarlık maddi destek çiftçilerimizin sorunlarını çözmede yeterli olmayacaktır. Bu sorunların çözümü için uygulanan yanlış politikaların düzeltilmesi gerekiyor. Mesela Rusya’ya domates ihraç ediyorken ilişkilerimiz zedelendi ve bunu kaybettik. Aynı şekilde muzda da böyle oldu.. Siyaset ekonomiyi derinden etkiliyor. Aynı zamanda tarım ve üretim planlarının yeniden yapılandırılması gerekli. Bu üretim planlarının 3 - 5 yıllık sürelerle hazırlanması ve uygulamasının yapılması gerekiyor. Ancak bu gibi düzenlemeler çözüm olabilir” sözlerini kullandı. 

 
Sahte içkiden can kaybı 12'ye yükseldi
 
Anne ile oğlunu hayattan soba zehri ayırdı
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Muzaffer 17 Aralık 2021 Cuma 17:21

Katılıyorum 1 yıl çalışıp dininip yatırdığımız pancar parasını almamıza daha 3 ay var alacağımız şimdiden şimdiden %100 değer kaybetti acil çözüm bekliyoruz

Yorumu oyla      2      3  
Mehmet kuruducu 17 Aralık 2021 Cuma 05:17

Tarım bakanı bu şartlarda kazanan çifçilerle üretsin 2023 degişim zamanı

Yorumu oyla      2      3  
Yavuz 16 Aralık 2021 Perşembe 18:06

Aynen katılıyorum bugüne kadar dayandık fakat artık dayanacak gücüm kalmadı yani bir fabrika işçisi olarak çalışmayı düşünüyorum tabi işbula bilirsem çiftçinin üretim yapabilmesi için mazot ve gübreye ihtiyaç var maalesef son zamanlarda atan fiyatlar bizim gibi çiftçileri bitirme noktasına geldi bugün tarım kredi koparetifinden 50 kğ Hayvan yemi aldım 215 TL en basidi bu

Yorumu oyla      2      3  
Mehmet Kaya 16 Aralık 2021 Perşembe 17:22

Cifciyim akp beni batirdi

Yorumu oyla      2      3  
Mehmet Kaya 16 Aralık 2021 Perşembe 17:20

Gugre borcumu tiraktoru mu sattim denizbanka odedim 500dm arazi boş ta devlete hayirliolsun

Yorumu oyla      2      3  
İsa 16 Aralık 2021 Perşembe 16:20

Ölduk nedemeli

Yorumu oyla      2      3  
Çiftçi 16 Aralık 2021 Perşembe 10:58

Anlaşılan o ki çiftçiye sen tarladan çık, biz ürettiklerini dışardan ithal ediyoruz. Hem de böylece yolumuzu buluyoruz Denmek isteniyor .Biz bunu anlamak istemesek de.

Yorumu oyla      2      3  
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 15 Aralık 2021 Çarşamba 10:41

Mevcut sistemde sadece küçük üretici hayatta kalmaz. Sahadan çekilir. Onların ektiği araziler ne olur. Büyüklerin eline geçer. Örnek vereyim ben 20 dekar arazı sahibiyim. Bu araziyi işlemem ,taraktör almam,ekipman almam ekonomik değil. Ben ne yapıyorum bu arazilerimi kiraya veriyorum. Benden kiraya alan çiftçi 1000 dönüm arazi ekiyor.O para kazanabiliyor. çok ektiğinden kazanıyor. Bazıları ise ne yapıyor arazisini satıyor sistemden çıkıyor. Ama mevcut tarlalar gene ekiliyor. Sadece oyunda büyükler kalıyor.Dünya artık küçük bir köy. Bu sistemde 10 dekar,20 dekar ,100 dekar arazi ile üretim yapamazsınız ekonomik değil.Mecburen bu işler büyük üreticilerin eline geçecek. Bu şekilde dünya fiyatları ile rekabet edebilirsiniz. olayın sosyolojik boyutu bu her ne kadar zıraat mühendisleri sosyologları sevmesede gerçek bu maalesef.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ziraat Mühendisleri Hakan Çakıcı’ya görev verdi
Üç adayın yarıştığı seçimde Çağdaş Demokrat Mühendisler Grubu adayı Dr. ...
'Çiftçilere 2,6 milyar lira ödemeye başlıyoruz'
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kuraklıktan etkilenen 651 bin ...
İzmirli Ziraat Mühendisleri sandığa gidiyor
Odaya kayıtlı 5 bin 200 mühendis, yarın Tepekule’de kongreyi gerçekleştirecek; ...
 
Ormancılar iş başında… Çamlar koruma altında!
İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, süs için çam fidanı talebiyle ...
Balıkçılıkta Türkiye'nin yükünü Ege çekiyor
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Üyesi, Balıkçı İş Adamları Derneği ...
Zeytinyağı ihracatında hedef: 50 bin ton!
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) tarafından Ticaret ...
 
ZMO İzmir Başkanı Türk: Başka Bir Tarım Mümkün, ancak!
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, İzmir Büyükşehir ...
ZMO ve toprak sahipleri karşı karşıya… 'Hükümet başımızı yere eğmeyecektir!'
Planlama süreci devam eden İnciraltı ile ilgili Ziraat Mühendisleri Odası ...
ZMO’dan Toprak Koruma Kurulu kararı vurgusu: Bu plan yapılamaz!
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, Çevre, Şehircilik ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva