HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Mayıs 2024 Salı - 11:50

Atılan işçiler eyleme geçiyor… Büyükşehir’de açlık grevi yolda!

İZENERJİ’den işten çıkarılan 21 işçi yarından itibaren oturma eylemi gerçekleştireceklerini duyurdu. İşlerini geri istediklerini belirten işçiler, açlık grevi yapabileceklerini de açıkladı.

Atılan işçiler eyleme geçiyor… Büyükşehir’de açlık grevi yolda!

EGEDESONSÖZ -İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine Cemil Tugay’ın gelmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi’nde Tunç Soyer döneminde işe alınanlar için işten çıkarılma kararı alınmıştı.

İşten çıkarma nedenleri olarak ise sağlık kontrolünden geçmeden işe girenler, güvenlik soruşturmasına girmeden işe girenler ve toplu sözleşme gereği emekli olan işçilerin yerine çocuklarının alınacağının belirtilmesi ile birlikte çocuklarını işe aldıran ancak yine de emekliliklerini vermeyen işçilerin çıkarılması olduğu vurgulanmıştı.

Diğer yandan 1 Ocak itibari ile işe alınan personellerde ‘deneme süreci’ gerekçesi ile işten çıkarılma iddiası sonrası birçok çalışan kapı önüne konmuştu. Bu kapsamda  İZENERJİ bünyesinde yer alan 21  çalışanın da çalışma akdine son verilirken, mağdur olduğunu belirten işten atılan çalışanlar bugün basın açıklaması yaparak sürece tepki gösterdi.

GEREKİRSE AÇLIK GREVİNE KADAR GİDERİZ
İşten çıkartılan konuşmacılar tek tek söz alarak şunları söyledi:

“2019’da başvuru yapmış arkadaşlarız. Herkesin iş diye umudu. Yaklaşık 5 yıl olmuş arkadaşların başvurusu ancak maalesef bu döneme denk geldi.  Her arkadaşımız başka iş yaparken insan kaynaklarından arandık ve iş görüşmesine geldik. Evraklarımızı eksiksiz imzaladık ve imzalar imzalamaz sigortamız başladı. Kimsenin seçim sonrası işe girelim diye bekleme lüksü yok. Hepimizin amacı yıllardır iş bulup evimize ekmek götürmek. Bizler işlerimizi bırakarak geldim. Ben yeni bir hayal kurmuştum yeni bir yuva kurabilir miyim diye. Ancak yakarıdaki iktidar çelişkisi tüm hayallerimizi elimizden aldı. Bizim amacımız kimseyi germek değil Biz derdimiz belediye başkanına ve kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Biz her bir arkadaşımız işini geri alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Gerekirse açlık grevine kadar bu işi götürürüz”

OTURMA EYLEMİ YAPACAĞIZ
“Yarın bizler oturma eylemine başlatacağız. Egemenlik Konutu önünde sessizce oturarak eylemimizi yapacağız. Ne zaman sizi işe alacağız dedikleri zaman eylemimizi sonlandıracağız”

18 GÜN SONRA EVLENECEĞİM
“6 ay öncesine kadar bir fabrikada vardiyalı şekilde çalışıyordum. Ben 6 ay önce bu işe başvurdum. Benim bir beklentim yoktu, süreçler gelişmeye başladı. Şubat ayında çağrıldık ve kontrollerden geçtim. Bu süreçte evlilik sürecim devam ediyordu. Ev eşyaları alımı ve ev dizme sürecindeydim. Çalıştığım fabrikadan 3 yıllık tazminatımı bıraktım. Şu an düğünüme 18 gün kaldı. Ben çalıştığım süreçte belediyede hiçbir suç işlemedim çalıştığım iler belliydi bir fazlalık değildim. Bir anda telefon geldi sonrasında ve bana bir yazı imzalatılacağı söylendi. Kendi birimimdeki insanlar bile şok olduğu bu kararda. Birim yöneticilerim benden memnun olduklarını ve fazla elaman olarak bildirilmediğimi söyledi. Tebligatı imzalamadım halde çok hızlı şekilde işten çıkarmalar oldu. Büyük hayeller ve umutlarla düğün için hazırlanırken çok yıprandım. Sayın Tugay’ı düğünüme davet ediyorum ve düşün hediyesi olarak işimi istiyorum. Bizimle birlikte 21 arkadaşa var ancak saat 9’da çıkarılıp öğlen 12’de işe alınan arkadaşlar var”

ŞU AN BAŞKANLARIN ÇATIŞMASI VAR
“41 ay önce mülakata girdim 41 aydır bekliyorum. Şuan başkanların çatışması var. Ben Tunç Bey’in adamı olsam çoktan işe girerdim. Bizde istemezdik 1 Nisan’da işe girmeyi ancak bunu biz seçmedik

TORPİLİMİZ OLSA BÖYLE YAŞAMAZDIK
“Bizim torpilimiz olsa bir çok işe alındı insanlar ve 21 kişi çıkarıldı. Bu sayı 81’di ancak elene elene 21’e düştü. Bizim torpilimiz olsa tanıdığımız olsa zaten böyle yaşamazdık. Bunun cevabını 81’den 21’e düşürülürken geri kalan farka sormak lazım. Tabii ki biz hiçbir arkadaşımızın işten çıkarılmasını istemeyiz, onların da torpilli olduğu gibi bir algı oluşmasını istemeyiz. Bizler sadece mağduriyetimizi dile getirmek istedik”

İŞİMİZE DÖNENE KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
İşçilerin hazırlaödığı basın metninde ise şu ifadeler yer aldı:

“Biz 10 Mayıs 2024 tarihinde işten atılan İzmir Büyükşehir Belediyesi işçileriyiz. İzEnerji bünyesinde çalışan işçiler olarak işten atıldık. Aylar öncesinde başlayan işe alım sürecimiz olmasına rağmen 1 Nisan tarihinde işe başlatıldık, bu durum bizim tercihimiz değildi. İşe alım sürecinde bizden istenen güvenlik soruşturması, sağlık raporu gibi evraklarımız eksiksiz ve sorunsuzdu. Toplu iş sözleşmemizde yazan deneme sürecini tamamlamıştık. Çalıştığımız birimlerde aktif olarak çalışıyorduk, hatta çalıştığımız birimlerde yetersiz personelle çalışıyorduk.  Belediyede işe başladığı için çalıştığı yerden tazminatını yakarak ayrılan arkadaşlarımız oldu, işletmesi olan işini kapattı, aramızda bir kaç ay sonra evlenecek arkadaşımız var. Eski yönetimle yeni yönetim arasındaki anlaşmazlık, biz emekçileri mağdur ediyor.  Çalıştığımız sosyal hizmetler birimi İzmir halkına hizmet götüren önemli bir birim, bizi işten çıkararak, birimimizi kapatmak aslında İzmir halkına ulaştırılacak, kreş, sağlık, sosyal hizmet gibi hakların da sekteye uğraması anlamına geliyor.  Bizlerde biliyoruz ki 1 nisandan sonra işe başlayanlar sadece bizler değiliz.hiçbir emekçinin işinden aşından olmasını istemiyoruz ve istemeyiz.Lakin burada özellikle 21 arkadaşımız seçilerek kurban edilmiştir bunu da kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. Biz işimize dönene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz”

HERKESİ DESTEĞE DAVET EDİYORUZ
Tüm Bel-Sen İzmir 1 No.lu Şube ise destek amacıyla şu açıklamayı yaptı;

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzenerji şirketinde 1 Nisan günü iş başı yapan ancak 10 Mayıs günü haksız biçimde sözleşmeleri feshedilen mesai arkadaşlarımız, Tüm Bel-Sen İzmir 1 ve 2 No.lu şubelerimizi ziyaret ederek işlerine dönmek üzere başlattıkları mücadelelerine destek çağrısında bulundu.
İzenerji işçileri ve İzdoğa işçileri başta olmak üzere diğer belediye şirketlerinde ve birçok ilçe belediyesinde siyasi hesaplaşmalar ve bütçe krizleri nedeniyle işinden edilen belediye emekçilerinin haklı mücadelelerinin yanındayız.

Kimse yanlış yönetimlerin ve bütçe krizlerinin faturasını emekçilere kesmeye kalkmasın!

Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU Genel Müdürlüğü olmak üzere işçileri emekçileri ekmeklerinden edenleri bu hatadan geri dönmeye ve atılan işçileri işlerine iade etmeye davet ediyoruz. Kamu emekçileri olarak, beraber hizmet ürettiğimiz işçi kardeşlerimizle sonuna kadar mücadele edeceğimizi belirterek, emekten yana tüm demokratik güçleri belediye işçilerinin mücadelesine destek olmaya davet ediyoruz.

 
Ricky Martin Türkiye'ye geliyor
 
Muhittin AKBEL yazdı... 'Memleket' küçülüyor!
YORUMLAR
Toplam 25 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gerçekler Acıdır 22 Mayıs 2024 Çarşamba 10:19

Burda çok popülizm ve duygu sömürüsü yapılıyor. İZBB'de 37 bin kişi çalışıyor. kim 37 bin kişilik hizmet verildiğini iddia edebilir? Bir kere ihtiyaca karşılık ünvanda insan işe alınmıyor. Belediye büro personelinden geçilmiyor, saha elemanı eksik ama alınan kişiler halen büro personeli. ya da işe temizlikçi, süpürgeci olarak girip tanıdık vasıtası ile kadro değiştirenle dolu. Bu düzene bir şekilde çomak sokulması lazım ki düzelsin sistem. Emekçi, gözyaşı, alınteri diyip cümle kurup tribünlere oynamak çok kolay. ama kimse gerçek sorunu konuşmuyor. Sonuçta çıkartılan kişiler 3,5,10 yıllık personel değiller.

Yorumu oyla      0      0  
Delege 21 Mayıs 2024 Salı 23:10

Işçilerin haklarını Murat BAKAN,Deniz Yücel çözüm yolu bulur mu? Ankara'dan izmir'e seçimden seçime geliyorlar olur mu? Göreceğiz...

Yorumu oyla      1      0  
ismail 21 Mayıs 2024 Salı 20:17

cemil baskanım arkandayız ama boyle 3-5 torpilliyi işe atmakla omaz butun torpille girenleri işten cıkarmanı ve yerine kpss puanı ile işe alımlar yapmanı beklıyoruz bunu yap baska birsey yapmana gerek kalmadan 5 sene sonra %70 oyun garanti yapamazsan veya yapmazsan bir daha secımesin

Yorumu oyla      2      3  
erdal 21 Mayıs 2024 Salı 19:55

1 nisanda tunç soyer marifetyle işe girenler tabii ki kovulacak. bunu göze alıp istifa etmeseydiniz. iyi olmuş..

Yorumu oyla      5      3  
Karşıyakalı... 21 Mayıs 2024 Salı 18:52

Dışarıda bir dünya elemen arıyan var... iş çok ama çalışmak isteyen yok...

Yorumu oyla      4      2  
Nazik ziyaretler 21 Mayıs 2024 Salı 17:22

İlçe belediyesinin 3 milyar borcu nasıl oluyor, birisi çıkıp açıklasın. Soyer'e sallamakla bu işler olmuyor. 2 aydır nazik ziyaretler diyen bir adamı ödül verir gibi aldınız büyükşehir başkanı yaptınız. Bırak kardeşim nazik ziyaretleri de iş yap. Sosyal medya trolleriyle bir yere kadar. Kale denilen İzmir'de yüzde 50 bile oy alınmadı. 2 aydır işten çıkarma konuşuluyor. Beceremeyeceksiniz bırakın.

Yorumu oyla      1      1  
tuna 21 Mayıs 2024 Salı 17:01

Ali rumuzlu yorumcu kendıne gel kendıne torpili olmayan işe bırak alınmayı mulakata cağrılmaz torpilleri zayıf kalmıs ondan atılmıslar özelde calısılır mı diyorsun evet ozelde calısırsın paran az geliyorsa devamlı daha ıyısını ararsın ama nedir bu belediyelere yapışkanlık etmek cık kardeşim özlde calıs aldıgın ucret yetmıyorsa da daha ıyısını ara belediye kadrosuna girdin de sankı ucretını alabılıyorsun kendıne gel

Yorumu oyla      1      1  
21 Mayıs 2024 Salı 15:34

Tunç Soyer mi ilçe belediyesini 3 milyar borçlandir dedi? 2 ay oldu İzmir'de iş yapılmıyor. Soyer bomba değil, parası hazır, Buca'da metro inşaatı bıraktı. Umarım düzgün giden işi de batırmazlar.

Yorumu oyla      4      8  
Murat 21 Mayıs 2024 Salı 15:28

Chp her bakımdan bu ülkenin bu milletin ayağına takoz olmaya devam etmekte. İddia ettiği bütün olumsuzlukları kendi bünyesinde bizatihi üretip yayılması için de elinden geleni yapmaktadır. Chp hem milli güvenlik hem de akıl izan ve vicdan sorunudur. Bunların yalansız bir günü yok. Bu arkadaşların durumunu bilemem Allah yardımcıları olsun.

Yorumu oyla      5      6  
Körfez 21 Mayıs 2024 Salı 15:23

Belediyelerde çalışanların %95'i ya tanıdık, ya torpille birşekilde işe girmiştir..Geri kalan %5 ise bir şekilde kazala ya da çok iyi iş çıkardığından oradadır..Kısaca çıkarılan veya çalışan bir işçiyi araştırın kökü bir yerler illaki dayanır.

Yorumu oyla      5      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca Belediyesi'nden yaz temizliği!
Sıcak hava kent genelinde etkisini göstermeye başlarken, Buca Belediyesi ...
Gaziemir’de halk dansları şöleni!
13. Geleneksel Gaziemir Belediyesi Halk Dansları Gecesi’nde sahne alan ...
Selçuklu gençlerden madalya heyecanı!
Selçuk Belediyesi'nin desteğiyle 1. Uluslararası Akdeniz Kickboks Şampiyonası'na ...
 
Bornova’da sahne kursiyerlerin
Bornova Belediyesi Hobi ve Beceri Edindirme Merkezi kursiyerleri konser, ...
Karşıyaka Çarşısı’nda dip bucak gece temizliği
Karşıyaka Belediyesi, kentin en yoğun bölgelerinden Karşıyaka Çarşısı’nda ...
Yapay Zeka ve Akıllı Şehirler Müdürlüğü kuruldu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın, yerel seçimler öncesi ...
 
Tarihi mahalleye modern altyapı!
Yılın her dönemi ziyaretçi akınına uğrayan Ödemiş’in tarihi mahallesi ...
Çiğli’de Erdal Erzincan rüzgarı esecek!
Çiğli Belediyesi, Türk Halk Müziği’nin sevilen isimlerinden Erdal Erzincan’ı ...
Selçuk'ta uluslararası şenlik
Selçuk Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva