HABERLER>TARIM
4 Aralık 2021 Cumartesi - 09:54

ZMO’dan Toprak Koruma Kurulu kararı vurgusu: Bu plan yapılamaz!

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İnciraltı planını yapamayacağını, çünkü Toprak Koruma Kurulu kararının Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmadığını, resmi izinlerin alınmadığını öne sürdü. Türk, "Her şeye rağmen plan yapılırsa, dava açacağız. Şu unutulmasın; Ziraat Mühendisleri Odası, açtığı davaların çok büyük bölümünü kazanmıştır" dedi

ZMO’dan Toprak Koruma Kurulu kararı vurgusu: Bu plan yapılamaz!

EGEDESONSÖZ - Ziraat Mühendisleri İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, SONSÖZ TV'de İnciraltı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Gazeteci Yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtlayan Türk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İnciraltı planlarını yaptığını, yakında askıya çıkacağının konuşulduğunu belirterek, "Bu plan yapılamaz. Çünkü Toprak Koruma Kurulu'nun kararı, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından onaylanmadı, resmi izinler alınmadı" ifadesini kullandı.

ORADA TARIM YAPILAMIYOR MU, YAPTIRILMIYOR MU?
İzmir İl Tarım Müdürlüğü'nün İnciraltı'nın "Burası mutlak tarım arazisidir" dediğini, bu yönde rapor verdiğini hatırlatan Oda Başkanı Tevfik Türk, "Orada tarım yapılmıyor" şeklindeki iddialarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnciraltı'nda tarım yapılamıyor mu, yaptırılmıyor mu? Biz Ziraat Mühendisleri, toprağın ne olduğunu biliriz. Neresinin tarım arazisi olduğunu, neresinin tarım arazisi olmadığını iyi biliriz. Nerelerin ıslah edilmesi gerektiğini, nerelerde neler yapılabileceğini de söyleriz. Burada tarım yapılamıyor demek, başka seçenekler için söylenmiş bir laftır. Bunun altında rant vardır. O bölgede çiftçilik yaparken, bugün tarım yapılmıyor diyenler, ne yazık ki bugünkü tarım politikalarıyla belki 100 yılda kazanacaklarını parayı bir yılda kazanmak isteyenler tarafından öne sürülen ve siyasiler tarafından da onlarca yıldan beri kışkırtılan bir kesimdir. Burada da pekala Başka Bir Tarım Mümkün'dür. Gelin, Başka Bir Tarım Mümkün’ü burada da yapalım. Bu bölge tarım arazisidir. Diyelim ki bize, Ziraat Mühendislerine güvenmiyorsunuz. Tarım İl Müdürlüğü’ne niye güvenmiyorsunuz? Tarım İl Müdürlüğü, orada tarımın olduğu yönünde görüş bildirdi. Tarım İl Müdürlüğünün görüşlerini de yok sayıyorsunuz. Tarım İl Müdürlüğü, burası için “Mutlak Tarım arazisidir” diyor."

BAKANLIK PLAN YAPIYORSA, HUKUKSUZ BİR İŞ YAPIYOR DEMEKTİR
İl Tarım Müdürlüğü'nün İnciraltı için "Mutlak tarım arazisidir" dediği için konunun, Toprak Koruma Kurulu'na geldiğini belirten Oda Başkanı Tevfik Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlık, İnciraltı için planlama yapıyor deniyor. Orası için planlama yapılamaz. Çünkü Toprak Koruma Kurulu’nun kararı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanmadı. Planlama yapacak bakanlığa, sen bu bölgede planlama yapabilirsin, diye izni verilmedi daha. Ama planlama yapılıyor. Yapılıyorsa da kapalı kapılar ardında yapılıyor. Toprak Koruma Kurulu, bu alan, tarım dışına çıkarılabilir, koruma amaçlı imar planı yapılabilir, dedi. Koruma amaçlı, ne demek! Burasıyla ilgili, tarım yapılabilir, raporu var. Burası, mutlak korunması gereken bir alan. Bu korunması gereken alan özelliği kaldırılıp, koruma imar planı yapılabilir, dendi. Tek şerh koyan bizdik. Bu karar bakanlık tarafından onaylanmadan, resmi olarak yapılamaz. Gerekli izinler tamamlanmadı. Biz de duyuyoruz, plan yakında askıya çıkacak, diyorlar. Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, plan yapıyorsa, hukuksuz bir iş yapıyor demektir. Oradaki insanlar umutlandırılıyor, beklenti içine sokuluyor. Bu bölge, tarım arazisidir. Zamanı geldiğinde yasal yollara başvuracağız. Şunu açıkça söyleyebilirim. Ziraat Mühendisleri Odası, açtığı davaların çok büyük bölümünü kazanmıştır. Çünkü sunduğumuz gerekçeler, bilimsel gerekçelerdir."

 
Eren Kış-11 Operasyonu başlatıldı
 
Korona gribe mi dönüşüyor?
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bilal öztürk 6 Aralık 2021 Pazartesi 18:00

Aferin açın açın bu şehri şehirden çıkartıp köy olma yolunda hızlandırın. Sizin olumlu bir işiniz olmaz mı.

Yorumu oyla      2      3  
Şanane... 4 Aralık 2021 Cumartesi 23:44

Sayın başkan tek bir kelime sizlere ; Siiiiızeeeeeeeneeeeee.....???????? Daha önce kaç kere geldiniz bölgelerde, plan program yaptınız?? Başka bir tarım mümkün derken,okuyup üfleyip sudaki bor oranınımi düşürcez?? Yada otobanı mi kaldircaz ? Egsoz gazından kurtulmak için?? Veya buradaki işletmeler mangalci lar, insan yoğunluğu ne olacak??? Yada 3 adet yüksek katlı yapı, teknik olarak rüzgarı vede güneşi kesebilir onları ne yapicaz ??? Bilim,teknik, vs ....ondan heryerimiz avm oldu ,otoban geciyor,metro gecicek heryer toz duman oldu degilmi??.

Yorumu oyla      2      3  
ülker 4 Aralık 2021 Cumartesi 22:06

inciraltına takmışsınız.ormanlara ev yapıyorlar.dağ kalmamış.tek derdinşz inciraltı ,tarım olsa biz miye yapmayalım.Size mi sorcaz

Yorumu oyla      2      3  
Uğur 4 Aralık 2021 Cumartesi 21:08

İzmir''in gerçek tarım alanları Torbalı, Menemen, Menderes, Kemalpaşa, Bayındır, Ödemiş, Urla vb. talan ediliyor bu oda gitmiş İnciraltı''na kafayı takmış... Siz bu şekilde davrandıkça yalancılıkla itham ettikçe gerçekten tarım yapamayan İnciraltı halkı geçim derdinden yerlerini sermaye gruplarına satmak zorunda kalıyor büyük vebal alıyorsunuz sonrada o para babaları bugünkü düşük emsalli planın çok daha yüksek yoğunluklusunu yapacaklar mağdur İzmir kazanan sermaye olacak yine...! Bırakında bu sefer halk için plan yapılsın.

Yorumu oyla      2      3  
Kemal Yörük 4 Aralık 2021 Cumartesi 18:30

Tevfik Türk''ü de İnciraltı bölgesine ve ahaliyle görüşmeye davet ediyorum. Bir de, okulda almış olmalı diye düşündüğüm, Ziraat Ekonomisi gibi derslerine geri dönüp bakmasını, verimlilik, fizibilite, doğru karar alma, tarım, çevre ve insan, hukuk, adalet gibi her meslek erbabı için çok ama çok değerli konulara asgari düzeyde bile olsa ilgi göstermesini ve önem vermesini diliyorum, dilemekten de öte, talep ediyorum. Arazide bulunmanın, o arazinin insanı ve ahalisiyle doğru ve uygun iletişim kurmanın, bölgenin güncel mevcut gerçek şartlarının farkında olmanın gerekliliğini gözardı eden bir ZMO başkanı olmayı kendisinin de istemeyeceğine inanıyorum.

Yorumu oyla      2      3  
Şahin Güneş 4 Aralık 2021 Cumartesi 17:40

Yahu şehr bir taraftan Çeşmeye Bir taraftan Menemen''e, Torbalıya, Kemalpaşa'' dayandı.. Ziraat mühendisleri şehir bu kadar tarım bölgelerini yok edip yayılırken uyuyor muydu..? İnciraltı üstelik tam lehrin ortasında kalmış.. Bu ziraat ilgisi olmadıkları her halinden belli bu garipler dalga mı geçiyorlar..? Ziraat mühendisleri, mangalcı ve düğüncü salonlarının işgalindeki İnciraltı''nda acaba bu salon ve mangalcıları neden hiç mahkemeye taşımamış Acep..? Bence bu saatten sonra hiç bir mahkeme bunlara hak falan vermez..! Belki bunların branşı ile ilgili bir ders verebilirler..!

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 4 Aralık 2021 Cumartesi 12:50

Geçtiğimiz ay içerisinde 4 kez bölgeye gittim ve kesinlikle tarım yapılıyor, yapılamıyor diyenin samimiyetinden şüphe ederim. Burada asıl sorun şudur; tarım yapmak maalesef hayatı idame ettirmek için çok da rahat ve kolay ve hatta kazançlı bir yol değil, bunun yerine insanların kat be kat fazlasını çok kısa sürede inşaata yatırıp kazanmaları çok kolay buranın imara açılmak istenmesinin asıl nedeni de budur. Tarım ile inşaattan elde edilecek gelir aynı veya çok yakın olsaydı orada yaşayanlar eminim ki böyle bir tercihe yönelmezlerdi. Ama istenilen çözüm şahıslar üzerinde belli bir zaman diliminde olumlu etki gösterecek iken geniş zaman zarfında hem bu durumdan istifade edenler hem de bölgede yaşayanların büyük çoğunluğu yaratılacak olan imar ve şehirleşme baskısıyla benzer diğer alanların hızla betonlaşmasına, şehir karmaşasının artmasına, tarım alanlarının hızla azalmasına (çünkü bu durum emsal teşkil edecektir), nüfus yoğunluğunun hızla artmasına ve bunun yanında kişi başına düşen kamusal hizmetin azalmasına, yoğun trafik artışına, daha fazla hava kirliliğine, kişi başı su kullanım miktarının azalmasına ve su stoklarının yetersiz kalmasına, bölgedeki imar değişikliğinin diğer tarım bölgelerinde emsal teşkil edeceğinden tarım arazilerinin yapılaşmasıyla tarım arazilerinin hızla azalması ve iç üretimin düşmesiyle denetimli veya denetimsiz tarım ithalatının hızla artması sonucunda sağlıksız gıdalara daha çok maruz kalmamız gibi bir çok olumsuz sonuçlara neden olacaktır. İnciraltı imar konusunun bu kadar hassas olmasının nedeni budur, bu konu sadece İnciraltı sakinleri ile alakalı değildir. Bakın, daha geçen gün ormanların yapılaşmaya açılması hakkında yönetmelik çıkarıldı olmaz deniyordu ve oldu. Burası için yapılaşma az olacak şu kat sayısını geçmeyecek türden savlar ileride buranın da yoğun yapılaşmaya maruz kalmayacağının garantisini asla veremezler, ormanı yapılaşmaya açan bir girişim oluyorsa burası için böyle bir girişimin olmayacağını kimse söyleyemez ve bunun da garantisi olmaz. Bugünü yaşayacak olan sizler günümüzü düşünürken yarınımızı yaşayacak olan çocuklarımıza veya torunlarımıza nasıl bir yaşanacak yeri miras bıraktığımızı asla ve asla gözden kaçırmayın. Yaşı yeten İnciraltı sakinleri geçmişte orada nasıl denize girildiğini biliyordur, şimdi orada denize girip yüzebiliyor musunuz? Umarım ne demek istediğimi daha net anlamışsınızdır.

Yorumu oyla      5      3  
Osman 4 Aralık 2021 Cumartesi 10:58

Boş konuşuyorsunuz. Orada tarım yapılmıyor ve yapılamıyor da. Ben bu bölgede yaşıyorum ve sen takmışsın rant işine. Sana ne kardeşim milletin değer gören arazisinden kazanacağı paradan sana ne? %99 şahıs arazisi üzerine ahkam kesip durma, haddini bil. Kendi toprağımda tarım yapamadıktan sonra ne yapmalıyım? Ev de yapamıyorum. Ne yapayım söylesene? Şehrin göbeğinde tarım olmaz. Dava açacaksan ormanların içine kadar giren dev yapılaşmalara dava aç. Şehrin en büyük AVM'sinin yanında çiftçilik mi yapılsın tarım mı yapılsın?

Yorumu oyla      2      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de üreticiye büyük destek!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde üreticiye küçükbaş hayvan ve arı kovanı dağıtımı yapıldı.
Çavuşdağ kuru fasulyesi tescillendi
Ödemiş Ticaret Odası tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınarak ...
Çiğ süt fiyatına 1 buçuk lira zam geldi!
Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatı 4 lira 70 kuruş olarak belirlendi. ...
 
Gıda Komitesi'nden süt için 'yeni fiyat belirleme' çağrısı
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ye Maliye Bakanlığı Gıda Komitesi tarafından ...
Süt üretiminde kriz çanları... Üreticiler inekleri kesmeyi düşünüyor!
Artan yem maliyetleri karşısında çiğ süt alım fiyatının sabit ve düşük ...
Bakan Pakdemirli İzmir'den müjdeledi: Kısa bir süre içinde...
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, süt fiyatlarıyla ilgili üreticilerin ...
 
KöyKoop tarımda işbirliğini işaret etti: Artık nefes alamıyoruz!
İzmir KöyKoop Birliği Yönetim Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasında ...
Tıbbi bitkilerin şifreleri DEÜ'de konuşuldu
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 7. Uluslararası ...
Gübre ve zirai ilaç satışları geçici olarak durdu
Döviz kurlarındaki yükseliş sonrası ham maddesinin önemli bir kısmı ithal ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva