HABERLER>TARIM
7 Aralık 2021 Salı - 12:53

Zeytinyağı ihracatında hedef: 50 bin ton!

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) tarafından Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve sektör paydaşlarının katılımıyla İzmir’de "İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım: Zeytinin Geleceği" çalıştayında konuşan, TİM Başkanı İsmail Gülle, "Zeytinyağı ihracatımızda bu yıl 50 bin tonu hedefliyoruz" dedi.

Zeytinyağı ihracatında hedef: 50 bin ton!

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) tarafından Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve sektör paydaşlarının katılımıyla İzmir’de "İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım: Zeytinin Geleceği" çalıştayı düzenlendi.

Çalıştayın açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, bu yıl Türkiye'nin 235 bin ton zeytinyağı ürettiğini, bu alanda geçen yıla göre yüzde 32'lik artış olduğunu belirterek, sektörün yılın ilk 11 ayındaki ihracatının, geçen yıla nispeten yüzde 12 artışla 270 milyon dolara ulaştığını belirtti.

En çok ihracat gerçekleştirilen ülkelerin ABD, Almanya ve Irak olduğunu kaydeden Gülle, zeytin ağacının ana vatanı olmanın, küresel iklim değişikliklerinden zeytinin sonradan taşındığı diğer ülkelere nazaran daha az etkilenmek anlamına geldiğini ifade etti.

Türkiye’nin zeytin üretiminde İspanya ve İtalya'nın ardından üçüncülükte yarıştığına dile getiren Gülle, "Diğer ülkelerin rekoltesinde yaşanan düşüşler, ülkemiz için ciddi bir fırsat sağlıyor. Zeytin kültürünün olmadığı bir ülkeye, sıfırdan ürün satmak zorlukları olan bir süreç. Ancak bugün geldiğimiz konumda, nokta atışı yaparak tedarik sıkıntısı yaşanan bu ülkelerden ürün alan pazarlara erişme imkanına sahibiz. Zeytinyağı ihracatımızda bu yıl 50 bin tonu hedefliyoruz. İhracatçılarımızdan beklentimiz, mümkün olduğunca dökme zeytinyağı ihracatı yerine, ambalajlı ve markalı ihracata yönelmeleri." diye konuştu.

İhracat ailesi olarak ülkenin kalkınma sürecine birçok yönden öncülük ettiklerini anlatan Gülle, şöyle devam etti:

"Şimdi de ihracat ailesi olarak markaya, sürdürülebilirliğe, inovasyona öncülük ediyoruz. TİM olarak, çağı yakalayan tüm değişim ve dönüşüm süreçlerine yoğun mesai harcıyoruz. Bir yandan hayatımıza doğrudan etki eden, diğer yandan küresel ticaretin artık bir şartı olan iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sunmak adına, sürdürülebilirlik konusuna özel bir önem veriyoruz. İhracat ailesi olarak bizler, dünyayı tüketmeden, dünya için üretmek maksadıyla yeni bir dönemi başlatmış durumdayız. Bu süreçte sadece verimlilik odaklı değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik ekseninde bir yapıyı tahsis etmek adına tüm sektörlerimizle çalışıyoruz. Çünkü dünyanın kaynakları, oldukça sınırlı ve sürdürülebilir olmayan günlere doğru ilerliyoruz."

Dünyada emtia ve verimliliğin son derece önem kazandığını vurgulayan Gülle, mevut zeytin ağaçlarından alınan verimin artırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin her tarafında ciddi su sorunları yaşandığını söyleyen Gülle, "Sudan daha değerlisi yok. Vahşi sulama ile uçsuz bucaksız sulamak devri bundan sonra çok daha zor. Suyumuzu da verimli kullanmak kaçınılmaz zorunluluk. Sürdürülebilirlik bunu gerektiriyor." dedi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Başkanı Davut Er de ağaç başına verimlilikte Türkiye'nin rakip üretici ülkelerin gerisinde kaldığına işaret ederek, zeytin ve zeytinyağı ticaretinde daha fazla söz sahibi olunması ve ihracatta sürekliliğin sağlanmasının yolunun üretim artışından ve istikrarlı üretimden geçtiğini kaydetti.

Küresel ısınmanın etkilerinin en çok yaşanacağı ülkelerin başında Türkiye’nin de olduğunu aktaran Er, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Zeytin ağaçları ağırlıklı olarak kıraç topraklarda yetişen, kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Ülkemizdeki zeytinliklerin büyük bir kısmı sulama altyapısından yoksundur. Ağaç başına verimi artırabilmek için, damla ve basınçlı sulama sistemleri kurulmalı ve elektrik harcamaları, mazot ve gübre gibi çiftçilere yönelik destekler artırılmalıdır. Ülkemiz ağaç varlığının en az 300 milyona ulaştırılması için Tarım ve Orman Bakanlığımızca fidan ve dikim desteklerinin sürdürülmesini istiyoruz. Ancak zeytin ağaç varlığı artırılırken, ihracat sektörümüzün ihtiyaçları da gözetilmeli, doğru çeşitlerin, doğru yörelerde dikimi desteklenmelidir."

Er, üreticinin en büyük sorununun fiyat gibi görülse de esas sıkıntının üretimdeki girdi maliyetlerinin yükselmesi olduğuna dikkati çekti.

Sektör olarak çiftçinin girdi maliyetlerinin düşürülmesini beklediklerini anlatan Er, ürün fiyatlarının rakip üretici ülkelerle uyumlu hale getirilmesi gerektiğine işaret etti.

İhracatçıya sağlanan desteklerin imkanlar çerçevesinde arttırılmasını istediklerini vurgulayan Er, "Ambalajlı prina yağı ihracatına da destek sağlanmalıdır. Sektör olarak öncelikli hedefimiz 500 bin üretici ailenin geçim kaynağı olan, 40’ın üzerinde ilimizde üretilen, sağlık kaynağı olan zeytin ve zeytinyağımızın ihracatının ambalajlı ve sürdürülebilir şekilde devamının sağlanmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Program kapsamında "İklim değişikliği ve zeytincilik sektörüne etkileri" ile "İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik ekseninde Türkiye ekonomisi" konulu oturumlar gerçekleştirilecek.

Ayrıca, 2020 yılında en çok ambalajlı zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapan ihracatçılara ödülleri verilecek.

 
Göztepe kalecisi İrfan tüm Türkiye'yi ağlattı
 
Göztepe kurtuluş ateşini yaktı... Karabulutları dağıttı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ZMO İzmir Başkanı Türk: Başka Bir Tarım Mümkün, ancak!
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, İzmir Büyükşehir ...
ZMO ve toprak sahipleri karşı karşıya… 'Hükümet başımızı yere eğmeyecektir!'
Planlama süreci devam eden İnciraltı ile ilgili Ziraat Mühendisleri Odası ...
ZMO’dan Toprak Koruma Kurulu kararı vurgusu: Bu plan yapılamaz!
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, Çevre, Şehircilik ...
 
İzmir'de üreticiye büyük destek!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde üreticiye küçükbaş hayvan ve arı kovanı dağıtımı yapıldı.
Çavuşdağ kuru fasulyesi tescillendi
Ödemiş Ticaret Odası tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınarak ...
Çiğ süt fiyatına 1 buçuk lira zam geldi!
Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatı 4 lira 70 kuruş olarak belirlendi. ...
 
Gıda Komitesi'nden süt için 'yeni fiyat belirleme' çağrısı
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ye Maliye Bakanlığı Gıda Komitesi tarafından ...
Süt üretiminde kriz çanları... Üreticiler inekleri kesmeyi düşünüyor!
Artan yem maliyetleri karşısında çiğ süt alım fiyatının sabit ve düşük ...
Bakan Pakdemirli İzmir'den müjdeledi: Kısa bir süre içinde...
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, süt fiyatlarıyla ilgili üreticilerin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva