HABERLER>POLİTİKA
22 Ağustos 2023 Salı - 12:05

CHP’li iki isimden AK Partili Kaya’ya ‘Yamanlar’ yanıtı... Çöp savaşı!

CHP İzmir milletvekilleri Rıfat Nalbantoğlu ile Mahir Polat AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın İzmir’in çöp sorununa dair, ‘Harmandalı Gerçeği' başlığıyla yayımladığı mesaja tepki gösterdi. Yeni çöp depolama alanı olarak geçmişte Karşıyaka Yamanlar Dağı’nı önerdiklerini söyleyen Kaya’ya yanıt veren Nalbantoğlu, "Hidrojeolojik Etüt Raporu var. Bu raporda depolama sahasında yeraltı su seviyesinin belirli bölgelerde yüzeye çok yakın, hatta 1 metre civarında olduğu belirtiliyor. Kaya; külliyen kuru sıkı bir savunma ve saldırı pozisyonunda çok ısrarcı, bence vazgeçmeli” dedi.

CHP’li iki isimden AK Partili Kaya’ya ‘Yamanlar’ yanıtı... Çöp savaşı!

CHP İzmir Milletvekilleri Rıfat Nalbantoğlu ve Mahir Polat,  AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın kent gündeminde tartışmalara neden olan katı atık tesisi konusundaki açıklamalarına tepki gösterdi.

-AK PARTİLİ KAYA NE DEMİŞTİ?

NALBANTOĞLU: YAMANLAR’DAKİ ETÜT RAPORUNDAN HABERLERİ YOK
Yaptığı yazılı açıklamada Hidrojeolojik Etüt Raporu'na değinen CHP'li Nalbantoğlu, "Maalesef bildiği yanıldığına yetmiyor. Söylüyoruz söylüyoruz anlamıyor, araştırma deseniz o da yok! Yamanlar ile ilgili verilen Hidrojeolojik Etüt Raporu’ndan, bu bölgenin yer altı su yoğunluğu gibi hayati nedenlerle çöp tesisi için uygun görülmediğinden bihaber olamaz. Olamaz diyorum, sonra düşünüyorum, gerçekten yok! İzmir’in çöp sorunu, sloganlarla özetlenemeyecek kadar; bilgisiz, alt metinsiz tartışılamayacak kadar ciddi. Sloganı bırakıp alt metne bakmalı” dedi.

KURU SIKI BİR SAVUNMA VE SALDIRI
Kaya’nın ortaya attığı iddialara yanıt veren CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu şunları kaydetti:

“İzmir’in çöp bertaraf sorunu yıllardır öngörülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2005 yılından bu yana sürdürdüğü modern bir katı atık bertaraf tesisi kurma girişimlerini ve bizzat kendilerinin ördükleri duvarlara nasıl çarpıldığını kamuoyu da biliyor. Harmandalı, zaten Büyükşehir Belediyesi tarafından da ömrünü tamamladığı için tarih verilmiş bir alan.  Ama ‘Biz Yamanlar’ı önerdik, uygundur dedik, yapmadılar!” demeleri, asıl niyetlerini ortaya koyuyor. Çünkü bölgeye ilişkin verilen bilimsel raporlar var. Sayın kardeşim Atilla Kaya; külliyen kuru sıkı bir savunma ve saldırı pozisyonunda çok ısrarcı, bence vazgeçmeli. Söylediği, halka aktardığı her sözün altını doldurması gerekiyor. Bunu da tane tane anlatalım.

YER ALTI SULARI 1 METRE CİVARINDA
Üzgünüm! Sayın Kaya’nın Yamanlar konusundaki iddiaları da gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü bu bölge için İZSU Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan tesis ve depolama sahasının olduğu bölgeyi kapsayan ayrıntılı bir ‘Hidrojeolojik Etüt Raporu’ var. Bu ne demek? Şu demek:  Bu raporda depolama sahasında yeraltı su seviyesinin belirli bölgelerde yüzeye çok yakın, hatta 1 metre civarında olduğu belirtiliyor. Alanın yeraltı suyu kaynaklarının beslenme sahasını oluşturduğu, depolama alanı ve yakın çevresinde küçük debili çok sayıda yeraltı suyu kaynağı çıkışı olduğu ve yeraltı su akışı olduğu belirtiliyor. Hatta bu su kaynakları, Çiğli, Koyundere ve Ulukent’in de su kaynaklarını besliyor. Halkımızın doğrudan içme suyunu sağlayan yer altı kaynakları Yamanlar’da! Bunlar defalarca yazıldı, çizildi, açıklandı. Ne yapılmasını bekliyorlar? Buraya yapılacak çöp tesisi için yer altı su seviyesinin daha aşağı alınmasını bölgede önce “ Susuzlaştırma Projesi”nin hayata geçirilmesini mi? Oradaki yer altı su dengesini değiştirmemizi mi?

İŞİ YOKUŞA SÜRMEK İŞLERİNE GELİYOR
CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu açıklamasına şu sözlerle devam etti:

“Biz buraya not düşmeye devam edelim. Edelim ki; kamuoyunun da bildiği ‘iş yokuşa nasıl sürülür’ taktikleri bir kez daha ortaya çıksın. Ayrıca bu bölge 1/25.000 ölçekli kentsel nazım imar planında “ağaçlandırılacak alan” olarak belirlenmiş; ağırlıklı çalı formunda bitkilerin yanı sıra, zeytin ağaçları da var. Bitmedi!   Alanda hazine parseli ve 72 şahıs parseli bulunuyor. Bitmedi! Çöp tesisi kursunlar dedikleri bu alanda; sahanın toplam büyüklüğünün % 49’u tescil harici, % 21’i mera niteliğinde. Yani optimum proje yerleşiminde şahıs parsellerinin kullanılmaması mümkün değil. Kamulaştırma ve tevhid işlemlerinin ardından ancak iş bir yükleniciye ihale edilebileceğinden açılacak bir dava süreci tıkayacak. Bitmedi!  Bu durumu aslında hükümet temsilcileri de çok iyi biliyor. İşi biliyorlar ama işe gitmiyorlar! Menderes için tüm bilimsel raporlar olumlu görüş belirtirken, yeniden Yamanlar'ı gündeme getirmelerinin tek nedeni var: Mağduriyetten siyasi medet! Yazıktır, günahtır! Bu İzmir’in çöpü, kendilerinin de çöpü, onlara oy verenlerin de sağlığı”

POLAT: KAYA YERİ, VE DEĞERİ OLMAYAN SÖZLERLE GÜNDEMDE KALMA ÇABASI İÇİNDE
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Mahmut Atilla Kaya’nın Harmandalı iddialarına cevap verdi. Polat “Sloganist söylemlerle gündemde kalma çabası güden Sayın Kaya’nın bu çabasını takdir ediyorum. Başkanımız Tunç Soyer’in İzmir halkı ile iç içe olması, sorunlara çözüm üretip yatırımlar yapması uykularını kaçırıyor. Yeri gelmişken belirtmek isterimsaçmalık; yeri ve değeri olmayan söz, davranış içinde olma’dır. Yani Mahmut Atilla Kaya gibi aklına gelen her saçmalığı mükemmel bir fikir sanan kişilerin sıklıkla başvurduğu eylemdir" dedi.

HARMANDALI GERÇEĞİ
Polat “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2005 yılından bu yana sürdürdüğü modern bir katı atık bertaraf tesisi kurma çalışmalarının her defasında nasıl engellendiği kamuoyunun malumudur. İzmir’de böyle bir tesisin kurulabileceği uygun nitelikte birçok alan varken işi yokuşa sürmek için en sorunlu bölgenin öneri olarak getirilmesi de aslında gerçek niyetlerinin ne olduğunu ortaya koymaktadır. Harmandalı’nda Sayın Kaya’nın ortaya attığı gibi vahşi depolama yapıldığı iddiası öncelikle tümüyle gerçek dışıdır. Harmandalı Türkiye’nin ilk modern düzenli depolama alanıdır ancak ne yazık ki kullanım ömrünün tamamlandığı Büyükşehir Belediyesi tarafından uzun süredir dile getirilmektedir.”dedi.

YAMANLAR GERÇEĞİ
Polat “Bilimsel raporlar ortadayken, İzmir halkı için yapılacaklar ortadayken Yamanlar’ı gündeme getirmek iyi niyetli değildir. Önerilen bölge için IZSU Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan tesis ve depolama sahasının olduğu bölgeyi kapsayan ayrıntılı bir hidrojeolojik etüt raporu bulunmaktadır. Bu raporda depolama sahasında yeraltı su seviyesinin belirli bölgelerde yüzeye çok yakın (1 metre civarında) olduğu, yeraltı suyu kaynaklarının beslenme sahasını oluşturduğu, depolama alanı ve yakın çevresinde küçük debili çok sayıda yeraltı suyu kaynağı çıkışı olduğu ve yeraltı su akışının Çiğli, Koyundere ve Ulukent su kaynaklarını beslediği belirtilmektedir. Bu kaynaklar, kullanılan aktif kaynak olup Karşıyaka, Çiğli, Ulukent ve Koyundere'de yaşayan vatandaşlarımızın doğrudan içme suyunu sağlamaktadır. Proje sahasının altında, yeraltı sularının kirlenme riskine karşı yeraltı su seviyesinin mühendislik önlemleri ile 8-10 m düşürülerek bir "Susuzlaştırma Projesi" yapılması gerekmektedir ki bu da yer altı su dengesini değiştirmek anlamını taşımaktadır. Ayrıca bu bölge 1/25.000 ölçekli kentsel nazım imar planında “ağaçlandırılacak alan” olarak belirlenmiştir. Alanda ağırlıklı çalı formunda bitkilerin yanı sıra, zeytin ağaçları bulunmaktadır.Alanda hazine parseli ve 72 adet şahıs parseli bulunmaktadır. Sahanın toplam büyüklüğünün % 49’u tescil harici, % 21’i mera niteliğindedir. Yani optimum proje yerleşiminde şahıs parsellerinin kullanılmaması mümkün değildir. Kamulaştırma ve tevhid işlemlerinin ardından ancak iş bir yükleniciye ihale edilebileceğinden açılacak bir dava süreci tıkayacaktır. Bu durum çok iyi bilinirken ve Menderes için tüm bilimsel raporlar olumlu görüş belirtirken, yeniden Yamanlar'ı gündeme getirmek işi yokuşa sürmekten başka bir niyet içermemektedir.” diye konuştu.

 
Su altında yaşam... Karaburun akvaryum gibi!
 
Astım hastalarına kapalı havuz uyarısı
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Rıza 23 Ağustos 2023 Çarşamba 09:01

Mahir bey lütfen demeç verme.Antipatiksin. Kenarda dur işine bak.

Yorumu oyla      4      3  
tahsin 22 Ağustos 2023 Salı 16:30

nalbant sen yaşıyormusun nalbant

Yorumu oyla      3      4  
22 Ağustos 2023 Salı 15:27

Körfezin tam olarak neresi kokuyor? Biz başka bir şehirde mi yaşıyoruz?

Yorumu oyla      3      6  
Izmirli 22 Ağustos 2023 Salı 14:25

Kısır döngü ile Izmirin çöp sorunları çözülmez,karşılıklı salvolar ortaya çözüm çıkmıyor...

Yorumu oyla      6      4  
İşçi 22 Ağustos 2023 Salı 14:03

Bornova en ideal yer

Yorumu oyla      6      4  
İZMİRLİ 22 Ağustos 2023 Salı 13:58

30 yılda denizi yok yetiniz körfez kokudan gecilmiyor şimdi de tapraklarımızı maaf etmeye mi karar verdinic izmir sayenizde koca bir köy kaldi chp belediyeciliği yüzünden...

Yorumu oyla      8      9  
Cevabı var mı? 22 Ağustos 2023 Salı 12:41

Bugün Menderes için söylediklerini dün Yamanlar için de söylediler. Bu konu her seçim döneminde sanki bir kozmuş gibi kullanılıyor ama 20 yıldır bir işe yaramadı. Yine yerel seçim geliyor 3Ç söylemleri başladı. Ak Parti yerel seçimleri alırsa katı atık bertaraf tesisini nereye yapacak? Çok basit bir soru. Cevabını bir vatandaş olarak bekliyorum. Nereye yapacaksınız? Sizin tabirinizle nereyi çöpe layık göreceksiniz? Çıkın, açıklayın.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Araştırmacı Yaldız ‘seçim öncesi oyun oynanıyor’ dedi… İzmir siyasetine anket operasyonu!
Yerel seçimlere 6 aydan kısa bir süre kala İzmir’de ismi geçen aday adaylarını ...
CHP’li Polat: Yandaşa kural, kanun, yasak yok!
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Gaziantep ziyareti sırasında karşılaştığı ...
CHP Tire'de iki adaylı seçimin galibi belli oldu!
Cumhuriyet Halk Partisi Tire İlçe Örgütü’nde delegeler bugün sandık başına ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Yaş 87 yine aday!
Mehmet KARABEL yazdı... Yaş 87 yine aday!
'İBB Başkanlığına aday mısınız?' sorusuna yanıt!
2023’te yapılması planlanan yerel seçimlerde İBB Başkanlığına aday olacağı ...
Öztrak: Erdoğan’ın zulmüne geçit vermeyeceğiz
CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında ...
 
'KKTC'ye müdahale asla kabul edilemez'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Geçen cuma günü Birleşmiş Milletler ...
Kılıçdaroğlu'ndan veteriner hekimlere destek!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hayvan sağlığının korunması, tarım ...
'Melankoliye kapılma lüksümüz yok!'
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Her iki seçmenden ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva