HABERLER>TARIM
8 Ocak 2023 Pazar - 13:51

Buğdayda 2023 ihracat hedefi 5 milyar dolar

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, "Buğdayda dış ticaret fazlasının 2023 yılına aktarılarak, 5 milyar dolarlık buğday mamulleri ihracatı yapılmasını hedefliyoruz." dedi.

Buğdayda 2023 ihracat hedefi 5 milyar dolar

Taşpınar, AA muhabirine, hububat sektörünün geçen yılını ve 2023 hedeflerini değerlendirdi.

Geçen üretim sezonunda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde buğday açısından tarımsal kuraklık yaşandığını, İç Anadolu ve geçit bölgelerinde mayıs yağışlarının, Doğu Anadolu Bölgesi'nde mayıs-haziran yağışlarının, hububat açısından olumlu sonuçlar doğurduğunu aktaran Taşpınar, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizde son verilere göre, geçen yıl 17 milyon ton buğday üretimi gerçekleşti. Bu yıl ise yüzde 17 artışla buğday üretiminin 20 milyon tonu yakalamasını bekliyoruz. Mısır üretiminin de geçen yıla göre yüzde 3,7 yükselişle 7 milyon ton seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Arpada ise yüzde 1,25 artışla, 8,1 milyon tonluk üretim hedefliyoruz."

"İhtiyacı karşılayacak düzeyde buğday üretimi gerçekleşti"
Taşpınar, Türkiye'nin, tarım ve gıda ürünlerinde dış ticaret fazlası veren bir ülke olduğuna işaret ederek, buğday ve mamulleri dış ticaretinde de 2022 yılının 11 ayında yaklaşık 500 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verildiğini belirtti. Taşpınar, şöyle konuştu:

"Buğdayda dış ticaret fazlasının 2023 yılına aktarılarak, 5 milyar dolarlık buğday mamulleri ihracatı yapılmasını hedefliyoruz. Öte yandan dahilde işleme rejimi kapsamında buğdayın işlenip, mamul madde olarak ihraç edilmesi için her yıl belirli miktarda buğday ithalatı yapılmakta. 2021 yılının 10 ayında 6,5 milyon ton buğday ithal eden ülkemiz, 2022 yılının aynı döneminde 6,8 milyon ton buğday ithal etti. 31 Aralık 2022'ye kadar buğday ithalatında vergilerin sıfırlanmasına rağmen buğday ithalatı önemli bir artış göstermedi. İç piyasada Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) belirleyiciliğinde oluşan fiyatlar, dışarıdan buğday ithalatını avantajlı olmaktan çıkardı."

Taşpınar, TMO'nun, ekmeklik buğday için 6 bin 450 lira olan fiyatı, bin lira alım primi ilavesiyle ton başına 7 bin 450 lira olarak güncellediğini hatırlatarak, böylece dünyayla uyumlu fiyat belirlenerek, üreticinin emeğinin karşılığını almasının büyük ölçüde sağlandığını dile getirdi.

"Tahıl koridoru, tahıla dayalı mamul ihracatını korudu"
Şubat 2022'de Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının, iki ülkenin birçok temel gıda maddesinin küresel tedarikçisi olmaları nedeniyle tüm dünyada gıda krizi yarattığını ifade eden Taşpınar, "Ukrayna'nın ürettiği ürünleri dünya pazarlarına arz edememesinin yanında, Rusya'nın doğal gaz küresel ticaretin büyük pay alması global enerji krizini tetiklerken, küresel gübre ihracatında önemli aktör olması global gübre fiyatlarının katlanmasına neden oldu. Böylece global tahıl fiyatları, toplumların altından kalkamayacağı düzeye ulaştı. Türkiye, her iki tarafla dengeli diplomatik ilişkiler izleyerek barıştan yana tavrını bir kez daha devreye koydu." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul merkezli müzakereler sonucunda, 22 Temmuz 2022'de "tahıl koridoru" mutabakatının imzalandığını hatırlatan Taşpınar, bu kapsamda 25 Aralık'a kadar 200'ü Türk sahipli 585 gemi ile 15 milyon ton tahıl ve benzeri ürünün taşındığını kaydetti. Pandemi döneminde ton fiyatı 450 dolara kadar çıkan ekmeklik buğdayın, tahıl koridoru mutabakatının etkisiyle bugünlerde 310 dolar seviyesine gerilediğine dikkati çeken Taşpınar, "Anlaşmanın başlangıcından 25 Aralık 2022'ye kadar tahıl ve benzeri ürünlerin yüzde 15'ine karşılık gelen yaklaşık 2,250 milyon tonu ülkemize taşınmış, böylece daha uygun fiyatla tahıl ürünlerine erişilebildi. Böylece tahıla dayalı mamul madde ihracatında yakaladığımız rekor düzeyi koruma ve artırma imkanı oluştu." şeklinde konuştu.

Üretimi teşvik edecek tedbir önerileri
Taşpınar, küresel iklim değişikliği, Kovid-19 süreci, gıda milliyetçiliği, enerji ve gübre krizi, Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte dünyanın hızlı bir değişime girdiğinin altını çizerek, bu değişimden tarım ve gıda sektörlerinin de nasibini aldığını söyledi. Tarım ve gıda sektörlerinde yaşanan sorunların, geleceği de tehdit eder hale geldiğini vurgulayan Taşpınar, şunları kaydetti:

"Türkiye'de bu etkinin buğday gibi temel ürünlerde kontrol edilebilmesi için bazı tedbirlerin alınması hayati önem taşıyor. Üretimin teşvik edilmesi için 2022-2023 yılı için mazot, gübre, tohum ile geçici verilen desteklerin kalıcı hale getirilerek dekara 116 liradan 230 liraya çıkarılması ve buğdaya kilogram başına 10 kuruş olan ürün desteğinin en az 25 kuruşa çıkarılmasını bekliyoruz."

 
AnadoluJet'ten indirimli bilet kampanyası
 
Bıçaklı kavgada kan aktı: 1 kişi öldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Susuzluğu karşı Ziraatçılar'dan öneri: Yeni ürünler denenmeli!
İzmir'de yağışlı gün sayısındaki azalmanın ürün desenlerini değiştireceğini ...
Tahıl Koridoru raporu: 626 gemi geçti!
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tahıl Koridoru'na değinerek, "5 Ocak ...
Menemenli çiftçilere can suyu... 4,5 milyon ek gelir sağlayacak!
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda ...
 
Ege'nin ihracatına tarım dopingi!
Verimli tarım alanları, ürün çeşitliliği ve iklimiyle tarımsal üretimde ...
İzmirli kadınlardan aile bütçesine 'mantarlı' destek!
İzmir'in Güzelbahçe ilçesine bağlı bir kırsal mahallede kadınlar, "köy ...
Muğla'dan dünyaya 60 bin ton domates!
Muğla'da, 2022 yılında 60 bin ton domates ihracatından 60 milyon dolar ...
 
2022 yılında 40,4 milyar lira destek ödemesi!
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, 79 milyon 164 bin liralık tarımsal destek ...
ÇKS başvuruları 31 Aralık'ta sona erecek
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerle e-Devlet üzerinden ...
Tahıl koridorundan taşınan yük miktarı 15 milyon ton!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Tahıl Koridoru kapsamında ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva