HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Ekim 2012 Pazartesi - 18:44

Ve İZBAN krizi çözüldü: Sendika’dan ‘şartlı’ geri adım!

Sabah saatlerinde 13 makinistin greviyle patlak veren ve 200’e yakın çalışanın desteğiyle toplu ulaşımın bel kemiği Aliağa-Menderes raylı sistemini devre dışı bırakan krize gün içinde yapılan temasların ardından ‘şartlı’ bir çözüm bulundu.

Ve İZBAN krizi çözüldü: Sendika’dan ‘şartlı’ geri adım!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ- Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin yüzde 50 ortaklıkla işlettiği Aliağa-Menderes arasındaki 80 kilometrelik raylı sistemi işleten İZBAN’da görev yapan ve aylardır toplu sözleşme bekleyen makinistlerin beklenmeyen grevi nedeniyle, kent içi toplu ulaşımda yaşanan büyük kriz akşam saatlerine doğru ‘şartlı’ bir çözüme kavuştu. 

İZBAN krizi çözüldü mü? İki önemli açıklama

İZBAN krizi hakkında her şey

Umit Yaldız yazdı: Perşembenin gelişi...

Fatih Yapar yazdı: Bunun adı yönetim zafiyeti!

Sabahın ilk saatlerinde 13 Makinistin greviyle başlayan ve İZBAN’ın kendi personeli 100’e yakın makinistin de desteğiyle kaosa dönen toplu ulaşım için yetkililer hemen harekete geçti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ücret yetersizliği ve toplu sözleşme görüşmelerinin tıkandığı gerekçesiyle iş bırakan makinistleri ikna için çalışırken Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD bünyesindeki makinistleri takviye ederek kent içi toplu ulaşımın aksamasını en aza indirmeye çalıştı.

KOCAOĞLU İKNA EDEMEDİ AMA OTOBÜS DESTEĞİ VERDİ
Grev kararı alan 13 makinistin iş akitleri anında cep telefonlarına gönderilen mesajla feshedilirken İZBAN yönetimi aylardır sonuçlamadığı için Yüksek Hakem Kurulu’nda olan toplu görüşmelere ilişkin sendika ile yeniden temasa başladı. 

İzinsiz ve kanunsuz grev kararı nedeniyle eylemi başlatan 13 makinistin iş akitlerinin feshedilmesine tepki göstererek arkadaşlarına destek veren 200’e yakın işçi İZBAN’da işleri durma noktasına getirdi. Gün boyu tren seferberinde ciddi aksamalar yaşanırken 20’si TCDD emeklisi 20’i de TCDD personeli 40 makinist seferlere yetişmeye çalıştı. 

Makinistleri ikna edemeyen Başkan Kocaoğlu, çareyi toplu ulaşıma otobüs desteği vermekte bulurken trenler Menemen’e kadar götürülmeye Aliağa-Menemen arasına otobüslerle ring seferleri konulmaya başlandı.

BAKAN YILDIRIM’DAN JET MÜDAHALE!
Öğle saatlerine doğru İZBAN’daki krizi otobüs desteği ile çözmeye çalışan Kocaoğlu’nun yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da TCDD’yi devreye alarak İzmir halkının yaşanan krizden en az şekilde etkilenmesi için çaba sarf etti. 20 civarında makinisti İZBAN’a gönderen Bakan Yıldırım, sorunun çözümü için İZBAN yönetimine gün boyu direktif verdi.

AKŞAM SAATLERİNDE TATLIYA BAĞLANDI
Grevi başlatan 13 makinisti cep telefonlarına gönderdiği SMS ile işten çıkaran İZBAN yönetiminin greve destek veren 200’e yakın çalışanına ‘ihbarname gönderdiği’ daha sonra da işçilerin sendikası Türk-İş’e bağlı Demiryol-iş Sendikası İzmir Şubesi ile görüşerek sorunu çözmek için önemli adım attığı öğrenildi. Gün boyu süren grev sendika ile yönetim arasında yapılan bu görüşmelerden sonra geçici olarak çözüldü.

SENDİKA: ÜCRETİ GÖRMEK KAYDIYLA EYLEMİ BİTİRDİK!
Demiryol-İş İzmir Sendika Şube Başkanı Hüseyin Eryüz, egedesonsoz.com’a yaptığı açıklamada İZBAN’da grevi başlatan makinistlerin iş akitlerinin feshedildiğini kalan 197 üyeleri için de yönetimin ihbarname gönderdiğini doğrulayarak, “Aylardır sürdürdüğümüz toplu iş görüşmelerinden sonuç alamadık. Toplu iş görüşmelerimiz Yüksek Hakem Kurulu’na kaldı. Arkadaşlarımızın hakim kurulu kararından önce yaptığı eylemi doğru bulmasak da destekledik. Ancak İZBAN yönetimi hakem kuruluna önereceği ücreti bize bildireceğini söyledi. Hakem kuruluna bildirilecek ücreti önceden görmek koşuluyla akşam saatlerinde eylemi sonlandırdık. Şu anda arkadaşlarımız mesai yerlerine dönmeye başladılar. Çok sayıda arkadaşımız Çiğli’deki merkeze doğru harekete geçti” dedi. 



13 MAKİNİSTİN DÖNÜŞÜ ZOR!
İZBAN yönetimi ile sendika arasındaki görüşmeler tamamen tatlıya bağlansa bile yönetimin izinsiz grev yapan 13 makinisti affetmeyi düşünmediği sendikanın ise üyelerinin affını ön koşullardan biri olarak talep edeceği belirtiliyor. Gün boyu süren kriz bir şekilde tatlıya bağlanırken olan grevi başlatan 13 makiniste oldu. Söz konusu makinistlerin sendikalarından da istifa ettiği öğrenildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Haydar DEMOĞLU 16 Ekim 2012 Salı 12:12

Bence makinistin taşeron aracılığıyla çalıştırılması zaten doğru değil.Kadroya alıp yasal hakları verilerek çalıştırılmalı kanısındayım. Hak aramaları doğru bir davranış ancak zamanlama yanlış.İzban hafta içi olduğu gibi hafta sonuda kullanılmakta,dolayısıyla bu arkadaşlar kendi gibi çalışan insanları da düşünerek önce hafta sonları iş yavaşlatıp, olmazsa hafta içi yaparlardı,yolcularda çoğuda onlara destek olurdu.Haklı oldukları bu konuda halkı yanlarına çekmediler.Plan ve doğru zamanlama şart.

Yorumu oyla      13      6  
İzmirli bir vatandaş 16 Ekim 2012 Salı 11:06

Hani CHP İzmir'de taşeronu kaldırmıştı?? Zamanında Halkapınar spor salonunda bin küsür işçi boşunamı Sayın Kılıçdaroğlu ile birlikte davul zurna çalıp oynadı?

Yorumu oyla      14      6  
misafir 16 Ekim 2012 Salı 10:23

izbanda çalışan tcdd emeklileri bile 1800tl alıyormuş ayrıca çalışan taşeron işçilerden bile daha düşük ücret aldıkları söyleniyor buradan belediye başkanına çağrım taşeronu derhal kaldırması ve işçilerine hak ettiği ücreti vermesidir 200-300 işçiye hak ettiği ücreti vermesiyle belediye batmaz. ne çalışanınız mağdur olsun ne de halk. bu arada tcdd de çalışan bir makinist yardımcısının 2011 de aldığı toplam aylık 2500tl bunu da belirteyim.

Yorumu oyla      14      6  
alı topçu 16 Ekim 2012 Salı 10:19

hep basında 13 makınıst eylem yaptı dıye bahsedıyor 13 makınıst eylem yapmadı 197 personel iş bırakmak için toplandı 13 kişi ilk gorevvdekı arkadaslar

Yorumu oyla      15      5  
Eşit işe eşit ücret istemek suç mudur? 16 Ekim 2012 Salı 10:07

Her gün işyerime gidip gelirken izban ı kullanırım, ancak dün akşam ve bu sabah vapuru kullandım ama hiç şikayet etmedim şuan bu haberi üzülerek okuyorum ki bu onüç makinist işlerine dönmeyecekmiş, haklı olarak eşit işe eşit ücret isteyen bu kardeşlerimin işsiz kalmaları çok acı ve hiç adil değil,onları işten çıkaranlara sesleniyorum! bu nitelikli insanlar bu kadarlık maaşı zaten nerde çalışırlarsa alırlar.Ama sizler dolgun maaşlarınızı alırken acaba hiç mi vicdanınız sızlamayacak.

Yorumu oyla      16      5  
misafir 16 Ekim 2012 Salı 10:07

ücretleri tcdd makinistlerine göre düşük ama diğer illerdeki hafif raylı sistem ve metro makinistleri ne kadar alıyor bilmiyorum.

Yorumu oyla      12      8  
Özgür 16 Ekim 2012 Salı 09:16

"gerçek" senin gibiler yüzünden ülke bu halde zaten. Maaşları arttırmamak için 1 yıl çalıştırıp,yenilerini alanlar gibi.Nerede ne kadar maaşla çalıştığınızı da merak ettim doğrusu?

Yorumu oyla      16      5  
Kasım Korcu 16 Ekim 2012 Salı 08:51

DİSK'e sürekli laf atıp duran arkadaşlarıma sesleniyorum. Lütfen okuduğunuzu anlamaya çalışın Demiryolu İş Sendikası, DİSK'e değil, AKP'yle dirsek temasında olan TÜRK-İŞ'e bağlı. İkisi farklı konfederasyondur... Bilgilerinize...

Yorumu oyla      16      5  
gerçek 15 Ekim 2012 Pazartesi 23:20

ben olsam 200 kişiyi de kovardım bir yığın kişi var iş bekleyen

Yorumu oyla      14      24  
SİYASİ 15 Ekim 2012 Pazartesi 23:17

KRİZDEN BİLE SİYASİ ÇIKAR SAĞLAMAYA ÇALIŞAN BİR DÜŞÜNCE NE KADAR ETİK SAYIN AKP İL BAŞKANI... DDYOLLARI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI İZBAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI DEĞİL Mİ. NEDEN KONUYA BUGÜNE KADAR EĞİLMEMİŞ VE BÖYLE DURUMLARDA KRİZ DOSYASI HAZIR DEĞİLDİ.

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vali Kıraç'tan bütünşehir tepkisine kilitli önlem!
İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Bütünşehir Yasası’na tepki ...
Başkan Durak: 500 milyonluk yatırım yaptık
CHP İzmir İl Başkanlığı’nın düzenlediği “Büyük İzmir Konferansı”nın 2. ...
Başkan Özgüven çocukların sevgilisi oldu
Boş vakitlerinde okulları dolaşan, bulduğu boşluklarda çocuklarla vakit ...
 
Aliağa Tokatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği açıldı
Aliağa Tokatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği açıldı. Yeni Mahalle Anadolu ...
Batur: Asıl amacımız işşizliği önlemek
Narlıdere Belediyesi ve KOSGEB işbirliği ile düzenlenen “Uygulamalı Girişimcilik ...
Şenol:GAZİGEM'le eğitimde fırsat eşitliği çığ gibi büyüyor
Lise ve üniversiteye hazırlanan öğrencilere ücretsiz dershane hizmeti ...
 
İzmir Kurban Bayramı'na hazır
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı süresince vatandaşların sağlıklı ...
Başkan Kocaoğlu kaldığı yerden köy yollarında
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir süredir ara verdiği ...
Boşnaklardan Başkan Tartan'a 'Üstün hizmet' plaketi
İzmirli Boşnaklar Derneği tarafından düzenlenen geleneksel ‘Dostluk ve ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva