HABERLER>EKONOMİ
11 Eylül 2021 Cumartesi - 09:35

İzmir’de yeni kriz!

Okulların açılmasıyla birlikte servisler de yollara düşerken, bazı okullarda araç sıkıntısı ortaya çıktı. Servis bulamayan veliler, çocuklarını okullara kendileri götürmek zorunda kaldı. Bu sıkıntının, şirketlerin pandemi sürecinde 100 liralık işi 50 liraya yaptırdığı araç sahiplerinin, gerçek haklarını istemesiyle yaşandığı öğrenildi

İzmir’de yeni kriz!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de okul servislerinde yaşanan birtakım gelişmeler nedeniyle velilerin, çocuklarına servis bulamadığı öne sürüldü. İzmir Otobüsçüler ve Servisçiler Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, az sayıda da olsa böyle bir sorunun yaşandığını belirterek, problemin nereden kaynaklandığını anlattı. Başkan Bostancı, özellikle özel okullarla anlaşma yapan büyük taşımacılık firmalarının, bünyelerinde düşük ücretle çalıştırdıkları araçların, o rakamlara iş yapmak istememesi nedeniyle böyle bir sıkıntının yaşandığını bildirdi.

OKUL SERVİSİ TESCİL BELGELİ 5 BİN ARAÇ VAR
Okulların açılışının ilk haftasında olduğu gibi bu yıl da servis konusunda kargaşa yaşandığına vurgu yapan Oda Başkanı Hasan Basri Bostancı, “Öğrenci taşımacılığı, veliyle anlaşma yapmadan olan bir şey değildir. Kaç aracın çalışacağı, kaç öğrencinin taşınacağı, aracın boşta kalıp kalmayacağı, ancak yapılacak sözleşmelerden sonra ortaya çıkar” dedi. İzmir’de 7 bin servis aracı bulunduğunu, bunun 5 bin tanesinin okul servis aracı tescil belgesine sahip olduğunu belirten Başkan Bostancı, şu bilgileri aktardı:

ŞİRKETLER, 100 LİRALIK İŞİ PANDEMİDE 50 LİRAYA YAPTIRDI
“5 bin aracımız, okul servis aracı tescil belgeli olduğu halde 2 bin 500 kadarı şu anda öğrenci taşıyor. Bazı okullarda servis aracı sıkıntısı yaşandığını duyuyoruz. Bu sıkıntının, çok büyük bir çapta olmasa da yaşandığını biliyoruz. Sebebi, büyük şirketlerin, kendi filoları dışındaki araçları, daha düşük ücretle çalıştırma isteğinden kaynaklanıyor.  Şöyle ki, pandemi sürecinde işsiz kalan servislerimiz, büyük firmaların, örneğin 100 liraya yapılması gereken servisi, 50 liraya yapmak zorunda kaldı. Şimdi okullar açılınca, işler de açıldı. O araçlar, büyük şirketlere 50 liradan iş yapmak istemeyince, hak ettiği parayı talep edince, şirketler direnç gösterdi. Haliyle bu dayatmaya zamanında boyun eğmiş servisçiler, araçlarını geri çekti. O şirketler, okullara karşı taahhütlerini yerine getiremez oldular. Neden, ucuza araba çalıştırmak istedikleri için! Bazı firmalar, hukuki dayanakları olmadığı, adlarına kayıtlı servis aracı bulunmadığı halde, biraz önce anlattığım gibi bir yol izlediler. O zaman boşta araç çoktu ve şirketler bunu fırsata çevirdiler, büyük paralar kazandılar. Yeterince okul servisimiz var. Önümüzdeki hafta bu sorunun aşılmış olacağına inanıyorum ve kayıtlı servis araçlarının devreye gireceğini düşünüyorum.”

HAKSIZ KAZANÇ DÖNEMİ BİTTİĞİ İÇİN ARAÇ BULAMIYORLAR
Yıllardır aracıyla öğrenci taşıyan bir servisçi de olayı doğruladı. İsminin açıklanmasını istemeyen servis işletmecisi, şunları söyledi:

“Pandemi döneminde, yani okullar açılmadan önce, bir şirket 20 kilometrelik yere yapılacak servis için, işsiz olan bir servis işletmecisi arkadaşla 200 liraya anlaşma yaptı. Oysa aynı mesafe, pandemiden önce, yani 18 ay önce 300 liraydı. İş olmayınca, bu parayı kabul etmek zorunda kalan arkadaş, bugün aynı mesafeye 200 liraya gitmeyi kabul etmedi. Büyük firmaların kurnazlığıyla bu işler oldu. Bundan sonra o tekliflere kimse dönüp bakmaz. Bugün servislerde bir aksama varsa, sebebi budur. Bir örnek daha vereyim. Alsancak’tan, Ege Üniversitesi içinde bir okula servis, çocuk başına 6 bin lira. Bir serviste 16 öğrenci olur ve o büyük şirket, toplam 98 bin lira para alır. Servis aracı, yılda 180 gün çalışır. Şirket, bir günde 550 lira kazanırken, akaryakıtı da cebinden olan servisçi arkadaşa 220 lira öder. Bu haksız kazanç dönemine son verildiği için o firmalar araçsız kaldı.”

 
CHP'li Beko'dan adaylık çıkışı: Ön seçim yoksa ben de yokum!
 
İki porselen devi sosyal medyada birbirine girdi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Haksız Kazanç Nerede Biliyor Musunuz? 11 Eylül 2021 Cumartesi 13:17

Tek yönlü yapılan haberler gerçeği yansıtmıyor. İlkönce şuradan başlayalım. İzmir büyüyen ve gelişen bir şehirdir. Çok büyük göç almıştır. Bu da işçi/çalışan ve öğreci sayısı demektir. İzmirdeki servis aracı sayısı 7 bin dir bunların çoğu da 16 kişilik araçtır. 16*7000 araç dediğinizde 112 bin kişi çıkar. Buna öğrenci, üniveriste öğrecisi, İşçi, memur dahildir. yani araç sayısı yetersizdir. Basri beyin iddia ettiği gibi bir durum söz konusu değilidir. S plakalı araç sayısı büyüuen izmirde yetmememektedir. sadece 2 yıl içinde izmirin aldığı göç 162 bin kişidir. varın durumu siz değerlendirin. İş bu sebeple karaborsaya düşmüş, devletin çalımak için izin verdiği servis araçlarının plakası 700 civarına çıkmıştır. Lütfen bu yetersiliği görüp haberlerin içini dolduralım. Bir UKOME üyesi olarak biz bu çalışmaları yapıyor ve gerçekleri biliyoruz.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan: Fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonu en kısa sürede kontrol altına alarak ...
Çeşme Projesi’nde ayrıntılar netleşiyor... İşte yapılacaklar!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bizzat yürüttüğü Çeşme Projesi’nde ...
Temmuz ayı işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. ...
 
Bu kez başka yaylada ortaya çıktı.... Bozdağlar'a hançer!
Ödemiş Bozdağlar’da daha önce bakanlığın ÇED sürecini iptal ettiği şirket ...
İzmir’de midye tüketiminde artış!
Geçen hafta kilosu 40 lira olan hamsi ve sardalyanın fiyatı, ilginin az ...
Yetkili isimden çarpıcı Bitcoin yorumu
Meksika Merkez Bankası Başkanı Alejandro Diaz de Leon, Bitcoin'i bir para ...
 
Çeşme turizmcilerinin başkanı yerli turistten dem vurdu: 1000 Euro'ya şişe açtıran gurbetçiler var!
Turizmdeki sıcak para akışının para harcayan turistlerle sağlandığına ...
İzmir’in kuzeyi yabancı yatırımcıyı çağırıyor
İzmir’in kuzeyi yabancı yatırımcı için cazibe merkezi haline geliyor. ...
Rusya'dan domates-biber ithalatı kararı
Rusya 9 ay önce getirdiği, Türkiye'den domates ve biber ithalatı kısıtlamasını kaldırdı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva