HABERLER>EKONOMİ
23 Mayıs 2012 Çarşamba - 13:19

Efemçukuru’ndan 52 ton altın çıkacak

Menderes’e bağlı üzüm bağları ve doğal güzellikleriyle bilinen Efemçukuru’nda altın ve gümüş arama çalışmaları yapan şirket faaliyet alanını iki katına çıkartıyor. 15 yıllık çalışma sonunda 52 ton altın çıkarılacak.

Efemçukuru’ndan 52 ton altın çıkacak

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ - Efem Çukuru’nda uzun süredir altın madeninde çalışmalar yapan Tüprag Metal Madencilik Şirketi kapasite artışı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptı. Encon Çevre Danışmanlık Şirketi tarafından yapılan başvuru bakanlık tarafından kabul edilirken köylülere ÇED süreci anlatılacak. Efemçukuru Köy Kahvesi’nde yapılacak toplantıda vatandaşlarla bir araya gelecek olan şirket aynı zamanda yeni çalışmayı anlatacak. Şirketin bakanlığa yaptığı başvuruda rakamlar da yer aldı. Altın madeni için daha önce alınan 512 hektarlık izin içerisinde sadece 73 hektarında çalışma yapıldığı, yeni başvurunun onaylanması halinde aktif çalışma yapılacak alanın 126,6 hektara çıkarılacağı belirtildi.
 
Projenin ekonomik ömrü 15 yıl olarak belirlenirken geçen sürecin sonrasındaki iki yıl da maden arama çalışmaları yapılan alanın tekrar geriye kazanımı için bir takım faaliyetler yapılacak. Mevcut sahada arazi hazırlıkları ve tesisin kurulumu 6 ay sürecek. Ancak bu dönem işletme dönemine paralel olarak ilerleyecek. İşletme dönemi boyunca devam edecek olan sondajlar ile yeni rezervler bulunması ya da piyasa göstergelerine göre, bu dönem için ekonomik olarak kabul edilmeyen cevherin çıkarılmasının ekonomik olarak gerçekleştirilebilir olduğu durumlarda, işletme süresi uzayabilecek ve bu durumda gerekli izinler alınacak.
 
NE KADAR ÜRETİM GERÇEKLEŞECEK?
Yapılan başvuruda, tesisin bu zamana kadar yaptığı faaliyetler de anlatıldı. Araştırma için daha önce 8 Eylül 2005 tarihinde ‘ÇED olumlu raporu’ alındığı ifade edilirken söz konusu dönemden 2008 yılına kadar herhangi bir üretimin gerçekleştirilmediği belirtildi. 2008 -2009 yılında inşaat ve hazırlık faaliyetleri sırasında zaruri olarak 220 tonluk üretimin gerçekleştirildiği anlatılırken 2011 yılı Haziran ayında alınan deneme izni ile birlikte üretime geçildiği yılsonuna kadar 129 bin tonluk üretim gerçekleştirildiği belirtildi. Yine proje kapsamında 15 yıllık işletme dönemi sonunda yaklaşık 8,4 milyon ton cevherin çıkartılacağı ifade edilirken proje sayesinde kapasite artışı sonrası yapılacak üretim ile 52 ton altın, 52,6 ton gümüş öngörülüyor. Ayrıca bölgeden çıkartılacak dev kaya ve toprak kütlelerinin işlemden geçirildikten ve kırıldıktan sonra çimento ile birleştirilerek bağlantı yolları, enerji nakil hatları ve drenaj kanallarında kullanılması planlanıyor.   
 
Kapasite artışı ile birlikte toplam cevher üretimi 2,5 milyon tondan 8,5 milyon tona çıkarken yıllık cevher üretimi ise 250 bin tondan 600 bin tona çıkacak. Oluşacak katı miktarı ise 2,2 milyon tondan 7,6 milyon tona ulaşacak. İstihdam olanağı ise 200 kişiden 386 kişiye çıkacak.
 
KÖYLÜ ÇALIŞIYOR
Kapasite artışları talebinden haberdar olmadığını belirten Efemçukuru Köyü Muhtarı Mustafa Özdemir, kamuoyunun ilgisinin azaldığını söyledi. Şirketin yaptığı çalışmalarla ilgili daha önce gösterilen tepki ve duyarlılığın ortadan kalktığını belirten Özdemir, “Şirketin kurduğu şantiyede ve başka birimlerde köyden 70-80 kişi çalışıyor. Zaten şu andaki tesis tarım arazilerine ve tapulu yerlere çok yakın. Alan daha da büyürse vatandaşın arazisine doğru gelebilir” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme'ye gelen turistler Sisus'a emanet
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) ile Özel Sisus Hastanesi arasında ...
En çok mülkü İngilizler alıyor
Türkiye’de 130 bin 480 yabancı kişiye, 105 milyon 206 bin metrekarelik ...
Memurlardan '3.5' eylemi: Hayata grev molası
Memurlar, hükümetin yüzde 3.5+4 zam teklifine karşı iş bırakıyor. Öğretmenler ...
 
Damat Tween'den muhteşem parti
Dünya moda başkentlerinde etkinliğini günden güne arttıran, birbirinden ...
İzmir’in sağlık turizmi röntgeni
Her geçen gün gelişen sağlık turizmi alanında, İzmir’in artıları/eksileri ...
'Süt'ün kalbi Çeşme'de atıyor
Ulusal Süt Konseyi Başkan Yardımcısı ve Namık Kemal Üniversitesi Ziraat ...
 
İzmir'in vergi rekortmen kim? İlk 10'da kimler var?
İzmir'in vergi rekortmeni geçen yıllarda olduğu gibi yine Lucien Arkas ...
458 bin kişinin maaşına ‘Güvenlik tazminatı’
Asker ve polise her ay 331 lira ‘’Güvenlik Tazminatı’’ ödenmesi istendi. ...
İzmir’de bembeyaz günler…
İki gün sürecek 'Ulusal Süt Zirvesi'nde sorunlar tartışılıp çözüm önerileri ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva