HABERLER>EKONOMİ
22 Mayıs 2012 Salı - 13:34

'Süt'ün kalbi Çeşme'de atıyor

Ulusal Süt Konseyi Başkan Yardımcısı ve Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhittin Özder, Okul Sütü Projesi'nin 36 ülkede uygulandığını, Tayland'da üretilen sütün yüzde 25'inin okullarda dağıtıldığını belirterek, ''Türkiye'de üretilen sütün yüzde 5 ile 7'si okullarda dağıtılacak. Bu gözardı edilmemeli'' dedi.

 Süt ün kalbi Çeşme de atıyor

İZMİR - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulusal Süt Konseyi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü himayelerinde, Pınar Süt ve Ziraat Bankası'nın sponsorluğundaki ''Ulusal Süt Zirvesi 2012-Süt ve Süt Endüstrisi Konferansı'', Çeşme'de başladı.
Zirvenin açılışında ''Dünya ve Türkiye'de Süt Sektör İstatistikleri'' başlıklı sunum yapan Prof. Dr. Özder, konsey olarak, süt sektöründeki istikrarın sağlanması konusunda çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Dünya süt üretiminin üçte birlik kısmının Avrupa'da gerçekleştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Özder, dünyada toplam süt üretiminin 730 milyon ton olduğunu, Rusya, Çin ve Pakistan'ın süt üretiminde önemli aktörler olduğunu belirtti.

Gelişmiş ülkelerde kayıt altına alınan süt üretiminin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özder, şöyle konuştu: ''Sütün kayıt altına alınmasıyla süt kalitesi arasında önemli bir ilişki var. Yıllara göre bakıldığında son 10 yılda süt üretiminde önemli bir artış olduğu gözleniyor. Sadece son 5 yılda süt üretiminde 66 milyon tonluk bir artış gerçekleştirilmiş. Sütün, boyu uzatma özelliğinin yanı sıra, zihinsel gelişime sağladığı katkı ortaya konduğu için ülkeler süt üretimini artırma yoluna gitti''
    
''OKUL SÜTÜ PROJESİ, ÜRETİMİ DE ARTIRACAK''
Ulusal Süt Konseyi olarak Okul Sütü Projesi'ni desteklediklerini, ''gençlerin sağlıklı gelişimi ile düzenli tüketim alışkanlığına sahip olmalarının'' konseyin temel hedefleri arasında bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özder, hedefleri arasında süt üretiminde istikrarın sağlanmasının da yer aldığını ifade etti.

Prof. Dr. Özder, ''Okul Sütü Projesi 85 ülkede uygulandı, 36 ülkede halen uygulanmakta. Uygulayan ülkeler arasında Tayland'da ülke içi üretilen sütün yüzde 25'i ABD'de ise yüzde 7'si okullarda dağıtılıyor. Türkiye'de üretilen sütün yüzde 5 ile 7'si okullarda dağıtılacak. İşin bu kısmı da gözardı edilmemeli'' diye konuştu.

 

Dünya genelinde süt ürünleri ticaretinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Özder, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sadece süt değil, süt ürünlerinin üretimi de her geçen gün artıyor. Buna rağmen, üretimdeki artış, tüketimi karşılamıyor. Süt fiyatları her geçen gün artıyor. Türkiye'deki süt fiyatları da birçok ülkeden yüksek. Türkiye'deki yaklaşık 11 milyon ton olan süt üretiminin 7 milyon tonu kayıt altında. Türkiye'de inek sütünün toplam süt üretimindeki payı yaklaşık yüzde 92. Dünyada bu oran yüzde 82 civarında. Koyun sütü ise Türkiye'deki üretimin yüzde 6'sını karşılıyor. Dünyada kişi başı süt tüketimi 104 litre olarak belirlenmişken Türkiye'de 187 litre, AB ülkelerinde 313, ABD'de ise 265 litre olduğunu görüyoruz.''

İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın ise ilin turizm, sanayi ve ticaret kenti olma özelliğinin yanı sıra önemli bir tarım şehri olduğunu belirtti.

İzmir'in tarımsal üretimde daima ilk 3'te yer aldığına işaret eden Aydın, ''Tarım sektörünün önemli aktörlerinden süt sektörünün gelişmesi öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor'' dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da, süt sektörünün, zirve sayesinde tüketiciye en doğru mesajları ulaştırma imkanı bulacağını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak'ın moderatörlüğünde, Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Harun Uysal, Ankara Üniversitesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, Pınar Süt Eskişehir Fabrika Direktörü Gürkan Hekimoğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal'ın konuşmacı olarak katıldığı ''Türkiye Çiğ Süt ve Süt Ürünleri Üretimi ve Kalitesi'' konulu oturum gerçekleştirildi.(AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in vergi rekortmen kim? İlk 10'da kimler var?
İzmir'in vergi rekortmeni geçen yıllarda olduğu gibi yine Lucien Arkas ...
458 bin kişinin maaşına ‘Güvenlik tazminatı’
Asker ve polise her ay 331 lira ‘’Güvenlik Tazminatı’’ ödenmesi istendi. ...
İzmir’de bembeyaz günler…
İki gün sürecek 'Ulusal Süt Zirvesi'nde sorunlar tartışılıp çözüm önerileri ...
 
Havacılık devleri İzmir’de buluştu
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, konferans sayesinde yabancı şirketleri ...
Memur zammı 'hakem'e kaldı
Hükümet ve memurun 21 gün süren zam pazarlığından sonuç çıkmadı. Hükümet ...
Hükümetten memura yeni teklif: Yüzde 3.5+3.5
4.5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme sürecinin ...
 
İzmir’in oda ve borsa başkanları 3 ay daha koltukta
Odalar ve borsalar seçimleri 3 ay sonraya ertelendi. Buna göre mevcut ...
İzmir gençleri fuarı tanımlayamıyor!
İzmir Enternasyonal Fuarı’nı gençlerle buluşturmak amacıyla İZFAŞ tarafından ...
Tansaş’tan sağlıklı bir yaşam için sabah sporu çağrısı
Ege’de başı çeken Tansaş, birbiri ardına hayata geçirdiği sosyal projelerle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva