HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Aralık 2022 Salı - 17:48

Bakanlık ÇED süreci başlattı… İzmir’e yeni tramvay hattı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi kent içi trafiğe nefes aldıracak önemli yatırımlardan biri Örnekköy-Yeni Girne tramvay hattı ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Bakanlık 912 milyon TL'ye mal olacak projenin ÇED sürecinin başladığını ilan etti.

Bakanlık ÇED süreci başlattı… İzmir’e yeni tramvay hattı!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmesi planlanan Örnekköy-Yeni Girne tramvay hattı ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı, tarafından  Karşıyaka İlçesi sınırları içerisinde işletilmeye başlayacak hattın 5 kilometre uzunluğunda ve 9 adet istasyona sahip olması planlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2030 olan İzmir Ulaşım Ana Planı’nda yer alacak proje için Büyükşehir Belediyesi 912 milyon 739 bin 187 TL bütçe ayırdı. Projenin inşaat süresinin 15 ay olması planlanıyor. 

Proje tanıtım dosyasında hatla ilgili “Karşıyaka ilçesinde hedef yılında beklenen gelişmelere göre kuzey kesimlerden Karşıyaka merkez yönünde oluşacak yolculuk talebinin Girne Bulvar’ında toplulaşmasıyla bu aks üzerinde bir ana omurga hat oluşturulabilmiştir. Bu hat, yolcu değerlerine göre tramvay hattı olarak planlanmıştır. Proje güzergahı, İzmir’in Karşıyaka ilçesinde Bostanlı Sahil bölgesinden başlayarak, Karşıyaka İlçesi ile Bayraklı İlçe sınırı olan Girne Bulvarı’ndan devam ederek Karşıyaka İlçe sınırları içerisinde son bulmaktadır. Bostanlı Sahilde; Bostanlı İskele Durağı ve Yunuslar Durağında olmak üzere 2 istasyon noktasında Karşıyaka Tramvay Hattı ile entegre olmaktadır. Bunun yanı sıra Girne Bulvarı’nda bulunan 3. İstasyon noktasında yaklaşık 400 metre yürüme mesafesi ile İZBAN Hattı’nın Nergiz İstasyonu’na entegre olmaktadır. Planlanan tramvay hattı şehrin trafiğini rahatlatma amaçlı; toplu taşımayı destekleyici nitelikte bir sistem olacaktır. Karşıyaka ilçesinin önemli merkezlerinden olan Bostanlı mahallesine Karşıyaka ve Çiğli Tramvay Hattı ile gelen yolcuların, iç kesimlere ulaşımı sağlanacaktır. Bu anlamda hattın toplu taşım ağına önemli bir katkı sağlayacağı bilinmektedir. Toplam uzunluğu 5,15 km uzunluğunda olan tramvay hattının ortalama işletme hızı 27,80 km/sa hesaplanmıştır. Açılış yılı olan 2030 yılında tek yönde yaklaşık 11,12 dakika süren hattın (5,15 km) toplam dolaşım süresi yaklaşık 22,23 dakika olarak hesaplanmıştır. Hattın açılış yılında işletmenin zirve saatteki frekansı 3 dakika olup günde (1’erli araçlardan oluşan) 8 dizi çalışacaktır. Dizi sayısı ilerleyen yıllarda yolcu sayısındaki artış ile doğru orantılı olarak artacak ve 2050 hedef yılında 9 diziye ulaşacaktır. Zirve saatteki sefer sıklığının en düşük olacağı 2050 yılında, işletmede zirve saatte 26 sefer yapılacaktır.” ifadeleri yer aldı. 

5 kilometrelik hat
Örnekköy - Yeni Girne arasında hizmet verecek 5 kilometrelik hat, Bostanlı İskelesi Tramvay durağından başlayarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Kentsel Dönüşüm bölgesinin devamında son bulacak. Örnekköy Tramvay hattı mevcut Karşıyaka ve Çiğli tramvay hattına entegre olacak. Yoğun nüfusun olduğu Bayraklı Soğukkuyu Mahallesi, Karşıyaka Örnekköy, İmbatlı, Postacılar mahallelerine ulaşımı kolaylaştıracak hat, Kuzey İZBAN hattı, Karşıyaka Tramvayı,  Karşıyaka ve Bostanlı iskeleleri arasındaki ulaşım entegrasyonuna katkı sağlayacak, deniz ulaşımını da güçlendirecek. 

Tramvay hattı 37,6 kilometreye çıkacak
2017 yılında 8,8 kilometrelik Karşıyaka, 2018’de de 12,8 kilometrelik Konak hattının devreye girmesiyle tramvay İzmir’de toplu ulaşımın en önemli unsurlarından biri  oldu. 11 kilometrelik Çiğli Tramvayı ve 5 kilometrelik Örnekköy tramvayının da hizmete girmesi ile İzmir’deki tramvay hatlarının uzunluğu 37,6 kilometreye ulaşacak.

 
Soyer: Önceliğimiz Akdeniz üzerinden İzmir’in kabuğunu kırmak
 
İzmir Ticaret Borsası'nda 'bütçe' raporu: 84 milyon TL’lik gelir beklentisi!
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TCDD 29 Aralık 2022 Perşembe 21:42

Maşallah herkes olmuş bir mühendis ! Ne de çok biliyorsunuz.

Yorumu oyla      2      3  
Hülya 29 Aralık 2022 Perşembe 11:31

Bostanlı dan cıksa nergizin icinden dedebaşı örnek köy olarak ilerlerse yetkililer düsünsün otobüs bilryok nergize

Yorumu oyla      2      3  
Lombak 28 Aralık 2022 Çarşamba 12:04

En ilkel sistemi kullandıkları için Alabey'e kesintisiz gitmiyor. Vaziyet buysa Dolmuş minibüs geri gelsin!

Yorumu oyla      2      3  
Mahmut 28 Aralık 2022 Çarşamba 11:47

Halkapinar alaybey hattınada tramvay projesi gündemde yokmu sayin büyük şehir yetkilileri buradan önemle duyrulur sayğılar.

Yorumu oyla      2      3  
Ayedin Ahmat 28 Aralık 2022 Çarşamba 11:42

Bu kadar dar ve çok yoğun bir cadde de 2030 yılına kadar sürecek çalışma tüm kuzey aksını kilitler bunun yerine ABD veya İngilteredeki gibi Caddenin üstüne kurulmuş viyadük üstü prefabrik sistem ve istasyonlar ile daha çabuk biter ve ulaşım da daha az aksar.

Yorumu oyla      2      3  
k.yakalı 28 Aralık 2022 Çarşamba 10:42

Onca masraf yapılarak düzenlenen B.Ecevit cd.(Evka2/6/Esin sitesi - Örnekköy arası) sadece 430 kullanıyor,düz bir güzergah.Bu tramvay örnekköyden sonra bu güzergahtan 6794 sokak,B.Ecevit cd. başlangıcına getirilmeli,tam da İZMİR'İN DAĞLARINA gerçek bir hizmet olur.

Yorumu oyla      2      3  
28 Aralık 2022 Çarşamba 10:30

San Francisco usulü tramvay Taksim'deki, İzmir Kordon'daki tramvay gibi. Turisttik bir hat. Egekent turistik bir yer mi?

Yorumu oyla      2      3  
ST 28 Aralık 2022 Çarşamba 08:23

Karşıyaka'nın ana girişi olan Girne ve Yeni Girne caddelerindeki trafiği sıkıntıya sokup sokmayacağı iyi düşünülmeli. Ayrıca Yeni Girne'ye en az üç adet yaya üst geçidi lazım. Bu da unutulmamalı.

Yorumu oyla      4      3  
28 Aralık 2022 Çarşamba 08:21

Çiğli - Egekent arasında 5 dakikada bir çalışacak San Fransisco usülü tramvay için yıllarca talepte bulunmamıza rağmen hala daha birşey yapılmış değil. Üstelik şu anda yapımı devam eden Çiğli tramvayı neden kesintisiz Alaybeye gitmiyor? Biri bana anlatsın.

Yorumu oyla      7      4  
Lombak-aç kapa artema 27 Aralık 2022 Salı 23:23

Kanalizasyon suyuna karışan yağmur suyunu ayrıştırma projesi sarpa sarınca, ucube damdan yağmur suyu elde etme procesi üretildi. İflası başkasına zafer gibi satabilirsin ama bana asla! Bülent Işık.

Yorumu oyla      4      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soyer: Önceliğimiz Akdeniz üzerinden İzmir’in kabuğunu kırmak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Akdeniz Akademisi’nin ...
Büyükşehir'den üreticilere destek!
Yerelde kalkınma hedefiyle küçük üreticiyi desteklemeye devam eden İzmir ...
Karşıyaka'dan gıda krizi hamlesi!
‘Alternatif Gübreleme ve Bitki Besleme Teknikleri’ üzerine çeşitli çalışmalar ...
 
Emiralem Zeytinyağı Fabrikası rekora gidiyor... İcradan alındı, yeniden doğdu!
Menemen Belediyesi’nin borçlarına karşılık haczedilen Emiralem Zeytinyağı ...
Buca Cezaevi'nde 'illüstrasyon' atışması!
Buca Cezaevi ile ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile AK Parti ...
17 bin metrekarelik alan... Kent Meydanı çalışmaları hızlandı
Bayraklı Belediyesi tarafından ilçeye kazandırılacak olan Bayraklı Kent ...
 
Krize rağmen hız kesmedi... Ulaşıma tarihi yatırımlar!
İzmir Büyükşehir Belediyesi döviz kurlarındaki rekor artışların damga ...
Başkan Soyer’den 2022 değerlendirmesi: Sakin sulardan iyi kaptan çıkmaz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2022 yılı ile ilgili yaptığı ...
Narlıdere’de fen işleri aralıksız görev başında!
Narlıdere Belediyesi ilçe genelinde asfalt ve kilit parke taşı yenileme ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva