EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasında yeni bir operasyon gerçekleştirildi. Soruşturma kapsamında, Yeni Parti Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın ağabeyi Hür Ağbaba'nın da aralarında bulunduğu 2 şüpheli gözaltına alındı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde "ihaleye fesat karıştırma" suçunun örgütlü şekilde işlendiği iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında daha önce 4 şüpheli 23 Mayıs 2026 tarihinde çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.
Soruşturmanın devamında, tutuklu bulunan Egeşehir Genel Müdürü Süleyman Ekinci ile bağlantılı oldukları belirlenen Diyarbakır ve Malatya'da ikamet eden 2 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
Başsavcılık, 5 Ağustos 2026 tarihinde gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan şüphelilerden birinin, Yeni Parti Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın ağabeyi Hür Ağbaba olduğunu açıkladı.
Soruşturmaya ilişkin adli işlemlerin sürdüğü bildirildi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı operasyonla ilgili şu açıklamayı yaptı:
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen 2026/61631 sayılı soruşturması kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili İhaleye Fesat Karıştırma suçunu örgütlü olarak işleyen 4 şüpheli şahıs 23.05.2026 günü çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmış, soruşturmanın devamında tutuklanan şüphelilerden Egeşehir Genel Müdürü Süleyman EKİNCİ isimli şahıs ile bağlantıları tespit edilen Diyarbakır ve Malatya illerinde ikamet eden 2 şüpheli şahıs (Şüpheli şahıslardan biri Veli AĞBABA 'nın ağabeyi Hür AĞBABA isimli şahıstır.) 05.08.2026 tarihinde gözaltına alınmıştır.
SORUŞTURMA HAKKINDA
Soruşturma dosyasında, Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji AŞ Genel Müdürü Ekinci'nin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çeşitli kamu ihalelerine ortak girişim modeliyle katıldığı ileri sürülen Erensan İnşaat firmasıyla ticari ilişkisinin mercek altına alındığı ifade edilmiş, söz konusu firmanın İzmir İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi'ndeki 3. ve 4. etap projelerine ilişkin ihaleleri kazanmasının ardından, yapı denetim süreçlerinin Egeşehir Yapı tarafından yürütüldüğü, böylece aynı yapının hem ihale sürecinde hem de denetim aşamasında etkili olduğu iddia edilmiş, bu durumun da "çıkar ilişkisi" ve "usulsüz denetim mekanizması" yönünden adli incelemeye tabi tutulduğu belirtilmişti. Gözaltına alınan Süleyman Ekinci ile Erensan İnşaat yetkilisi S.E, Okçuoğlu İnşaat Mühendislik Müşavirlik Sanayi ve Ticaret AŞ yetkilisi M.Ö. ile dönemin İZBETON Genel Müdürü H.S. 23 Mayıs'ta tutuklanmıştı.





