EGEDESONSÖZ – İzmir’in Urla ilçesine bağlı Demircili Koyu’nda izinsiz şekilde sökülmeye çalışılan ve kamuoyunda büyük tepkiye yol açan geminin sahibinin, İstanbul merkezli Akdeniz Deniz Taşımacılığı Şirketi olduğu öğrenildi.
Şirketin son ortakları arasında Ergin Gökhan Göl ve Seda Macit yer alıyor.
Doğal SİT alanı statüsündeki koyda gerçekleştirilen girişimin, gemi üzerinde mahkeme tarafından verilmiş tedbir kararına rağmen yapıldığı ortaya çıktı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kayıtlarına göre, kaçak söküme konu olan geminin adının “GÖKBEY” olduğu belirlendi. Su tankeri cinsindeki geminin, 1952 yılında Hasköy/İstanbul’da inşa edildiği, 70 yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğu kaydedildi.
Resmi kayıtlara göre GÖKBEY isimli geminin 32,73 metre boyunda, 6,1 metre eninde, 2,5 metre derinliğinde olduğu, 127 gros, 85 net tonaj ve 231,83 DWT taşıma kapasitesine sahip bulunduğu belirtildi.

Edinilen bilgilere göre, Akdeniz Deniz Taşımacılığı’na ait bu hurda gemi, üzerindeki tedbir kararı ve hukuki belirsizlikler nedeniyle lisanslı gemi söküm tesisleri tarafından kabul edilmedi. Bunun üzerine Milas’tan yola çıktığı ifade edilen geminin, mevzuata aykırı biçimde Urla Demircili Koyu’na çekildiği ve burada kaçak olarak sökülmeye çalışıldığı ifade edildi.
Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye gelen jandarma ve ilgili kurumlar, gemide oksijen kaynağıyla kesim yapıldığını tespit ederek çalışmayı durdurdu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün yaptığı incelemeler sonucunda, izinsiz söküm faaliyeti nedeniyle milyonlarca liralık idari para cezası uygulanırken, sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.
Çevreciler ve yerel yöneticiler, gemi sahibi şirketin hukuki engelleri aşmak amacıyla doğal bir koyu fiilen gemi söküm alanına çevirmeye çalıştığını savunarak sert tepki gösterdi. Urla’nın turizm, tarım, temiz denizi ve doğal dokusuyla öne çıkan bir ilçe olduğuna dikkat çekilerek, hurda metal ve ağır sanayi faaliyetlerinin bu kimlikle bağdaşmadığı vurgulandı.

Demircili Koyu’nda bulunan hurda geminin, bulunduğu alandan güvenli şekilde kaldırılarak Aliağa’daki lisanslı gemi söküm tesislerine götürülmesi gerektiği ifade edilirken, yaşanan olay gemi söküm sektöründe şirket sorumluluğu, denetim eksikliği ve çevre güvenliği tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.
Gözler, geminin sahibi Akdeniz Deniz Taşımacılığı Şirketi hakkında yürütülecek adli ve idari sürece çevrildi.




