Tarihi Levanten köşkü vitrinde!
Tarihi Levanten köşkü vitrinde!
İçeriği Görüntüle

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, dar ve orta gelir grubundaki vatandaşların ev sahibi olabilmeleri için '250 Bin Sosyal Konut Projesi' lansmanı ile başlatılan ve TOKİ tarafından yapılacak olan projeler için İzmir Seferihisar’da da düğmeye basılmıştı.

BÜYÜKŞEHİR VE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ İTİRAZ ETMİŞTİ
İlk olarak 2020 yılında gündeme gelen TOKİ projesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi dava açarken 'Seferihisar İlçesinin gelecekteki nüfusu karşılaması için yeni kentsel gelişme alanlarına ihtiyacı yoktur' ifadelerine yer vermişti.

Planlama sürecinde görüşü alınan İzmir İl Tarım Müdürlüğü ise 'Seferihisar İlçesi Camikebir Mahallesi 106 ada 126 parsel nolu 2,9630 hektar 'Narenciye Dikili Tarım Arazisi' (NDT) nin sosyal donatı alanlarının oluşturulması ve konut üretimi gerçekleştirilmesi amacıyla tarım dışı amaçla kullanılması uygun görülmemiştir' görüşü ile planlara karşı olduğunu iletmişti.

YENİ PLANLANLAR ASKIDA
Kamuoyunda tartışmalara neden olan ilgili planlarla ilgili ise yeni bir gelişme yaşandı. 2020 ve 2024 yıllarında açılan davalar ile planları iptal edilen TOKİ projesi için bakanlık bir kez daha harekete geçme kararı aldı.



Yeni yapılan plan çerçevesinde nüfus yoğunluğunun 5 bin 294 kişi olacağına yer verildi. Mahkeme tarafından verilen iptal kararına istinaden “imar planı ana kurgusu, sosyal konutların ve bu konutlara hizmet edecek sosyal ve teknik altyapı unsurları korunmuş olup “Tarım Alanı” ve “Yapı Yasaklı Alan” içerisinde yer alan dere güzergahlarında düzenlemeler yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Planlamanın gerekçesi olarak ise mahkeme kararı sonucunda plansız kalan alan üzerinde kamu yatırımlarının aksamaması, kamu yararının yeniden tesis edilebilmesi, dar gelirli vatandaşların konut ediniminin sağlanabilmesi ve mahkeme kararındaki gerekçelerin yerine getirilebilmesi adına plan çalışmalarının yapıldığına yer verildi.

500 KONUT İÇİN 13 BİN BAŞVURU
Yayımlanan raporda ayrıca, “İzmir İli Seferihisar ilçesi Camikebir Mahallesi I. Bölge 410 Konut 30 Adet Dükkân 1 Adet Cami ve 1 adet ilköğretim Okulu inşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi işi, 2. Bölge 612 Konut ve 1 Adet Cami inşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi işi, adıyla inşaat faaliyetlerine başlanılmış olup projeler dahilinde 2020 yılı “100.000 Sosyal Konut Projesi” kapsamında 1.000 adet konut için 22.224 talep; 2022 yılı “İlk Evim250.000 Sosyal Konut Projesi” kapsamında da 500 adet konut için 13.175 talep alındığı” bilgisine yer verildi