Fatih YAPAR
Dokuz Eylül imtihanı!
20 Haziran 2017 Salı

Türkiye’nin bilinen, tanınan üniversiteleri arasında yer alır. İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşu olan tarihi adında taşır. Ülkemizin ilk üniversitelerinden birisi olan Ege Üniversitesi’nin içinden çıkmış, oradan ayrılmış bir üniversitedir. Dağınık yapısı ve kentin her yerine uzanmış kolları kurumsallığı zorlayınca idare edenler tek yerde buluşmayı (Tınaztepe Kampüsü’nü) planlamıştır. Ve gelinen noktada Buca- Narlıdere-Balçova hattında yoğunlaşmış, artık Bornova’dan fiziki olarak da kopmuş, kentin göbeği Alsancak’tan idare edilen bir hale gelmiştir. Evet, bugün sadece öğrenci nüfusu 50 binin üzerinde Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bahsediyorum.

İzmir denildiğinde akla gelen ilk yerlerden birisi olan 9 Eylül Üniversitesi tıpkı Ege Üniversitesi gibi sorunlarla boğuşuyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından YÖK’ün önerisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla atanan Prof. Dr. Adnan Kasman,  YÖK tarafından açığa alınan ve FETÖ/PDY bağlantısı iddiasıyla meslekten atılan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun’un yerine görevlendirilen Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’nun yaşadığı sorunların benzeriyle uğraşıyor.  Akademik çalışmalar, bilimsel başarılar ve bol ödüllü projeler üretmek yerine “dışarıdan müdahalelerle” siyasetin ve rant gruplarının çıkar çatışması alanına dönüşen üniversiteleri bu hale getirenlerin dönüp kendisine bakması gerekiyor. İsimlerinin önünde bol akademik ünvanlı, yıllarını eğitime vermiş kişilerin nasıl bu hale geldiğinin/getirildiğinin sosyolojik olarak da ayrıca araştırılması gerekiyor.

Bilindiği gibi 9 Eylül’de şu anda görevde olan Rektör Prof. Dr. Kasman altı adaylı seçimde 240 oy ile üçüncü sırada yer almış ve ülkenin içinde bulunduğu sıcak atmosferde “referansların” da katkısıyla koltuğa oturmuştu. Kasman, göreve gelir gelmez kendi ekibini kurma çalışmalarını başlattı ve bazı isimlere görevler verdi. Daha sonra bizzat kendi atadığı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik ve Genel Sekreter Ahmet Cevdet Oral ile yollarını ayırdı. Kısaca Rektör Kasman, yola çıktığı isimlerden iki ismi çeşitli nedenlerle devre dışı bıraktı. Hem de kısa süre içinde! Bu durum tüm yetkileri elinde bulunduran bir idareci açısından bazı kesimlerce “zafiyet” olarak görünüyor.  Adeta zorlu bir imtihandan geçen rektörün verdiği koltukları “kalıcı” olarak gören isimler Prof. Aslanertik ve eski Genel Sekreter Oral “güç birliği” yaparak atağa geçmiş durumda.  Bu arada rektör, genel sekreterlik gibi kritik ve önemli göreve de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın “başkan yardımcısı” olduğu Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlem Çakır’ı getirdi. Eski Genel Sekreter Oral’ın rektöre karşı başlattığı siyasi atak ve Ege Üniversitesi uzantılı bazı isimlerle teması dikkat çekiyor.  Oral’ın üniversite içindeki yaşananlarla ilgili milletvekillerine ve parti üst yetkililerine sürekli raporlama yaptığı da biliniyor.

Üniversitede bardağı taşıran son damla yani hamle görevden alınan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslanertik’ten geldi. Rektörün görevi kendisine verirken ilk başta ıslak imzalı, tarihi boş istifa metni alıp çekmecesine koyduğunu dile getiren Aslanertik bu durumu “usulsüzlük” olarak nitelendiriyor. Aslında bakıldığında, bugün tartışmaya açılan bu konu bürokraside uygulanan bir yöntem. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’da bakanların, belediye başkanlarında tüm üst düzey daire başkanı ve müdürlerin hazır, alınmış, bekletilen ve zamanı geldiğinde işleme konulabilecek istifa metinlerinin bulunduğu hep konuşulur. Bunu siyaset yapanlar da devleti farklı kademelerde yönetenler de çok iyi bilirler. Rektör, Kasman’ın tebliğ ettiği, sonrasında aldığı ve Aslanertik’in “kendi el yazısıyla” sonlandırdığı idari görevlendirmenin zaten kadroya bir etkisi, memuriyette bir katkısı yok. O nedenle durumun abartılacak bir yanı da yok!

Bir de rektörün üniversitede eş-dost-akrabasının kadrolaştığı iddiaları var. Bunların en başında eşi Prof. Dr. Saadet Kasman geliyor. Dört yıldır İşletme Fakültesi İktisat Bölüm Başkanlığı görevini sürdüren eş Kasman’ın üniversitede  “danışman” olarak görevlendirildiği ve özel odası olduğu bilgisi rektör aleyhine hazırlanan ve Ankara’ya gönderilen bildiri ve metinde de var. Rektörün evde “danışabileceği” eşinin olmayan odası da kayıtlara girmiş. Yıllardır üniversitede görev yapan kardeş Doç. Dr. Şefika Kasman’ın Meslek Yüksek Okulu’ndan Mühendislik Fakültesi’ne “düz-yetkisiz” geçişi de rapora konu edilmiş durumda. Yeğen Meral Kasman da aynı üniversite bünyesinde uzun yıllardır görev yapan birisi olarak duruma karıştırılmış.  Yine raporda yer alan Sakine Başak Kaya ve Teyze Kızı Bircan Utku isimli iki kişinin aslında Kasman ile akrabalık ilişkisinin bulunmadığı öğrenilirken yine de gündeme getirilmesi düşündürüyor. Rektör göreve geldikten sonra sadece taşeron kadroya eşinin yeğeni Hazal Kırbaş’ı işe almış. Yukarıda yazdığım tüm isimler ve idari görevlendirmelerle ilgili bilgi kirliliği, netleşmesi gereken durumlar olduğu ortada.

Kısacası siyasi parti merkezi gibi çalışan, uzaktan müdahaleler ve bir takım operasyonlarla her geçen gün akademik çalışmalardan uzaklaştırılan üniversiteler ve yöneticilerini daha çok mücadele edecekleri günler bekliyor. Bize ise durumu izlemek, analiz etmek ve tarafsız bir şekilde okuyuculara aktarmak düşüyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Güzel yazi 23 Haziran 2017 Cuma 03:46

Rektörun birisi mahkemede ben eski Cumhur reisin in akrabasiyim 15 puanlı kişiyi gözünden çalışkan olduğunu anladim ise aldım hemen daire başkanı yaptım dio. Fetöcü olduğunu bilsem yapmadim.sonra yardimcim fetöcüydu dio. Rektörlük seçimlerinde beni destekleyenler de fetöcü ydu ama ben fetöcü değilim dio. Buna kim inanır ?

Yorumu oyla      12      5  
Milli Akademisyen 21 Haziran 2017 Çarşamba 19:02

DEÜ REKTÖRÜ ADNAN KASMAN 1 HDP YE SEMPATISI VARDIR VE YAPTIĞI ATAMA VE GOREVLENDIRMELERDE BU KNUDA ZAAFIYET GOSTERMEKTEDIR. 2 SADECE KENDISINE OY VERENLERLE ÇALIŞMAKTA ÖZELLIKLE SAĞ GÖRÜŞLÜ AKADEMISYENLERI OTEKILESTIRMEKTEDIR. 3 ESKI REKTOR EMIN ALICI GRUBUNUN TESIRIYLE IÇ BARIŞI ZEDELEYICI KARARLARA IMZA ATMAKTADIR. 4. YAPTIĞI ATAMAMALAR VE TERFI ETTIRDIGI PERSONEL DETAYLI OLARAK INCELENDIGINDE TAYYIP ERDOĞAN VE AK PARTI HAZIMSIZLIĞI VE HAKARET DOLU PAYLAŞIMLAR DIKKAT CEKMEKTEDIR. 5. YONETICILIK TECRÜBESI HIC OLMADIĞINDAN YONETIME HAKIM OLAMAMIŞTIR VE UNIVERSITEYI DEDIKODULARLA YONETMEKTEDIR. 6. FETO VE IMZACI AKADEMISYENLER KONUSUNU SAVSAKLAMAKTA VE BU MÜCADELEYE INANMADIGINI AÇIKÇA IFADE ETMEKTEDIR. Samsung Galaxy akıllı telefonumdan gönderildi.

Yorumu oyla      11      11  
İzmirli 20 Haziran 2017 Salı 23:00

Şu üniversiteleri artık bi rahat bırakın. Rektörleri siyasete zorlamayın. Binlerce genç istikbali için buralara geliyor, umut bağlıyor. Ege ve Dokuz Eylül''de neler oluyor öğreniyoruz bu arada. Başarılar.

Yorumu oyla      12      5  
ec 20 Haziran 2017 Salı 21:08

Ne yazık ki devlet üniversiteleri bitmiş durumda. Dünyaya bir daha gelsem lisans eğitimimi kesinlikle özel üniversitede almaya çalışırdım.

Yorumu oyla      11      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva