HABERLER>EKONOMİ
27 Nisan 2016 Çarşamba - 07:10

‘Yoğurtçu kralı’ndan çalışanlarına görülmemiş jest!

ABD’nin en hızlı büyüyen gıda şirketlerinden, Hamdi Ulukaya’nın sahibi olduğu Chobani, şirketin hisselerinin bir bölümünü işçilere dağıtma kararı aldı.

‘Yoğurtçu kralı’ndan çalışanlarına görülmemiş jest!

Bundan 11 yıl önce New York’un kuzeyinde işler halde olmayan bir yoğurt fabrikasını satın alarak Chobani’yi kuran ve bugün en az 4 milyar dolarlık piyasa değeri bulunan bir şirketin sahibi olan Hamdi Ulukaya (44),  mültecilere yardım ve gelişmekte olan ülkelerde girişimcilik gibi birçok sosyal sorumluluk projesine destek verdikten sonra şimdi de şirketinin yüzde 10’unu işçilerine devrediyor. Ulukaya’nın Chobani’nin New York’taki fabrikasında yaptığı açıklamanın ardından şimdi 2 bin işçiye hisse paylaşımı yapılacak.

ADI CHOBANI HİSSELERİ
Amerika’nın en hızlı büyüyen gıda firmalarından olan Chobani’de işçilerin şirkete ortak olmaları için üretilen modele Chobani Hisseleri adı verildi. Buna göre şirkette tam zamanlı çalışan herkese Chobani’nin büyümesinde pay sahibi olma imkânı sunulacak. 8 milyar dolarlık yoğurt piyasasında yaklaşık yüzde 20 pazar payına sahip olan şirket, büyümeye bağlı çalışanlara hisse aktarımı yapacak.

BAŞKA BİR ÖRNEĞİ YOK
Şimdiye kadar başka hiçbir şirket tarafından uygulanmayan model sayesinde işçiler, hisselerinin tümüne en fazla 4 sene içerisinde ulaşacak. Herkese eşit hisse paylaşımı yapılmayacak. Daha fazla hisse sahibi olacak yöneticiler için dört sene boyunca koyulacak büyüme hedefleri kriter kabul edilecek. İşçilerin hisselerinde ise herhangibir büyüme hedefi olmayacak. Herkese eşit hisse paylaşımı yapıldığında kişi başı 200 bin dolar gibi bir hisse sahipliğine denk gelen modelin asıl çarpıcı yanı ise Chobani’nin satılması ya da halka açılması halinde işçiler kendilerine ayrılan hisseleri dört senelik dönemin sona ermesini beklemeden belirlenen şirket değeri üzerinden satabilecek.

ANLAŞMANIN PARÇASI
New York’taki fabrikaya ek olarak 2013’de Idaho’da başka bir fabrikayı daha işletmeye başlayan ancak hızlı büyümenin etkisiyle üretimde yapılan hataların da sonucu olarak finansal sıkıntı içine giren Chobani, 2014’te bu yüzden TPG fonuyla anlaşma yapmıştı. Ve TPG, yapılacak değerlemeye bağlı olarak herhangi bir halka açılma operasyonunda şirketin yüzde 20 hissedarı olma opsiyonunu elde ederek Chobani’ye 750 milyon dolar kredi vermişti. Ulukaya, işçilere yapılacak hisse devrini TPG’nin nasıl kabul ettiği sorusuna “Bu onlarla yaptığımız anlaşmanın bir parçasıydı” yanıtını verdi.

İŞADAMLARINA KIZARAK BÜYÜDÜM
Yıllardır aldığı bu kararın hayalini kurduğunu anlatan Ulukaya, şöyle devam etti: “Ben bunun hayalini yıllardır kuruyordum. İşadamlarına kızarak, dünyada yaşanan sorunların bir nedeninin de iş dünyası olduğunu düşünerek büyümüş biriyim ben. O yüzden de bir gün kurduğum şirketi işçilerle paylaşma fikri hep vardı. Yasal bazı engeller çıktı. Çünkü Chobani şahıs firması ve 500 kişinin üzerinde böyle bir hisse devri bazı yasal zorunluluklar getiriyordu. Araştırdık. TPG’ye de bunun en baştan söyledik. Ve şimdi bu hayalimizi gerçekleştiriyoruz. ABD’de şirketler bu tür faydaları sadece tepe yöneticilerine sağlar, ama biz işçiler olmazsa kimsenin pay almamasına karar verdik.”

KENDİLERİNE EV ALABİLECEKLER
Hamdi Ulukaya, yapılacak hisse devrinin şirketin büyümesine paralel ilerleyeceğini belirterek, bu operasyonun Chobani’ye ilave bir mali yük getirmeyeceğini söyledi. Devredilecek yüzde 10 hissenin tam olarak ne kadarlık bir meblağa işaret ettiğinin ise Chobani’nin satılması ya da halka açılması durumunda bilineceğini aktardı. Ulukaya, “Finansal sıkıntıları geride bıraktık. En son yıllık yüzde 15 büyüme oranı yakaladık. Bu planla işçiler bu şirketin sahibi olacaklar ve kendi geleceklerini de güvence altına alacaklar. Kendilerine bir ev alabilecekler. Halka açılma halinde kişi başı 500 bin dolara kadar çıkabilecek bir hisse devri bu” dedi. (Tolga Tanış/Hürriyet)

 
‘Şerif’ tweet attı: Reza Zarrab bugün…
 
Rusya'dan Türkiye mesajı: Yakın gelecekte...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTB Meclisi'nde tarımda 'yaş tehlikesi' vurgusu
İTB Başkanı Işınsu Kestelli, tarım nüfusunun yaşlanmasına isyan ederek ...
Dologh'tan 'Kocaoğlu' tepkisi: 5 yıl önce bizi kovalayan kişi...
CVB’nin tavsiyesinin ardından Başkan Kocaoğlu’nun resmen dümene geçtiği ...
İzmirli ‘kız kardeşler'in sertifika heyecanı
Kadınların toplum içinde daha aktif rol almalarını ve ekonomiye katılımlarını ...
 
Dev şirket itiraf etti: 25 yıldır kandırıyoruz!
Japon otomobil üreticisi Mitsubishi, geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan ...
Trafik Vakfı’nda işler büyüdü: Yeni şirket, 5 otopark ve yeni çekiciler!
İşadamları Sancak ve Akça tarafından kurulan İzmir Trafik Vakfı işlerini ...
EBSO faturayı kesti: ‘Tağşiş firmaları’na ceza!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Nisan ayı meclisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık ...
 
Hanif Pehlivanoğlu'ndan iki mağaza birden
Hanif Pehlivanoğlu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı anısına ...
Ruslar 14 ton marulu geri gönderdi
Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı (Rosselhoznadzor), Türkiye'den getirilen ...
Socar’da flaş gelişme: Bir dönem kapandı!
Socar’ın Türkiye CEO’su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz görevinden ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva