HABERLER>EKONOMİ
26 Nisan 2016 Salı - 17:02

İTB Meclisi'nde tarımda 'yaş tehlikesi' vurgusu

İTB Başkanı Işınsu Kestelli, tarım nüfusunun yaşlanmasına isyan ederek gençlerin aslında tarım kökenli olup, kentlerde asgari ücretlerle vasıfsız işçilik yaptığını söyledi. Geri kazanımın şart olduğunu ifade eden Kestelli, İTB’nin ‘tarım gençlerle yükseliyor’ projesinin başlatılacağını açıkladı. 

İTB Meclisi nde tarımda  yaş tehlikesi  vurgusu

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası (İTB) Nisan ayı olağan meclisi, Barış Kocagöz başkanlığında toplandı. Gündemde ülke ve kent ekonomisindeki son gelişmeler ve tarım sektöründeki sorunlar dile getirildi.

PAMUKTA ARTIŞ BEKLİYORUZ 
Meclisin açılış konuşmasını gerçekleştiren İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, ülke ekonomisine ilişkin gelişmeleri gündemine aldı. Merkez Bankası’nın faiz indirim kararının banka kredilerine yansıması gerektiğini söyleyen Kocagöz, faiz indiriminin devam etmesi gerektiğini söyledi. Yeni pamuk ekim sezonu hakkında konuşan Kocagöz, “Bu aylar tarım sektörünün hareketlendiği, birçok üründe üretim sürecinin başladığı aylar. Ülkemizde pamuk ekim dönemi başladı. Bu yıl pamuk üretiminde bir artış beklentisi içerisindeyiz. Aslında bu artış, son yıllarda özlemle beklediğimiz bir durum” şeklinde konuştu.

KAYBETMEK KOLAY KAZANMAK ZOR
Meclis gündeminde konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu başkanı Işınsu Kestelli, dünyadaki tarım yatırımlarına ve rekabet ortamı üzerinde durdu. Kestelli, “Biliyor ve görüyoruz ki rekabetin hâkim olduğu dış ticarette pazarı kaybetmek çok kolay iken pazarı kazanmak bir o kadar zordur. Tarım, yapısı gereği üretimin dalgalı olduğu üstü açık bir fabrika gibidir. Ürün arzını sürdürülebilir kılabilmek için ülkenin refah içinde istikrarlı bir ekonomiye sahip olması gerekir. Yurtiçi tüketimin sınırlı olması sebebiyle özellikle stoklanamayan ve raf ömrü kısa olan yaş meyve-sebzelerin ihracat ürünü haline gelmesi için uzun yıllara ve güvenceye ihtiyaç vardır. Dolayısıyla uzun vadede kazanılmış olan dış pazarı kaybetmemek, kısa vadede yeni pazar kazanmaktan daha önemlidir. Özellikle çevre ülkelerden kaynaklanan istikrarsızlığın olduğu bu ortamda verilen devlet destekleri bir nebze de olsa üreticilerimize ve girişimcilerimize nefes aldırmaktadır” şeklinde konuştu.

GENÇLERİN GENLERİNDE TARIM VAR
Başkan Kestelli konuşmasında tarımda çalışan nüfusun yaşlanması konusu üzerinde durdu. Genç nüfusun tarıma yönelmemesine isyan eden Kestelli, “Ekonomiyle ilgili tüm bu dertlerimizin yanında bir başka sorunumuz da tarımsal nüfusun hızla yaşlanmasıdır. Gençlerimiz kendilerine tarım sektöründe bir gelecek yaratamayacaklarına inanmakta, köydeki arazilerini bırakıp kentlere göç etmekteler. Ancak görünen o ki bu gençlerimizin çoğu büyüdükleri kırsaldaki sınırlı eğitim imkanlarının da etkisiyle, kentlerde ancak asgari ücrete vasıfsız işler bulabilmektedir. Hâlbuki bu gençlerin genlerinde dahi tarım var, hayvancılık var, üretim var. İş işten geçmeden bu değerlerimizi hızla geri kazanmamız şart” diye konuştu.

TARIM GENÇLERLE YÜKSELİYOR
Gençlerin teşviki ile ilgili çağrıda bulunan Işınsu Kestelli, “Tarım Bakanlığımız gençlerimizi yeniden tarıma yönlendirmek için önemli bir adım atarak ‘genç çiftçi hibe desteği’ programını başlatmıştı. Başvuruların 12 Mayıs’a kadar devam edeceği ve 30 bin TL’ye varan maddi desteklerin yer aldığı hibe programına uygun koşullara sahip tüm gençlerimizin başvurmasını dilerim. Bir süredir üzerinde çalıştığımız ve geçtiğimiz hafta yönetim kurulu olarak onayladığımız ve yakın zamanda kamuya duyurusunun yapılacağı ‘tarım gençlerle yükseliyor’ isimli projemiz ile lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin başvurabileceği bir proje yarışması başlatıyoruz. Bu proje ile dereceye girecek öğrencilerimize maddi destek sağlanacak olup ayrıca başvurular arasından uygulama projeleri de çıkarmayı hedefliyoruz. Başvurular arasında borsamıza, bölgemize ve hatta ülkemize büyük katkılar sağlayabilecek yeni ve inovatif projeler çıkacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.



ÜZÜM SAHİPSİZ

Mecliste çekirdeksiz kuru üzümde yaşanan sorunları aktaran İTB meclis üyesi Mehmet Esmer, “Çekirdeksiz kuru üzümde ilaç kalıntılarının sorunlarını hala yaşıyoruz. Üzüm fiyatı dair konuşamaz hale geldik. 2015 yılı üzümleri ayıplı bir hale geldi. Bunu 2015 yılı ilaç kalıntıları ile ilgili kimsenin önlem alması mümkün değildi. Şu an tonunu 2 bin 500 dolara ihraç ettiğimiz ürün, bin 500’lere düştü. Üzüm sektörü sahipsiz kaldı. Ben burada devletin elide kalan üzüme sahip çıkmasını istiyorum. Devletin piyasaları rahatlatması gerekiyor. Çekirdeksiz kuru üzüm hak etmediği bir yere geldi. Biz sezonu bu şekilde kapatmak istemiyoruz. Piyasaların rahatlamaya ihtiyacı var” diye konuştu   

 
Denizli'de 7 imam ve müezzine ihraç!
 
Alsancak'ta Meclis Başkanı protestosu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dologh'tan 'Kocaoğlu' tepkisi: 5 yıl önce bizi kovalayan kişi...
CVB’nin tavsiyesinin ardından Başkan Kocaoğlu’nun resmen dümene geçtiği ...
İzmirli ‘kız kardeşler'in sertifika heyecanı
Kadınların toplum içinde daha aktif rol almalarını ve ekonomiye katılımlarını ...
Dev şirket itiraf etti: 25 yıldır kandırıyoruz!
Japon otomobil üreticisi Mitsubishi, geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan ...
 
Trafik Vakfı’nda işler büyüdü: Yeni şirket, 5 otopark ve yeni çekiciler!
İşadamları Sancak ve Akça tarafından kurulan İzmir Trafik Vakfı işlerini ...
EBSO faturayı kesti: ‘Tağşiş firmaları’na ceza!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Nisan ayı meclisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık ...
Hanif Pehlivanoğlu'ndan iki mağaza birden
Hanif Pehlivanoğlu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı anısına ...
 
Ruslar 14 ton marulu geri gönderdi
Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı (Rosselhoznadzor), Türkiye'den getirilen ...
Socar’da flaş gelişme: Bir dönem kapandı!
Socar’ın Türkiye CEO’su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz görevinden ...
İzmir’de en sağlıklı fuarlar için geri sayım!
Türkiye’nin en sağlıklı fuarları Olivtech ve Ekoloji İzmir, 27 Nisan Çarşamba ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zehirli kurşundan nasıl kurtuldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Neşeye övgü!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva