HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Kasım 2019 Salı - 10:51

Ve İzmir rotaya girdi: Türkiye'de ilki başardı!

Avrupa Bisikletçiler Federasyonu, İzmir'in Avrupa Bisiklet Rotası Ağı’na eklenme talebini kabul etti. Böylece İzmir Türkiye’den ağa katılan ilk kent oldu.

Ve İzmir rotaya girdi: Türkiye de ilki başardı!

Bisikletli turizmin gelişmesi için önemli adımlar atan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Avrupa Bisiklet Rotası Ağı’na (EuroVelo) dahil olmak için yaptığı başvuru kabul edildi ve üyeliği resmi olarak açıklandı. 2016 yılının sonunda, Avrupa Bisiklet Federasyonu'na başvuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, beklediği müjdeli haberi aldı. EuroVelo yetkilileri, İzmir'deki 500 kilometrelik bisiklet rotasının EuroVelo 8-Akdeniz rotasının devamı olarak ağa katıldığını açıkladı. Böylece İzmir, yılda yaklaşık 7 milyar avroluk ekonomik büyüklüğe sahip EuroVelo’ya Türkiye'den katılan ilk kent oldu.

Sürdürülebilir ekonomi

EuroVelo'nun sürdürülebilir turizm ve ulaşım politikalarını birleştiren önemli bir proje olduğunu söyleyen ve müjdeli haberi paylaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “EuroVelo üyeliği, bisikletli ulaşım altyapısı ve bisiklet kültürünü geliştirmek için çalışmalar yapan İzmir için çok önemli bir kazanım. Kuzey güney doğrultusunda oluşturulan 500 kilometrelik İzmir uzantısı için bugün itibarıyla rota güçlendirme ve geliştirme çalışmalarına başlıyoruz” dedi. İzmir'in EuroVelo 8-Akdeniz Rotası’na eklenmesinin sürdürülebilir ekonomi için de önemli olduğunu sözlerine ekleyen Tunç Soyer, “EuroVelo rotası ile ülkeye giriş yapa n bisikletli turist, yerel konaklama noktalarını, yeme içme yerlerini, yerel tarihi ve kültürel değerleri ziyaret ederek birçok sektör için sürdürülebilir bir ekonomik katkı oluşturuyor. EuroVelo altyapısı için kentte yapılan yatırımlar ve düzenlemeler sürdürülebilir ulaşım hedefini de destekliyor” şeklinde konuştu.

EuroVelo Direktörü Ádám Bodor ise “Türkiye'nin kıyı şeridinin bu önemli bölümünün EuroVelo 8-Akdeniz Rotası’na katılması bizi çok mutlu etti. Efes ve Bergama (Pergamon) antik şehirlerinin EuroVelo ağında bulunuyor olması müthiş. Başvuru sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile çok yakın çalıştık ve şehrin bisiklet konusundaki projelerinden çok etkilendik” dedi.

Atina ile Güney Kıbrıs arasında feribot bağlantısı

İspanya’nın Kadiz kentinden Güney Kıbrıs'a kadar uzanan, Atina ile Güney Kıbrıs arasında feribot bağlantısı bulunan uzun mesafe bir bisiklet rotası olan EuroVelo 8- Akdeniz Rotası, 500 kilometrelik İzmir güzergahının eklenmesiyle 8 bin 60 kilometreye çıkıyor. İspanya’nın Endülüs bölgesini Fransız Riviera'sına, Adriyatik kıyılarını ve Balkan Yarımadası'na bağlayan bu gezi rotası sayesinde, dünyanın en güzel peyzajına sahip sahilleri ve kültürel miras öğeleri birleşiyor.

Hala devam etmekte olan “MEDCYCLETOUR” projesi kapsamında geliştirilen Türkiye'deki bu yeni rotayla İzmir, limanları üzerinden Yunanistan'ın Ege Denizi'nde bulunan adalarına feribot seferleriyle bağlanıyor. Dikili'den başlayarak Efes antik kentine uzanan İzmir rotasında bisikletli turistler, Bergama, Aliağa, Foça, İzmir merkez, Balıklıova, Alaçatı ve Sığacık'tan geçerek Selçuk'taki Efes antik kentine ulaşıyor.

İzmir plajları, sakin liman kentleri ve UNESCO Dünya Mirası listesindeki antik şehirleri Efes ve Pergamon ile bu rotaya tam anlamıyla uyum sağlıyor. Eski Foça gibi küçük deniz kasabalarıyla, Alaçatı gibi geleneksel Ege mimarisini yansıtan yaşam alanlarının üzerinde bulunan İzmir rotası, kilometrelerce süren deniz manzarasının yanı sıra Türkiye’nin mutfak kültürüne dair öğeleri de barındırıyor.

650 noktada yön tabelaları yerleştirildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, EuroVelo çalışmaları kapsamında, İzmir'deki 500 kilometrelik rotada gerekli hazırlıkları yaptı. Rota üzerinde 650 noktaya yön tabelaları yerleştirildi. Asfaltlama ve yol düzenleme çalışmaları yapılacak parçalar ve noktalar belirlendi; bu çalışmaların 2021 yılının sonunda tamamlanması planlanıyor. Bundan sonra bisiklet bakım ünitelerinin ve tamir merkezlerinin yerleşeceği noktalar ile bisiklet dostu işletmeler, yeme içme ve konaklama noktaları belirlenecek. EuroVelo tanıtım faaliyetleri için hazırlanan internet sitesi (veloizmir.org) ise şu anda aktif olarak kullanılıyor.

 
Başkan Soyer açıkladı: Gediz Deltası’nın UNESCO yolculuğu resmen başladı! 
 
Selçuk’ta öğretmenler günü için anlamlı kutlama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
karşıyakalı 26 Kasım 2019 Salı 13:34

başkan çok güzel işler yapıyor ama madem turist peşindeyiz şu işin yolu belli. bu tarz çalışmaların yanına direkt uçuşlar ucuz uçuşlar lazım. aqabe,marakeş,eilat turist konusunda güzel günler geçiriyor bu şekilde. low costları özellikle getirdiler her şehirden 10 euroya uçuş olunca bir çok avrupalı bilet aldı görmeye gitti. izmire de bunu yapıp şehre avrupalı tursit akını yaşatmak zor değil.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer açıkladı: Gediz Deltası’nın UNESCO yolculuğu resmen başladı! 
Gediz Deltası’nın korunması için yol haritasının belirlendiği çalıştaya ...
Konak’ta vezneler hafta sonu da açık
Konak Belediyesi vezneleri “Emlak, Çevre Temizlik  Vergisi” ödemeleri ...
Kınık’ın 5 yıldızlı hastanesinde 5 yıldızlı hizmet
Haziran ayında hizmet vermeye başlayan Kınık Devlet Hastanesi vatandaşların beğenisini topluyor.
 
Bergama Belediyespor şampiyonluğa kitlendi
Bal ligi 8. grupta liderliğini koruyan Bergama Belediyespor, Bolvadin ...
Karşıyaka’ya ikinci ‘Güneş Tarlası’ geliyor
İzmir’in ilk ‘Güneş Tarlası’nı 2014 yılında faaliyete geçiren Karşıyaka ...
Muhittin AKBEL yazdı... Zamlara karşı tepkide ne kadar adaletliyiz?
Muhittin AKBEL yazdı... Zamlara karşı tepkide ne kadar adaletliyiz?
 
İZSU’nun bütçesi kabul edildi: Suya yüzde 15’lik zam!
İZSU’nun 2020 Mali Yılı Gelir Tahmininin net olarak 1 milyar 890 milyon ...
Beydağ'da arp rüzgarı
Türkiye'nin önde gelen arp sanatçıları arasında yer alan ve uluslararası ...
Soyer’den yurt dışı ziyaretleri için açıklama: İftihar edebilirsiniz, İzmir dünya kenti oluyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, yurt dışı ziyaretleri için mecliste ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva