HABERLER>SAĞLIK
27 Temmuz 2023 Perşembe - 10:00

Uzmanından adaylara üniversite tercih tüyoları

 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Adaylar, tercih listelerini oluştururken doğru karar verebilmek adına üniversiteleri ziyaret etmeye başladı. Tercih döneminde üniversite adaylarının uzmanlardan destek alması gerektiğini belirten Beykoz Üniversitesi Genel Sekreteri Serpil Süer, "Adaylar, tercih yaparken puana göre değil başarı sırasını dikkate almalılar. Tercih listesini oluşturmadan önce de en çok istedikleri bölümlerden bir sıralama yapmalılar” diyerek adaylara üniversite tercihi için tüyolar verdi.

Uzmanından adaylara üniversite tercih tüyoları

Üniversite adaylarının heyecanla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Birinci oturum olan "Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) giren adayların 2 milyon 995 bin 399’unun, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) giren adayların 1 milyon 980 bin 480, Yabancı Dil Testi’ne giren adayların ise 173 bin öğrencinin sınavı geçerli sayıldı.  Adaylar, 27 Temmuz itibariyle 8 Ağustos tarihine kadar tercihlerini yapacaklar.  Bu yıl devlet ve vakıf üniversitelerinde ön lisans programlarında 388 bin, lisans programlarında ise 465 bin kontenjan belirlendi.

Beykoz Üniversitesi Genel Sekreteri Serpil Süer, üniversite adaylarına dikkat etmeleri gerekenleri anlattı. Öğrencilerin tercih yaparken faydalanabilecekleri önerileri sıralayan Süer şunları söyledi:

“Adayların, tercih listelerini hazırlarken yaptıkları en büyük yanlış puana göre tercih listelerini oluşturmaları. Burada ölçüt başarı sırası olmalı. Tercih listeleri oluşturulurken ilk adım başarı sırasını dikkate almak, ikinci adım ise istedikleri bölümleri değerlendirmek. Sonrasında ise yapılması gereken şey tercihler için ÖSYM’nin ilan etmiş olduğu 27 Temmuz-8 Ağustos 2023 tarihleri arasında tercihlerini sisteme girmek.

Listeyi oluştururken göz önünde bulundurulması gereken en önemli noktalardan biri ise başarı sırasına uygun bir tercih havuzu oluşturmak. Adaylar, listelerini üç etapta tamamlayabilirler. Önce başarı sıralarının yetmediğini düşündükleri ancak çok istenilen birkaç bölüm yazılmalı, sonrasında kendi başarı sıralarına yakın bölümlerden seçimler yapılmalı, listenin sonuna doğru ise tedbirli olmak adına kendi başarı sıralarının gerisindeki bölümlerden seçimler yapmalılar.”

TERCİH LİSTENİZİ HAZIRLAMADAN ÜNİVERSİTELERİ ZİYARET EDİN
Adayların Tercih ve Tanıtım Günleri düzenleyen üniversiteleri mümkünse ziyaret etmeleri gerektiğini belirten Süer, akademik kadro ile de görüşülmesinin faydalı olacağını aktardı. Ziyaret edilemiyorsa üniversitelerin online tercih danışmanlığı hizmetlerini hatırlatan Süer, öğrencilere tercih yaparken uzmanlardan yardım almaktan çekinmemeleri gerektiğini söyledi.

Öncelikli olarak adayların kendilerini tanımaları gerektiğini aktaran Süer, “Öğrenciler, ilgi ve yeteneklerini ön plana almalı ve tercih etmeyi düşündükleri bölümlerle ilgili meslekleri araştırmalılar. Aynı zamanda yaşadığımız çağın yetkinlik çağı olduğunu biliyoruz. Bu sebeple öğrenciler hangi bölümü tercih ederlerse etsinler yetkinliklerin geliştirilmesi önemli. Adaylar, yetkinlik geliştirme noktasında tercih listesindeki üniversiteleri araştırmayı unutmamalılar” diye konuştu.

SIRALAMAYA DİKKAT
Geçtiğimiz yıl kaldırılan baraj uygulamasının daha çok adayın tercih yapabilmesine olanak sağladığını belirten Süer, “Unutmayın ki, YKS bir sıralama sınavı. Önemli olan puan türünde adayın kaçıncı sırada olduğu. Öğrencinin bir bölüme yerleşip yerleşemeyeceği, kaçıncı sırada olduğu ve o bölümün geçtiğimiz yıl en son kaçıncı sıradan öğrenci aldığına bakılarak karar verilebilir. Burada puanı baz almak yanlış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Süer, vakıf üniversitesi tercih edecek adaylar için ücret, burs ve indirim detaylarını öğrenmelerini, öğrenim ücretleri noktasında bilgi almaları gerektiğini de hatırlattı.(DHA)

 
Aydın'da terör baskını: 2 şüpheli tutuklandı
 
Hipertansiyona karşı bunlara dikkat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hastaneye gidecekler dikkat... Sağlıkçılar o tarihlerde iş bırakıyor!
Yan yana gelen 21 hekim ve sağlık çalışanları sendikaları ve konfederasyonları ...
Uzmanından dikkat çeken uyarı: Su içmek için susamayı beklemeyin!
 Sıcaklık ve nemin artışıyla vücut ısısında görülen yükselmenin başta ...
Sosyal anksiyete bozukluğunun 6 belirtisi
Toplumda sosyal anksiyete bozukluğunun sık görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. ...
 
Uzmanı uyardı: Klima hastalığına dikkat!
Genellikle yaz mevsiminde görülen halk arasında klima hastalığı olarak ...
Uzmanından teknoloji bağımlılığına sörf önerisi
Çocuk ve gençlerde adeta bağımlılığa dönüşen cep telefonu ve tablet kullanımı, ...
Hareket özgürlüğünü kısıtlayan omuz kireçlenmesine dikkat
Yaşla birlikte omuz kireçlenme riskinin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. ...
 
İzmirli intörnlerden eşit maaş çağrısı!
İzmir’deki vakıf üniversitelerinde intörnlük yapan tıp fakültesi öğrencileri ...
Prof. Dr. Şener'den kızamıkta 'göçmen' uyarısı!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ...
Uzmanı uyardı: Yalnızlık beyne iyi gelmiyor
Beden sağlığının önemli olduğunu, fakat beyin sağlığının bunların ötesine ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva