HABERLER>SAĞLIK
25 Temmuz 2023 Salı - 09:50

Hareket özgürlüğünü kısıtlayan omuz kireçlenmesine dikkat

Yaşla birlikte omuz kireçlenme riskinin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Omuzdaki ağrı ilk başta hareketler esnasında kendini belli eder. Omuzdaki ağrılar özellikle geceleri artar ve gün içerisindeki aktiviteyi kısıtlar. Omuz eklemi vücudumuzun en hareketli eklemi olduğu için en çok travma, darbe ve zorlanmaya maruz kalır. Bu nedenle de omuzda kas yırtıkları veya yapılan sporların etkisiyle ortaya çıkan hasarlar omuzdaki kireçlenme için risk faktörü oluşturuyor” dedi.

Hareket özgürlüğünü kısıtlayan omuz kireçlenmesine dikkat

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, daha çok 65 yaş üstünü tehdit eden omuz kireçlenmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, omuz kireçlenmesinin tıpkı diz ve kalçada olduğu gibi omuz eklemindeki kıkırdakların zamanla azalmasıyla eklem yıpranması olduğunu belirterek “Bütün kireçlenmelerde olduğu gibi omuz kireçlenmesinde de ağrı ön plandadır. Omuzdaki ağrı ilk başta hareketlerle kendini belli eder. Kireçlenmeler ilerleyip eklem kıkırdakları tamamen kaybolduğunda kemikler artık birbirleriyle sürtünmeye başlayacağı için ağrı artık istirahatle ortaya çıkabilir. Omuzdaki ağrılar özellikle geceleri artar ve gün içerisindeki aktiviteyi kısıtlar. Yani omuz kireçlenmesi yaşayan hastaların en belirgin şikâyetleri; ilk başlarda hareketler esnasında oluşan ağrının ve hareket kısıtlılığının zaman içerisinde ilerlemesiyle istirahatte de olmasıdır” diye konuştu.

VÜCUDUN EN HAREKETLİ EKLEMİ OMUZ
Omuz kireçlenmesinin iki türü bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Avcı, şöyle devam etti:

“İlk tür primer dediğimiz birincil omuz kireçlenmesidir. Herhangi bir neden olmaksızın kendiliğinden eklem kıkırdaklarının yıpranması sonucu genelde ileri yaşla görülen kireçlenme şeklidir. İleri yaşlarda oluşan eklemlerdeki kireçlenmeleri ve yıpranmaları tüm vücutta olabileceği gibi omuz ekleminde de görülebilir. Fakat omuz ekleminde kireçlenmeyi diz ve kalçaya göre daha az görüyoruz. İkinci türü ise sekonder yani başka nedenlerle ortaya çıkan kireçlenmedir. Omuz eklemi vücudumuzun en hareketli eklemi olduğu için en çok travma, darbe ve zorlanmaya maruz kalır. Bu nedenle de omuzda kas yırtıkları veya yapılan sporların etkisiyle ortaya çıkan hasarlar omuzdaki kireçlenme için risk faktörü oluşturuyor. Genellikle geçirilmiş kırık ve çıkıklar, omuzdaki kas yırtıkları ve geçirilen bazı ameliyatlar sonucunda omuz ekleminin anatomisinin bozulmasıyla ortaya çıkar. Sekonder kireçlenmeler her yaşta görülebilir. Örneğin bir kişi kırık geçirdikten sonra tedavisi uygun şekilde olmazsa genç yaşlarda omuz kireçlenmesi yaşayabilir.”

YAŞAM TARZI KİREÇLENME RİSKİNİ ARTIRIYOR
Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, omuz kireçlenmesinin diz ve kalça kireçlenmelerine oranla toplumda daha az görüldüğüne işaret ederek, şu bilgileri verdi:

“Bazen romatizmal hastalıklar neticesinde de omuz kireçlenmesi olabilir. Özellikle primer dediğimiz kendiliğinden ortaya çıkan kireçlenme toplumda nadir görülür. Belirli bir döneme kadar yaşanan hayat tarzı, özellikle kol ağır işlerde kullanıldıysa ve bedensel ağır işler yapıldıysa ileri dönemlerde omuz kireçlenmesi görülür. Toplumumuzda sekonder kireçlenmeleri daha çok görüyoruz. Omuz kireçlenmesi diz ve kalça kadar günlük aktiviteyi kısıtlayıcı düzeyde olmuyor. Hastalar tarafından dayanılabilen bir rahatsızlık oluyor. Kireçlenmeden kaçınmanın belli başlı yolları; romatizmal hastalık varsa tedavi edilmeli çünkü kireçlenmeyi durduracaktır. Geçirilmiş bir kırık varsa kırıktan dolayı eklemde kötü kaynama varsa düzeltilmelidir. Zamanında müdahale etme şansını doğurmak için tekrarlayan çıkıklar varsa düzeltilmelidir. Kas yırtıkları zamanında tamir edilmelidir.”

DİZ VE KALÇA PROTEZİ KADAR AĞRILI DEĞİL
Omuz kireçlenmesinin ilerleyen dönemde cerrahiye kadar götürebileceğini belirten Prof. Dr. Avcı, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Başlangıçta medikal tedavi yani ağrı kesici, kıkırdağı güçlendirici vitamin takviyeleri ve en önemlisi fizik tedaviyle omuz kaslarını güçlendirip doku uyumunu ve kas kuvvetlerini arttırıyoruz. Bunun yanı sıra kireçlenme için bazı özel durumlarda eklem içine sıvı takviyeleri, sıvı kolajenler ve PRP önerebiliyoruz. Omuz kireçlenmesi yıllar geçtikçe ilerlediğinden dolayı şikayetler artabilir. Özellikle gece artan ağrı ya da hareket kabiliyetlerinin çok ileri derecede kısıtlandığı durumlarda cerrahiye başvurulmalıdır. Omuz protezleri diz ve kalça protezleri kadar ağır ve büyük ameliyatlar değil. Daha az kanamalı, çabuk iyileşen ve az ağrılı ameliyatlardır. Diz ve kalçaya göre daha başarılı sonuçlar alınır. Hasta protez cerrahisinden sonra günlük hayatına hemen dönebilir. Bu noktada herhangi bir hareket kısıtlılığı, kolu kullanmama gibi kısıtlama yapmıyoruz. Ameliyatın ertesi gününden itibaren özellikle masa başı işlerde, üstünü giyinirken ve yemek yerken kolunu kullanmasına izin veriyoruz. Yavaş yavaş yaralar iyileştikten sonraki süreçte yaklaşık 2 haftadan sonra omuz kaslarını yeniden güçlendirecek bir rehabilitasyon programıyla tekrar omzun zayıflayan kasları güçlendirilir. Hastanın hem hareketleri yeterli düzeylere ulaşır hem de ağrıları ortadan kalkar. Omuz protezleri ile ilgili söylememiz gereken bir diğer konu da omuz protezi yıpranma süreçlerinde eğer birtakım kurallara da dikkat edilirse diz ve kalçaya göre daha uzun ömürlü olabilir.”(DHA)

 
Motosiklet kamyon ile çarpıştı: 1 ağır yaralı!
 
Uzmanından teknoloji bağımlılığına sörf önerisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli intörnlerden eşit maaş çağrısı!
İzmir’deki vakıf üniversitelerinde intörnlük yapan tıp fakültesi öğrencileri ...
Prof. Dr. Şener'den kızamıkta 'göçmen' uyarısı!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ...
Uzmanı uyardı: Yalnızlık beyne iyi gelmiyor
Beden sağlığının önemli olduğunu, fakat beyin sağlığının bunların ötesine ...
 
Sıcaklıklar arttıkça sıtma virüsü artabilir
Bilim adamları hava sıcaklıklarının artmasıyla, sıtma virüsünün daha fazla ...
Hipertansiyon hastalarına uyarı: Bol su tüketin!
Yaz sıcaklarında hipertansiyon hastalarının beslenme koşullarına dikkat ...
İlaçta kur makası daha çok açıldı... 'Euro kuru sisteminden çıkmalıyız'
2022 Aralık ayında ilaç kuru 10,76 lira olarak tespit edildiğinde euronun ...
 
Teknolojik cihazlar göz sağlığını bozuyor!
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serkan Güreser, teknolojik ...
Sıcak çarpması belirtilerine dikkat!
Sıcak havalar herkesi etkilese de sıcak çarpması en çok 5 yaş altı çocukları, ...
Aşırı sıcaklara bağlı ölümler yeni normal haline gelebilir
Sıcaklığın artması, ekosistemlerin bozulması ve ortaya çıkan sağlık sorunları, ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva