HABERLER>SAĞLIK
27 Temmuz 2023 Perşembe - 08:56

Hastaneye gidecekler dikkat... Sağlıkçılar o tarihlerde iş bırakıyor!

Yan yana gelen 21 hekim ve sağlık çalışanları sendikaları ve konfederasyonları birleşerek Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele (SABİM) Platformu’nu kurdu. Platform 1-2 Ağustos tarihinde ülke genelinde iş bırakma kararı aldı. İş bırakma gerekçeleri olarak TİS sürecine dair taleplerin dile getirilmesi üzerinden aktarıldı.

Hastaneye gidecekler dikkat... Sağlıkçılar o tarihlerde iş bırakıyor!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Geçtiğimiz günlerde 21 tane hekimler ve sağlık çalışanları sendikaları ve konfederasyonu yan yana gelerek ortak talepler doğrultusunda Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele (SABİM) Platformu’nu kurdu.

Platform, ortak basın açıklamasının ardından birlikte yürüteceklerini ilk faaliyetlerini bildirdi. Sağlık çalışanları olarak 1-2 Ağustos tarihlerinde ülke genelinde ortak iş bırakma eylemine gideceklerini kamuoyu ile paylaştılar.



‘ORTAK TALEPLER ÇERÇEVESİNDE YAN YANA GELİŞİN ÖRNEĞİ’
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eş Başkanı Erkan Batmaz, ilk olarak platforma dair bilgileri aktardı. Batmaz, “Geçen süreçte toplam 21 örgüt olarak yan yana geldik. Haklarımız alabileceğimiz bir platform oluştu. Bizim için anlamlıydı. Biz SES olarak bu işin örgütleyicilerindeniz. Her zaman yan yana gelmeyi önemsiyoruz. Ortak talepler çerçevesinde yan yana gelişin bir örneği” dedi.

‘ZORLANACAĞIZ AMA YOL YÜRÜDÜKÇE GÜÇLENECEĞİZ’
Platformun yan yana geliş sürecine değinen Batmaz, “Platformun zorlu bir birleşme süreci var. Meslek sendikacılığı yapan sendikalar var. Tarih bizi bir kez daha haklı çıkardı. Meslek sendikacılığının başarılı olmayacağını kuruluş sürecinde de söylemiştik. Topyekun olarak iş kolu sendikacılığının hak kazanımında öncül olacağını söyledik. Bugün gelinen noktada yan yanayız ve beraber hareket ediyoruz. Bizler sendikalar olarak aynı gemideyiz. Zorlanacağız ama yol yürüdükçe eylemler yaptıkça bu işin daha da güçleneceğine inancımız tam” ifadelerini kullandı.

‘TİS TALEBİ ÜZERİNDEN İŞ BIRAKACAĞIZ’
Batmaz, sağlıkçıların iş bırakmasına dair süreci şu sözlerle anlattı:

Mutabakat metnimiz açıklandı. TİS süreci geldi. Buna yönelik açıklamalarımız olacak. 1-2 Ağustos tarihlerinde SABİM olarak tüm Türkiye’de iş bırakacağız. İlk elden böyle bir talebimiz var. TİS talebimiz üzerinden bir ortaklaşmamız var.


‘TİS TİYATROSUNUN 7. SAHNESİ AĞUSTOS’TA SAHNEDE’
Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Birlik Sağlık-Sen) Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, ortak alınan eylem kararıyla ilgili olarak, “Şu an hepimiz eylem birlikteliği kararı aldık. Güzel bir birliktelik oldu. Maalesef şu anda yetkili sendika Memur-Sen ve Kamu-Sen hükümetin yanında olan sendikalar olmasından dolayı biz bir sonuca ulaşamıyoruz. Toplu sözleşme yasasının da çok ayakları yere basmıyor. Şu an itibariyle 22. Dönem toplu iş sözleşmesi yapılacak. 2024 ve 2025 yılları kapsayacak. 6 dönemdir hükümet ve yetkili sendikalar arasında bir tiyatro izliyoruz. Bu tiyatronun 7. Sahnesi Ağustos ayında perdelerde olacak” dedi.

‘TALEPLERİMİZ SADECE EKONOMİK DEĞİL, İTİBARSIZLAŞTIRMA DA BİR SORUN’
İş bırakma eyleminin nedenlerini ve taleplerini aktaran Doğruyol, şunları söyledi:

Sendikalar hak arama ve mücadele kuruluşlarıdır. Ortalama bir ev kirası 10 bin TL iken bu anlamda geçinme şansı yoktur. Memurlarımız için yoksulluk sınırının altında bir maaş zammını kabul etmiyoruz. Ekonomik kayıplarımız ise yıllar içinde zirve yaptı. Sağlık çalışanlarımız 1-2 Ağustos’ta iş bırakacak. Sadece ekonomik değil, devlet memurlarımızın itibarsızlaştırması da bir sıkıntı. Yaklaşık 20 yıl önce doktorlar karşısında ceket iliklenirken bugün doktorların odasına küfür ederek giriyor. Bu devlet memurunun itibarsızlaştırılmasıdır. Hiçbir vatandaşın da mağdur olmasını istemeyiz ama bu konunun karşısında şiddet olamaz.



‘GİDERLERİMİZİ DÖNDÜRMEK NEREDEYSE İMKANSIZ’

İzmir Aile Hekimleri Dernek Başkanı Muhteber Çolak, aile hekimlerinin yaşadıkları sorunlara değinerek, “Yaşanan zamlardan sonra aile sağlığı merkezinin giderlerini döndürmek neredeyse imkansız hale geldi. Sesimizi duyurmak istiyoruz. Her yerde doktorlar kurşunlanıyor. Sorun o kadar çok ki… Bu bir uyarı eylemi olacak. Ne kadar duyulur onu bilmiyoruz” dedi.

‘SESİMİZİ DUYURMAK İÇİN YAPACAĞIZ’
İş bırakma eylemi sayesinde seslerini duyuracaklarını belirten Çolak, “Aile sağlığı merkezlerini masraflarını da biz karşılıyoruz. Yanımızda çalışan personelin ücretlerini ödüyoruz. Giderlerimize gelen zam yüzde 100’ün üzerinde. Biz bunu nasıl döndüreceğiz? Başka bir sesimizi duyurma yöntemimiz olmadığı için iş bırakma eylemi yapacağız” ifadelerini kullandı.

‘HEKİMLERİ DÜŞMAN GİBİ GÖRMEYE BAŞLADILAR’
Sağlıkta şiddet konusuna değinen ve hekimlerin bir düşman gibi görüldüğünü belirten Çolak, “Bu toplum doktorları düşman gibi görmeye başladı ama akın akın da hastanelere geliyorlar. Bu hekimler bu ülkenin çocukları. Üniversite sınavına girerken herkes çocuğu doktor olsun istiyor. Çok ilginç bir şekilde o kadar düşmanlaştırılmış ki… Bunun sorumlusu sağlık sistemi. Kişi olarak birileri değil. Bizlerin çalışma isteklerini düşüren bir noktaya geldi. Yaşanan sağlık sorunlarının sebebi hekimlermiş gibi gösteriyorlar. Bunun sorumluluğu iktidarın politik tercihi” dedi.

‘BİR YERDE BİR SORUN VARSA BU HERKESİ ETKİLER’
İş bırakma eylemi sebebiyle toplumsal olarak kaldıkları tepkilere dair yorumlarını anlatan Çolak, son olarak şu ifadelere yer verdi:

Bir yerde bir sorun varsa o herkesi etkiler. Bu da onların payına düşeni, yapabileceğimiz bir şeyimiz yok. Hastanede kurşunlanıyorsak ve bu ülkenin insanı buna ses çıkarmıyor ve bu sorun çözülmüyorsa o da onun payına düşeni.

SABİM üyeleri olan kuruluşlar şunlar:

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Anadolu Sağlık-Sen, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Bağımsız Sağlık-Sen, Birlik Sağlık Sen, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş, Hekim Birliği, Hekim-Sen, Hep-Sen, Hürriyetçi Sağlık Sen, Sahim-Sen, Sağlık Çalışanları Sendikası, Sağlıkçı Birliği Sendikası, Sağlık Hak-Sen, Sağlık Liyakat-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip-Sen, Tüm Sağlık-Sen, Yeni Sendika

 
Zehir tacirleri temizlendi... Narko zafer!
 
Motorin grubunda zam bekleniyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanından dikkat çeken uyarı: Su içmek için susamayı beklemeyin!
 Sıcaklık ve nemin artışıyla vücut ısısında görülen yükselmenin başta ...
Sosyal anksiyete bozukluğunun 6 belirtisi
Toplumda sosyal anksiyete bozukluğunun sık görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. ...
Uzmanı uyardı: Klima hastalığına dikkat!
Genellikle yaz mevsiminde görülen halk arasında klima hastalığı olarak ...
 
Uzmanından teknoloji bağımlılığına sörf önerisi
Çocuk ve gençlerde adeta bağımlılığa dönüşen cep telefonu ve tablet kullanımı, ...
Hareket özgürlüğünü kısıtlayan omuz kireçlenmesine dikkat
Yaşla birlikte omuz kireçlenme riskinin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. ...
İzmirli intörnlerden eşit maaş çağrısı!
İzmir’deki vakıf üniversitelerinde intörnlük yapan tıp fakültesi öğrencileri ...
 
Prof. Dr. Şener'den kızamıkta 'göçmen' uyarısı!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ...
Uzmanı uyardı: Yalnızlık beyne iyi gelmiyor
Beden sağlığının önemli olduğunu, fakat beyin sağlığının bunların ötesine ...
Sıcaklıklar arttıkça sıtma virüsü artabilir
Bilim adamları hava sıcaklıklarının artmasıyla, sıtma virüsünün daha fazla ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva